UOiUli 0 0 Stalletjes Augustus is bramentijd ZEELAND 15 MARGOT Maken de hoofdgerechten de ver wachtingen waar? Kooktechnisch stort de boel zeker niet in. De cuisson van de roodbaarsfilet in witte wijn saus, met als bijgerechten friet en salade, is op timaal. We roemen de zurige wijnsaus, waarin we een flinke scheut wijn proeven. Dat komen we wel eens anders tegen. De streep crème van zoete aardappel en pompoen is intens op een goede manier. Ik durf bijna te wedden dat er een drup (sherry)azijn in zit, maar de chef ont kent. Het is puur. Gelukkig heb ik niks inge zet. Het glas frisfruitige Oostenrijkse Grüner Veltliner (Basalt vergeet de umlaut) sluit keu rig aan. Goede keuze. Optisch is het evenzeer een feestje. Beide hoofdgerechten rusten op een mediterraan lichtblauw bord met een gou den randje. „Vakantie op tafel", murmelen we. Mijn halve kreeft met limoenmayo is met 22,50 euro scherp geprijsd. Natuurlijk is het ge zien het seizoen en de prijs importkreeft uit Canada. Het visvlees is mooi mals, het sausje ook weer aan de zurige kant (we proeven iets van kefir). De groente - knapperige wortel, bleekselderij en zeekraal - is al dente gekookt. Dat zien we graag. De Franse chardonnay - dat proeven we met een - is sappig en fris en zeker niet te zwaar. Chardonnay uit de Nieuwe Wereld kan soms te machtig zijn bij een delicate lekkernij als kreeft. Dessert ook op niveau? Het is te heet voor crème brülée (op de kaart zonder accenten geschreven) of een atoomsplij- tend chocoladedessert. We kiezen een plankje met kaas van de Zuivelhoeve Aagtekerke. De oude kaas (van de koe) is romig, met een zou tig pikantje. Er knarst ook een kristalletje tus sen de tanden. De kruidenkaas van geitenmelk vinden we generiek smaken, maar niks om over te mekkeren. „Het duurt even voor de geit erin komt, maar dan is-ie er ook", grinnikt mijn tafeldame. De brie-achtige schapenkaas is een winner: zacht en intens. „Lekker schaap je!" Die yell blaten we nog de hele avond. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Hoe leuk is het dat er overal stalletjes langs de weg staan met de meest en prachtige en lekkere producten, zo van het Zeeuwse land. Verser kan niet en vaak zijn deze producten helemaal niet duur. Augustus is niet voor niets de oogstmaand. Toen de Mannen nog Mannetjes waren en ik vaak met hen ging fietsen maakten we er een sport van om op deze manier boodschappen te doen. Boontjes, bloemkool, aardappelen, komkommers, pruimen, eieren en soms zelfs ook zonnebloemen. Als we dan thuis de tas sen uitpakten, voelden we ons de koning te rijk. Een vriendin, die oorspronkelijk uit Zee land komt maar nu in Rotterdam woont, heeft op een prachtige plaats aan de Schouwse kust een bijzondere pipowagen staan. Ver stopt tussen de bomen in een oude boom gaard. Zij vertelde me afgelopen week dat ze graag de weggetjes in de omgeving afspeurt om inkopen te doen. Zij vond in de buurt een stalletje met courgettes en maakte er een cour gettesoep met grijze garnalen mee. Een recept wat ook op de camping te maken is. Makke lijk, lekker en vooral leuk na zo'n fietstochtje. Smoor een sjalotje, twee tenen knoflook en een stukje geraspte gember in wat boter met olijfolie. Was twee of drie middelgrote Zeeuw se courgettes, snij ze in kleine blokjes en laat ze even meesmoren. Maak van twee groente bouillonblokjes en kokend water een liter bouillon en voeg dit er bij. Is de courgette gaar, doe er dan een flinke scheut room, zout en peper bij en maak alles fijn met de staaf mixer. Zet vier kommen klaar en leg in iedere kom wat fijn gesneden koriander en wat Zeeuwse garnalen en schenk daar de soep op. Een echt zomers soepje. Verser kan niet en vaak zijn deze producten helemaal niet duur. Als we dan thuis de tassen uitpakten, voelden we ons de koning te rijk WAARDE Augustus is de bra mentijd. Bramen groeien langs de weg, in de duinen of in het bos. Maar bramen wor den ook gekweekt. Zoals bij de familie Goud in Waarde van Zeeuws Goud. Per jaar plukken ze zo'n 4,5 ton bra men. „In de zomer werken er wel meer dan dertig scholie ren in de pluk", vertelt Tom Goud niet zonder trots. „De meeste bramen gaan naar de veiling maar ze worden ook aan huis verkocht. We heb ben verschillende rassen zon der doornen. Zo kunnen we de bramen makkelijk pluk ken. De rassen zijn achter el kaar rijp zodat we door kun nen plukken en er telkens aanvoer is", vertelt hij. Bramen zijn niet alleen erg lekker, ze zijn ook heel ge zond. Ze zitten vol minera len, vitamine C en ze zijn al heel zoet van zichzelf. Suiker toevoegen hoeft dus niet. Daarnaast helpt deze kwetsba re vrucht de weerstand op peil te houden. Vandaar dat mensen de bramen zo graag eten. Volgens Ria van Liere uit Kapelle zijn de bramen van de struiken met doornen ei- genlijk het lekkerste. „Je proeft toch het verschil." Zij levert met haar bedrijf de Fruittuin braamstruiken aan tuinders en particulieren. „Dit jaar is het fruit één a twee weken eerder dan an ders", zegt ze. „En het is een goed bramen jaar, want voor de braam geldt; hoe groter, hoe lekker der." Zoals in deze hangop met bramen; laat een liter karne melk een paar uur uitlekken in een theedoek. Zo krijg je hangop. Roer daar twee deciliter stijfgesla- gen slagroom, een doosje bra men, een lepel bramenjam en twee eetlepels Zeeuwse ho ning door. Garneer met wat verse munt. Koud serveren. BEOORDELING zaterdag 27 augustus 2016 (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Bramen zijn lekker en heel gezond, fotothinkstock j Basalt

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 51