M Ajoblanco, de witte opkikker 8 Een festival in Terneuzen is niet compleet zonder kapitein Willem den Decker, maar het Zoute Neuzen Festival koos voor een jonge kapitein Willem: Floris de Jonge (38). „Zeeuws-Vlaanderen is heel speciaal voor me. Ik kom net terug van een achtdaagse vakantie naar Spanje. Be grijp me niet verkeerd: ik heb echt een toptijd gehad. Maar wanneer je vanuit Antwerpen het Zeeuwse landje in rijdt, denk ik iedere keer: 'zo, nu ben ik weer thuis'. Je kent ie dereen hier en je kunt praten zoals je normaal altijd doet. Je hoeft je niet meer aan te passen. In tegenstelling tot in de rest van het land wonen er hier mensen die je verstaan. Al praat je nog zo plat-Zeeuws als maar kan." „Ik ben geboren en getogen in Ter- neuzen en ik werk al een jaar of vijf tien in de regio als docent. Ik ben le raar en stagebegeleider op de Argo in Terneuzen, een school voor leerlin gen met gedragsproblemen. Maar mijn passie ligt bij toneel en theater. Met een kompaan geef ik in de regio regelmatig educatieve voorstellingen. Binnenkort doen we een show over de Verkeersweek. We maken ook voorstellingen over vuurwerkpre ventie. Daar kan ik echt mijn ei in kwijt. Oh, en ik presenteer op mijn school de bingoavond." „Meerdere mensen hadden mijn naam genoemd toen ze bij het Zoute Neuzen Festival op zoek waren naar iemand die kapitein Willem den Decker (van De Vliegende Hollander, red) kon spelen en die kon presente ren op het festival. Willy de Meijer doet dat op de Havendagen, maar hij wilde het voor Zoute Neuzen door geven aan een jonger iemand." „Waar kapitein Willem is, wordt ge feest, gedronken, gegeten en gela chen. Dat is echt mijn levensmotto! Ik heb nooit de intentie om de regio te verlaten Dat doe ik het liefste - en ik weet dat het als een cliché klinkt - aan de kust. Nieuwvliet, Groede of Breskens, het is me allemaal om het even. Tegen woordig heb je overal mooie strand paviljoens als Beachhouse 25, Puur en Het Halve Maentje. Het is echt heer lijk om op het strand te liggen met een Desperado-biertje. Je waant je na een autorit van twintig minuten in een vakantieland. Dat vind ik heel bijzonder. Mensen in het binnenland moeten uren rijden voor iets wat naast onze deur ligt. Ik heb nooit de intentie om de regio te verlaten en blijf hier met veel plezier wonen." „In Terneuzen heb je de Havendagen als feestweekend. Daar komen arties ten als Dré Hazes en Jan Smit. Het Zoute Neuzen Festival is echt een nieuw smaakje in de stad. Ik moet bekennen dat ik niet alle bands kende die komen spelen. Na wat googelen is TenTemPiés mijn fa voriet. De bandleden maken een mix van ska, reggae en latin rock en weten echt hoe je een feestje moet bouwen. Topband. Ook acts als singer-song- writer Lucas Hamming en rockband Navarone zie je normaal niet in Ter neuzen spelen." „Ik probeer al helemaal in mijn rol te komen. Ik heb op vakantie mijn scheerapparaat niet meegenomen, dus ik begin langzaam richting het kapitein Willem-uiterlijk te groeien. Het is niet iets wat ik normaal zou doen, maar kom nu maar op met dat baardje!" PUCK KOOKT BUITEN RECEPT Koude amandel knoflooksoep uit Zuid-Spanje donderdag 8 september 2016 Waar kapitein Willem is wordt gefeest Jessy de Cooker Elkaar kunnen verstaan Presenteren en toneel Kapitein Willem Floris de Jonge ■4 Floris de Jonge alias kapitein Willem. „Het Zoute Neuzen Festi val is echt iets nieuws in de stad." FOTO RONALD DEN DEKKER Nieuwe smaak Scheerapparaat De eerste editie van het Zoute Neuzen Festival is zaterdag en zon dag op en rond de Oostkolk en He rengracht in Terneuzen. Het evene ment met muziek, theater en food staat in het teken van kapitein Wil lem van der Decken, kapitein van het spookschip De Vliegende Hol lander. Het festival is gratis te be zoeken. Er komen acts als Lucas Hamming, TenTemPiés, Navarone en Django Boegheim uit Middelburg. Volledig programma op zouteneuzen.nl Wie groeide niet op met de kookboeken van Wannée?106 jaar na de eerste editie van dit handboek van de huishoudschool neemt Puck Kerkhoven een klas sieker onder handen.Van daag: Ajo blanco. De knoflook in deze ajoblanco (knof looksoep) mag bij het doorslikken best een beetje branden, maar niet overheersen. De fijne, ro mige amandelsmaak moet in stand blijven. Kwestie van proeven. Niet te zuinig zijn met zout, want afge koeld verliest ze hartigheid. Op hete dagen vult deze koude soep een eventueel zouttekort efficiënt aan. Op de dorre Andalusische vlaktes is dit al eeuwen een probaat middel tegen de hongerklop. Boe renfamilies eten hem graag als lunch. Net als het rode zusje gazpacho, met tomaat en komkommer, dat bij ons bekender is. Waar schuwing in tegenstelling tot haar lichtvoetig uiterlijk is dit een machtig soepje, met al die noten, olijfolie en geweekt brood. Het duurt even voordat de maag re gistreert dat je genoeg hebt. Bedenk dat voordat je op een tweede bord ajo blanco aanvalt. Neem liever wat extra fruit; meloen en frisse appel passen er goed bij. In Malaga en om geving is het gebruikelijk om geroosterde aardap pels erbij te eten, maar daar maken ze een lichtere, dunnere variant, zonder broodkruim. Begin septem ber eren de bewoners er hun geliefde ajoblanco met een heus festival. Ingrediënten Voor 4 personen: J4 boeren witbrood van paar dagen oud, zonder korst, 2 flinke tenen knof look; 2 kopjes blanke amandelen; 3 eetlepels olijfolie; 2 eetlepels sherry-azijn; koud water; zout en versgemalen peper; 20 rode druiven, gehalveerd, zonder pit Bereiding Week brood in kom met koud water. Wrijf of draai knoflook tenen en amandelen met snuf zout tot grof meel. i Knijp brood goed uit en voeg toe. Voeg al roe rend beetje bij beetje olijfolie toe, net zoals bij mayonaise maken. Voeg azijn en zoveel koud water toe tot je de ge wenste dikte hebt (on geveer als vloeibare slagroom). i Proef en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Laat in afgesloten be- waardoos minimaal uur goed koelen in koelkast of -box. Schep soep in kommen of diepe borden, gar neer met druiven en giet er nog sliertje olijfolie over. Serveer met ge roosterde aardappels van barbecue of koele moten meloen. Een glaasje ijskoude sherry (fino) smaakt er prima bij. Tip: muskaatdruiven zijn het traditionele Andalusi sche garnituur. Lekker is het om koude meloenbol letjes toe te voegen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 60