1
Afscheid van de paling
7
GIPHARTS KOOKEILAND
Van aal tot zult
Laatdrogen
Zaag
Maak een
zweinaad
Het was mijn voorne
men om me op mijn
vakantieadres in te
lezen voor deze nieuwe ru
briek 'Van aal tot zult'. Bij
'aal' bleef ik al hangen. Pa
ling. Dit lijkt een typisch
Nederlands product, maar is
over de hele wereld bekend
en geliefd.
Zo geliefd dat de slang
achtige vis het wereldwijd
zwaar te verduren heeft. En
dat terwijl de paling een on
gelooflijk veerkrachtige
diersoort is met een zeer tot
de verbeelding sprekend le
vensverhaal. Vergeleken
met de reis die een paling in
zijn leven maakt, was de
tocht van Odysseus, de held
van Homerus, niet meer dan
een wandelingetje in het
park.
Palingen worden met mil
joenen tegelijk geboren in de
Sargassozee, een zeetong in
de Atlantische Oceaan,
dichtbij het eiland Bermuda.
Het water is daar bremzout
en de zee wordt slechts be
volkt door een immense brij
zeewier enpalingen. Deze
vissen worden er namelijk
niet alleen geboren: ze gaan
er ook dood. Tussendoor
maken ze een gigantische
zwemtocht naar Noord-
Amerika of Europa, een
prestatie die iedere olympi
sche medaille doet verble
ken.
Palinglarven, ook wel glas
alen genoemd, leggen wel
700 kilometer af, een reis
waarover ze drie jaar doen.
Volgens sommige deskundi
gen kunnen de beestjes rui
ken wat hun bestemming is.
Aangekomen in Franse ri
viermonden of Nederlandse
binnenmeren groeien de
glasalen in zoet water bin
nen een jaar of tien uit tot
volwassen palingen. Als ze
lang en oud genoeg zijn - ze
kunnen wel 80 centimeter
worden - begint hun terug
tocht naar zee. Hoe de palin
gen dit doen is nog niet dui
delijk, maar ze kiezen vaak
de kortste weg, zelfs als ze
daarmee over weilanden of
door moerasgebieden moe
ten. Vervolgens zwemmen
ze terug naar de Sargassozee,
Paling is over
de hele wereld
bekend en geliefd
waar ze partners zoeken om
miljoenen nieuwe glasalen
te verwekkenen de cy
clus zich herhaalt.
Tenminste, als de mens
daar geen stokje voor steekt.
Er is de afgelopen decennia
een catastrofale afname van
de palingstand en wij zijn
hieraan schuldig: we verleg
den, vervuilden en bevisten
de wateren tot ze bijna leeg
AAN DE SLAG
waren. Inmiddels zijn er
maatregelen genomen om
de paling te redden: in som
mige maanden mag er niet
op palingen worden gevist
en er worden in Nederland
jaarlijks miljoenen ge
kweekte palinkjes 'herbe
volkt'. Volgens critici heeft
dit geen enkel effect en blijft
de soort ernstig bedreigd.
Sommige deskundigen vin
den dat het afgelopen moet
zijn met de palingvisserij,
anderen zeggen dat we juist
paling moeten eten om met
het verdiende geld paling te
helpen.
Ik herinner me hoe ik met
een buurjongen eens een
paling ving in de vijver bij
onze straat. De vader van
mijn vriendje was blij met
onze vangst. Tot onze ont
zetting doodde hij het beest,
bakte het in boter en ser
veerde het met stroop. Met
stroop? Geschrokken keken
we hem aan. Die smaak van
paling met stroop kan ik nog
zo oproepen.
Om mijn definitieve af
scheid van het consumeren
van paling luister bij te zet
ten heb ik voor de aller-al-
lerlaatste keer bij mijn vis
boer verse paling gehaald.
vrijdag 26 augustus 2016
PZ
Heb je net een nieuwe
aanbouw?
Is de toplaag van het
beton droog, dan bete
kent het nog niet dat je
al laminaat kunt leggen.
Betonvocht stijgt van de
bodem naar de opper
vlakte. Beton heeft 28
dagen boven 4 graden
Celsius nodig om uit te
harden. En dan nog is
niet al het vocht ver
dwenen. Ook het weer
is belangrijk. Laat een
vochtmeting doen.
Het eerste laminaat-
deel mag niet korter
zijn dan 30 centimeter.
Is dat wel zo? Zaag dan
een nieuwe lamel door
midden en begin daar
mee. Zorg ook dat de
kopse naden altijd mini
maal 30 centimeter ten
opzichte van elkaar ver
springen. Dit ter verste
viging van de vloercon
structie.
^LOtjE
Het is heel belangrijk
om langs wanden,
kozijnen en standleidin
gen een zweinaad van
10 millimeter aan te
houden, zodat het lami
naat kan uitzetten en
krimpen. Anders kan het
laminaat later gaan bol
len.
VOOR VERDER ADVIES:
KIJK OP DE WEBSITE VAN
BRANCHEORGANISATIE VLOK.NL
De paling is bedreigd, dus
die eet je niet. Nou ja, één
keertje nog. Met stroop.
44
Ingrediënten
500 gram verse paling
150 ml water
paar klontjes boter
b stroop
De bereidingswijze is sim
pel en ook te gebruiken
voor vette vleessoorten als
buikspek. Haal 500 gram
verse paling en stroop
deze van de huid (een
klusje, maar goed te doen).
Was de vissen en snijd ze
in moten van 5 centimeter.
Neem een niet te grote pan
met een dikke bodem en
leg de moten naast elkaar.
Giet hierover 150 ml water
en breng dit aan de kook.
Draai het gas lager en laat
de moten droogkoken
(duurt halfuurtje). Er zal
veel vet uit de vis komen.
Voeg een paar klontjes
boter toe en bak de vis
knapperig. Op het eind kun
je er stroop overheen gie
ten, maar wees zuinig. Ser
veer de paling met brood.
En beloof dat je daarna
nooit meer paling zult eten.