0 0 Mode Appeltjes voor de dorst f ZEELAND 15 MARGOT BEOORDELING Uit 'Europa', want het seizoen voor Zeeuwse kreeft is voorbij. Lamsoren en garnalen hou den de Zeeuwse eer hoog in de paella. Wat een verfijnd fusionmaal. De pan gaat dus leeg. Olé! Ook gekkigheid in het hoofdgerecht? Nou ja, de combinatie van een in een ui ver stopte stoofpot van rund en linzen, saignante sukade waar een ongekarteld mes doorheen valt en krokant gebakken zwezerik met daarbij een crème van aubergine, seizoensgroenten en puntzakje friet is onalledaags en best riskant. Alle elementen zijn perfect bereid, maar voor het eerst krabbelen we een kritische noot in de kantlijn. De superbe stoofpot is namelijk veel hoger op smaak dan het andere vlees. We vragen ons ook af of die auberginecrème een goede match is met de zachte sukade, vooral door de prikkende komijn in het prutje. En het dessert? Gewoon top. Frambozen, aardbeien, ijs van boerenyoghurt met limoen, hangop, fabelachti ge rabarberstrookjes, merenque van framboos met limoen, frambozengelei en een citroen crème. Het kleurrijke stilleven is een spetteren de symfonie in de mond. Explosies van fruit, afgerond door de yoghurt en hangop. Ook ty pisch Scherp: nergens platzoet, altijd voldoen de zuren voor de balans. Het wijnarrangement ook in orde? Het betaalbare Bob-arrangement bevat leuke keuzes die goed bij het menu aansluiten. Een sappige Grillo uit Silicië, een fruitige, wat vetti ge viognier uit Zuidwest-Frankrijk en een Au stralische shiraz uit de regio Adelaide (fruitig, kruidig, laurier, bittertje). De Moscato 'd Asti (fruitig, lichte mousse, 5 procent alcohol) is prettig, maar niet diep of complex van smaak. Prettige bediening of niet? Gasten worden bij Scherp in de watten gelegd. Dat gaat van brood bijserveren, warme doekjes voor de vieze handen, een toelichting op de wijnen tot het vragen naar allergieën. De jon ge serveerster die er pas enkele dagen werkt, heeft het in de vingers. Houden, die meid! Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland. Afgelopen weken verschenen diverse glossy's boordevol nieuwe herfst- en wintermode. Met trends, nieuwe mate rialen en kleuren. Ik krijg dan meteen de krie bels. Aan de ene kant ziet het er allemaal heel aantrekkelijk uit, aan de andere kant moet ik er nog niet aan denken. Lange broeken, wol len truien, sjaals en laarzen. Ik ben meer van de blote voeten en een zomerjurkje. Gelukkig is het nu nog een mooie nazomer en geniet ik nog even lekker door van de zon. Bij eten en drinken is overigens ook sprake van mode en trends. Wina Born introduceer de in de jaren zestig het eten van een Frans kaasje met een glaasje wijn erbij. Ineens werd dat mode, terwijl ik dat nu niet meer weg kan denken. In de zeventiger jaren werd de römer topf in de keuken ineens een bijzonder onder werp. Zo'n rode pot van klei om gezond in te koken. Nu staat de römertopf bij mij te verstof fen. Daarna was het fonduen helemaal in. Maar daar stonk je huis wel erg van. In de ja ren daarna ging ik steeds vaker reizen en nam ik van die reizen weer nieuwe producten, sma ken en ideeën mee. Ineens was het hip om pasta te eten, gewoon nog met elleboog maca roni. Nu kan ik mijn keuken zonder diverse soorten pasta, verse kruiden en diverse soor ten olijfolie niet meer voorstellen. Gelukkig is het in de keuken net zoals in de mode; de trends van vroeger komen gewoon weer terug. Inmaken, fermenteren, inleggen, wecken en lokaal eten. En kliekjesdag, dat is nu een hot item. Wat minder eten weggooien en van de restjes iets lekkers maken. Zoals wentelteefjes of een groenteomelet met restjes uit de koelkast Ben je meteen tren dy bezig. En kliekjesdag, dat is nu een hot item. Wat minder eten weggooien en van de restjes iets lekkers maken VOGELWAARDE Ze zijn nu rood, de elstar-appels bij de fa milie Vereecken in Vogelwaar de. Ze zijn net klaar met de pluk van de zomerappels del- corf en sisi red. „Het is een goed appeljaar, al mag de nachttemperatuur wel wat omlaag", zegt Herman Ver eecken. „Tijdens een koude nacht produceert de appel sui ker en wordt-ie rood. Nu zijn er iets te weinig temperatuur schommelingen tussen dag en nacht." In totaal verwacht Ver eecken dat hij veertig ton el- star appels oogst dit jaar. De appels worden in twee of drie rondes geplukt, telkens wor den de gekleurde appels van de boom gehaald. Die worden aan huis of via boerenwinkels in de omgeving verkocht. Ook bij de Jumbo in Hulst lig gen zijn appels. „De zomerras- sen zijn er maar heel kort, zaak om ze dus snel bij de consument te krijgen. Daar om trok ik de stoute schoe nen aan en ben op de Jumbo afgestapt. Ze verkopen er meer streekproducten en nu dus ook onze appels en de consument betaalt een goede prijs", zegt Vereecken, terwijl hij in een appel bijt. „Ik eet de appels graag zo van de boom, dus ik kan mijn hart ophalen tijdens het pluksei- zoen." Op maandag is het appel schildag op het bedrijf van Vereecken. Die geschilde ap pels brengt hij naar verschil lende bakkerijen die er appel bollen, taart of appelflappen mee maken. Daarnaast ko men de appels die te klein zijn of licht beschadigd in Zeeuwse Appelsap terecht. Een heerlijke, gezonde dorst- lesser die ook in een cocktail gebruikt kan worden. zaterdag 10 september 2016 n het werk in de keuken, foto's dirk-jan gjeltema Lede (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Herman Vereecken: „Ik eet de appels graag zo van de bOOm." FOTO CAMILLE SCHELSTRAETE

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 52