Vader met
voorkennis
16 ECONOMIE
Techbedrijven zien brood in verspilling
In Finland is het een groot succes en nu kunnen
restaurants ook in ons land hun niet-verkochte
maaltijden via een app met korting verkopen.
Zeker als
het slecht
weer is,
houden
wij vaak
eten over
In de schijnwerpers
Eén ding staat als een paal boven water.
Sean (35) heeft met zijn vader Bob
(61) gepraat over wat er zoal speelde
in zijn leven, en dan vooral op zijn werk.
Van vijf fusies in de farmacie bracht junior
senior op de hoogte. Vooraf, en dat is een be
langrijke nuance in dit verhaal. Vader Bob
hield het namelijk niet bij luisteren en af en
toe een begripvol knikje. Hij ging met de in
formatie aan het werk. En hoe!
Bob kocht aandelen van de fuserende be
drijven en liet ook een paar vrienden dit
soort deals sluiten. Op die manier boekten
ze ruim 1 miljoen dollar winst. Lucratief,
maar ook verboden, want het is handel met
voorkennis. Daar is Stewart senior inmiddels
voor veroordeeld. Hij kwam er met één jaar
huisarrest vanaf,
nadat hij schuld
bekende.
Voor Sean
dreigt het slech
ter af te lopen.
Hij kan twintig
jaar cel krijgen.
De grote vraag is
of hij wist wat
zijn vader met
de informatie
deed. Sean zelf
zegt van niet, ui
teraard. Van ie-
mand met een
Studeerde bachelorgraad in
ethiek, econo- de ethiek zou je
mie en poli- het misschien
ook niet verwach
ten. Maar om
nou te zeggen
dat zijn zaak heel
sterk is? Zijn va-
Morgan en der getuigde no-
De vraag is wel wat zoonlief er nou zelf
precies aan overhield. Volgens de aanklagers
betaalden zijn ouders als wederdienst de fo
tograaf op Seans huwelijk, maar de kosten
daarvan vallen in het niet bij de winst die va
der maakte. Bovendien verklaarde moeder
Claudia dat ook hun andere zoon de huwe
lijksfoto's cadeau kreeg. Na liefst zes dagen
overleg verklaarde de jury hem schuldig. „Ik
denk dat je hier wel van een familietragedie
kunt spreken", zei jurylid Carmela Raiti.
Flitsen
lil
h
lil
Werkte
daarna als
bankier bij JP
Morgan en
Perella Wein
berg Partners
NN Group
Heineken
Boskalis
at als restaurants hun
onverkochte eten niet
weg hoeven te kiepe
ren maar online met
een smartphone-app
voordelig kunnen aanbieden? Met die
missie startte de Fin Tuure Parkkinen
vorig jaar ResQ_Club. Inmiddels telt de
service 35.000 gebruikers en zijn
40.000 onverkochte maaltijden van de
kliko gered. Hierdoor werd 350 ton aan
broeikasgassen minder uitgestoten.
Na Zweden en Estland begint RcsQ_
Club deze week in Nederland, waar
jaarlijks 51.000 ton horecavoedsel in de
kliko belandt. „We starten in Amster
dam met vijftien restaurants en brei
den in september uit naar Den Haag en
Utrecht", vertelt David Kloosterboer,
die ResQ^Club groot moet maken. Dat
de Finnen hun West-Europese expan
sie in de Lage Landen beginnen, is niet
voor niets. „De infrastructuur hier is
goed, wij omarmen nieuwe internet
diensten snel, bovendien staat voedsel-
verspilling al een tijd hoog op de agen
da."
ResQ.Club is niet de enige die brood
ziet in het tegengaan van voedselver-
spilling. Ongeveer gelijk met Parkinnen
in Finland bedachten Rotterdammer
Ralph de Groot en zijn vriendin online
service Restoranto. „Toen we begin vo
rig jaar uit eten wilden, zagen we dat
ons restaurant vrijwel leeg was", vertelt
De Groot. „We vonden het bizar dat
goede restaurants jaarlijks miljoenen
warme maaltijden moeten weggooien."
Inmiddels doen al zeventig restau
rants in Rotterdam en Delft mee en
hebben 3.000 mensen de app gedown-
load op hun telefoon. „Daarop valt pre
cies te zien of restaurants in de buurt
een aanbieding hebben. Die kunnen
mensen vervolgens claimen."
Horeca-uitbaters zijn vrij de korting
te bepalen, maar doorgaans is een maal
tijd een derde voordeliger, zegt De
Groot. Verschil met ResQ. Club is dat
de Finnen zich vooral op het afhalen
van maaltijden richten, waar consumen-
ten de maaltijd bij Restoranto door
gaans opeten in het restaurant.
Het Amsterdamse Get Chefs is de
derde start-up die Nederland wil vero
veren. Twintig lunchrooms, traiteurs en
cateraars doen mee, volgende maand
moeten dat er zeventig zijn. „We had
den niet verwacht dat meerdere par
tijen nu al iets soortgelijks doen", zegt
Diederick Zwijnen. Hij denkt het ver
schil te maken door zich naast restau
rants ook op de vele foodfestivals te
richten. „Via ons kunnen zij van hun
niet-verkochte maaltijden af."
Deelnemende restaurants zijn en
thousiast. „Zoals onze naam doet ver
moeden, werken wij veel met verse pro
ducten", vertelt Charlene Kemper, van
het Rotterdamse Vers 010. „Zeker als
het slecht weer is, houden wij regelma
tig eten over. Dat zetten we dat voor
een klein prijsje op Restoranto." Het
gaat om soepen, salades, gerechten met
tonijn, maar ook kipsaté of spare ribs.
Gemiddeld biedt Vers 010 tot 3,50 euro
korting.
Het Amsterdamse Lite/Dark gaat wer
ken met ResQ. Club. „Dit is voor alle
partijen gunstig: goed eten belandt niet
in de afvalbak, gasten kunnen met voor
deel eten en ResCfClub verdient er ook
wat aan", zegt eigenaar Bastiaan Spohr
die vestigingen in de Utrechtsestraat en
op de Zeedijk heeft. Op zijn menu
staan veel verse sappen, quiches, brow
nies en verse wraps. „Die kunnen wij
vrij snel niet meer als vers verkopen.
Terwijl ze dan nog prima zijn."
Adviesbureau Wastewatchers advi
seert horeca-ondernemers voedsel ver
spilling tegen te gaan en is positief.
Toch maakt oprichter/eigenaar Thomas
Luttikhold een belangrijke kantteke
ning. „Dit soort initiatieven lossen het
onderliggende probleem niet op. Ver
spilling valt het best aan de voorkant te
bestrijden door een beter inkoopbeleid,
duidelijkere communicatie tussen keu
ken en bediening plus meer kennis
over je gasten."
Al met al is foodtech booming, want
ook gewone online bezorgdiensten als
Deliveroo en Foodora boeken momen
teel succes.
Er is een grens tussen gezellig over werk
keuvelen op verjaardagen en het doorspe
len van vertrouwelijke informatie. Bankier
Sean Stewart heeft die grens overschre
den, oordeelde een jury in de VS.
Dorolla Woin. ta bene tegen
hem. Ook be
schikten de aan
klagers over een
geluidsopname van een gesprek tussen Bob
en een van zijn 'handelspartners'. Daarin
zegt Bob dat zijn zoon hem kwalijk neemt
dat hij geen gebruikmaakt van een tip die hij
'op een presenteerblaadje' aanreikte.
Sander van Mersbergen
Uber en Volvo werken samen aan de ont
wikkeling van een zelfrijdende auto. Het Ame
rikaanse internettaxibedrijf en de Zweedse au
tobouwer steken er 300 miljoen dollar in.
Autogas is sinds 2010 niet zo goedkoop
geweest. De prijs aan de pomp voor een liter
Ipg is naar 0,708 euro gezakt.
Ging naar
de middelba
re school in
New York
Studeerde
ethiek, econo
mie en poli
tiek aan Yale
University
O
vrijdag 19 augustus 2016
De resultaten
van de verzeke
raar overtroffen
verwachtingen
van analisten.
In de MidKap
was de bouw
maatschappij
één van de groot
ste winnaars.
Beleggers deel
den een tikje uit
aan de bierbrou
wer.
De winst van de
baggeraar kreeg
een flinke knauw
door de malaise
in de olie- en gas-
sector.
O
o
o
App redt
kliekjes uit
kliko van
restaurant
David Bremmer
Rotterdam
w
Het logo van het
Finse ResQ Club.
Charlene Kemper,
restaurant Vers 010