Foto's Zeeuwse mosselen op het Schouwse bord ZEELAND 15 MARGOT eindscore BEOORDELING maar herpakt zich snel met een vriendelijk: „Had het voorgerechtje wel gesmaakt?" De scampi's maken een comeback in een enorm bord pasta, waar ook drie zachte coquilles in liggen. De 'saus van de chef is een generieke witte saus, erg bechamellig en flauw. Een extra smaakje had het leuker gemaakt: kaas, knoflook, iets. Doorgekookt De tagliatelle lijkt ons vers maar wel vrij ver doorgekookt. De verse rucola is een welkome noot, net zoals het hele rivierkreeftje. Ik ga ve getarisch met een bladerdeegpunt met brie, groente en cranberries. Omdat er 'punt' staat verwacht je een creatieve quiche, maar er ver schijnt een bouwpakket voor een hartige tompoes. Twee opgeblazen bladerdeegvierkant jes, plakken nog vrij koude brie en daaronder gewokte groenten. Broccoli, courgette, wortel, gewokt tot standje prut, met een kwakje cran berryjam erbij. Ook de sla van het voorgerecht is er weer, nu met plakjes ei. En wat fletse diep vriesfrietjes. Gigantische porties De porties zijn gigantisch en vanwege het straf fe tempo van de bediening zitten we snel vol. Het terugsturen van een halve maaltijd ligt zwaar op ons gemoed. Om toch ook nog een toetje te kunnen be oordelen kiezen we vers fruit, en cappuccino met likeur. Daar is het sangriafruit weer, maar dat is zeker geen straf: druiven, drie soorten meloen en ananas, alles mooi rijp met twee wa felrolletjes erbij. De hoeveelheid likeur is weer Zeeuws-Vlaams: ruimhartig. Teut zwemmen lijkt mijn vriendin geen goed idee, ik plons toch nog even de zon achterna. Campinggas- ten en vakantiegangers zullen ongetwijfeld blij zijn met Puur, haar snelle service en rede lijk schappelijke prijzen. Maar dineren doe ik toch liever in Groede centrum. Als we vroeger van vakantie terug wa ren, dan wachtte er altijd nog een bij zonder moment. Het ophalen van de vakantiefoto's bij onze oom, de fotograaf. Hoe waren de plaatjes geworden? Hoe stond je er op en vooral, waren ze allemaal gelukt? Mijn moeder zat vervolgens urenlang foto's in te plakken. Eerst met van de hoekjes waar je de foto's in moest schuiven later met foto- lijm. Vaak zette ze er een korte omschrijving bij over waar de foto genomen was. Zo maak te ze voor mijn broer en zussen en mij ver schillende albums en koos per kind daarvoor foto's uit waar hij of zij het beste op voor kwam. Prachtige tijdsdocumenten zijn dat waar ik nog steeds graag doorheen blader. Mooie plaatjes van ons gezin, in verschillen de omgevingen, maar ook foto's van mokken de pubers waar we nu om moeten lachen. Dat inplakken was echt een werkje voor een druilerige zondagmiddag en terwijl mijn moeder inplakte, bakte ik tosti's voor haar. Voor de mannen maakte ik van de periode na hun geboorte ook fotoboeken. Daar keken ze met plezier in en rond verjaardagen pak ken we ze er nog weieens bij. Maar op een of andere manier ben ik ergens met inplakken gestopt wegens tijdgebrek en heb ik nu al leen foto's op mijn telefoon en computer staan. En dat is toch veel minder leuk. Dus moet ik eigenlijk weer eens fotoboeken van de vakantie maken. Even wachten op een druilerige zondagmiddag om te beginnen. En dan eet ik er wel tosti's bij natuurlijk. Snij een paar sneden grof bruinbrood en besmeer ze dun met boursin. Beleg met een plak Zeeuwse belegen kaas en een paar plak ken geschilde appel en leg het brood even in het tostiapparaat. Voor tijdens het inplak ken. Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Hoe waren de plaatjes geworden? Hoe stond je er op en vooral, waren ze allemaal gelukt? RENESSE Negen restaurants op Schouwen-Duiveland doen mee aan 'het Schouwse Bord'. Kevin Landsbergen van strandtent Zuid Zuid West in Renesse vertelt er trots over. „Het Schouwse Bord houdt in dat minimaal 70 procent van de gerechten op hun menukaart uit lokaal gevangen, gekweekte, gebrou wen of verbouwde producten bestaat. Want waarom zou je iets van ver halen als de streek ook zoveel moois en lekkers biedt", zegt hij. „De negen deelnemers zijn goed te herkennen omdat bij deze restaurants de Schouwse Bord-vlag trots wappert. We trekken samen op bij het inko pen van producten en het be denken van nieuwe recepten voor op de kaart. Daarop is meteen te zien welke gerech ten er uit deze streek komen doordat het beeldmerk van het Schouwse Bord erbij staat. Zo ook bij de Zeeuwse mosselen." En omdat vandaag de Nationale mosselweek be gint, geeft Landsbergen graag het recept van gewokte mos- selen wat door de betrokken koks is ontwikkeld. Neem een wok en laat daar in een glas witte wijn met een theelepel vadouvan warm worden. Was twee kg Zeeuwse mosselen en voeg ze toe met een fijngesneden knoflookteen, een ui en twee eetlepels crème fraïche. Laat de mosselen even koken. Schud goed om en voeg ver volgens wat zeekraal, lamsoor en fijngesneden peterselie toe en laat de mosselen weer een keer koken. Lekker bij verse, zelfgemaakte Zeeuwse frites en een citroenmayonaise. Van af volgende week verkopen ze er ook een biertje van het Schouws Bord bij. Dat maakt het helemaal af. zaterdag 3 september 2016 het terras (Prijs/kwaliteit telt dubbel) A Kevin Landsbergen in actie, foto marieke mandemaker

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 50