4 14 ZEELAND ETEN RESTAURANT SCHERP, MIDDELBURG A Mart Scherp is een durfal. Niet alleen blijft hij zijn zaak met steeds weer een monumentaal pandje uitbreiden, de chef kookt ook gewaagd. Het is even zoeken naar res taurant Scherp. Het huist in de Wijngaardstraat, een ach- terafstraatje in hartje Mid delburg. Mart en zijn Spaan se gade Dhani namen in 2007 het toenmalige Ten Weijngaert over. Eerder hadden ze onder meer bij De Bourgondiër in Vlissingen gewerkt. Ze transformeerden het restaurant tot een moderne zaak met designmeubilair, maar met behoud van authentieke elementen. Zo hoort dat in monumentenpandjes. Het koppel Scherp breidde het etablisse ment recent uit met een naastgelegen pand, een voormalige bloemenwinkel. Dat ging niet zonder slag of stoot. Anderhalfjaar lagen ze in de clinch met de welstandscommissie. Mart vond dat hij te weinig creatieve ruimte kreeg om zich als ondernemer te profileren. Moe van het getreuzel overhandigde hij wet houder Johan Aalbers eind 2014 zelfs een pro testgerecht: 'Lange Jan', een pizza met zelf geïmporteerde olijfolie uit Luca en Zeeuws zee- kraalzout, Chiazaad en Amaranth, gerookte pa ling, Zeeuwse garnaaltjes, crème van eidooier en zwarte peper, zoetzure biologische groen tes en piccalilly. Dat hij ballen toonde, gaf een slinger aan de kar. De vergunning kwam rond. Inmiddels kun je boven het restaurant sla pen bij Scherp. De B&B loopt als een trein, zegt Mart. Wat wil je? Wie wil zich niet neer- vleien op een bed met een authentiek weide- hek als hoofdeind? Zeker als een nieuwsgierige Cobie 33 boven je kussen staat te herkauwen. Het is dus een leuke zaak? De inrichting is modern chic met comfortabe le zwarte stoelen en mooie houten tafels, maar ook warm dankzij muurstenen en zelfgemaak te wc-schuifdeuren die knipogen naar het boe renleven van honderd jaar geleden. Historie ontmoet design, zeg maar. Scherp heeft geen terras, maar wel een ommuurde achterplaats, waar een man of tien op een zwoele nazomer avond kan zitten. Dat doen wij ook. Grappig is het servies dat Scherp ter ere van het eerste lus trum uitbracht. Nichtje Christel Moens staat erop in klederdracht, met mesheften in de kap en mosselen en een oester aan de bloedkora len ketting. Zo'n 'pront wuuf verwacht je dan niet weer in zo'n strakke zaak. Hoe kookt de chef? Op het scherp van de snede. In het viergangen menu Jeunes Restaurateurs, een organisatie waarbij zo'n dertig betere restaurants in Neder land zijn aangesloten, combineert hij het beste van Zeeland met producten uit alle wereldde len. Het begint al met de fruitig-pikante amu se, een gazpacho met tomaat, ui, komkommer en rode peper. Een rechtstreekse verwijzing naar het vaderland van Dhani. Het is zo'n soep je waarvan je blijft doorlepelen. Echt fusion proeven we in het eerste voorge recht. Op de huid geschroeide roodbaars en een tartaar van roodbaars (ceviche, dunkt ons), met Zeeuwse garnalen, zoetzure komkommer met koriander (Noord-Afrika), granaatappel (Midden-Oosten) en quinoasalade en knappe rige quinoa (Zuid-Amerika) in opgerolde ret tich. Limoenmayonaise houdt de boel bij el kaar. En verdraaid, het werkt. De tartaar is vol doch zacht van smaak, de geschroeide rood baars heeft iets rokerigs. Ergens zit hier ook weer een pikant je in verstopt. Het is een ge waagd, maar heerlijk gerecht dat qua opmaak rijp is voor het Zeeuws Museum. Die eigenzinnigheid zet de chef voort in het tweede voorgerecht. Wie komt er nu op het idee om een mini-paellapan te presenteren op een dikke schijf geblakerd hout, met daaron der verkoolde boomstammetjes? Alsof de pael la net op een pleintje in Valladolid is bereid. Zitten we nu in Spanje te dineren? Niet hele maal, want de - ook weer licht pikante - paella bevat naast gele rijst, pijlinktvis en lichtgerook- te baars ook Nederlands piepkuiken en kreeft. HET MENU WAAR DE REKENING zaterdag 10 september 2016 ft Restaurant Scherp is ingericht met designmeubilair, maar met behoud van authentieke elementen. Mart Scherp aa Koken op het scherp van de sn Frank Balkenende Bij Scherp kun je kiezen uit me nu's of a la carte dineren. Het drie gangenmenu kost 35,50 euro, het bij behorend wijnar rangement 15,50 euro. Het Jeunes Restaurateurs-me nu met vier tot zes gangen loopt op van 45,50 tot 62,50 euro per persoon. Voor de wijnarrangemen ten vraagt Scherp 20,50 tot 30,50 euro. Er is ook een selectie aan (Zeeuwse) kazen. Vegetarische maaltijden zijn in overleg mogelijk. MIDDELBURG Restaurant Scherp Wijngaardstraat 1 1 glas bruiswater 1 jus d'orange 1 fles bruiswater 2 vier gangenmenu 1 Bob-wijnarrangement 1 espresso Totaal: 2,50 3,50 4,50 91,00 13,50 2,25 117,25 Gratis van het huis: 1 koffie met huisgemaakte patisserie 1 thee

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 51