Stof die tajine eens af
7
GIPHARTS KOOKEILAND
Van aal tot zult
Ploppen
Ontmantelen
Pulken
AAN DE SLAG
een ronde schaal en een
deksel met een typerende
kegelvorm. In dat deksel zit
een gaatje om de stoom te
laten ontsnappen.
Speciaal voor dit stukje heb
ik mijn tajine weer eens af
gestoft. Niet dat de eerste
keer geen succes was, maar
een goeie braadpan werkt
eigenlijk net zo goed, al is
het voor het gevoel natuur
lijk bevredigender om een
'tajinegerecht' ook daadwer
kelijk in een tajine te berei
den. Traditioneel worden
tajines op een rooster boven
een koolvuur gezet, maar
dat werkt een gasfornuis
een beetje onhandig (van
daar dat er vaak een sudder-
plaatje tussen het gas en de
tajine gaat).
Onze beproefde familiere
cept voor 'Marokkaanse kip'
kan worden gekookt met
kippendijen (voorkeur) of
desnoods stukken kippen
vlees. Een van de ingrediën
ten is ingemaakte citroen,
die bij iedere Marokkaanse
of Turkse winkel en veel su
permarkten te koop is.
Omdat we ooit een
Marokkaanse gaste
over de vloer kregen,
kocht ik een tajine. Mijn
vrouw vond dat het gerecht
dat we wilden bereiden
prima in een braadpan kon
worden gestoofd, maar dat
leek me een belediging voor
onze gaste. Ja, sommige
mensen zijn nu eenmaal ge
voelig voor wat ze in hun
mond stoppen. En ik had
zin om een tajine te kopen.
Het woord tajine komt uit
het Marokkaans-Arabisch
en de herkomst is onduide
lijk. Sommige historici den
ken dat het komt van een
Perzisch woord dat 'op de
bodem leggen' betekent, an
deren denken dat het af
stamt van het oud-Griekse
tagënon (braadpan). De eer
ste geschreven bronnen
waarin de tajine wordt ge
noemd stammen uit de ne
gende eeuw, maar waar
schijnlijk is het gebruik veel
ouder.
Eeuwenoud
„We staan in een eeuwen
oude traditie als we gerech
ten met een tajine bereid
den", hield ik mijn vrouw
voor, toen ik toch met een
aardewerk stoofpot thuis
kwam. Zuchtend keek ze
naar mijn aanschaf. Een ta
jine bestaat uit twee delen:
De braadpan
gebruiken? Dat
leek me een
belediging voor
onze gast
vrijdag 9 september 2016
Verstopte wastafel?
Plak de overloop (het
'gaatje' in de wastafel,
onder de kraan) lucht
dicht af met ducttape.
Gooi soda, azijn en wat
water in de afvoer. Laat
inwerken en laat een
bodempje heet water in
de wasbak lopen. Pomp
met de plopper om de
verstopping in beweging
te krijgen. De overloop
moet luchtdicht blijven!
Herhaal dit tot het water
doorstroomt.
Wil je de sifon onder de
gootsteen uit elkaar
halen? Maak van tevo
ren een foto, zodat je
weet hoe hij weer in el
kaar moet. Let ook op
dat je de ringen na af
loop weer goed vast
draait. Draai alle verbin
dingen na een paar
dagen nóg een keer
aan, omdat warm en
koud water de boel
weer losser kunnen
maken. Vergeet die
emmer eronder niet.
Gooi nooit koffieprut,
sauzen of vetten door
de gootsteen!
Laat vet stollen in een
oud melkpak.
O ja, en pulk de haren
regelmatig uit het
doucheputje.
Van mijn vrouw mag ik
geen keukenspullen meer
kopen, het verleden heb
ik teveel apparaten en an
dere gastronomische gad
gets gekocht die na hoog
uit twee keer te zijn ge
bruikt - in het geval van
mijn rookoven één keer -
werkeloos naar een keu
kenkast of de kelder ver
dwenen.
Ingrediënten
4 kippendijen
1 tl paprikapoeder
1 tl kurkuma
1 tl kaneel
1 el verse gember,
geraspt
2 teentjes knoflook,
geperst
peper en zout
7 el plantaardige olie
1 rode paprika, in
stukjes gesneden
2 uien, gesnipperd
1/2 ingemaakte citroen,
in stukjes gesneden
500 ml kippenbouillon
1 kopje groene olijven
1 bosje verse
koriander
er hete kippenbouillon bij en
voeg olijven en de helft van
de koriander toe. Breng dit
op matig vuur aan het prut
telen en laat de kip met dek
sel op de tajine in drie kwar
tier tot een uur gaar worden.
Draai de kip af en toe om.
Mocht er te weinig vocht in
de pan zitten, voeg water of
bouillon toe. Als het gerecht
echt te vochtig wordt, haal
dan de kip uit de pan en laat
de saus op hoog vuur inko
ken. Geen tajine? Schep
alles in een schaal en strooi
er de rest van de koriander
over. Serveer met couscous
of brood. Zo, mijn tajine kan
weer de kelder in.
Meng paprikapoeder, kur
kuma, kaneel, gember, knof
look, peper en zout en drie
eetlepels olie. Wrijf de kip
pendijen (of de kippenstuk-
jes) goed met deze pasta in
en laat het minimaal een half
uur (of liever: een paar uur of
een hele nacht) in de koel
kast marineren.
Verwarm in een grote braad
pan of tajine vier eetlepels
olie en bak het kippenvlees
aan tot het lekker bruin ziet.
Haal het vlees uit de pan en
voeg in de achtergebleven
olie paprika, uien en inge
maakte citroen toe. Bak dit
een paar minuten en leg de
kip terug in de tajine. Schenk