Midzomerfeest zoekt jongeren
Kon-Tiki wil strandhotel
WALCI- EREN 11
'Er zijn Duitse klanten die op de terugreis nog even bij ons langskomen'
Frietboetiek BT Anders kan na
uitbreiding met pand van café
Underground meer klanten bedienen.
Goede aardappelen, goede olie,
goede medewerkers en goed voor
gebakken friet. Dat is volgens Rob
Smit de basis van het succes van
Frietboetiek BT Anders in de Rei
gerstraat in Middelburg. „En zor
gen voor sfeer en niet moeilijk
doen als iemand om wat extra
mayonaise vraagt."
Zeven jaar geleden begonnen ze
daar friet te verkopen. „Dat was
nog door het raam. De klanten
stonden op straat." Enkele weken
geleden kochten ze het pand van
de buren, café Underground. Nu
volgt de zoveelste verbouwing. Ze
hopen dat over een kleine twee
weken het huurpand daadwerke
lijk bij hun zaak kunnen trekken,
zegt zijn vrouw Marian.
De uitbreiding is hard nodig om
dat het nu vaak erg druk is in hun
zaak. Hij: „Zeker als het regent,
staat de rij tot in de tuin." Hij
wijst naar het keukengedeelte van
zijn zaak. „We worden wel eens
gek van de krappe ruimte. Nu kun
nen we alles beter plaatsen."
Bovendien kunnen ze dankzij
de uitbreiding meer klanten een
plekje bieden. Want heel wat van
hen kiezen ervoor om hun friet,
snack, soep, broodje of salade aan
een tafel in of buiten BT Anders
op te eten. Zij: „Vooral het tuinter
ras is erg populair." Hij vertelt ook
dat bijvoorbeeld heel wat Duitse
toeristen ervoor kiezen om bij
hem te tafelen. „Daar komen ze
voor terug van de camping." Glim
lachend zegt hij dat ze hem vaak
vragen om in Duitsland een friet
zaak te openen. Zij: „Er zijn Duit
se klanten die op de terugreis nog
even bij ons langs komen voor
hun laatste frietje."
BT Anders scoorde vorig jaar bij
de AD-friettest een 9,5 en werd
toen uitgeroepen tot de Zeeuwse
zaak met de lekkerste friet. Hij:
Enkele weken
geleden kochten ze
het huurpand en nu
volgt de zoveelste
verbouwing
„We wisten van niets. We hadden
wel post gekregen van het AD,
maar de brief lag nog lang ongeo
pend op de stapel." Dat was vol
gens het echtpaar ook de enige
keer dat ze hebben geadverteerd.
„Verder danken we onze bekend
heid aan mond-tot-mond-recla
me." Zij bekent dat het oorspron
kelijk nooit de bedoeling was hun
zaak zo te laten groeien. „Toen we
hier kwamen wilde ik thuis wer
ken. Ik wilde er voor de kinderen
zijn als ze uit school kwamen.
Maar vanaf het begin liep het als
een trein en sprong Rob bij. En
dat is hij blijven doen." Hij: „We
draaien weken van honderd uur
en soms nog meer." Volgens Ma
rian zetten ze nu in topweken 600
kilo aardappelen om, tachtig liter
stoofvlees, honderd liter satésaus
en zo'n 35 kilo aan hamburgers.
Zij: „En heel veel maken we zelf."
Hij: „De satésaus bijvoorbeeld, dat
is een oud familierecept."
Nona Pentury-Waisapy, lid van
de werkgroep die de organisatie
op zich nam, slaakt dan ook een
zucht van verlichting. „Het was
hard aanpoten. Maar we zijn voor
negentig procent klaar."
Juni dit jaar kwam het toenma
lige comité met de boodschap dat
zij de organisatie van het feest
neerlegden. „Gelukkig kwam er
toch vrij snel een nieuwe werk
groep. We zijn nu met z'n vieren.
En we hebben veel hulp gehad
van het Stichtingsbestuur. Maar
ja, we hopen toch wel dat jonge-
Het was hard
werken, maar het
feest is klaar
ren het stokje overnemen. Met
een frisse blik, nieuwe ideeën
misschien. Zeker met het dubbe
le jubileum volgend jaar; 35 jaar
Stichting Mae Uku en het 35ste
Midzomerfeest. Dat moet toch
echt iets bijzonders worden."
Zaterdag is de 'grote' dag. Van
10.00 uur tot middernacht. Met
traditiegetrouw veel hapjes en
muziek. „We hebben twee nieu
we bands, rapper Lauwelauw en
de muziek- en dansgroep Tifa To
to Buang Kawan2 met de traditio
nele krijgsdans Tjakatele. Die
dans vinden wij wel heel bijzon
der en we zijn blij dat het gelukt
is om dat hier te krijgen," somt
Nona wat hoogtepunten op.
„Maar ik vind alles leuk hoor."
Donderdagmiddag is er jeu de
boules, een wandel- en fototocht
en een gezamenlijke barbecue.
Het Midzomerfeest speelt zich af
in en om de Prins Hendrikstraat.
De eigenaren van strandpaviljoen
Kon-Tiki willen een nieuw pavil
joen bouwen op het Westduin-
strand in Vlissingen. Op de plaats
van het huidige gebouw moet een
paviljoen komen met een extra
verdieping en acht hotelkamers.
„Het lijkt ons een enorme toe
voeging op wat er al bestaat. Echt
een hotelvoorziening op het
strand is er nog niet", zegt eige
naar Erik van Dijk. „Bovendien
zijn we dan minder afhankelijk
van het weer. Met zo'n slecht voor
jaar als afgelopen jaar lopen we
veel inkomsten mis. De overnach
tingen zouden een constante bron
van inkomsten kunnen zijn."
Het bestemmingsplan van de ge
meente Vlissingen laat toe dat on
dernemingen op het strand een
extra bouwlaag hebben met vier
hotelkamers op een grootte van
160 vierkante meter. Maar om de
investering terug te kunnen ver
dienen, wil Van Dijk acht kamers
op 320 vierkante meter. Het colle
ge van B en W is voornemens toe
stemming te geven. Maar voor ze
dat doet, zal de gemeente eerst
nog onderzoeken wat de invloed
van de bouw is voor verschillende
belanghebbenden, zoals eigenaren
van strandhuisjes.
Als hij groen licht krijgt, wil
Van Dijk in de winter van 2017
gaan bouwen. Hij hoopt dan in de
zomer van 2018 de deuren van het
strandhotel te kunnen openen.
zaterdag 20 augustus 2016
6oo kilo friet in een topweek
Emile Calon
Middelburg
Het was keihard werken maar
het 34ste Midzomerfeest van
de Molukse vereniging Mae
Uku is op een oortje na gevild.
Oost-Souburg staat komende
week twee dagen in het teken
van het jaarlijkse feest.
Annemarie Zevenbergen
Oost-Souburg
Nona Pentury, Mae Uku
Elodie Kint
Vlissingen