Foto's
Zeeuwse mosselen op
het Schouwse bord
ZEELAND 15
MARGOT
eindscore
BEOORDELING
maar herpakt zich snel met een vriendelijk:
„Had het voorgerechtje wel gesmaakt?" De
scampi's maken een comeback in een enorm
bord pasta, waar ook drie zachte coquilles in
liggen. De 'saus van de chef is een generieke
witte saus, erg bechamellig en flauw. Een
extra smaakje had het leuker gemaakt: kaas,
knoflook, iets.
Doorgekookt
De tagliatelle lijkt ons vers maar wel vrij ver
doorgekookt. De verse rucola is een welkome
noot, net zoals het hele rivierkreeftje. Ik ga ve
getarisch met een bladerdeegpunt met brie,
groente en cranberries. Omdat er 'punt' staat
verwacht je een creatieve quiche, maar er ver
schijnt een bouwpakket voor een hartige
tompoes. Twee opgeblazen bladerdeegvierkant
jes, plakken nog vrij koude brie en daaronder
gewokte groenten. Broccoli, courgette, wortel,
gewokt tot standje prut, met een kwakje cran
berryjam erbij. Ook de sla van het voorgerecht
is er weer, nu met plakjes ei. En wat fletse diep
vriesfrietjes.
Gigantische porties
De porties zijn gigantisch en vanwege het straf
fe tempo van de bediening zitten we snel vol.
Het terugsturen van een halve maaltijd ligt
zwaar op ons gemoed.
Om toch ook nog een toetje te kunnen be
oordelen kiezen we vers fruit, en cappuccino
met likeur. Daar is het sangriafruit weer, maar
dat is zeker geen straf: druiven, drie soorten
meloen en ananas, alles mooi rijp met twee wa
felrolletjes erbij. De hoeveelheid likeur is weer
Zeeuws-Vlaams: ruimhartig. Teut zwemmen
lijkt mijn vriendin geen goed idee, ik plons
toch nog even de zon achterna. Campinggas-
ten en vakantiegangers zullen ongetwijfeld
blij zijn met Puur, haar snelle service en rede
lijk schappelijke prijzen. Maar dineren doe ik
toch liever in Groede centrum.
Als we vroeger van vakantie terug wa
ren, dan wachtte er altijd nog een bij
zonder moment. Het ophalen van de
vakantiefoto's bij onze oom, de fotograaf.
Hoe waren de plaatjes geworden? Hoe stond
je er op en vooral, waren ze allemaal gelukt?
Mijn moeder zat vervolgens urenlang foto's
in te plakken. Eerst met van de hoekjes waar
je de foto's in moest schuiven later met foto-
lijm. Vaak zette ze er een korte omschrijving
bij over waar de foto genomen was. Zo maak
te ze voor mijn broer en zussen en mij ver
schillende albums en koos per kind daarvoor
foto's uit waar hij of zij het beste op voor
kwam. Prachtige tijdsdocumenten zijn dat
waar ik nog steeds graag doorheen blader.
Mooie plaatjes van ons gezin, in verschillen
de omgevingen, maar ook foto's van mokken
de pubers waar we nu om moeten lachen.
Dat inplakken was echt een werkje voor een
druilerige zondagmiddag en terwijl mijn
moeder inplakte, bakte ik tosti's voor haar.
Voor de mannen maakte ik van de periode
na hun geboorte ook fotoboeken. Daar keken
ze met plezier in en rond verjaardagen pak
ken we ze er nog weieens bij. Maar op een of
andere manier ben ik ergens met inplakken
gestopt wegens tijdgebrek en heb ik nu al
leen foto's op mijn telefoon en computer
staan. En dat is toch veel minder leuk. Dus
moet ik eigenlijk weer eens fotoboeken van
de vakantie maken. Even wachten op een
druilerige zondagmiddag om te beginnen.
En dan eet ik er wel tosti's bij natuurlijk.
Snij een paar sneden grof bruinbrood en
besmeer ze dun met boursin. Beleg met een
plak Zeeuwse belegen kaas en een paar plak
ken geschilde appel en leg het brood even in
het tostiapparaat. Voor tijdens het inplak
ken.
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Hoe waren de plaatjes geworden? Hoe stond je
er op en vooral, waren ze allemaal gelukt?
RENESSE Negen restaurants
op Schouwen-Duiveland
doen mee aan 'het Schouwse
Bord'. Kevin Landsbergen
van strandtent Zuid Zuid
West in Renesse vertelt er
trots over. „Het Schouwse
Bord houdt in dat minimaal
70 procent van de gerechten
op hun menukaart uit lokaal
gevangen, gekweekte, gebrou
wen of verbouwde producten
bestaat. Want waarom zou je
iets van ver halen als de
streek ook zoveel moois en
lekkers biedt", zegt hij. „De
negen deelnemers zijn goed
te herkennen omdat bij deze
restaurants de Schouwse
Bord-vlag trots wappert. We
trekken samen op bij het inko
pen van producten en het be
denken van nieuwe recepten
voor op de kaart. Daarop is
meteen te zien welke gerech
ten er uit deze streek komen
doordat het beeldmerk van
het Schouwse Bord erbij
staat. Zo ook bij de Zeeuwse
mosselen." En omdat vandaag
de Nationale mosselweek be
gint, geeft Landsbergen graag
het recept van gewokte mos-
selen wat door de betrokken
koks is ontwikkeld.
Neem een wok en laat daar
in een glas witte wijn met
een theelepel vadouvan
warm worden. Was twee kg
Zeeuwse mosselen en voeg ze
toe met een fijngesneden
knoflookteen, een ui en twee
eetlepels crème fraïche. Laat
de mosselen even koken.
Schud goed om en voeg ver
volgens wat zeekraal, lamsoor
en fijngesneden peterselie toe
en laat de mosselen weer een
keer koken. Lekker bij verse,
zelfgemaakte Zeeuwse frites
en een citroenmayonaise. Van
af volgende week verkopen ze
er ook een biertje van het
Schouws Bord bij. Dat maakt
het helemaal af.
zaterdag 3 september 2016
het terras
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
A Kevin Landsbergen in actie, foto marieke mandemaker