Wat is zeewier nu precies? ZEELAND 5 ONDERZOEK BOERDERIJ OP DE NOORDZEE IS DUUR A Is grootschalige zeewierteelt op zee mogelijk? Ja, blijkt uit onderzoek. Maar: het duurt nog wel even voor het zover is. eewier is het po tentiële voedsel van de toekomst. Het kan een ant woord zijn op de klimaatproble men én de expo- sief groeiende wereldbevolking. Het wordt steeds moeilijker op land zoveel gewassen te telen dat wereldwijd alle monden kunnen worden gevoed. Je kunt bijvoor beeld de veestapel wel vergroten, maar dat kost ruimte en zorgt er voor dat er (nog) meer broeikas gassen de lucht ingaan. Omdat koeien, varkens, geiten, schapen en kippen net als mensen elke dag moeten eten, ontstaat ook nog eens een spanningsveld tussen de teelt van gewassen voor consumptie en voor veevoer. Dat legt een steeds groter beslag op schaarser wordende vruchtbare landbouwgrond, met het risico dat oerwoud - de longen van de wereld - wordt opgeofferd voor ak kerbouw. Op de huidige voet door blijven boeren is dus een doodlo pende weg. We moeten gaan boeren op zee, is het nieuwe adagium. Het mees- Zeewierplantages op zee zijn er mogelijk pas over 15 jaar te brood zien wetenschappers in zeewieren als voedselbron en als duurzame koolstofbron voor de circulaire economie. Er is nog veel onderzoek naar offshore-kweek nodig, want boeren op zee staat nog in de kinderschoenen. Tot nu zijn de experimenten kleinscha lig. In de Oosterschelde ligt bij voorbeeld een (kleine) zeewierde- rij en bedrijfjes pionieren met zee wier als vleesvervanger. Zo be staat er al een hamburger van zee wier: de Dutch Weed Burger. En dan hebben we het niet over Ne derwiet. Om een flinke stap te zetten, hebben vijf instituten het afgelo pen jaar onderzoek gedaan naar natte akkers. Marin, TNO, Delta- res, ECN en DLO bekeken de hele zeewierketen. Vragen: is een groot schalige zeewierboerderij in de Noordzee technisch haalbaar en fi nancieel rendabel? Zeewieren zijn er in alle soor ten, kleuren en maten. Onder het motto 'niet lullen, maar poetsen' - 'we wilden meteen aan de slag' - is er in het onderzoek met twee soorten gepionierd. Er is gepro beerd zeewierkaas te maken van zeesla (Ulva lactuca), die bij Imares/WUR in Yerseke in bak ken is gekweekt. Aan zeewierkaas komt geen dier te pas en is dus ge schikt voor veganisten en moge lijk een duurzaam alternatief voor soja. Ook is onderzocht of zeesla geschikt is als veevoer. Julia Wald, zeewierspecialist van het onderzoekscentrum van de WageningenUniversiteit, heeft een tweeledige boodschap. „De teelt van zeewier in bakken met Oosterscheldewater is goed ge lukt. Een seizoensoogst van 20 ton droge stof per hectare is haalbaar. Voordeel van kweek is dat de kwa liteit van de grondstof constant is en dat je het zeewier permanent kan controleren. Nog los van de kosten die dat met zich mee brengt, Het droge stofgehalte kan worden opgevoerd als we begin nen met zeewierveredeling. Ge noeg kansen dus." De zeesla uit Yerseke is in etap pes vervoerd naar labs van ECN en DLO. Daar volgde de eerste te genvaller. „Het bleek ingewikkeld om de eiwitten uit de celwanden te halen. Er kon geen zeewierkaas worden geproduceerd." Als vee voer lijkt zeewier geschikt. Var kens lijken zeesla te kunnen verte ren, al houden de onderzoekers nog een slag om de arm. Er is meer studie nodig. Wellicht is teelt van zeewier mogelijk bij windparken op zee De proef met Saccharina, een bruinwier waarvan 1000 kilo uit Noorwegen is gehaald, wierp wel vruchten af. Met een techniek die lijkt op de productie van zuur kool, is het wier houdbaar ge maakt. Een bedrijf heeft vervol gens de stof mannitol eruit ge- destil- leerd: 200 gram uit één kilo wier. Man nitol Zeewier is een verzamelnaam voor groepen algen die in zee leven en niet met elkaar verwant zijn. De termen wieren en algen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Grofweg worden er drie groepen wieren onder scheiden: groenwieren, roodwieren en bruinwie- ren. Ze leven in zout water, maar lijken op planten die op land groeien. Er zijn soorten die zich met een stengel aan een rotsige bodem hechten, ande re soorten drijven en zien er meer uit als blad groente. Als de omstandigheden gunstig zijn, kan zeewier tot 60 meter lang worden. Dat zijn meest al bruinwieren die dieper in de zee leven. Zeewier wordt al lang gebruikt als voedsel, bijvoor beeld in Japan en Korea. Wie wel eens sushi eet, herkent het zeewierblad (Nori, een roodwier) er om heen. Zeewier bevat veel calcium, kalium en ij zer. Het zit barstensvol met eiwitten en is vetarm, dus geschikt voor een dieet. Inmiddels komen tal van bedrijfjes met nieuwe zeewierproducten, bijvoorbeeld in cosmetica en voedingssupplementen. Tot de verbeelding spre ken echter nieuwe culinaire creaties, zoals de Dutch Weed Burger en I Sea Pasta, een tagliatelle van zeewier. Dat is geen gehark in de veganisti- sche marge, 's Lands bekendste grootgrutter heeft de zeewierpasta al in het schap liggen. is een natuurlijke zoetstof, anti- klontermiddel en vulstof. Op de wereldmarkt levert mannitol 2 tot 3 euro per kilo op. Daar zit finan cieel muziek in, denken de onder zoekers. So far, so good. De hamvraag was of een fictieve, grootschalige zeewierboerderij op 25 kilometer uit de kust van Egmond mogelijk en rendabel is. Met een computer model is dat doorgerekend. Dat blijkt nog best ingewikkeld. Er zijn zware en dus kostbare instal laties nodig om te zorgen dat de wieren die aan afmeerlijnen han gen, door de zware golfslag niet wegslaan. Kan het uit? Er gaapt volgens het rapport nog een flink gat tus sen kosten en opbrengst. Een zee wierhoeve is dus voorlopig een luchtkasteel. Verder onderzoek is noodzakelijk. Julia Wald: „Dit is een eerste stap, pas over 15 jaar liggen er mogelijk zeewierplanta ges in de Noordzee. De offs hore teelt is in ontwikkeling, maar die trend zal zich zeker doorzetten. Ook in de aqua- cultuur. Zeewier is niet alleen belangrijk voor consumptie, je kunt er ook stoffen uithalen voor medicijnen." WUR-onderzoeker Pauline Ka mermans, gespecialiseerd in aqua- cultuur en mariene ecologie, vult aan: „Zeewier kan ook dienen als vee- en visvoer, voor bijvoorbeeld zalmkweek. Om teelt op zee ren dabel te maken, moeten we zoe ken naar combinatievoordelen. Misschien is het mogelijk om zee wier te telen bij windparken op zee. Of dat zo'n park als kraamka mer dient." zaterdag 13 augustus 2016 Zeewierteelt op zee nog ver weg Frank Balkenende Pauline Kamermans (links) en Julia Wald van de WUR, het onderzoekscentrum van de WageningenUniversiteit. fotosjohan van der heijden -Julia Wald, WUR Pauline Kamermans, WUR Hiif

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 33