Midzomerfeest zoekt jongeren Kon-Tiki wil strandhotel WALCI- EREN 11 'Er zijn Duitse klanten die op de terugreis nog even bij ons langskomen' Frietboetiek BT Anders kan na uitbreiding met pand van café Underground meer klanten bedienen. Goede aardappelen, goede olie, goede medewerkers en goed voor gebakken friet. Dat is volgens Rob Smit de basis van het succes van Frietboetiek BT Anders in de Rei gerstraat in Middelburg. „En zor gen voor sfeer en niet moeilijk doen als iemand om wat extra mayonaise vraagt." Zeven jaar geleden begonnen ze daar friet te verkopen. „Dat was nog door het raam. De klanten stonden op straat." Enkele weken geleden kochten ze het pand van de buren, café Underground. Nu volgt de zoveelste verbouwing. Ze hopen dat over een kleine twee weken het huurpand daadwerke lijk bij hun zaak kunnen trekken, zegt zijn vrouw Marian. De uitbreiding is hard nodig om dat het nu vaak erg druk is in hun zaak. Hij: „Zeker als het regent, staat de rij tot in de tuin." Hij wijst naar het keukengedeelte van zijn zaak. „We worden wel eens gek van de krappe ruimte. Nu kun nen we alles beter plaatsen." Bovendien kunnen ze dankzij de uitbreiding meer klanten een plekje bieden. Want heel wat van hen kiezen ervoor om hun friet, snack, soep, broodje of salade aan een tafel in of buiten BT Anders op te eten. Zij: „Vooral het tuinter ras is erg populair." Hij vertelt ook dat bijvoorbeeld heel wat Duitse toeristen ervoor kiezen om bij hem te tafelen. „Daar komen ze voor terug van de camping." Glim lachend zegt hij dat ze hem vaak vragen om in Duitsland een friet zaak te openen. Zij: „Er zijn Duit se klanten die op de terugreis nog even bij ons langs komen voor hun laatste frietje." BT Anders scoorde vorig jaar bij de AD-friettest een 9,5 en werd toen uitgeroepen tot de Zeeuwse zaak met de lekkerste friet. Hij: Enkele weken geleden kochten ze het huurpand en nu volgt de zoveelste verbouwing „We wisten van niets. We hadden wel post gekregen van het AD, maar de brief lag nog lang ongeo pend op de stapel." Dat was vol gens het echtpaar ook de enige keer dat ze hebben geadverteerd. „Verder danken we onze bekend heid aan mond-tot-mond-recla me." Zij bekent dat het oorspron kelijk nooit de bedoeling was hun zaak zo te laten groeien. „Toen we hier kwamen wilde ik thuis wer ken. Ik wilde er voor de kinderen zijn als ze uit school kwamen. Maar vanaf het begin liep het als een trein en sprong Rob bij. En dat is hij blijven doen." Hij: „We draaien weken van honderd uur en soms nog meer." Volgens Ma rian zetten ze nu in topweken 600 kilo aardappelen om, tachtig liter stoofvlees, honderd liter satésaus en zo'n 35 kilo aan hamburgers. Zij: „En heel veel maken we zelf." Hij: „De satésaus bijvoorbeeld, dat is een oud familierecept." Nona Pentury-Waisapy, lid van de werkgroep die de organisatie op zich nam, slaakt dan ook een zucht van verlichting. „Het was hard aanpoten. Maar we zijn voor negentig procent klaar." Juni dit jaar kwam het toenma lige comité met de boodschap dat zij de organisatie van het feest neerlegden. „Gelukkig kwam er toch vrij snel een nieuwe werk groep. We zijn nu met z'n vieren. En we hebben veel hulp gehad van het Stichtingsbestuur. Maar ja, we hopen toch wel dat jonge- Het was hard werken, maar het feest is klaar ren het stokje overnemen. Met een frisse blik, nieuwe ideeën misschien. Zeker met het dubbe le jubileum volgend jaar; 35 jaar Stichting Mae Uku en het 35ste Midzomerfeest. Dat moet toch echt iets bijzonders worden." Zaterdag is de 'grote' dag. Van 10.00 uur tot middernacht. Met traditiegetrouw veel hapjes en muziek. „We hebben twee nieu we bands, rapper Lauwelauw en de muziek- en dansgroep Tifa To to Buang Kawan2 met de traditio nele krijgsdans Tjakatele. Die dans vinden wij wel heel bijzon der en we zijn blij dat het gelukt is om dat hier te krijgen," somt Nona wat hoogtepunten op. „Maar ik vind alles leuk hoor." Donderdagmiddag is er jeu de boules, een wandel- en fototocht en een gezamenlijke barbecue. Het Midzomerfeest speelt zich af in en om de Prins Hendrikstraat. De eigenaren van strandpaviljoen Kon-Tiki willen een nieuw pavil joen bouwen op het Westduin- strand in Vlissingen. Op de plaats van het huidige gebouw moet een paviljoen komen met een extra verdieping en acht hotelkamers. „Het lijkt ons een enorme toe voeging op wat er al bestaat. Echt een hotelvoorziening op het strand is er nog niet", zegt eige naar Erik van Dijk. „Bovendien zijn we dan minder afhankelijk van het weer. Met zo'n slecht voor jaar als afgelopen jaar lopen we veel inkomsten mis. De overnach tingen zouden een constante bron van inkomsten kunnen zijn." Het bestemmingsplan van de ge meente Vlissingen laat toe dat on dernemingen op het strand een extra bouwlaag hebben met vier hotelkamers op een grootte van 160 vierkante meter. Maar om de investering terug te kunnen ver dienen, wil Van Dijk acht kamers op 320 vierkante meter. Het colle ge van B en W is voornemens toe stemming te geven. Maar voor ze dat doet, zal de gemeente eerst nog onderzoeken wat de invloed van de bouw is voor verschillende belanghebbenden, zoals eigenaren van strandhuisjes. Als hij groen licht krijgt, wil Van Dijk in de winter van 2017 gaan bouwen. Hij hoopt dan in de zomer van 2018 de deuren van het strandhotel te kunnen openen. zaterdag 20 augustus 2016 6oo kilo friet in een topweek Emile Calon Middelburg Het was keihard werken maar het 34ste Midzomerfeest van de Molukse vereniging Mae Uku is op een oortje na gevild. Oost-Souburg staat komende week twee dagen in het teken van het jaarlijkse feest. Annemarie Zevenbergen Oost-Souburg Nona Pentury, Mae Uku Elodie Kint Vlissingen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 39