Dat gezeur over die wespen 3 2 ROMKE VAN DE KAA NIEUWE GEZICHTEN Twee nieuwe gezichten in Binnen&Buiten: auteur Ronald Giphart (50) schrijft wekelijks vanuit zijn Utrechtse keuken de culinaire rubriek Ronalds Kookeiland; klusvrouw Tamara Vrielink (46) geeft klustips én een inkijkje in de dagelijkse kluspraktijk. Column Boeren zijn spreekwoordelijke klagers, maar tuinliefhebbers kunnen er ook wat van. Het is te nat of te droog, slakken doen zich te goed aan de hosta's, en natuurlijk heb je die eeuwige ergernis van andermans kat. En nu augustus ten einde loopt, begint het gezeur over wespen weer. Ik wil overlast van wespen zeker niet bagatelliseren en ik weet dat er mensen zijn die zelfs aan een wespensteek zijn overleden, maar ja - eigenlijk hoort de wesp er toch wel bij, zo tegen het eind van de zomer. „Wat is het nut van wespen?", vragen mijn vrienden soms en zuchtend herhaal ik dan maar mijn mantra over het grote nut van kringlopen, en over de wespenorchis die zonder de wesp snel uitgestorven zou zijn. En ik stel de eeuwige te genvraag. „Waarom vraag je niet aan de wesp wat het nut is van de mens?" Maar als iemand net door een wesp is gestoken, heeft hij natuurlijk weinig zin in filosofische nu ances. Wespen zijn nuttige dieren, al zou je dat niet onmiddellijk concluderen als je ze op een mooie nazomerdag in je glaasjes rosé ziet sparte len. Waarom vraag 1™:»"" nipt naar hpt Die zoeken een plaats om hun nest te bou- nut van d© wen,vaakineenverla- ry ten muizenhol of onder ITI S een dakpan. In mei worden de eerste werk sters geboren. Die vangen vliegen en muggen om de larven in de snel groeiende kolonie te voeden. In augustus worden komen de mannetjes uit de pop, en vlak daarna de nieuwe koninginnen. Die worden bevrucht, waarna de mannetjeswespen sterven. Taak volbracht. De cyclus is voltooid en de werksters zitten zonder werk. Ze houden zich nog tot de eerste nachtvorst in leven met nectar, fruit, vruchtensap, abrikozenjam, en wat er maar aan kleverige zoetigheid op onze tuintafels voor handen is. En het zijn deze werkeloze werksters waarover wij klagen. Rond het verdelgen van de wesp is inmiddels een hele industrie ontstaan. Een topper in tuin centra is sinds jaar en dag de wespenval. Tegen woordig is die vaak vermomd als kleurig glazen klokje dat zelfs iets feestelijks heeft als je het aan een boomtak ziet hangen. De klok heeft een re servoir dat je kunt vullen met zoete vloeistof. De wesp kan er wel in, maar er niet meer uit en sterft in een zee van zoetigheid. Van dichtbij ziet zo'n wespenval er daarom iets minder leuk uit, zeker als er zich tientallen dode wespen in hebben opgehoopt. Wat de wespenbestrijder zich helaas niet rea liseert is dat hij met zijn wespenval vol zoetig heid wespen uit de wijde omgeving aantrekt. En dat een flinke wespenkolonie wel tot 10.000 wes pen kan bevatten. Om die allemaal te vangen kun je de hele boom wel volhangen met wespenval- len. En dan nog - het effect van de val is voorna melijk psychologisch: je hebt het idee dat je iets doet. BOEKEN OVER HUIS, TUINEN KEUKEN Mij 'Magie- „Tegen die mensen kan ik zeggen: ik ga iets anders doen. Ik ga niet louter een bijzonder recept presenteren, zo als Janny van der Heijden. En ik lijk zowel uiterlijk als innerlijk in de ver ste verte niet op Herman den Blijker. Hij is kok, ik ben schrijver. Hij is van het bereiden en de techniek, ik van het proeven, het genieten en het ver haal achter het gerecht." „Het is mijn plan om een recept als vertrekpunt te nemen voor een per soonlijke bespiegeling. Naar aanlei ding van het recept kan ik het hebben over etiquette en mores, over de his torische context, over misverstanden en vooroordelen, over trends en hy pes, over keukenapparaten die mij een gevoel van opwinding bezorgen, over persoonlijke herin neringen, over be roemde koks en culi naire schrijvers. Ik denk dat mijn rubriek geslaagd is als je iets leest wat je nog niet wist en inspiratie krijgt om de keu ken in te gaan. Ik vind ook dat de le zer mijn recepten moet kunnen ma ken na een ritje naar supermarkt of toko." „O ja? Dan wordt het toch tijd om daar iets aan te doen. Ik schrijf al ruim t2 jaar over eten. Ik ga niet mijn hele cv opsommen, maar ik heb boeken geschreven over gastronomie en koken, ik heb een cu linaire column gehad in De Volks krant, heb een kookboek gemaakt met mijn vrouw Mascha, ik heb een bloemlezing samengesteld met culi naire verhalen, ik ben columnist voor De keuken is na de slaapkamer de belangrijkste plek in ons huis het magazine Foodies, werk voor ver schillende programma's van 24 Kit chen en werk samen met wijnjour nalist Harold Hamersma. Als iemand me vraagt wat mijn grote passies bij het schrijven zijn, antwoord ik: lite ratuur, Feyenoord en eten. En seks." „Ik kom uit een links milieu. Meestal is de aandacht voor goed eten in die milieus gering, maar bij ons niet. Mijn moeder was gastronomisch on derlegd. We aten meerdere keren per week warm tussen de middag. Ze maakte zelf soepen en sauzen. Toen ik op kamers ging in Utrecht, kwam ze erachter dat in ons studentenhuis ragout uit blik werd gegeten. Voor haar was dat aanleiding mijn huisge noten bij elkaar te roepen om te laten zien hoe gemakkelijk het is zelf ra gout te maken. Van bloem en boter een roux maken, bouillon erbij, sud- dervlees, en voila. In mijn studententijd ben ik in de horeca gaan werken. Begonnen in de spoelkeuken van de Argentijnse grill keten Gauchos, een vreetfabriek waar alles prefab was, en geëindigd als ober in Thais restaurant Mahanakorn in Utrecht. Voor mijn roman Troost, die ging over een bevlogen kok, liep ik stage bij topkoks Pierre Wind en Jon Sistermans. Ik las naslagwerken en ging kopje onder in de gastrono mische literatuur. In 2oro maakte ik het boek Eten, drinken, slapen met Ser gio Herman en Jonnie Boer. Met beiden heb ik tien da gen gewerkt. Bij Jonnie, een vaderfiguur, mocht ik ongevaarlijk werk doen: kokkels openen en andijvie snijden. Sergio Herman, een geestdriftige oudere broer, liet me meekoken met de grote jongens. Eén groot ge vecht. Ik sliep niet van de adrenaline." „Mijn zoon Lasse vrijdag 26 augustus 2016 j© d© WÖSp wespenkoninginnen. Reageren? r.vandekaa@persgroep.nl PZ Nog steeds in: kleuren. In Magie van de Jungle leef je je uit op oer woudplaatjes. (Kosmos, €10,99) Een overzicht van inspirerende gebouwen: De toekomst van architectuur in 100 gebouwen. (TED, €14,95) Ruim je huis rustig op met Mindful opruimen. (Altamira, €17,95) Weg met de liflalles Mark Roos Veel lezers zullen denken: alsje blieft niet weer een kookrubriek! We hebben Janny van der Heijden en Herman den Blijker toch al? Wat kunnen we verwachten? Veel mensen kennen je vooral als roman schrijver en minder als culinair schrijver. 44 Ronald Giphart Waar komt die liefde voor eten en koken vandaan? Wat viel je op in die toprestau rants? O c c 2 Romke van de Kaa over de hits van het tuincentrum. tCHITECTUUR S LI I L1, lV -fW MINDFUL OPRUIMEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 46