44
Leg eens
souvlaki op
de barbecue
8
Hij vertegenwoordigt
naar eigen zeggen de
hardere stijlen van de
muziek. Joan van den
Hoek (32), alias dj
X-Fade, vertelt over zijn
passie voor hardcore.
Zaterdag draait hij op
The Rough Order II i n
popcentrum Brogum.
New Kids-verhaal
„Mijn passie voor hardcore en hard-
style ontstond in mijn jeugd in de ja
ren negentig. De hype rond gabbers
en hun muziek was toen op zijn
hoogtepunt. Ik vond dat tof, las Thun
der Magazine - het blad van hardcore-
feest Thunderdome - en keek op naar
de oudere jongens op het school
plein. Zij hadden stoere Australian-
trainingspakken aan. Het was eigen
lijk een beetje het New Kids-verhaal.
Ze luisterden ook nog eens naar
bandjes met zware elektronische
muziek."
„Ik wilde dat graag ontdekken. Ik
vroeg waar je die platen kon kopen.
Voor ik het wist, had ik een hele col
lectie in mijn bezit en was ik ver
kocht. Mijn naamsbekendheid ver
spreidde zich toen als een olievlek
over de Zeeuwse eilanden. Op mijn
achttiende mocht ik beginnen als
huis-dj in 'T Roefke in Renesse. Een
droom kwam uit. Afgelopen week
end vierde ik mijn 15-jarig jubileum."
Lokale feesten
„Er zijn in Zeeland veel liefhebbers
van hardcore en raw hardstyle, dat
laatste is een variant op de melodi
euze hardstyle. Alleen is er voor die
festival Ruhr in Love. Op een van de
grootste stages van mijn carrière. Er
was 40.000 man. Het was aardig
schrikken om daar als mannetje uit
Zierikzee voor te draaien. Het ging
goed, want ik mag volgend jaar te
rugkomen! Het is heel grappig om te
zien hoe bij de Zeeuwse dj's de men
taliteit van de provincie echt naar vo
ren komt. Je kunt ze er altijd uitpik
ken. De Zeeuwse nuchterheid vloeit
echt door hun aderen. Zo van: doe
maar gewoon je werk, dan doe je al
gek genoeg."
fans in Zeeland weinig te doen. Ze
gaan daarom naar grote festivals in
Noord-Brabant of België. Met lokale
feesten als The Rough Order in poppo
dium Brogum en Survival of The Har
dest proberen liefhebbers iets voor
het Zeeuwse publiek te organiseren.
Dat tweede feest, in de Timmerfa
briek in Vlissingen, mikt op zowel de
grote kanonnen als de lokale dj's.
Jongeren die in hun slaapkamer
knutselen aan platen en dj's die al
meerdere boekingen door het land
hebben."
Zierikzee
„Ik ben geboren en getogen in Zierik-
Je moet niet
denken dat het
er in Renesse
net zo aan toe
gaat als
in de film
zee. Het haastige en gejaagde van een
grote stad is hier totaal afwezig. Dat
heb ik echt nodig. In de zomer is het
hier gezellig druk met toeristen. Aan
de andere kant zit je hier qua afstan
den ook geweldig. Binnen een uur
sta je in Antwerpen, Breda of hardco-
rehoofdstad Rotterdam en binnen
een kwartier kun je op het strand zit
ten. Je hebt hier alles binnen handbe
reik. Ik heb nooit aan verhuizen ge
dacht."
Nuchterheid
„De laatste jaren kom ik professio
neel gezien steeds vaker het eiland af.
In juli stond ik in Duitsland op het
American Pie
„Voor mij is Renesse als stapplek nog
altijd the place to be. Ik kom er heel
graag. Elke club heeft wel iets. Alleen
stak Club Four qua sfeer en beleving
er voor mij altijd bovenuit. Je moet
trouwens niet denken dat het er in
Renesse net zo aan toe gaat zoals
laatst in de gelijknamige film. Dat
was misschien zo in de jaren negen
tig, maar nu niet meer. We hebben
de film met het voltallige personeel
van de Zoom, Pinkie's en Club Four
op uitnodiging van de producent ge
zien. Het heeft niks met het Renesse
van nu te maken. Het is eigenlijk een
soort American Pie."
PUCK KOOKT BUITEN
RECEPT
Souvlaki met
yoghurtsaus
en feta
donderdag 15 september 2016
Je pikt de Zeeuwse
dj's er zo tussenuit
Naam auteur
Dj X-Fade: „Voor mij is Renesse
als stapplek nog altijd the place
to be. Elke club heeft wel iets."
FOTO MARIEKE MANDEMAKER
-Dj X-Fade
DJ X-Fade draait op morgenavond
op harddance-evenement The
Rough Order II in poppodium
Brogum in Zierikzee. Op dezelfde
avond draaien ook de bekende dj
Thera en Mind Dimension uit Turijn.
The Rough Order II begint om 21.30
uur. Kaarten zijn te bestellen via
poppodium Brogum en kosten 10
euro.
De zon brandt, we stellen de
herfst nog even uit en eten
lekker in de tuin. Puck
Kerkhoven bedenkt
gerechten die je be
reidt achter je
barbecue,
gasstel
of op de
pitten van
de buiten
keuken.
Op de barbecue zijn
spiesen ideaal.
De ingrediënten
zijn vooraf in hapklare
blokken gesneden en
daardoor geschikt voor
een snelle bereiding.
De hoge warmte gaart de
kern voordat de buiten
kant de kans krijgt te ver
branden. Het zorgt onder
tussen wel voor een knap
perig korstje, zeker als je
ze vooraf marineert.
Handig: spiesen laten zich
gemakkelijk keren.
Houd wel altijd een
tang en pannenlap
bij de hand.
Zeker metalen prik
kers worden loei-
heet, terwijl houten
stokjes nogal eens de
neiging hebben te ver
branden.
Je hebt spiesen in alle
soorten, maten en sma
ken. Op mijn Spiesen Top
5 staat de vertrouwde
saté bovenaan, liefst met
een flinke klodder saté
saus en gebakken uitjes.
Op 2 staan (lams)kebabs
en sjaslieks met groenten,
op 3 gamba spiesjes met
veel knoflook, op 4 krui
dige gehaktspiesen (in het
Midden-Oosten köfte ge
noemd, op de Balkan
cevapcici) en op 5 de iets
minder bekende Griekse
souvlaki, van gemarineerd
varkensvlees.
Heerlijk met sla, zelfge
maakte yoghurt-fetasaus
en verse pitabroodjes.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
500 gram mager var
kensvlees, in blokken van
2,5 cm; sap van 1 citroen;
3 eetlepels olijfolie; 2
tenen knoflook, fijnge
sneden; 1 eetlepel tijm en
oregano, gedroogd; 1
theelepel sambal; 1 thee
lepel paprikapoeder;
verse peper en zout
Saus: Zi komkommer,
geraspt; 5 eetlepels
Griekse yoghurt; 1 teen
knoflook; 1/2 theelepel
oregano blaadjes; 100
gram feta, olijfolie,
wat gemengde sla; 1 ci
troen, in kwarten; 3 rijpe
tomaten, in partjes; 1
rode ui in ringen.
Bereiding
Doe komkommerrasp
in vergiet, bestrooi met
zout en laat uitlekken.
Maak marinade van ci
troensap, olie, knoflook,
sambal en kruiden. Leg
vleesblokken erin en laat
2 uur marineren. Prik op
metalen spiesen.
Gril ze op hete BBQ of
in grillpan goudbruin en
knapperig, regelmatig
keren en met marinade
bestrijken. Strooi er
peper en zout op. Leg op
schaal met sla, tomaten
en citroenpartjes.
Maak tzatziki door uit
geknepen komkommer-
rasp en Griekse yoghurt
te mengen met knoflook,
kruiden, geprakte feta en
straaltje olijfolie. Maal er
peper over. Schep helft
over vlees, bestrooi met
uienringen. Geef rest
saus erbij in schaaltje.
Lekker met pitabrood
jes, afgebakken op grill.