Een volkse salade met rijpe tomaat 20 ZON&2 Uit alle hoeken van de wereld komen toeristen naar Nederland om zich te vergapen aan polders, musea, molens en historische steden. Wat vinden ze ervan? Vandaag: Jovina Garcia uit Holde en Stian Sandersen uit Trondheim, Noorwegen. om daar niét naar binnen te gaan. En daarbij: wiet is illegaal in Noorwe gen. Als je het toch eens wilt probe ren, moet je dat hier doen." Hallucineren Voor Jovina was het de eerste keer dat ze drugs probeerde. „Het voelde gek in mijn buik en in mijn hoofd", ver telt ze. „Ik was bang dat ik zou gaan hallucineren, dus na een half uur ben ik met mijn ogen dicht op bed gaan liggen in de hoop dat het over zou gaan. Het was mijn eerste en meteen ook mijn laatste keer." De Markthal in Rotterdam valt een tikkeltje tegen. Als dé hotspot van de stad hadden ze blijkbaar toch iets spectaculairders verwacht. Dus rich ten de Noren hun blik weer op de te lefoon. Scrollend en swipend blade ren ze door het aanbod. Stian: „O, volgens mij zit de grote winkelstraat hier dichtbij." Na beves tiging van ons gaat de telefoon weer in de zak, de selfiestick ingeklapt in de tas en de neus richting de Koop- goot. Eens kijken of die wél de Trip- advisor-beoordeling waard is. Het Noorse stel Jovina Garcia (24) en Stian Sandersen (26) zou je toeristen 2.0 kunnen noemen. Niet met een plattegrond of papieren reisgids, maar met de smartphone in de hand lopen ze langs de bezienswaardigheden die hoog in de Tripadvisor top ro staan. De Markthal is de nummer één van Rotterdam in de populaire reis-app, dus die konden ze niet missen. Maar de imposante aanblik van de Markthal, met zijn hoge plafond met moderne flora-en-faunaprint, doet het stel echter ogenschijnlijk niet erg veel. Jovina richt haar blik op het pla fond: „Het is wel een mooie hal, ja. Zoiets heb je niet in Noorwegen." Mu seum Boijmans Van Beuningen en de Euromast, twee andere Tripadvisor- toppers, hebben ze al afgetikt. En het is pas half twaalf's ochtends. Het stel is net begonnen aan een trip door zeven landen in Europa. Nederland is het beginpunt. Daarna staan onder andere Duitsland, Italië en Slowakije op het programma. Google Maps en Tripadvisor loodsen het tweetal langs de belangrijke be stemmingen. Goedkoop Stian: „We zagen op de kaart dat Rot terdam ook een grote stad was, niet ver van Amsterdam waar we zijn ge land. Het vervoer in deze stad is mak kelijk en voor ons heel goedkoop. In vergelijking met Noorwegen is alles hier goedkoop." Maar met de gezich- Het was mijn eerste en meteen ook mijn laatste keer wiet ten gericht op de smartphone is het moeilijk iets mee te krijgen van de cultuur van een land. Wat vinden ze bijvoorbeeld van de mensen hier in Nederland? „Eh, we hebben er nog niet zo veel gesproken." Hoe bevalt het eten? „We hebben eigenlijk al leen falafel gegeten." Al typisch Nederlandse dingen ge daan? Ingehouden gelach. Dan: „Ja, we hebben 'brownies' geprobeerd", zegt Stian met een veel betekende blik. „Het was een regenachtige dag en in Amsterdam struikel je over de coffeeshops. Dus het was bijna gek PUCK KOOKT BUITEN RECEPT Panzanella Ligura Maaltijdsalade (vegetarisch) of bij barbecue donderdag 18 augustus 2016 PZ Scrollend langs de toppers Jette Pellemans Jovina en Stian uit Noor wegen vinden de Rotterdamse Markthal tegenvallen. FOTO SHODY CAREMAN 44 —Jovina Garcia We gaan naar buiten! Tijd voor salades, eenpansgerechten en andere makkelijke happen. Deze zomer kookt culinair journalist Puck Kerkhoven gerechten die je buiten bereidt achter je barbe cue, gasstel of op de pitten van de buitenkeuken. "WÊl Vandaag: panza- nella. Deze panzanellais een heerlijk ver frissende maaltijd salade die je probleem loos onder de blote hemel kunt maken. Een eenpits primusje, meer heb je niet nodig. Extra voordeel: je kunt er al je oude brood en overrijpe tomaten in kwijt. Precies wat je nodig hebt voor panzanella: zacht, zoet en barstens vol sap dat lekker in het brood mag trekken. Ik hou hem vandaag vege tarisch, maar je kunt er naar eigen goed- 1/ dunken gebak- E ken spekjes, an- Er sjovisfilets of stukken tonijn aan toevoegen. Oorspronkelijk komt pan zanella uit de volkskeu kens van Toscane en Um- brië, waar ze het oude brood laten weken in water. Dat maakt hem wel erg zompig. In deze Liguri- sche variant worden broodstukjes even gebak ken. De gekookte aardap peltjes, sperziebonen en het zachte eitje doen sterk denken aan de be roemde Salade Nigoise. Dat maakt deze panza nella tot een culinair grensgevalletje: het beste de Franse Cöte d'Azur én de Italiaanse Bloemen Ri viera op één bord. Hoe va- kantie-achtig wil je het hebben? Vol vitaminen en mineralen. Ingrediënten 200 gram oud brood; 2 el olijfolie; 1 teen knoflook, gepeld; 4 zeer rijpe to maten, in parten; 4 ge droogde tomaatjes, in reepjes; 6 kleine aardap pels; 2 handjes sperzie bonen, afgehaald en ge halveerd; 1 rode ui, in dunne ringetjes; 1 tl kap pertjes; handje rucola; 10 zwarte olijven; 1/2 el verse tijmblaadjes; handje basi licum blaadjes; 2 el olijf olie; 1 el wijnazijn; 2 zachtgekookte eieren; grof zeezout Bereiding Scheur oud brood in grillige stukjes en laat zonodig verder uitdro gen. Vermeng met 2 eetlepels olijfolie en geplette knoflookteen. Meng goed door, bak in koekenpan in ca. 5 mi nuten knapperig goud bruin, verwijder knof lookteen. Kook in pannetje met water en zout aardap pels in ca. 15 minuten gaar, vis ze eruit en hal veer. Kook in zelfde water sperziebonen in ca. 5 minuten beetgaar. Laat uitstomen en tot lauw afkoelen. Ver meng met tomaten, ui enringen, olijven, kap pertjes, verse kruiden, azijn en olie. Schep op borden en top af met dot rucola, gehalveerde zachte ei tjes, grof zeezout en extra scheut mooie olie.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 21