M
Ajoblanco,
de witte
opkikker
8
Een festival in Terneuzen
is niet compleet zonder
kapitein Willem den
Decker, maar het Zoute
Neuzen Festival koos
voor een jonge kapitein
Willem: Floris de Jonge
(38).
„Zeeuws-Vlaanderen is heel speciaal
voor me. Ik kom net terug van een
achtdaagse vakantie naar Spanje. Be
grijp me niet verkeerd: ik heb echt
een toptijd gehad. Maar wanneer je
vanuit Antwerpen het Zeeuwse
landje in rijdt, denk ik iedere keer:
'zo, nu ben ik weer thuis'. Je kent ie
dereen hier en je kunt praten zoals je
normaal altijd doet. Je hoeft je niet
meer aan te passen. In tegenstelling
tot in de rest van het land wonen er
hier mensen die je verstaan. Al praat
je nog zo plat-Zeeuws als maar kan."
„Ik ben geboren en getogen in Ter-
neuzen en ik werk al een jaar of vijf
tien in de regio als docent. Ik ben le
raar en stagebegeleider op de Argo in
Terneuzen, een school voor leerlin
gen met gedragsproblemen. Maar
mijn passie ligt bij toneel en theater.
Met een kompaan geef ik in de regio
regelmatig educatieve voorstellingen.
Binnenkort doen we een show over
de Verkeersweek. We maken ook
voorstellingen over vuurwerkpre
ventie. Daar kan ik echt mijn ei in
kwijt. Oh, en ik presenteer op mijn
school de bingoavond."
„Meerdere mensen hadden mijn
naam genoemd toen ze bij het Zoute
Neuzen Festival op zoek waren naar
iemand die kapitein Willem den
Decker (van De Vliegende Hollander,
red) kon spelen en die kon presente
ren op het festival. Willy de Meijer
doet dat op de Havendagen, maar hij
wilde het voor Zoute Neuzen door
geven aan een jonger iemand."
„Waar kapitein Willem is, wordt ge
feest, gedronken, gegeten en gela
chen. Dat is echt mijn levensmotto!
Ik heb nooit
de intentie om
de regio te
verlaten
Dat doe ik het liefste - en ik weet dat
het als een cliché klinkt - aan de kust.
Nieuwvliet, Groede of Breskens, het
is me allemaal om het even. Tegen
woordig heb je overal mooie strand
paviljoens als Beachhouse 25, Puur en
Het Halve Maentje. Het is echt heer
lijk om op het strand te liggen met
een Desperado-biertje. Je waant je na
een autorit van twintig minuten in
een vakantieland. Dat vind ik heel
bijzonder. Mensen in het binnenland
moeten uren rijden voor iets wat
naast onze deur ligt. Ik heb nooit de
intentie om de regio te verlaten en
blijf hier met veel plezier wonen."
„In Terneuzen heb je de Havendagen
als feestweekend. Daar komen arties
ten als Dré Hazes en Jan Smit. Het
Zoute Neuzen Festival is echt een
nieuw smaakje in de stad.
Ik moet bekennen dat ik niet alle
bands kende die komen spelen. Na
wat googelen is TenTemPiés mijn fa
voriet. De bandleden maken een mix
van ska, reggae en latin rock en weten
echt hoe je een feestje moet bouwen.
Topband. Ook acts als singer-song-
writer Lucas Hamming en rockband
Navarone zie je normaal niet in Ter
neuzen spelen."
„Ik probeer al helemaal in mijn rol te
komen. Ik heb op vakantie mijn
scheerapparaat niet meegenomen,
dus ik begin langzaam richting het
kapitein Willem-uiterlijk te groeien.
Het is niet iets wat ik normaal zou
doen, maar kom nu maar op met dat
baardje!"
PUCK KOOKT BUITEN
RECEPT
Koude amandel
knoflooksoep uit
Zuid-Spanje
donderdag 8 september 2016
Waar kapitein Willem is
wordt gefeest
Jessy de Cooker
Elkaar kunnen verstaan
Presenteren en toneel
Kapitein Willem
Floris de Jonge
■4 Floris de Jonge alias kapitein
Willem. „Het Zoute Neuzen Festi
val is echt iets nieuws in de stad."
FOTO RONALD DEN DEKKER
Nieuwe smaak
Scheerapparaat
De eerste editie van het Zoute
Neuzen Festival is zaterdag en zon
dag op en rond de Oostkolk en He
rengracht in Terneuzen. Het evene
ment met muziek, theater en food
staat in het teken van kapitein Wil
lem van der Decken, kapitein van
het spookschip De Vliegende Hol
lander. Het festival is gratis te be
zoeken. Er komen acts als Lucas
Hamming, TenTemPiés, Navarone en
Django Boegheim uit Middelburg.
Volledig programma op
zouteneuzen.nl
Wie groeide niet op met de
kookboeken van Wannée?106
jaar na de eerste editie van dit
handboek van de
huishoudschool
neemt Puck
Kerkhoven
een klas
sieker onder
handen.Van
daag: Ajo
blanco.
De knoflook in deze
ajoblanco (knof
looksoep) mag bij
het doorslikken best een
beetje branden, maar niet
overheersen. De fijne, ro
mige amandelsmaak moet
in stand blijven. Kwestie
van proeven. Niet te zuinig
zijn met zout, want afge
koeld verliest ze hartigheid.
Op hete dagen vult deze
koude soep een eventueel
zouttekort efficiënt aan. Op
de dorre Andalusische
vlaktes is dit al eeuwen een
probaat middel tegen
de hongerklop. Boe
renfamilies eten hem
graag als lunch. Net
als het rode zusje
gazpacho, met tomaat
en komkommer, dat bij
ons bekender is. Waar
schuwing in tegenstelling
tot haar lichtvoetig uiterlijk
is dit een machtig soepje,
met al die noten, olijfolie en
geweekt brood. Het duurt
even voordat de maag re
gistreert dat je genoeg
hebt. Bedenk dat voordat
je op een tweede bord ajo
blanco aanvalt. Neem liever
wat extra fruit; meloen en
frisse appel passen er
goed bij. In Malaga en om
geving is het gebruikelijk
om geroosterde aardap
pels erbij te eten, maar
daar maken ze een lichtere,
dunnere variant, zonder
broodkruim. Begin septem
ber eren de bewoners er
hun geliefde ajoblanco met
een heus festival.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
J4 boeren witbrood van
paar dagen oud, zonder
korst, 2 flinke tenen knof
look; 2 kopjes blanke
amandelen; 3 eetlepels
olijfolie; 2 eetlepels
sherry-azijn; koud water;
zout en versgemalen
peper; 20 rode druiven,
gehalveerd, zonder pit
Bereiding
Week brood in kom met
koud water.
Wrijf of draai knoflook
tenen en amandelen
met snuf zout tot grof
meel.
i Knijp brood goed uit en
voeg toe. Voeg al roe
rend beetje bij beetje
olijfolie toe, net zoals bij
mayonaise maken. Voeg
azijn en zoveel koud
water toe tot je de ge
wenste dikte hebt (on
geveer als vloeibare
slagroom).
i Proef en breng op
smaak met zout en
versgemalen peper.
Laat in afgesloten be-
waardoos minimaal uur
goed koelen in koelkast
of -box.
Schep soep in kommen
of diepe borden, gar
neer met druiven en giet
er nog sliertje olijfolie
over. Serveer met ge
roosterde aardappels
van barbecue of koele
moten meloen.
Een glaasje ijskoude
sherry (fino) smaakt er
prima bij.
Tip: muskaatdruiven zijn
het traditionele Andalusi
sche garnituur. Lekker is
het om koude meloenbol
letjes toe te voegen.