Een volkse
salade met
rijpe tomaat
20 ZON&2
Uit alle hoeken van de wereld
komen toeristen naar Nederland
om zich te vergapen aan polders,
musea, molens en historische
steden. Wat vinden ze ervan?
Vandaag: Jovina Garcia uit Holde
en Stian Sandersen uit Trondheim,
Noorwegen.
om daar niét naar binnen te gaan. En
daarbij: wiet is illegaal in Noorwe
gen. Als je het toch eens wilt probe
ren, moet je dat hier doen."
Hallucineren
Voor Jovina was het de eerste keer dat
ze drugs probeerde. „Het voelde gek
in mijn buik en in mijn hoofd", ver
telt ze. „Ik was bang dat ik zou gaan
hallucineren, dus na een half uur ben
ik met mijn ogen dicht op bed gaan
liggen in de hoop dat het over zou
gaan. Het was mijn eerste en meteen
ook mijn laatste keer."
De Markthal in Rotterdam valt een
tikkeltje tegen. Als dé hotspot van de
stad hadden ze blijkbaar toch iets
spectaculairders verwacht. Dus rich
ten de Noren hun blik weer op de te
lefoon. Scrollend en swipend blade
ren ze door het aanbod.
Stian: „O, volgens mij zit de grote
winkelstraat hier dichtbij." Na beves
tiging van ons gaat de telefoon weer
in de zak, de selfiestick ingeklapt in
de tas en de neus richting de Koop-
goot. Eens kijken of die wél de Trip-
advisor-beoordeling waard is.
Het Noorse stel Jovina Garcia
(24) en Stian Sandersen (26)
zou je toeristen 2.0 kunnen
noemen. Niet met een plattegrond of
papieren reisgids, maar met de
smartphone in de hand lopen ze
langs de bezienswaardigheden die
hoog in de Tripadvisor top ro staan.
De Markthal is de nummer één van
Rotterdam in de populaire reis-app,
dus die konden ze niet missen.
Maar de imposante aanblik van de
Markthal, met zijn hoge plafond met
moderne flora-en-faunaprint, doet
het stel echter ogenschijnlijk niet erg
veel. Jovina richt haar blik op het pla
fond: „Het is wel een mooie hal, ja.
Zoiets heb je niet in Noorwegen." Mu
seum Boijmans Van Beuningen en de
Euromast, twee andere Tripadvisor-
toppers, hebben ze al afgetikt. En het
is pas half twaalf's ochtends.
Het stel is net begonnen aan een
trip door zeven landen in Europa.
Nederland is het beginpunt. Daarna
staan onder andere Duitsland, Italië
en Slowakije op het programma.
Google Maps en Tripadvisor loodsen
het tweetal langs de belangrijke be
stemmingen.
Goedkoop
Stian: „We zagen op de kaart dat Rot
terdam ook een grote stad was, niet
ver van Amsterdam waar we zijn ge
land. Het vervoer in deze stad is mak
kelijk en voor ons heel goedkoop. In
vergelijking met Noorwegen is alles
hier goedkoop." Maar met de gezich-
Het was mijn eerste
en meteen ook mijn
laatste keer wiet
ten gericht op de smartphone is het
moeilijk iets mee te krijgen van de
cultuur van een land. Wat vinden ze
bijvoorbeeld van de mensen hier in
Nederland? „Eh, we hebben er nog
niet zo veel gesproken." Hoe bevalt
het eten? „We hebben eigenlijk al
leen falafel gegeten."
Al typisch Nederlandse dingen ge
daan? Ingehouden gelach. Dan: „Ja,
we hebben 'brownies' geprobeerd",
zegt Stian met een veel betekende
blik. „Het was een regenachtige dag
en in Amsterdam struikel je over de
coffeeshops. Dus het was bijna gek
PUCK KOOKT BUITEN
RECEPT
Panzanella Ligura
Maaltijdsalade
(vegetarisch) of
bij barbecue
donderdag 18 augustus 2016
PZ
Scrollend langs de toppers
Jette Pellemans
Jovina en
Stian uit Noor
wegen vinden
de Rotterdamse
Markthal
tegenvallen.
FOTO SHODY CAREMAN
44
—Jovina Garcia
We gaan naar buiten! Tijd voor
salades, eenpansgerechten
en andere makkelijke happen.
Deze zomer kookt culinair
journalist Puck Kerkhoven
gerechten die je buiten
bereidt achter je barbe
cue, gasstel of op
de pitten van de
buitenkeuken. "WÊl
Vandaag: panza-
nella.
Deze panzanellais
een heerlijk ver
frissende maaltijd
salade die je probleem
loos onder de blote hemel
kunt maken. Een eenpits
primusje, meer heb je niet
nodig. Extra voordeel: je
kunt er al je oude brood
en overrijpe tomaten in
kwijt. Precies wat je nodig
hebt voor panzanella:
zacht, zoet en barstens
vol sap dat lekker in het
brood mag trekken. Ik
hou hem vandaag vege
tarisch, maar je kunt er
naar eigen goed-
1/ dunken gebak-
E ken spekjes, an-
Er sjovisfilets of
stukken tonijn
aan toevoegen.
Oorspronkelijk komt pan
zanella uit de volkskeu
kens van Toscane en Um-
brië, waar ze het oude
brood laten weken in
water. Dat maakt hem wel
erg zompig. In deze Liguri-
sche variant worden
broodstukjes even gebak
ken. De gekookte aardap
peltjes, sperziebonen en
het zachte eitje doen
sterk denken aan de be
roemde Salade Nigoise.
Dat maakt deze panza
nella tot een culinair
grensgevalletje: het beste
de Franse Cöte d'Azur én
de Italiaanse Bloemen Ri
viera op één bord. Hoe va-
kantie-achtig wil je het
hebben? Vol vitaminen en
mineralen.
Ingrediënten
200 gram oud brood; 2 el
olijfolie; 1 teen knoflook,
gepeld; 4 zeer rijpe to
maten, in parten; 4 ge
droogde tomaatjes, in
reepjes; 6 kleine aardap
pels; 2 handjes sperzie
bonen, afgehaald en ge
halveerd; 1 rode ui, in
dunne ringetjes; 1 tl kap
pertjes; handje rucola; 10
zwarte olijven; 1/2 el verse
tijmblaadjes; handje basi
licum blaadjes; 2 el olijf
olie; 1 el wijnazijn; 2
zachtgekookte eieren;
grof zeezout
Bereiding
Scheur oud brood in
grillige stukjes en laat
zonodig verder uitdro
gen. Vermeng met 2
eetlepels olijfolie en
geplette knoflookteen.
Meng goed door, bak in
koekenpan in ca. 5 mi
nuten knapperig goud
bruin, verwijder knof
lookteen.
Kook in pannetje met
water en zout aardap
pels in ca. 15 minuten
gaar, vis ze eruit en hal
veer. Kook in zelfde
water sperziebonen in
ca. 5 minuten beetgaar.
Laat uitstomen en tot
lauw afkoelen. Ver
meng met tomaten, ui
enringen, olijven, kap
pertjes, verse kruiden,
azijn en olie.
Schep op borden en
top af met dot rucola,
gehalveerde zachte ei
tjes, grof zeezout en
extra scheut mooie
olie.