UOiUli
0
0
Stalletjes
Augustus is bramentijd
ZEELAND 15
MARGOT
Maken de hoofdgerechten de ver
wachtingen waar?
Kooktechnisch stort de boel zeker niet in. De
cuisson van de roodbaarsfilet in witte wijn
saus, met als bijgerechten friet en salade, is op
timaal.
We roemen de zurige wijnsaus, waarin we
een flinke scheut wijn proeven. Dat komen we
wel eens anders tegen. De streep crème van
zoete aardappel en pompoen is intens op een
goede manier. Ik durf bijna te wedden dat er
een drup (sherry)azijn in zit, maar de chef ont
kent. Het is puur. Gelukkig heb ik niks inge
zet.
Het glas frisfruitige Oostenrijkse Grüner
Veltliner (Basalt vergeet de umlaut) sluit keu
rig aan. Goede keuze. Optisch is het evenzeer
een feestje. Beide hoofdgerechten rusten op
een mediterraan lichtblauw bord met een gou
den randje. „Vakantie op tafel", murmelen we.
Mijn halve kreeft met limoenmayo is met
22,50 euro scherp geprijsd. Natuurlijk is het ge
zien het seizoen en de prijs importkreeft uit
Canada. Het visvlees is mooi mals, het sausje
ook weer aan de zurige kant (we proeven iets
van kefir). De groente - knapperige wortel,
bleekselderij en zeekraal - is al dente gekookt.
Dat zien we graag.
De Franse chardonnay - dat proeven we met
een - is sappig en fris en zeker niet te zwaar.
Chardonnay uit de Nieuwe Wereld kan soms
te machtig zijn bij een delicate lekkernij als
kreeft.
Dessert ook op niveau?
Het is te heet voor crème brülée (op de kaart
zonder accenten geschreven) of een atoomsplij-
tend chocoladedessert. We kiezen een plankje
met kaas van de Zuivelhoeve Aagtekerke. De
oude kaas (van de koe) is romig, met een zou
tig pikantje. Er knarst ook een kristalletje tus
sen de tanden. De kruidenkaas van geitenmelk
vinden we generiek smaken, maar niks om
over te mekkeren. „Het duurt even voor de
geit erin komt, maar dan is-ie er ook", grinnikt
mijn tafeldame. De brie-achtige schapenkaas
is een winner: zacht en intens. „Lekker schaap
je!"
Die yell blaten we nog de hele avond.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Hoe leuk is het dat er overal stalletjes
langs de weg staan met de meest en
prachtige en lekkere producten, zo van
het Zeeuwse land. Verser kan niet en vaak
zijn deze producten helemaal niet duur.
Augustus is niet voor niets de oogstmaand.
Toen de Mannen nog Mannetjes waren en ik
vaak met hen ging fietsen maakten we er een
sport van om op deze manier boodschappen
te doen. Boontjes, bloemkool, aardappelen,
komkommers, pruimen, eieren en soms zelfs
ook zonnebloemen. Als we dan thuis de tas
sen uitpakten, voelden we ons de koning te
rijk. Een vriendin, die oorspronkelijk uit Zee
land komt maar nu in Rotterdam woont,
heeft op een prachtige plaats aan de Schouwse
kust een bijzondere pipowagen staan. Ver
stopt tussen de bomen in een oude boom
gaard. Zij vertelde me afgelopen week dat ze
graag de weggetjes in de omgeving afspeurt
om inkopen te doen. Zij vond in de buurt een
stalletje met courgettes en maakte er een cour
gettesoep met grijze garnalen mee. Een recept
wat ook op de camping te maken is. Makke
lijk, lekker en vooral leuk na zo'n fietstochtje.
Smoor een sjalotje, twee tenen knoflook en
een stukje geraspte gember in wat boter met
olijfolie. Was twee of drie middelgrote Zeeuw
se courgettes, snij ze in kleine blokjes en laat
ze even meesmoren. Maak van twee groente
bouillonblokjes en kokend water een liter
bouillon en voeg dit er bij. Is de courgette
gaar, doe er dan een flinke scheut room, zout
en peper bij en maak alles fijn met de staaf
mixer. Zet vier kommen klaar en leg in iedere
kom wat fijn gesneden koriander en wat
Zeeuwse garnalen en schenk daar de soep op.
Een echt zomers soepje.
Verser kan niet en vaak zijn deze producten
helemaal niet duur. Als we dan thuis de tassen
uitpakten, voelden we ons de koning te rijk
WAARDE Augustus is de bra
mentijd. Bramen groeien
langs de weg, in de duinen of
in het bos. Maar bramen wor
den ook gekweekt. Zoals bij
de familie Goud in Waarde
van Zeeuws Goud. Per jaar
plukken ze zo'n 4,5 ton bra
men. „In de zomer werken er
wel meer dan dertig scholie
ren in de pluk", vertelt Tom
Goud niet zonder trots. „De
meeste bramen gaan naar de
veiling maar ze worden ook
aan huis verkocht. We heb
ben verschillende rassen zon
der doornen. Zo kunnen we
de bramen makkelijk pluk
ken. De rassen zijn achter el
kaar rijp zodat we door kun
nen plukken en er telkens
aanvoer is", vertelt hij.
Bramen zijn niet alleen erg
lekker, ze zijn ook heel ge
zond. Ze zitten vol minera
len, vitamine C en ze zijn al
heel zoet van zichzelf. Suiker
toevoegen hoeft dus niet.
Daarnaast helpt deze kwetsba
re vrucht de weerstand op
peil te houden. Vandaar dat
mensen de bramen zo graag
eten.
Volgens Ria van Liere uit
Kapelle zijn de bramen van
de struiken met doornen ei-
genlijk het lekkerste. „Je
proeft toch het verschil." Zij
levert met haar bedrijf de
Fruittuin braamstruiken aan
tuinders en particulieren.
„Dit jaar is het fruit één a
twee weken eerder dan an
ders", zegt ze.
„En het is een goed bramen
jaar, want voor de braam
geldt; hoe groter, hoe lekker
der."
Zoals in deze hangop met
bramen; laat een liter karne
melk een paar uur uitlekken
in een theedoek.
Zo krijg je hangop. Roer
daar twee deciliter stijfgesla-
gen slagroom, een doosje bra
men, een lepel bramenjam en
twee eetlepels Zeeuwse ho
ning door.
Garneer met wat verse
munt. Koud serveren.
BEOORDELING
zaterdag 27 augustus 2016
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Bramen zijn lekker en heel gezond, fotothinkstock
j Basalt