14 ZEELAND
ETEN RESTAURANT BASALT IN MIDDELBURG
Het is wat te
warm voor het
strandpaviljoen. In
Middelburg
zoeken we koelte
bij het nieuwe
restaurant Basalt,
waar het menu
ons vanzelf
weer naar zee
voert.
asalt huist aan de smalle Sint
Janstraat, op de hoek met de
Zusterstraat. Het pandje huis
vestte voorheen het wat don
kere Italiaanse restaurant II
Senso, dat is verkast naar De
Lammerensteeg. Het jonge
stel Albert Minderhoud en Patricia Buitelaar
greep de kans met beide handen aan, want
voor beginnende horecaondernemers zijn be
taalbare panden in Middelburg dun gezaaid.
Het koppel is gastronomisch bepaald niet
nat achter de oren. Ze werkten tot voor kort in
de Domburgse horeca. Een eigen zaak is na
tuurlijk leuker. Albert en Patricia zien Basalt
als een eerste stap in hun horecacarrière. „Ik
denk dat we na zo'n vijf jaar een volgende slag
maken. We willen graag een pand met een ter
ras, maar dat kunnen we ons nu niet veroorlo
ven. Aan de Sint Janstraat kun je en mag je ook
niets buiten zetten. Dat is het nadeel van deze
locatie. We hebben wel het voordeel dat er van
af de parkeerplaats bij de bibliotheek veel men
sen door dit straatje naar de binnenstad lopen.
Dat merken we aan het lunchbezoek. Over aan
loop mogen we niet klagen."
Is Basalt een frisse zaak?
De jonge horeca-uitbaters hebben flink ge
klust. Het speelse, niet te serieuze interieur
hebben we al eens op tv gespot in verbouwpro
gramma's. We zien witte wanden, op één
muur een steendecor, een lichte houten vloer,
een houten toog en dito afscheidingselement
waarop fluizige planten verdord helmgras imi
teren. De tafelbladen lijken uit hergebruikte
plankjes te bestaan, compleet met de verfklod-
ders van een niet al te nauwkeurige schoonva
der. Nadere inspectie leert dat het fotoprints
zijn. Het effect is er niet minder om.
De crèmewitte en melkchocoladebruine stoe
len ogen nieuw. Ze knipogen naar de jaren vijf
tig en zitten trouwens prinsheerlijk.
Op de hoek met de Zusterstraat staat het
schuifraam volledig open. Je kunt voorbijgan
gers zo een hand geven, wat plots ook gebeurt.
In Basalt maak je makkelijk vrienden. De ech
te connectie met basaltstenen die je in Zee
land op dijkglooiingen aantreft, ontbreekt ech
ter.
Hoe is de kaart?
Een feest voor liefhebbers van vis en ander zee
banket. De specials bieden vooral seafood. Ver
der kun je hier mosselen op drie manieren
eten: naturel, op oosterse wijze (pikant nemen
we aan) of met knoflook. Basalt adviseert bij
elk gerecht een passende wijn. Voor carnivo
ren is de keuze beperkter, maar dat -zegt Al-
bert- verandert in de herfst. „Dan verschijnt er
meer vlees op de kaart. Ook wild. We passen
het menu aan het seizoen aan."
En de bediening?
Vriendelijk, attent en allerminst stijf. Bij al on
ze vragen -wat is dat voor plantje op ons
bord?- rent Patricia naar de keuken voor het
antwoord.
Kan de chef een beetje koken?
Voor een jonge chef kookt Albert al heel vol
wassen. Zijn vis en schaaldieren zijn mooi ge
gaard, zijn groenten heerlijk al dente en ner
gens wordt het platzoet. We prijzen de balans
in de gerechten. Dat begint al met de amuse:
een tapenade van makreel, met radijs, een kap
pertje en een doperwtenscheut. Lekker vissig
en zoutig, maar niet te. De kroon zetten we op
de tartaar van Zeeuwse scheermessen, in de
schelp opgediend op een (imitatie)leisteen. Be
halve visvlees bevatten ze een frisse, door li
moen (denken we) wat zurige mayonaise. Bo
venop ligt borage ofwel komkommerkruid, dat
een zilte toets toevoegt. Een wow-combinatie.
Mijn tafeldame is net zo verrukt van de
(drie) stevige coquilles met doperwtencrème
en krokante prosciutto. Smakkend recenseert
ze: „De coquilles zijn mooi sappig. Perfect ge
gaard. De crème bevat iets notigs. Sesamzaad
jes? De ham smaakt op deze manier naar ba
con. Een goed begin."
HET MENU
WAAR
REKENING
MIDDELBURG
zaterdag 27 augustus 2016
Frank Balkenende
Verslavend lekker seafood bi
Basalt heeft geen terras, maar dankzij het schuifraam op de hoek van de Sint-Janstraat met de
Zusterstraat ben je toch een beetje buiten.
Albert Minderhoud en Patricia Buitelaar openden in juni hun eer
ste restaurant: Basalt in Middelburg, foto's lex de meester
Het menu van
Basalt wisselt per
seizoen. Het res
taurant heeft een
lunch- en een di-
nerkaart. De voor
gerechten lopen
op van 4,50 euro
(brood met aioli)
tot 13,50 euro
(vistrio of coquil
les).
Op dit moment be
staan de hoofdge
rechten vooral uit
vis en schaal- en
schelpdieren. Het
goedkoopst is de
vegetarische cur
ry (14,50 euro),
het duurst gam
ba's in look (25 eu
ro). Mosselen zijn
er nu ook.
Restaurant Basalt
Sint Janstraat 34
1 x fles bronwater 5,20
1 x huiswijn wit 3,80
2 x wijn, grüner veltliner 12,00
1 x tartaar van scheermessen 8,50
1 x coquilles 13,50
1 x halve kreeft 22,50
1 x roodbaarsfilet 22,50
1 x kaasplank Basalt 11,50
Totaal: 99,50