Dat gezeur over
die wespen
3
2
ROMKE VAN DE KAA
NIEUWE GEZICHTEN
Twee nieuwe gezichten in Binnen&Buiten: auteur
Ronald Giphart (50) schrijft wekelijks vanuit zijn
Utrechtse keuken de culinaire rubriek Ronalds Kookeiland;
klusvrouw Tamara Vrielink (46) geeft klustips én een
inkijkje in de dagelijkse kluspraktijk.
Column
Boeren zijn spreekwoordelijke klagers, maar
tuinliefhebbers kunnen er ook wat van.
Het is te nat of te droog, slakken doen zich
te goed aan de hosta's, en natuurlijk heb je die
eeuwige ergernis van andermans kat. En nu
augustus ten einde loopt, begint het gezeur over
wespen weer. Ik wil overlast van wespen zeker
niet bagatelliseren en ik weet dat er mensen zijn
die zelfs aan een wespensteek zijn overleden,
maar ja - eigenlijk hoort de wesp er toch wel bij,
zo tegen het eind van de zomer.
„Wat is het nut van wespen?", vragen mijn
vrienden soms en zuchtend herhaal ik dan maar
mijn mantra over het grote nut van kringlopen,
en over de wespenorchis die zonder de wesp snel
uitgestorven zou zijn. En ik stel de eeuwige te
genvraag. „Waarom vraag je niet aan de wesp wat
het nut is van de mens?"
Maar als iemand net door een wesp is gestoken,
heeft hij natuurlijk weinig zin in filosofische nu
ances. Wespen zijn nuttige dieren, al zou je dat
niet onmiddellijk concluderen als je ze op een
mooie nazomerdag in je
glaasjes rosé ziet sparte
len.
Waarom vraag 1™:»""
nipt naar hpt Die zoeken een plaats
om hun nest te bou-
nut van d© wen,vaakineenverla-
ry ten muizenhol of onder
ITI S een dakpan. In mei
worden de eerste werk
sters geboren. Die vangen vliegen en muggen om
de larven in de snel groeiende kolonie te voeden.
In augustus worden komen de mannetjes uit de
pop, en vlak daarna de nieuwe koninginnen. Die
worden bevrucht, waarna de mannetjeswespen
sterven. Taak volbracht. De cyclus is voltooid en
de werksters zitten zonder werk. Ze houden zich
nog tot de eerste nachtvorst in leven met nectar,
fruit, vruchtensap, abrikozenjam, en wat er maar
aan kleverige zoetigheid op onze tuintafels voor
handen is. En het zijn deze werkeloze werksters
waarover wij klagen.
Rond het verdelgen van de wesp is inmiddels
een hele industrie ontstaan. Een topper in tuin
centra is sinds jaar en dag de wespenval. Tegen
woordig is die vaak vermomd als kleurig glazen
klokje dat zelfs iets feestelijks heeft als je het aan
een boomtak ziet hangen. De klok heeft een re
servoir dat je kunt vullen met zoete vloeistof.
De wesp kan er wel in, maar er niet meer uit en
sterft in een zee van zoetigheid.
Van dichtbij ziet zo'n wespenval er daarom iets
minder leuk uit, zeker als er zich tientallen dode
wespen in hebben opgehoopt.
Wat de wespenbestrijder zich helaas niet rea
liseert is dat hij met zijn wespenval vol zoetig
heid wespen uit de wijde omgeving aantrekt. En
dat een flinke wespenkolonie wel tot 10.000 wes
pen kan bevatten. Om die allemaal te vangen kun
je de hele boom wel volhangen met wespenval-
len. En dan nog - het effect van de val is voorna
melijk psychologisch: je hebt het idee dat je iets
doet.
BOEKEN
OVER HUIS,
TUINEN
KEUKEN
Mij
'Magie-
„Tegen die mensen kan ik zeggen: ik
ga iets anders doen. Ik ga niet louter
een bijzonder recept presenteren, zo
als Janny van der Heijden. En ik lijk
zowel uiterlijk als innerlijk in de ver
ste verte niet op Herman den Blijker.
Hij is kok, ik ben schrijver. Hij is van
het bereiden en de techniek, ik van
het proeven, het genieten en het ver
haal achter het gerecht."
„Het is mijn plan om een recept als
vertrekpunt te nemen voor een per
soonlijke bespiegeling. Naar aanlei
ding van het recept kan ik het hebben
over etiquette en mores, over de his
torische context, over misverstanden
en vooroordelen, over trends en hy
pes, over keukenapparaten die mij
een gevoel van opwinding bezorgen,
over persoonlijke herin
neringen, over be
roemde koks en culi
naire schrijvers. Ik denk
dat mijn rubriek
geslaagd is als je iets
leest wat je nog niet
wist en inspiratie krijgt om de keu
ken in te gaan. Ik vind ook dat de le
zer mijn recepten moet kunnen ma
ken na een ritje naar
supermarkt of toko."
„O ja? Dan wordt het toch
tijd om daar iets aan te
doen. Ik schrijf al ruim t2
jaar over eten. Ik ga niet mijn
hele cv opsommen, maar ik
heb boeken geschreven over
gastronomie en koken, ik heb een cu
linaire column gehad in De Volks
krant, heb een kookboek gemaakt
met mijn vrouw Mascha, ik heb een
bloemlezing samengesteld met culi
naire verhalen, ik ben columnist voor
De keuken
is na de
slaapkamer de
belangrijkste
plek in
ons huis
het magazine Foodies, werk voor ver
schillende programma's van 24 Kit
chen en werk samen met wijnjour
nalist Harold Hamersma. Als iemand
me vraagt wat mijn grote passies bij
het schrijven zijn, antwoord ik: lite
ratuur, Feyenoord en eten. En seks."
„Ik kom uit een links milieu. Meestal
is de aandacht voor goed eten in die
milieus gering, maar bij ons niet.
Mijn moeder was gastronomisch on
derlegd. We aten meerdere keren per
week warm tussen de middag. Ze
maakte zelf soepen en sauzen. Toen
ik op kamers ging in Utrecht, kwam
ze erachter dat in ons studentenhuis
ragout uit blik werd gegeten. Voor
haar was dat aanleiding mijn huisge
noten bij elkaar te roepen om te laten
zien hoe gemakkelijk het is zelf ra
gout te maken. Van bloem en boter
een roux maken, bouillon erbij, sud-
dervlees, en voila.
In mijn studententijd ben ik in de
horeca gaan werken. Begonnen in de
spoelkeuken van de Argentijnse grill
keten Gauchos, een vreetfabriek waar
alles prefab was, en geëindigd als
ober in Thais restaurant Mahanakorn
in Utrecht. Voor mijn roman Troost,
die ging over een bevlogen kok, liep
ik stage bij topkoks Pierre Wind en
Jon Sistermans. Ik las naslagwerken
en ging kopje onder in de gastrono
mische literatuur. In 2oro maakte ik
het boek Eten, drinken, slapen met Ser
gio Herman en Jonnie Boer.
Met beiden heb ik tien da
gen gewerkt. Bij Jonnie,
een vaderfiguur, mocht ik
ongevaarlijk werk doen:
kokkels openen en andijvie
snijden. Sergio Herman, een
geestdriftige oudere broer,
liet me meekoken met de
grote jongens. Eén groot ge
vecht. Ik sliep niet van de
adrenaline."
„Mijn zoon Lasse
vrijdag 26 augustus 2016
j© d© WÖSp wespenkoninginnen.
Reageren?
r.vandekaa@persgroep.nl
PZ
Nog steeds in:
kleuren. In Magie
van de Jungle leef
je je uit op oer
woudplaatjes.
(Kosmos, €10,99)
Een overzicht
van inspirerende
gebouwen:
De toekomst van
architectuur in
100 gebouwen.
(TED, €14,95)
Ruim je huis
rustig op met
Mindful opruimen.
(Altamira, €17,95)
Weg met de
liflalles
Mark Roos
Veel lezers zullen denken: alsje
blieft niet weer een kookrubriek!
We hebben Janny van der Heijden
en Herman den Blijker toch al?
Wat kunnen we verwachten?
Veel mensen kennen
je vooral als roman
schrijver en minder als
culinair schrijver.
44
Ronald Giphart
Waar komt die liefde voor eten en
koken vandaan?
Wat viel je op in
die toprestau
rants?
O
c
c
2
Romke van de Kaa
over de hits van het
tuincentrum.
tCHITECTUUR
S LI I L1, lV -fW
MINDFUL
OPRUIMEN