FEHD
FEBO
13
actie
lijkt het, want Febo bekt in elk geval stuk
ken beter dan Amvé.
In i960 deed de bakker, geplaagd door
bloemuitslag aan zijn handen, zijn zaak van
de hand om op de Karperweg zijn eerste au
tomatiekhal te openen. De Borst had het fe
nomeen als jongen leren kennen toen hij in
1938 een kroketje trok uit de populaire auto
matiek van Heck's op de Amsterdamse Re-
guliersbreestraat, en die ervaring had een
blijvende indruk gemaakt. Automatieken
waren populair in die jaren, ook als instru
ment om de strenge Winkelsluitingswet te
omzeilen. De automaten in de stad boden
van alles aan, maar Febo begon met kroket
ten, roomijs, frites, nasiballen en broodjes
ham en kaas.
Filialen
Het bleek een schot in de roos. Als gevolg
van de toenemende welvaart hadden de Ne
derlanders meer geld te besteden, en een
aanzienlijk deel van het inkomen werd ge
stoken in eten buiten de deur, en dus ook
uit de muur. In 1966 kon De Borst een twee
de filiaal van Febo openen in Amsterdam.
In de jaren 70 kreeg Febo ook filialen in
Zaandam, Zandvoort en Purmerend.
Anno 2016 omvat de keten, uitgebouwd
door Dennis de Borsts vader Hans, 69 filia
len, waarvan 26 in Amsterdam.
Alle filialen voeren hetzelfde assorti
ment, met hier en daar ruimte voor een re
gionale specialiteit, zoals in Groningen de
eierbal en zuurvlees in Maastricht. Hoewel
de meeste vestigingen zich buiten de hoofd
stad bevinden, blijft Febo in de beleving
verbonden met de hoofdstad. „We hebben
wel zaken in Rotterdam, maar worden daar
toch als een echt Amsterdams bedrijf ge
zien", zegt De Borst. „Net zoals de Rotter
damse keten Bram Ladage niet snel in Am
sterdam zal opduiken."
Dat is de emotionele lading van de rund
vleeskroket. De Borst spreekt van een Am
sterdamse lovebrand, zoals ook de merken
Heineken en Amstel een sterk Westertoren-
gevoel oproepen. Na zijn aflossing van va
der Hans als directeur van het familiebe
drijf in 2006 heeft De Borst met behulp van
een marketingbureau voor het eerst serieus
een studie gemaakt van de beleving van
het merk Febo.
Dat leidde tot een dik boekwerk met aan
bevelingen, met daarin onder meer persoon
lijke profielen van vaste klanten, regelmati
ge klanten en potentiële klanten. Over de
jonge vmbo'er Stanley, de 40-jarige Her
man en de prepensionaris Rein hoeft hij
zich niet veel zorgen te maken, vertelt De
Borst. Maar hoe krijgt hij de 32-jarige hoog
opgeleide single Manon en de 38-jarige
huismoeder Yvonne met haar hang naar ge
zond voedsel weer binnen?
„Aan onze producten ligt het niet", denkt
De Borst. „Ze zijn dagvers gemaakt en we
gebruiken alleen de beste ingrediënten. Dat
vinden Manon en Yvonne belangrijk." De
dames bleken moeite te hebben met de uit
straling van de automatiek: de huisstijl in
geel en rood werd als druk en schreeuwerig
ervaren. „Eind vorig jaar hebben we een
nieuwe huisstijl doorgevoerd. In rood en
wit: een stuk rustiger en het straalt meer
klasse en ambachtelijkheid uit."
Ook de presentatie van de producten is
stevig aangepakt. „Voorheen zetten we al
les wat we hadden op de menuborden",
zegt De Borst. „Dat maakte een drukke en
rommelige indruk. We hebben ervoor geko
zen nu alleen een selectie van het assorti
ment aan te prijzen, met een prominente
plek voor de kroket en de grillburger. Dat
zijn onze helden. Die helden zetten we nu
bewust in het zonnetje."
Het zijn ingrijpende veranderingen, geeft
hij toe. Ook vader Hans heeft moeten wen
nen aan het idee dat het vertrouwde geel
werd ingewisseld. Maar het vertrouwen in
de derde generatie is groot, en de plannen
om het familiebedrijf uit te bouwen zijn
misschien wel ambitieuzer dan ooit.
Zo gaat het bedrijf in heel Amsterdam
snacks met behulp van koeriers aan huis be
zorgen, krijgt Oostzaan een eerste Febo
met een drive-in. Vorige maand ging in het
tankstation van Loogman in Aalsmeer een
shop-in-shop van Febo open, zodat de klan
ten een frietje en een kroket kunnen eten
terwijl hun auto wordt gewassen en van
binnen gereinigd. „Een experiment, maar
we hebben er hoge verwachtingen van."
elke keer een ander product
in de aanbieding!
donderdag 15 september 2016
bij Febo
De eerste Febo op
de Amstelveenseweg,
eind jaren 40, toen
nog een brood- en
banketbakkerij.
Het Febo-f iliaal op
het Stadionplein in
Amsterdam in 1983.
FOTO'S FRANK H.M. VAN DER HEUL/
COLLECTIE STADSARCHIEF AM
STERDAM, HOLLANDSE HOOGTE
Bij de gemiddelde
vestiging komt 40 tot 60
procent van de omzet
van de automatiek
minuten is de maxi
male tijd dat snacks
in de automatiek
mogen liggen
De kleinste vestiging
zit aan de Lange Poten
in Den Haag:
25 vierkante meter