Vader met voorkennis 16 ECONOMIE Techbedrijven zien brood in verspilling In Finland is het een groot succes en nu kunnen restaurants ook in ons land hun niet-verkochte maaltijden via een app met korting verkopen. Zeker als het slecht weer is, houden wij vaak eten over In de schijnwerpers Eén ding staat als een paal boven water. Sean (35) heeft met zijn vader Bob (61) gepraat over wat er zoal speelde in zijn leven, en dan vooral op zijn werk. Van vijf fusies in de farmacie bracht junior senior op de hoogte. Vooraf, en dat is een be langrijke nuance in dit verhaal. Vader Bob hield het namelijk niet bij luisteren en af en toe een begripvol knikje. Hij ging met de in formatie aan het werk. En hoe! Bob kocht aandelen van de fuserende be drijven en liet ook een paar vrienden dit soort deals sluiten. Op die manier boekten ze ruim 1 miljoen dollar winst. Lucratief, maar ook verboden, want het is handel met voorkennis. Daar is Stewart senior inmiddels voor veroordeeld. Hij kwam er met één jaar huisarrest vanaf, nadat hij schuld bekende. Voor Sean dreigt het slech ter af te lopen. Hij kan twintig jaar cel krijgen. De grote vraag is of hij wist wat zijn vader met de informatie deed. Sean zelf zegt van niet, ui teraard. Van ie- mand met een Studeerde bachelorgraad in ethiek, econo- de ethiek zou je mie en poli- het misschien ook niet verwach ten. Maar om nou te zeggen dat zijn zaak heel sterk is? Zijn va- Morgan en der getuigde no- De vraag is wel wat zoonlief er nou zelf precies aan overhield. Volgens de aanklagers betaalden zijn ouders als wederdienst de fo tograaf op Seans huwelijk, maar de kosten daarvan vallen in het niet bij de winst die va der maakte. Bovendien verklaarde moeder Claudia dat ook hun andere zoon de huwe lijksfoto's cadeau kreeg. Na liefst zes dagen overleg verklaarde de jury hem schuldig. „Ik denk dat je hier wel van een familietragedie kunt spreken", zei jurylid Carmela Raiti. Flitsen lil h lil Werkte daarna als bankier bij JP Morgan en Perella Wein berg Partners NN Group Heineken Boskalis at als restaurants hun onverkochte eten niet weg hoeven te kiepe ren maar online met een smartphone-app voordelig kunnen aanbieden? Met die missie startte de Fin Tuure Parkkinen vorig jaar ResQ_Club. Inmiddels telt de service 35.000 gebruikers en zijn 40.000 onverkochte maaltijden van de kliko gered. Hierdoor werd 350 ton aan broeikasgassen minder uitgestoten. Na Zweden en Estland begint RcsQ_ Club deze week in Nederland, waar jaarlijks 51.000 ton horecavoedsel in de kliko belandt. „We starten in Amster dam met vijftien restaurants en brei den in september uit naar Den Haag en Utrecht", vertelt David Kloosterboer, die ResQ^Club groot moet maken. Dat de Finnen hun West-Europese expan sie in de Lage Landen beginnen, is niet voor niets. „De infrastructuur hier is goed, wij omarmen nieuwe internet diensten snel, bovendien staat voedsel- verspilling al een tijd hoog op de agen da." ResQ.Club is niet de enige die brood ziet in het tegengaan van voedselver- spilling. Ongeveer gelijk met Parkinnen in Finland bedachten Rotterdammer Ralph de Groot en zijn vriendin online service Restoranto. „Toen we begin vo rig jaar uit eten wilden, zagen we dat ons restaurant vrijwel leeg was", vertelt De Groot. „We vonden het bizar dat goede restaurants jaarlijks miljoenen warme maaltijden moeten weggooien." Inmiddels doen al zeventig restau rants in Rotterdam en Delft mee en hebben 3.000 mensen de app gedown- load op hun telefoon. „Daarop valt pre cies te zien of restaurants in de buurt een aanbieding hebben. Die kunnen mensen vervolgens claimen." Horeca-uitbaters zijn vrij de korting te bepalen, maar doorgaans is een maal tijd een derde voordeliger, zegt De Groot. Verschil met ResQ. Club is dat de Finnen zich vooral op het afhalen van maaltijden richten, waar consumen- ten de maaltijd bij Restoranto door gaans opeten in het restaurant. Het Amsterdamse Get Chefs is de derde start-up die Nederland wil vero veren. Twintig lunchrooms, traiteurs en cateraars doen mee, volgende maand moeten dat er zeventig zijn. „We had den niet verwacht dat meerdere par tijen nu al iets soortgelijks doen", zegt Diederick Zwijnen. Hij denkt het ver schil te maken door zich naast restau rants ook op de vele foodfestivals te richten. „Via ons kunnen zij van hun niet-verkochte maaltijden af." Deelnemende restaurants zijn en thousiast. „Zoals onze naam doet ver moeden, werken wij veel met verse pro ducten", vertelt Charlene Kemper, van het Rotterdamse Vers 010. „Zeker als het slecht weer is, houden wij regelma tig eten over. Dat zetten we dat voor een klein prijsje op Restoranto." Het gaat om soepen, salades, gerechten met tonijn, maar ook kipsaté of spare ribs. Gemiddeld biedt Vers 010 tot 3,50 euro korting. Het Amsterdamse Lite/Dark gaat wer ken met ResQ. Club. „Dit is voor alle partijen gunstig: goed eten belandt niet in de afvalbak, gasten kunnen met voor deel eten en ResCfClub verdient er ook wat aan", zegt eigenaar Bastiaan Spohr die vestigingen in de Utrechtsestraat en op de Zeedijk heeft. Op zijn menu staan veel verse sappen, quiches, brow nies en verse wraps. „Die kunnen wij vrij snel niet meer als vers verkopen. Terwijl ze dan nog prima zijn." Adviesbureau Wastewatchers advi seert horeca-ondernemers voedsel ver spilling tegen te gaan en is positief. Toch maakt oprichter/eigenaar Thomas Luttikhold een belangrijke kantteke ning. „Dit soort initiatieven lossen het onderliggende probleem niet op. Ver spilling valt het best aan de voorkant te bestrijden door een beter inkoopbeleid, duidelijkere communicatie tussen keu ken en bediening plus meer kennis over je gasten." Al met al is foodtech booming, want ook gewone online bezorgdiensten als Deliveroo en Foodora boeken momen teel succes. Er is een grens tussen gezellig over werk keuvelen op verjaardagen en het doorspe len van vertrouwelijke informatie. Bankier Sean Stewart heeft die grens overschre den, oordeelde een jury in de VS. Dorolla Woin. ta bene tegen hem. Ook be schikten de aan klagers over een geluidsopname van een gesprek tussen Bob en een van zijn 'handelspartners'. Daarin zegt Bob dat zijn zoon hem kwalijk neemt dat hij geen gebruikmaakt van een tip die hij 'op een presenteerblaadje' aanreikte. Sander van Mersbergen Uber en Volvo werken samen aan de ont wikkeling van een zelfrijdende auto. Het Ame rikaanse internettaxibedrijf en de Zweedse au tobouwer steken er 300 miljoen dollar in. Autogas is sinds 2010 niet zo goedkoop geweest. De prijs aan de pomp voor een liter Ipg is naar 0,708 euro gezakt. Ging naar de middelba re school in New York Studeerde ethiek, econo mie en poli tiek aan Yale University O vrijdag 19 augustus 2016 De resultaten van de verzeke raar overtroffen verwachtingen van analisten. In de MidKap was de bouw maatschappij één van de groot ste winnaars. Beleggers deel den een tikje uit aan de bierbrou wer. De winst van de baggeraar kreeg een flinke knauw door de malaise in de olie- en gas- sector. O o o App redt kliekjes uit kliko van restaurant David Bremmer Rotterdam w Het logo van het Finse ResQ Club. Charlene Kemper, restaurant Vers 010

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 16