16 NI Exclusieve topkok-organisatie kent keukengeheimen groten der aarde Het is een curieus gezelschap dat meestal achter de schermen blijft: de club van koks van koningen, presidenten en wereldleiders. Maar soms lekken er geheimen uit. Rutte is dol op bier en kroepoek Vladimir Poetin heeft een voor proever. Er gaat geen hap door de keel van de Russische presi dent zonder minutieuze inspec tie vooraf van dat hapje. Eeuwen geleden was dat algemeen ge bruik: koningen en despoten lie ten hun maaltijd voorproeven uit angst voor ver giftiging. „En zulke proevers bestaan nog steeds, maar alleen op het Kremlin", aldus een ingewijde. In Moskou neemt een Russische hofarts elk ge recht persoonlijk door met de kok van Poetin. En dat niet alleen. „Alle ingrediënten gaan eerst naar een laboratorium. Daar worden ze getest en pas daarna worden ze gebruikt om te koken", beaamt Jéröme Rigaud, de voormalig chefkok van het Kremlin. Het selecte gezelschap dat als enige van deze de tails op de hoogte is, noemt zich de CCC: de 'Club des Chefs des Chefs'. Op hun website omschrij ven ze zichzelf als volgt: 'Het is 's werelds meest exclusieve gastronomische organisatie met ex treem strenge lidmaatschapseisen: om geaccep teerd te worden in deze eliteclub moet je de per soonlijke kok zijn van een staatshoofd.' Op dit mo ment zijn zo'n 25 mannen en vrouwen lid: koks van koningen, presidenten en regeringsleiders in alle uithoeken van de wereld, van Washington tot Kopenhagen, van Peking tot Berlijn en van Mos kou tot Kaapstad. 'De prins heeft honger!' Het is een curieus gezelschap: ze krijgen nooit Mi- chelinsterren, maar ze koken wel voor de machtig- sten op aarde. En vaak is het hard - en onver wacht - werken. Kok Henry Halier herinnert zich het vredesak koord van Camp David in 1978, dat gevierd werd met een galadiner voor de betrokkenen op het Witte Huis: „Ik kreeg zeven dagen van tevoren te horen dat ik voor r.300 mensen moest koken." Jérome Rigaud moest in 2011 zo'n 5.000 kilome ter vanuit Moskou reizen om op een afgelegen Russische militaire basis te koken voor de bezoe kende Noord-Koreaanse president. Clément Ma rie, die voor de koninklijke familie van Koeweit kookte: „Om drie uur 's nachts werd ik wakker ge maakt. 'De prins heeft honger!', werd me verteld. In het Midden-Oosten wordt dag en nacht gege ten, ontdekte ik toen." Zuinige Thatcher De CCC-leden houden publiekelijk meestal de ka ken op elkaar over de smaak van hun bazen. Want dat kan contraproductief werken. Oud-president Jacques Chirac verklapte ooit hoeveel hij van kalfs kop hield en sindsdien kreeg hij bij elk staatsbe zoek, jaar in jaar uit, kalfskop opgediend. NEDERLANDS MENU Koning Wil lem-Alexander en ko ningin Maxima heb ben ook hun eigen chefkok, maar die is geen lid van de elite club CCC. Wat de fa milie graag eet, blijft geheim. Vorig jaar ging de koning wel een keer met twee van zijn dochters eten bij McDonald's. Premier Mark Rutte heeft geen eigen kok. Ingehuurde koks zor gen voor het ontbijt, de lunch of het diner als de premier offi ciële gasten ont vangt. Verder is Rut te gek op Indone sisch eten. „Eerst neemt hij een bier tje, dan kroepoek en eenn pindasausje er bij", aldus de eige naar van zijn favorie te Indonesische res taurant. 71 Maar heel soms lekken wel wat geheimen uit. Angela Merkel eet vaak soep: goed voor de lijn. Francois Hollande haat asperges. Barack Obama smult van broccoli. De zuinige Margaret Thatcher stapte na een officiële maaltijd eens op haar kok af en beet hem toe: „Het was heerlijk hoor, maar het waren wel héél dure gerechten." De Franse keuken is lang niet overal geliefd. Tij dens een D-day-herdenking in Normandië gaf de bezoekende Britse koningin Elizabeth al vooraf in structies: geen kikkerbillen of slakken op haar bord. Bill Clinton werd in 2993 president van de Verenig de Staten. Zijn vrouw, Hillary Clinton, liet meteen de toenmalige Franse chefkok van het Witte Huis ontslaan: „Ze vond het Franse eten te vet", aldus de Franse zakenman Gilles Bragard, die vroeger de wit te pakken maakte voor topkoks in alle uithoeken van de wereld en in 1977 de CCC oprichtte. De koks van de CCC staan niet gewoon achter het fornuis, ze zijn ervan overtuigd 'gastronomi sche diplomatie' te bedrijven. Bilaterale betrekkin gen, vredesonderhandelingen, handelscontracten: ze staan of vallen met wat er aan eten en drinken op tafel verschijnt tijdens die gesprekken. Diplomatiek middel Tijdens het bezoek van de Chinese vicepresident aan Washington in 2012 besloten de Amerikanen een van de bekendste Amerikaans-Chinese koks, Ming Tsai, aan het werk te zetten. „We stelden Ming Tsai voor aan de vicepresident en die klaar de meteen helemaal op. Hij waardeerde het enorm dat we dat speciaal voor hem hadden gere geld", aldus Capricia Marshall, destijds hoofd pro tocol van het Witte Huis. „Een goede maaltijd is een diplomatiek middel." Een lunch van toenmalig president Sarkozy en de Iraakse premier Nouri al-Maliki liep faliekant mis. De Irakezen wilden geen wijn op tafel zien. De Fransen weigerden hun nationale alcoholische trots van het menu te schrappen. Al-Maliki was onverbiddelijk: hij zegde de afspraak af. Koken op topniveau is soms als lopen op eieren, weet ook Shalom Kadosh, de kok van de Israëli sche president. Hij vertelde dat hij sommige di ners bereidt met een keukenstaf van half Israë lisch en half Palestijns personeel. Tijdens een staatsbezoek van de koning van Jordanië koos hij vis: maar dan wel vis die zwom in de wateren tus sen Israël en Jordanië. Want stel je voor dat conflic ten in het Midden-Oosten oplaaien door één poli tiek incorrect hapje. zaterdag 20 augustus 2016 De chefs van de chefs koken voor koningen Frank Renout Parijs Angela Merkel eet graag soep. Barack Obama smult daaren tegen van broccoli. De Clintons ontsloegen de Franse chef van het Witte Huis: Hillary vond de Franse keu ken te vet. T De CCC in 2015.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 16