'Een eigen atelier lijkt me heerlijk' 44 4 Sambal Van roti's tot rijsttafels: een lepeltje sambal vormt in menig gerecht de ideale smaakmaker. Maar heter is niet altijd beter, zo blijkt uit deze sambaltest. Mijn geld en ik Er zijn van die waag halzen - in diverse gradaties van onno zelheid - die er een sport van maken om op camera de heetst mogelijke sambals naar binnen te werken. Het internet staat bol van dergelijke filmpjes. Niet zelden eindigend met een hoop ge schreeuw, gezweet en gekokhals bo ven de toiletpot. Ons deskundige panel weet gelukkig wel beter: de kwaliteit van sambal lees je niet simpelweg af langs de schaal van Scoville, de meetlat voor 's werelds heetste pepers. „Het gaat om de smaak", benadrukt sambalprodu- cente Sita Danser. „Het devies is niet: hoe heter, hoe beter. Het is nooit de bedoeling dat sambal een gerecht gaat overheersen." Nablussen Integendeel: sambal is van origine een bescheiden ingrediënt. In een culinair sterrenelftal is het de gerou tineerde middenvelder die de team genoten om zich heen beter laat spe len. „Goede sambal zorgt ervoor dat de andere smaken in je maaltijd beter tot hun recht komen", legt Sita uit. „Zuur wordt zuurder. Zoet wordt zoeter." En dat geldt heus niet uitsluitend in de Indonesische keuken of op bord-op-schoot-zondagen na een be zoekje aan de afhaalchinees. Sita: „De toepassingen zijn enorm. Pepertjes gaan bijvoorbeeld uitstekend samen met kool. Boerenkool met sambal is een heerlijke combinatie." Nog zo'n misvatting: voor het be- „Bij een werkgever kwam mijn crea tieve kant niet optimaal tot uitdruk king. Na jarenlang piekeren waagde ik in 2010 de sprong in het diepe. Ik sloot een lening van 10.000 euro af om de starterskosten van mijn bedrijf te dekken. Daarmee kon ik mijn werkauto van 7.500 euro bekosti gen." Je eigen vermogen aanspreken is altijd beter dan lenen. De rente spaar je uit „Omdat ik weinig spaargeld had, moest ik lenen toen ik mijn bedrijf begon. Met snel een grote hoeveel heid opdrachten kon ik de lening vroegtijdig aflossen. Je eigen vermo gen aanspreken is altijd beter dan lenen. De rente spaar je uit." „Ja en bovendien verdient goed schil derwerk zichzelf terug. Ik ben niet de goedkoopste schilder, maar hecht grote waarde aan kwaliteit leveren. Dat is belangrijker dan zo goedkoop mogelijk proberen te zijn." „Ondanks de risico's van het onder nemerschap en dankzij hard werken ben ik blij met mijn inkomsten. De combinatie van restauratie-, vak-, en decoratieschilderen geeft spreiding van de verdiensten. Ik begin deze maand met de kunstacademie en hoop in de toekomt ook met kunst een boterham te kunnen verdienen." „De prijs van schilder- en restaura tiewerk bereken ik aan de hand van het aantal meters of de werktijd. Mijn uurloon is samengesteld om al mijn verplichtingen en lasten, zoals belas tingen, pensioenfonds en vervoers kosten, te dekken. Na een opdracht doe ik een nacalculatie en probeer ik uit te komen tussen de 35 en 40 euro per uur, exclusief 6 procent btw voor particulieren. Bij kunstprojecten is er geen standaard rekensom te maken. Mensen beseffen vaak niet dat een kunstenaar er jaren over doet om een techniek en stijl te ontwikkelen om tot een uniek werk te komen. Daar baseer ik mede de prijs op." „Een tweedehands televisie voor 800 euro. Binnen een jaar was hij al kapot." „Twee jaar geleden kochten mijn partner en ik een nieuwe woning. Toen lag ik wakker met de vraag: is dit financieel haalbaar? Dankzij veel werken, creatieve oplossingen en be zuinigingen bleek het realiseerbaar. We gingen niet op vakantie en be steedden alle vrije tijd aan klussen. Veel zaken, waaronder de complete afwerking, hielden we in eigen be heer. Dat scheelde in de kosten." „Mijn schildersezel. Tien jaar geleden aangeschaft voor slechts 40 euro. Al vaak gebruikt en veel plezier van ge had." „Ik spaar voor de bouw van een werkschuur of atelier. Dat lijkt me heerlijk, een eigen ruimte waar ik naar hartenlust kan werken. Ik schat de kosten op 15.000 tot 20.000 euro." tere bluswerk zet je de kannen water alvast klaar. „Water zorgt alleen voor tijdelijke verkoeling", weet Sita. „Al leen als je glas na glas na glas drinkt, heb je er wat aan." En dat terwijl het capsaïcine uit de pepers, het stofje dat op je tong de vlammen opstookt, wel succesvol op lost in vet - melk bijvoorbeeld - of al cohol. Het is de reden dat het sambal panel is neergestreken aan de toog van Café De Ouwe Hoer. In het geval van binnenmondsbrandjes staan de flessen jenever en wodka zelfs op deze maandagochtend immers bin nen handbereik op het Rotterdamse Deliplein. Natuurlijk zijn er in 's lands super markten ook genoeg sambals te koop ONS PANEL woensdag 7 september 2016 PZ Pepers met Matthijs Meeuwsen Elke week vraagt de redactie een streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Vandaag de voormalig Nederlands kampioen decoratieschilderen Johan Elenbaas (36) uit Wilhelminadorp. Zes jaar geleden begon de schilder en beeldend kunstenaar zijn eigen bedrijf. Hans Puik Waarom begon je voor jezelf en welke kosten kwamen daar bij kijken? Ben je een voorstander van lenen? Is goedkoop duurkoop? Ben je tevreden met wat je verdient? Zijn er verschillen tussen de prijs bepaling van werk als schilder en als beeldend kunstenaar? Wat was je grootste miskoop ooit? Lag je weieens wakker vanwege geldkwesties? En wat is je beste aankoop? Waarvoor leg je geld apart? De beste aankoop van Johan Elenbaas: een schil dersezel. FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN Af blus sen? Dat doe je niet met water maar met melk of alcohol. FOTO DESIRÉE SCHIPPERS Sita Danser (41) Kreeg haar samballiefde met de paplepel ingegoten. Nu de roerganger achter het biologische Hottie Sambal. Wiland Toelen (47) Een coole kikker met een voorkeur voor heetgebakerde smaken. Eige naar van Café De Ouwe Hoer en het Thaise (afhaal)restau- rant Deli Bird. Karen Muires (49) Pittige tante. Bestiert als chef-kok en eigenaar de pitten bij het Rot terdamse restaurant Kwiezien.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 48