Stof die tajine eens af 7 GIPHARTS KOOKEILAND Van aal tot zult Ploppen Ontmantelen Pulken AAN DE SLAG een ronde schaal en een deksel met een typerende kegelvorm. In dat deksel zit een gaatje om de stoom te laten ontsnappen. Speciaal voor dit stukje heb ik mijn tajine weer eens af gestoft. Niet dat de eerste keer geen succes was, maar een goeie braadpan werkt eigenlijk net zo goed, al is het voor het gevoel natuur lijk bevredigender om een 'tajinegerecht' ook daadwer kelijk in een tajine te berei den. Traditioneel worden tajines op een rooster boven een koolvuur gezet, maar dat werkt een gasfornuis een beetje onhandig (van daar dat er vaak een sudder- plaatje tussen het gas en de tajine gaat). Onze beproefde familiere cept voor 'Marokkaanse kip' kan worden gekookt met kippendijen (voorkeur) of desnoods stukken kippen vlees. Een van de ingrediën ten is ingemaakte citroen, die bij iedere Marokkaanse of Turkse winkel en veel su permarkten te koop is. Omdat we ooit een Marokkaanse gaste over de vloer kregen, kocht ik een tajine. Mijn vrouw vond dat het gerecht dat we wilden bereiden prima in een braadpan kon worden gestoofd, maar dat leek me een belediging voor onze gaste. Ja, sommige mensen zijn nu eenmaal ge voelig voor wat ze in hun mond stoppen. En ik had zin om een tajine te kopen. Het woord tajine komt uit het Marokkaans-Arabisch en de herkomst is onduide lijk. Sommige historici den ken dat het komt van een Perzisch woord dat 'op de bodem leggen' betekent, an deren denken dat het af stamt van het oud-Griekse tagënon (braadpan). De eer ste geschreven bronnen waarin de tajine wordt ge noemd stammen uit de ne gende eeuw, maar waar schijnlijk is het gebruik veel ouder. Eeuwenoud „We staan in een eeuwen oude traditie als we gerech ten met een tajine bereid den", hield ik mijn vrouw voor, toen ik toch met een aardewerk stoofpot thuis kwam. Zuchtend keek ze naar mijn aanschaf. Een ta jine bestaat uit twee delen: De braadpan gebruiken? Dat leek me een belediging voor onze gast vrijdag 9 september 2016 Verstopte wastafel? Plak de overloop (het 'gaatje' in de wastafel, onder de kraan) lucht dicht af met ducttape. Gooi soda, azijn en wat water in de afvoer. Laat inwerken en laat een bodempje heet water in de wasbak lopen. Pomp met de plopper om de verstopping in beweging te krijgen. De overloop moet luchtdicht blijven! Herhaal dit tot het water doorstroomt. Wil je de sifon onder de gootsteen uit elkaar halen? Maak van tevo ren een foto, zodat je weet hoe hij weer in el kaar moet. Let ook op dat je de ringen na af loop weer goed vast draait. Draai alle verbin dingen na een paar dagen nóg een keer aan, omdat warm en koud water de boel weer losser kunnen maken. Vergeet die emmer eronder niet. Gooi nooit koffieprut, sauzen of vetten door de gootsteen! Laat vet stollen in een oud melkpak. O ja, en pulk de haren regelmatig uit het doucheputje. Van mijn vrouw mag ik geen keukenspullen meer kopen, het verleden heb ik teveel apparaten en an dere gastronomische gad gets gekocht die na hoog uit twee keer te zijn ge bruikt - in het geval van mijn rookoven één keer - werkeloos naar een keu kenkast of de kelder ver dwenen. Ingrediënten 4 kippendijen 1 tl paprikapoeder 1 tl kurkuma 1 tl kaneel 1 el verse gember, geraspt 2 teentjes knoflook, geperst peper en zout 7 el plantaardige olie 1 rode paprika, in stukjes gesneden 2 uien, gesnipperd 1/2 ingemaakte citroen, in stukjes gesneden 500 ml kippenbouillon 1 kopje groene olijven 1 bosje verse koriander er hete kippenbouillon bij en voeg olijven en de helft van de koriander toe. Breng dit op matig vuur aan het prut telen en laat de kip met dek sel op de tajine in drie kwar tier tot een uur gaar worden. Draai de kip af en toe om. Mocht er te weinig vocht in de pan zitten, voeg water of bouillon toe. Als het gerecht echt te vochtig wordt, haal dan de kip uit de pan en laat de saus op hoog vuur inko ken. Geen tajine? Schep alles in een schaal en strooi er de rest van de koriander over. Serveer met couscous of brood. Zo, mijn tajine kan weer de kelder in. Meng paprikapoeder, kur kuma, kaneel, gember, knof look, peper en zout en drie eetlepels olie. Wrijf de kip pendijen (of de kippenstuk- jes) goed met deze pasta in en laat het minimaal een half uur (of liever: een paar uur of een hele nacht) in de koel kast marineren. Verwarm in een grote braad pan of tajine vier eetlepels olie en bak het kippenvlees aan tot het lekker bruin ziet. Haal het vlees uit de pan en voeg in de achtergebleven olie paprika, uien en inge maakte citroen toe. Bak dit een paar minuten en leg de kip terug in de tajine. Schenk

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 60