14 ZEELAND ETEN RESTAURANT BASALT IN MIDDELBURG Het is wat te warm voor het strandpaviljoen. In Middelburg zoeken we koelte bij het nieuwe restaurant Basalt, waar het menu ons vanzelf weer naar zee voert. asalt huist aan de smalle Sint Janstraat, op de hoek met de Zusterstraat. Het pandje huis vestte voorheen het wat don kere Italiaanse restaurant II Senso, dat is verkast naar De Lammerensteeg. Het jonge stel Albert Minderhoud en Patricia Buitelaar greep de kans met beide handen aan, want voor beginnende horecaondernemers zijn be taalbare panden in Middelburg dun gezaaid. Het koppel is gastronomisch bepaald niet nat achter de oren. Ze werkten tot voor kort in de Domburgse horeca. Een eigen zaak is na tuurlijk leuker. Albert en Patricia zien Basalt als een eerste stap in hun horecacarrière. „Ik denk dat we na zo'n vijf jaar een volgende slag maken. We willen graag een pand met een ter ras, maar dat kunnen we ons nu niet veroorlo ven. Aan de Sint Janstraat kun je en mag je ook niets buiten zetten. Dat is het nadeel van deze locatie. We hebben wel het voordeel dat er van af de parkeerplaats bij de bibliotheek veel men sen door dit straatje naar de binnenstad lopen. Dat merken we aan het lunchbezoek. Over aan loop mogen we niet klagen." Is Basalt een frisse zaak? De jonge horeca-uitbaters hebben flink ge klust. Het speelse, niet te serieuze interieur hebben we al eens op tv gespot in verbouwpro gramma's. We zien witte wanden, op één muur een steendecor, een lichte houten vloer, een houten toog en dito afscheidingselement waarop fluizige planten verdord helmgras imi teren. De tafelbladen lijken uit hergebruikte plankjes te bestaan, compleet met de verfklod- ders van een niet al te nauwkeurige schoonva der. Nadere inspectie leert dat het fotoprints zijn. Het effect is er niet minder om. De crèmewitte en melkchocoladebruine stoe len ogen nieuw. Ze knipogen naar de jaren vijf tig en zitten trouwens prinsheerlijk. Op de hoek met de Zusterstraat staat het schuifraam volledig open. Je kunt voorbijgan gers zo een hand geven, wat plots ook gebeurt. In Basalt maak je makkelijk vrienden. De ech te connectie met basaltstenen die je in Zee land op dijkglooiingen aantreft, ontbreekt ech ter. Hoe is de kaart? Een feest voor liefhebbers van vis en ander zee banket. De specials bieden vooral seafood. Ver der kun je hier mosselen op drie manieren eten: naturel, op oosterse wijze (pikant nemen we aan) of met knoflook. Basalt adviseert bij elk gerecht een passende wijn. Voor carnivo ren is de keuze beperkter, maar dat -zegt Al- bert- verandert in de herfst. „Dan verschijnt er meer vlees op de kaart. Ook wild. We passen het menu aan het seizoen aan." En de bediening? Vriendelijk, attent en allerminst stijf. Bij al on ze vragen -wat is dat voor plantje op ons bord?- rent Patricia naar de keuken voor het antwoord. Kan de chef een beetje koken? Voor een jonge chef kookt Albert al heel vol wassen. Zijn vis en schaaldieren zijn mooi ge gaard, zijn groenten heerlijk al dente en ner gens wordt het platzoet. We prijzen de balans in de gerechten. Dat begint al met de amuse: een tapenade van makreel, met radijs, een kap pertje en een doperwtenscheut. Lekker vissig en zoutig, maar niet te. De kroon zetten we op de tartaar van Zeeuwse scheermessen, in de schelp opgediend op een (imitatie)leisteen. Be halve visvlees bevatten ze een frisse, door li moen (denken we) wat zurige mayonaise. Bo venop ligt borage ofwel komkommerkruid, dat een zilte toets toevoegt. Een wow-combinatie. Mijn tafeldame is net zo verrukt van de (drie) stevige coquilles met doperwtencrème en krokante prosciutto. Smakkend recenseert ze: „De coquilles zijn mooi sappig. Perfect ge gaard. De crème bevat iets notigs. Sesamzaad jes? De ham smaakt op deze manier naar ba con. Een goed begin." HET MENU WAAR REKENING MIDDELBURG zaterdag 27 augustus 2016 Frank Balkenende Verslavend lekker seafood bi Basalt heeft geen terras, maar dankzij het schuifraam op de hoek van de Sint-Janstraat met de Zusterstraat ben je toch een beetje buiten. Albert Minderhoud en Patricia Buitelaar openden in juni hun eer ste restaurant: Basalt in Middelburg, foto's lex de meester Het menu van Basalt wisselt per seizoen. Het res taurant heeft een lunch- en een di- nerkaart. De voor gerechten lopen op van 4,50 euro (brood met aioli) tot 13,50 euro (vistrio of coquil les). Op dit moment be staan de hoofdge rechten vooral uit vis en schaal- en schelpdieren. Het goedkoopst is de vegetarische cur ry (14,50 euro), het duurst gam ba's in look (25 eu ro). Mosselen zijn er nu ook. Restaurant Basalt Sint Janstraat 34 1 x fles bronwater 5,20 1 x huiswijn wit 3,80 2 x wijn, grüner veltliner 12,00 1 x tartaar van scheermessen 8,50 1 x coquilles 13,50 1 x halve kreeft 22,50 1 x roodbaarsfilet 22,50 1 x kaasplank Basalt 11,50 Totaal: 99,50

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 50