14 ZEELAND
ETEN BEACHCLUB ZUIDERDUIN WESTKAPELLE
a
Zeezicht, zand,
zon op je gezicht.
Afgelopen
weekeinde kon
het weer even. We
snelden naar de
kust om een tafel
bij Beachclub
Zuiderduin te
bemachtigen.
at is vreemd. Een paar we
ken terug wilden we telefo
nisch reserveren bij Club
Zuiderduin (beach staat er
in kleine letters voor). Het
was kennelijk spitsuur op
het terras, want we kregen
na lang wachten het gelijknamige, binnenduin-
se Fletcher-hotel Zuiderduin aan de lijn. „Re
serveren bij de beachclub? Nee, dat doen we
niet meer in de zomer", klonk het resoluut.
Op hoop van zegen beklimmen we deze zon
nige zondagmiddag de steile, houten duintrap
achter het hotel. We vragen ons af hoe rolstoe
lers bij deze beachclub een vorkje zouden kun
nen prikken. Vanaf de top van het duin stellen
we vast dat het terras van het kloeke, kubisti
sche houten paviljoen nog vrij maagdelijk
oogt. Tafels zat, glunderen we. Dat valt tegen.
Op minstens zeven tafels staan bordjes 'gere
serveerd'. De jonge ober begrijpt niet hoe we
aan de wijsheid komen dat reserveren taboe is.
„Dat doen we nog steeds. Wie heeft gezegd
van niet? Iemand van het hotel? Oh!" Hoofd
schuddend wijst hij ons een vrije tafel.
Zit je leuk bij deze beachclub?
HET MENU
De entourage is fantastisch. Het houten terras
met dito tafels en stoelen torent boven het
strand uit. Omdat de transparante wanden
laag zijn, heb je rondom een panoramisch uit
zicht op zee, zand en duin. En bij een briesje
sneller ook meteen de wind in je haren. Bijna
nergens aan de Walcherse kust kun je vanach
ter een glas chardonnay zover kijken als bij Zui
derduin. Grote parasols houden het hoofd koel
als de zon brandt. Wie baas boven baas wil
zijn, kiest het loungedek, waar je kunt luieren
in fauteuils en op banken. Een hippe tent,
maar binnen met weinig ruimte. We tellen
daar een tafel of tien. We moeten glimlachen
om het bord dat Zeeuwse mosselen aanprijst:
'Vers van de vismijn'. Een open deur. Dat past
wel weer bij een strandpaviljoen, maar het is
wachten op de dag dat iemand durft te schrij
ven: 'niet meer zo bijster vers zeebanket, eten
op eigen risico...'
Is de kaart interessant?
Met zes voorgerechten, drie salades, zes hoofd
gerechten (drie maal vlees, drie maal vis) en
twee desserts is het menu compact. Merkwaar
dig voor een etablissement aan zee is de absen
tie van ijsdesserts. Geen exuberante coupes,
noch drie bolletjes met slagroom. Slechts ap
peltaart met vanilleijs en een brownie met
WAAR
rood fruit. Vegetariërs slanken bij Beachclub
Zuiderduin automatisch af. Het menu ver
meldt geen enkel gerecht zonder vlees, vis en
schaal- en schelpdieren. Aan de kleintjes den
ken ze hier wel met keuze uit vijf kinderge
rechten. Het prijsniveau is zoals de Duitsers
zeggen 'angemessen', maar ja, je zit wel op een
superplek. Niets is zo verrukkelijk als een heer
lijk maal op het strand, met het ruisen van de
branding als trippy loungemuziek.
Voorgerechten lekker?
De bouillabaisse komt ruimschoots door de
ballotage. De volle, netjes gekruide bouillon
(peper, maar niet te veel) hint naar garnalen.
In de dakpanrode soep zien we - houd u vast! -
'verse mosselen', een school Noordzee-garnaal-
tjes en gerookte zalm. Het laatste ingrediënt
vinden we wat gemakzuchtig. Niets is eenvou
diger dan een pakje gerookte zalm opensnij
den en in de bouillon mikken. Je verwacht op
zijn minst verse zalm, maar waarom eigenlijk
geen rode poon (want goedkoop) of een ander
visje dat in de soep niet meteen uit elkaar valt.
De mosselen zijn netjes gegaard en zijn kakel
vers voor zover dat voor zeevruchten opgaat.
Klopt dat bord dus toch.
De salade van gerookte eend, pijnboompit
ten, witlof, sinaasappel, paprika en lente-ui is
REKENING
zaterdag 13 augustus 2016
Net als in de bergetappes van de Tour bestaat het parcours naar Zuiderduin uit klimmen en dalen.
Aan de finish wacht een strak tweedeks paviljoen met comfortabel lounge-meubilair.
De sterke kant van Beachclub Zuiderduin: loungen met een fan
tastisch uitzicht op zee, strand en duin. fotos dirk jan gjeltema
Topuitzicht met een modaal
Frank Balkenende
De kaart van
Beachclub Zuider
duin is relatief
klein. Het goed
koopste voorge
recht kost de gast
5 euro. Daarvoor
zet Zuiderduin
een broodplankje
met zeezout en
tapenade op tafel.
Het duurste voor
gerecht kost
18,50 euro: zes
Franse oesters.
De hoofdgerech
ten lopen op van
15 euro (tagliatel
le) tot 34 euro
(surf turf).
De kaart vermeldt
geen vegetarische
gerechten.
Info: beachclub.nl
^/r\
WESTKAPELLE
Beachclub
Zuiderduin
De Bucksweg 2
1 x verse jus
4,50
1 x frisdrank
3,50
2 x bronwater
5,50
2 x koffie
5,50
1 x bouillabaisse
10,00
1 x salade eendenborst
13,00
1 x kipsaté
16,00
1x zeebaars
24,00
1 x appeltaart met ijs
6,50
Totaal:
88,50