0
0
Terug
'Wat is leuker dan zelf zilte
zaligheden rapen en eten?'
O
ZEELAND 15
MARGOT
eindscore
BEOORDELING
krijg twee pistoletjes, wit en bruin, met bakjes
aioli, kruidenboter en tapenade. Die laatste
ziet er waterig uit maar smaakt prima, dankzij
cherrytomaatjes, zongedroogde tomaat en wat
knoflook.
Zeeuws weiderund
Manlief gaat voor zijn allereerste hartige pan
nenkoek: een special met gehakt, rucola, to
maat en pijnboompitten. Hij snijdt er puntjes
van zoals bij een pizza en is lovend over de
combinatie. Er zit geen dressing op de sla,
maar het gehakt is mooi op smaak. De ringen
rode ui smaken nogal heftig, een badje van
zout en azijn kan dat verzachten.
Op mijn bordje verschijnt een hamburger
van Zeeuws weiderund. Een knots van een
burger, belegd met uien en tomaat. De curry
en mayo komen in losse schaaltjes zodat je zelf
kunt bepalen hoeveel saus er langs je ellenbo-
gen druipt. Het sappige vlees ligt op een keu
rig getoast sesambroodje, gelukkig niet op zo'n
klef zoet briocheding. De frietjes erbij zijn
'vers ingekocht' en komen loeiheet en knappe
rig op tafel. Het blijft de hele avond volle bak,
maar toch maakt de bediening even tijd vrij
om op elk tafeltje een kaarsje aan te steken.
Schatkist
Bij de toetjes blijken zowel het kinderijsje als
de sorbet uit roomijs te bestaan, al bevat de sor
bet ook welkome appelstukjes en halve drui
ven. Appeltaart is ook weer zelfgemaakt, net
zoals een heerlijke donkerbruine brownie.
Compact en smeuïg en zo'n groot stuk dat ik
de helft meesmokkel in een servetje, voor
thuis. En een dag later was ie nog steeds top.
Chai tea en goede koffie maken het feestje af.
Fijn hier, die vriendelijkheid, die aandacht
voor details. De kinderen mogen nog een pre
sentje uitzoeken uit een grote schatkist. Voor
deze papa en mama was de sfeer van Bram al
een cadeautje op zich.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Terugkomen van vakantie is altijd weer
even wennen. Terug naar alles wat je al
kent en weet. Terug naar boodschap
pen doen, wassen, opruimen en weer in het
gareel. Terug naar af. Terwijl vakantie juist dat
alles niet is. Tenminste bij mij.
In de vakantie gaan de dingen zoals ze gaan
en laat ik de boel graag eens de boel. De enige
vraag die ik mezelf stel is: wat eten we van
daag? De dag beginnen we met vers stokbrood
dat de bakker iedere ochtend op de camping
aflevert. Sterker nog, als de bestelbus het ter
rein opdraait en toetert, is iedereen wakker.
Maar wakker worden met verse croissants en
stokbrood is geen straf.
Vervolgens gaan Man en ik op ons gemakje
eens achter regionale producten aan. Heerlijk
die Franse markten met uitdragerijen van vis,
vlees, wijn, groente en fruit. Oma's met zelfge
maakte kaasjes, vissers die met hun visvangst
van de voorgaande nacht een kraam bezetten.
De keuze is overweldigend en het verbaast me
telkens weer wat Man daarmee op onze cam
ping allemaal op het bord weet te toveren. Al
les even vers, lekker en verantwoord.
Eenmaal terug en aan het werk, is het zaak
dat vakantiegevoel toch nog even vast te hou
den. Het lekkere weer van de afgelopen dagen
droeg daar zeker aan bij. En Man maakt iedere
avond een maaltijd in vakantiestijl. Zoals mos
selen.
Was twee kilo mosselen. Snij een bosje ko
riander, een rood pepertje en een sjalotje fijn
en strooi dat over de mosselen. Kook ze gaar
en giet er aan het eind nog een glas witte wijn
over. Lekker met citroenmayonaise en zuurde
sembrood. Eet bij voorkeur buiten om dat va
kantiegevoel nog even vast te houden.
Eenmaal terug en aan het werk, is het zaak dat
vakantiegevoel toch nog even vast te houden
ondernemers in Wemeldinge
zijn ambassadeur, omdat we
het belang van dit park in
zien. Morgen is er trouwens
nog plaats op de excursie die
vanaf ons hotel vertrekt."
Zelf krukels rapen kan al
tijd. Kook ze even kort. Maak
intussen een vinaigrette van
een gesnipperd sjalotje, wat
olijfolie en azijn. Peuter de
krukels leeg met een speld en
haal ze door de vinaigrette.
meteen klaarmaken en op
eten? Verser kan niet", zegt
hij. „En het is een leuke ma
nier om mensen te laten erva
ren hoe bijzonder dit gebied
eigenlijk is."
De excursies vertrekken
vanaf drie locaties: Hotel We
meldinge, de Burgse Diep-
sluis bij de Oesterdam en mi-
nicamping Zeelucht bij Wis-
senkerke.
Esther Bloemenkamp van
Hotel Wemeldinge is gast
vrouw van het Nationaal Park
Oosterschelde. „Veel
Dat de Oosterschelde rijk is
aan schaal- en schelpdieren is
u vast bekend. Maar om van
die rijkdom een beleving te
maken, dat is nog niet zo mak
kelijk. Bij Nationaal Park Oos
terschelde bedachten ze daar
iets op. Een dagje voetvissen.
Dat betekent niets meer en
minder dan kaplaarzen aan
en naar oesters, mosselen, zee
wier en krukels zoeken. Alles
onder leiding van een gids
die meteen vertelt over de
Oosterschelde.
Wilco Jacobusse, coördina
tor Communicatie en Educa
tie, zegt dat deze activiteit zo
wel toeristen als
Zeeuwen trekt.
„Streekproducten
spreken nu een
maal tot de ver
beelding en wat
is leuker dan
zelf zilte zalig
heden rapen
en ze op een
gasbrandertje
zaterdag 20 augustus 2016
Bram
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Goed zoeken en je gaat met een fijne
portie krukels naar huis.
Informatie: ontdekdeoos-
terschelde.nl
WEMELDINGE