1 Afscheid van de paling 7 GIPHARTS KOOKEILAND Van aal tot zult Laatdrogen Zaag Maak een zweinaad Het was mijn voorne men om me op mijn vakantieadres in te lezen voor deze nieuwe ru briek 'Van aal tot zult'. Bij 'aal' bleef ik al hangen. Pa ling. Dit lijkt een typisch Nederlands product, maar is over de hele wereld bekend en geliefd. Zo geliefd dat de slang achtige vis het wereldwijd zwaar te verduren heeft. En dat terwijl de paling een on gelooflijk veerkrachtige diersoort is met een zeer tot de verbeelding sprekend le vensverhaal. Vergeleken met de reis die een paling in zijn leven maakt, was de tocht van Odysseus, de held van Homerus, niet meer dan een wandelingetje in het park. Palingen worden met mil joenen tegelijk geboren in de Sargassozee, een zeetong in de Atlantische Oceaan, dichtbij het eiland Bermuda. Het water is daar bremzout en de zee wordt slechts be volkt door een immense brij zeewier enpalingen. Deze vissen worden er namelijk niet alleen geboren: ze gaan er ook dood. Tussendoor maken ze een gigantische zwemtocht naar Noord- Amerika of Europa, een prestatie die iedere olympi sche medaille doet verble ken. Palinglarven, ook wel glas alen genoemd, leggen wel 700 kilometer af, een reis waarover ze drie jaar doen. Volgens sommige deskundi gen kunnen de beestjes rui ken wat hun bestemming is. Aangekomen in Franse ri viermonden of Nederlandse binnenmeren groeien de glasalen in zoet water bin nen een jaar of tien uit tot volwassen palingen. Als ze lang en oud genoeg zijn - ze kunnen wel 80 centimeter worden - begint hun terug tocht naar zee. Hoe de palin gen dit doen is nog niet dui delijk, maar ze kiezen vaak de kortste weg, zelfs als ze daarmee over weilanden of door moerasgebieden moe ten. Vervolgens zwemmen ze terug naar de Sargassozee, Paling is over de hele wereld bekend en geliefd waar ze partners zoeken om miljoenen nieuwe glasalen te verwekkenen de cy clus zich herhaalt. Tenminste, als de mens daar geen stokje voor steekt. Er is de afgelopen decennia een catastrofale afname van de palingstand en wij zijn hieraan schuldig: we verleg den, vervuilden en bevisten de wateren tot ze bijna leeg AAN DE SLAG waren. Inmiddels zijn er maatregelen genomen om de paling te redden: in som mige maanden mag er niet op palingen worden gevist en er worden in Nederland jaarlijks miljoenen ge kweekte palinkjes 'herbe volkt'. Volgens critici heeft dit geen enkel effect en blijft de soort ernstig bedreigd. Sommige deskundigen vin den dat het afgelopen moet zijn met de palingvisserij, anderen zeggen dat we juist paling moeten eten om met het verdiende geld paling te helpen. Ik herinner me hoe ik met een buurjongen eens een paling ving in de vijver bij onze straat. De vader van mijn vriendje was blij met onze vangst. Tot onze ont zetting doodde hij het beest, bakte het in boter en ser veerde het met stroop. Met stroop? Geschrokken keken we hem aan. Die smaak van paling met stroop kan ik nog zo oproepen. Om mijn definitieve af scheid van het consumeren van paling luister bij te zet ten heb ik voor de aller-al- lerlaatste keer bij mijn vis boer verse paling gehaald. vrijdag 26 augustus 2016 PZ Heb je net een nieuwe aanbouw? Is de toplaag van het beton droog, dan bete kent het nog niet dat je al laminaat kunt leggen. Betonvocht stijgt van de bodem naar de opper vlakte. Beton heeft 28 dagen boven 4 graden Celsius nodig om uit te harden. En dan nog is niet al het vocht ver dwenen. Ook het weer is belangrijk. Laat een vochtmeting doen. Het eerste laminaat- deel mag niet korter zijn dan 30 centimeter. Is dat wel zo? Zaag dan een nieuwe lamel door midden en begin daar mee. Zorg ook dat de kopse naden altijd mini maal 30 centimeter ten opzichte van elkaar ver springen. Dit ter verste viging van de vloercon structie. ^LOtjE Het is heel belangrijk om langs wanden, kozijnen en standleidin gen een zweinaad van 10 millimeter aan te houden, zodat het lami naat kan uitzetten en krimpen. Anders kan het laminaat later gaan bol len. VOOR VERDER ADVIES: KIJK OP DE WEBSITE VAN BRANCHEORGANISATIE VLOK.NL De paling is bedreigd, dus die eet je niet. Nou ja, één keertje nog. Met stroop. 44 Ingrediënten 500 gram verse paling 150 ml water paar klontjes boter b stroop De bereidingswijze is sim pel en ook te gebruiken voor vette vleessoorten als buikspek. Haal 500 gram verse paling en stroop deze van de huid (een klusje, maar goed te doen). Was de vissen en snijd ze in moten van 5 centimeter. Neem een niet te grote pan met een dikke bodem en leg de moten naast elkaar. Giet hierover 150 ml water en breng dit aan de kook. Draai het gas lager en laat de moten droogkoken (duurt halfuurtje). Er zal veel vet uit de vis komen. Voeg een paar klontjes boter toe en bak de vis knapperig. Op het eind kun je er stroop overheen gie ten, maar wees zuinig. Ser veer de paling met brood. En beloof dat je daarna nooit meer paling zult eten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 51