44 Leg eens souvlaki op de barbecue 8 Hij vertegenwoordigt naar eigen zeggen de hardere stijlen van de muziek. Joan van den Hoek (32), alias dj X-Fade, vertelt over zijn passie voor hardcore. Zaterdag draait hij op The Rough Order II i n popcentrum Brogum. New Kids-verhaal „Mijn passie voor hardcore en hard- style ontstond in mijn jeugd in de ja ren negentig. De hype rond gabbers en hun muziek was toen op zijn hoogtepunt. Ik vond dat tof, las Thun der Magazine - het blad van hardcore- feest Thunderdome - en keek op naar de oudere jongens op het school plein. Zij hadden stoere Australian- trainingspakken aan. Het was eigen lijk een beetje het New Kids-verhaal. Ze luisterden ook nog eens naar bandjes met zware elektronische muziek." „Ik wilde dat graag ontdekken. Ik vroeg waar je die platen kon kopen. Voor ik het wist, had ik een hele col lectie in mijn bezit en was ik ver kocht. Mijn naamsbekendheid ver spreidde zich toen als een olievlek over de Zeeuwse eilanden. Op mijn achttiende mocht ik beginnen als huis-dj in 'T Roefke in Renesse. Een droom kwam uit. Afgelopen week end vierde ik mijn 15-jarig jubileum." Lokale feesten „Er zijn in Zeeland veel liefhebbers van hardcore en raw hardstyle, dat laatste is een variant op de melodi euze hardstyle. Alleen is er voor die festival Ruhr in Love. Op een van de grootste stages van mijn carrière. Er was 40.000 man. Het was aardig schrikken om daar als mannetje uit Zierikzee voor te draaien. Het ging goed, want ik mag volgend jaar te rugkomen! Het is heel grappig om te zien hoe bij de Zeeuwse dj's de men taliteit van de provincie echt naar vo ren komt. Je kunt ze er altijd uitpik ken. De Zeeuwse nuchterheid vloeit echt door hun aderen. Zo van: doe maar gewoon je werk, dan doe je al gek genoeg." fans in Zeeland weinig te doen. Ze gaan daarom naar grote festivals in Noord-Brabant of België. Met lokale feesten als The Rough Order in poppo dium Brogum en Survival of The Har dest proberen liefhebbers iets voor het Zeeuwse publiek te organiseren. Dat tweede feest, in de Timmerfa briek in Vlissingen, mikt op zowel de grote kanonnen als de lokale dj's. Jongeren die in hun slaapkamer knutselen aan platen en dj's die al meerdere boekingen door het land hebben." Zierikzee „Ik ben geboren en getogen in Zierik- Je moet niet denken dat het er in Renesse net zo aan toe gaat als in de film zee. Het haastige en gejaagde van een grote stad is hier totaal afwezig. Dat heb ik echt nodig. In de zomer is het hier gezellig druk met toeristen. Aan de andere kant zit je hier qua afstan den ook geweldig. Binnen een uur sta je in Antwerpen, Breda of hardco- rehoofdstad Rotterdam en binnen een kwartier kun je op het strand zit ten. Je hebt hier alles binnen handbe reik. Ik heb nooit aan verhuizen ge dacht." Nuchterheid „De laatste jaren kom ik professio neel gezien steeds vaker het eiland af. In juli stond ik in Duitsland op het American Pie „Voor mij is Renesse als stapplek nog altijd the place to be. Ik kom er heel graag. Elke club heeft wel iets. Alleen stak Club Four qua sfeer en beleving er voor mij altijd bovenuit. Je moet trouwens niet denken dat het er in Renesse net zo aan toe gaat zoals laatst in de gelijknamige film. Dat was misschien zo in de jaren negen tig, maar nu niet meer. We hebben de film met het voltallige personeel van de Zoom, Pinkie's en Club Four op uitnodiging van de producent ge zien. Het heeft niks met het Renesse van nu te maken. Het is eigenlijk een soort American Pie." PUCK KOOKT BUITEN RECEPT Souvlaki met yoghurtsaus en feta donderdag 15 september 2016 Je pikt de Zeeuwse dj's er zo tussenuit Naam auteur Dj X-Fade: „Voor mij is Renesse als stapplek nog altijd the place to be. Elke club heeft wel iets." FOTO MARIEKE MANDEMAKER -Dj X-Fade DJ X-Fade draait op morgenavond op harddance-evenement The Rough Order II in poppodium Brogum in Zierikzee. Op dezelfde avond draaien ook de bekende dj Thera en Mind Dimension uit Turijn. The Rough Order II begint om 21.30 uur. Kaarten zijn te bestellen via poppodium Brogum en kosten 10 euro. De zon brandt, we stellen de herfst nog even uit en eten lekker in de tuin. Puck Kerkhoven bedenkt gerechten die je be reidt achter je barbecue, gasstel of op de pitten van de buiten keuken. Op de barbecue zijn spiesen ideaal. De ingrediënten zijn vooraf in hapklare blokken gesneden en daardoor geschikt voor een snelle bereiding. De hoge warmte gaart de kern voordat de buiten kant de kans krijgt te ver branden. Het zorgt onder tussen wel voor een knap perig korstje, zeker als je ze vooraf marineert. Handig: spiesen laten zich gemakkelijk keren. Houd wel altijd een tang en pannenlap bij de hand. Zeker metalen prik kers worden loei- heet, terwijl houten stokjes nogal eens de neiging hebben te ver branden. Je hebt spiesen in alle soorten, maten en sma ken. Op mijn Spiesen Top 5 staat de vertrouwde saté bovenaan, liefst met een flinke klodder saté saus en gebakken uitjes. Op 2 staan (lams)kebabs en sjaslieks met groenten, op 3 gamba spiesjes met veel knoflook, op 4 krui dige gehaktspiesen (in het Midden-Oosten köfte ge noemd, op de Balkan cevapcici) en op 5 de iets minder bekende Griekse souvlaki, van gemarineerd varkensvlees. Heerlijk met sla, zelfge maakte yoghurt-fetasaus en verse pitabroodjes. Ingrediënten Voor 4 personen: 500 gram mager var kensvlees, in blokken van 2,5 cm; sap van 1 citroen; 3 eetlepels olijfolie; 2 tenen knoflook, fijnge sneden; 1 eetlepel tijm en oregano, gedroogd; 1 theelepel sambal; 1 thee lepel paprikapoeder; verse peper en zout Saus: Zi komkommer, geraspt; 5 eetlepels Griekse yoghurt; 1 teen knoflook; 1/2 theelepel oregano blaadjes; 100 gram feta, olijfolie, wat gemengde sla; 1 ci troen, in kwarten; 3 rijpe tomaten, in partjes; 1 rode ui in ringen. Bereiding Doe komkommerrasp in vergiet, bestrooi met zout en laat uitlekken. Maak marinade van ci troensap, olie, knoflook, sambal en kruiden. Leg vleesblokken erin en laat 2 uur marineren. Prik op metalen spiesen. Gril ze op hete BBQ of in grillpan goudbruin en knapperig, regelmatig keren en met marinade bestrijken. Strooi er peper en zout op. Leg op schaal met sla, tomaten en citroenpartjes. Maak tzatziki door uit geknepen komkommer- rasp en Griekse yoghurt te mengen met knoflook, kruiden, geprakte feta en straaltje olijfolie. Maal er peper over. Schep helft over vlees, bestrooi met uienringen. Geef rest saus erbij in schaaltje. Lekker met pitabrood jes, afgebakken op grill.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 60