k 3 'Als klusvrouw maak je veel mee' A I is ernstig ziek geweest, waardoor wij nogal eens in het ziekenhuis kwa men. De sfeer in de keuken van een Michelinrestaurant doet denken aan de sfeer op een kinder-intensive- care. Zo geconcentreerd en professio neel gaat het eraan toe. Er wordt se cuur gewerkt volgens protocollen. En die spanning: de Olympische Spelen op gastronomisch gebied." „Mijn vrouw schrijft kookboeken. Binnenkort verschijnt een nieuw boek van haar, Wereldbroodjes, over broodjes uit verschillende landen. Mijn zoon Broos werkt bij restaurant Madeleine in Utrecht. Mijn dochter Tip maakt recepten voor nagerech ten. Dat culinaire is er ingeramd." „Zoals je ziet hebben we een enorme open keuken met alles erop en eraan. Ik denk dat de keuken na de slaapka mer de belangrijkste plek in huis is. Als ik schrijf over eten, zet ik mijn laptop op het keukenblok. Dan kan ik dingen uitproberen. Ik ben een man van de hardware. Ik ben dol op mijn rookoventje, mijn ijsmachine, mijn worstmachine, mijn gasbrander. Van Mascha mag ik niets meer kopen. Laatst zag ik een deegklopper, maar ik mocht 'm niet kopen. Ze heeft ge lijk. Ik gebruik zo'n ding vier keer, waarna hij jaren staat te verstoffen." „Ik ben graag en veel te vinden in de keuken, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat Mascha vaker kookt. Ik ben meer een proever dan een be- reider, meer een eter dan een kok. Ik kook bij gelegenheden. Mascha kookt ook beter. Ze kan beter improviseren. Ik kan er misschien weer beter over lullen en schrijven." „Veel schrijvers schrijven over eten. Abdelkader Benali heeft een eigen kookboek en Atte Jongstra schreef een roman over worst. Eten, vechten en seks: dat zijn de driften waarmee veel schrijvers uit de voeten kunnen. Ik kan daarbij aantekenen dat je als culinair schrijver een beperkt speel veld hebt. Je kunt het hebben over in grediënten, bereidingswijzes, de her komst van gerechten; dat is het. Je moet je dus onderscheiden op het ge bied van kennis en bevlogenheid. In de beperking zit het meesterschap." „Ik heb bewondering voor koks die passie in hun gerechten leggen en veel tijd besteden aan het zoeken naar nieuwe combinaties. Maar je kunt doorslaan. Zo'n kok die met een pincet twintig bouwwerkjes op je bord legt die de ober met zijn pink moet aanwijzen: dat vind ik getrut op de vierkante centimeter. Van die res taurants waar je negen amuses krijgt: rot op! Ik heb sympathie voor de hui dige trend nouvelle bistro: terug naar puur eten, stoofpotten, grotere por ties. Ik hou van koks die de pincetten aan de kant leggen en een einde ma ken aan de liflafjescultuur." „Natuurlijk staan de supermarkten nog steeds vol met blikjes en zakjes, maar vergeleken met tien jaar gele den is het aanbod aan verse, eerlijke producten flink gestegen. Ik las laatst een onderzoek dat een gemiddeld Nederlands gezin varieert met zeven gerechten. Zonde toch? Je hebt maar één leven, waarom zou je niet alles proberen en proeven? Ik zie dat wel veranderen. Ook de foodtruckrage helpt daarbij. Zoals ook het uit eten gaan de laatste decennia is veranderd. Dat is al lang geen stijve toestand meer. De eetcultuur is veranderd, mede dankzij het shared dining - ta- pas en mezze. Het is losser, toeganke lijker, minder in zichzelf gekeerd." „Wat ik wel jammer vind is dat ieder een zich iets kan voorstellen bij de Peruaanse keuken, de Libanese keu ken, de Noord-Italiaanse en de Scan dinavische keuken, maar dat de Ne derlandse keuken nog geen duidelijk signatuur heeft. Jammer ook dat de supermarkten in Nederland qua aan bod niet kunnen tippen aan die in Frankrijk en Spanje. Maar hé: laten we er geen negatief verhaal van ma ken. We doen het in Nederland best goed op gastronomisch en culinair gebied. En het gaat steeds beter." OOK NIEUW: TAMARA vrijdag 26 augustus 2016 PZ Welke rol speelt eten in je gezin? De keuken is dus een belangrijke plek in je huis? Is de keuken jouw domein? Hoe logisch is de combinatie eten en schrijven? Als je de stromingen binnen de gas tronomie met elkaar vergelijkt: waar sta jij ongeveer? Maar blijft de liefde voor verfijnd eten niet iets van een minderheid? Van zijn vrouw mag Ronald Giphart geen keukenattributen meer kopen, fotosshody CAREMAN Is er dan niets te klagen? P7 Gipharts Kookeiland Nog een nieuw gezicht: klus vrouw Tamara Vrielink. Elke week geeft ze (on)geoefende klussers tips tricks. In Amsterdam en omstreken is Tamara een beroemdheid. „Als ik rondrijd in mijn busje met Ta mara De Klusvrouw' erop, gaan de duimen omhoog. Mensen vinden het leuk om een profes sionele klusvrouw te zien. Zo veel zijn er niet; in Nederland een stuk of tien." In een vorig leven was Vrielink secretaresse. Tijdens de laat ste crisis werd ze ontslagen. „'Jij bent zo handig', zei een vriendin. „'Doe daar iets mee'. Ik begon een klusbedrijf. Klussen vond ik altijd al leuk. Als kind hielp ik mijn moeders vriend al met het verven van zijn boot en ging met hem naar de bouw markt." Maar het begon echt toen ze 20 was. „Nadat mijn moeder overleed, bleef ik in haar huis wonen. Ik schilderde, ver bouwde en bete gelde alles zelf." De Amsterdamse kan en doet bijna alles. „Nou ja, alles. Ik kan veel. Met cv-ketels be moei ik me niet." Ze maakte net nog een muurtje in een badka mer. Ook bouwde ze de afgelo pen tijd acht boekenkasten voor een klant. Wat ze de leuk ste klus vindt? „Geen. De varia tie vind ik het allerleukste van het vak. Een keuken zetten vind ik geweldig, maar ik zou het niet elke dag wil len doen." En wat haar on derscheidt van een klusman? „Ik UP denk iets verder dan mannen. Vrouwen werken nu eenmaal schoner en met een andere blik op details." In De Klus vrouw geeft Tamara elke week tips én geeft een inkijkje in haar leven als klusvrouw. „Want ik maak een hoop mee. Ik heb er zin in!"P6

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 47