Spaanse tapas rap das 20 ZON&2 Van alle uithoeken van de wereld komen toeristen naar Nederland om zich te vergapen aan polders, musea, molens en historische steden. Wat vinden ze ervan? Vandaag: Fontain Fong en Rachel Ng uit Hongkong in het nijntje museum in Utrecht. Een tikje gegeneerd lopen Fon tain Fong en Rachel Ng uit Hongkong op deze vrijdag middag door het nijntje museum (volgens Dick Bruna altijd met kleine letter) in Utrecht. De meiden vallen met hun 22 en 23 jaar nogal uit de toon: het is hier toch vooral het do mein van enthousiaste peuters en kleuters. Maar de vriendinnen laten zich niet wegjagen, want hiervoor zijn ze speciaal naar Utrecht gekomen. Ster ker nog: hiervoor zijn ze naar Neder land gekomen. Rachel: „We zijn al jaren fan van miffy, dus toen we naar Europa gingen, hebben we Neder land naast Londen en Parijs opgeno men in ons reisschema." Schattig Het cliché dat Aziaten veel foto's ne men, wordt in het geval van Rachel en Fontain nog maar eens onder streept. Hun bezoek aan het museum is één grote fotosessie. Een foto bij nijntje met de ballon, bij het keuken tje, bij de reuzeknuffel van nijntje op het bankje. Ze poseren afwisselend met twee vingers in de lucht - als het peaceteken - en twee vingers als kruis voor hun mond, daarmee nijn tje imiterend, die ook een kruisje als mond heeft. „Ik pas niet in het keukentje!", roept Fontain tegen haar vriendin, die zich met moeite door het deurtje wurmt waarachter een fornuis met pannen staat in de herkenbare stijl PUCK KOOKT BUITEN RECEPT Gegrilde aspergetips met zalm en salsa De mensen zijn hier zo gezond, ze lopen en rennen en fietsen van Dick Bruna. Na een 'smiiile!' in structie van Rachel, poseert Fontain bij het minifornuis. Dan zich opeens bewust van de situatie: „O, we zijn hier echt te oud voor." Al grinnikend kruipt de Hongkongse het keukentje weer uit. Hun liefde voor nijntje ontstond zo'n vier jaar geleden. Rachel: „Ik zag in Hongkong bij een winkeltje spul len van miffy liggen en vond het meteen schattig. Ik heb het daarna opgezocht op internet en verzamelde zo meer plaatjes. Nu heb ik knuffels, pennen, notitieboekjes en poppetjes in allerlei kleuren. Ik spaar ze." Fon tain is iets minder groot fan, maar is toch wel gecharmeerd van de grote nijntjeknuffel die naast hen op het bankje zit. „Ik kan niet stoppen met aaien. It's so cure!" De meiden verblijven voor drie da gen in Amsterdam en zijn vanmor gen met de trein naar Utrecht gegaan. Fontain: „Er zijn hier minder toeris ten dan in Amsterdam, dat maakt het heel relaxed - dat is in Hongkong wel anders. Daar is er constant drukte om je heen; daarom heb ik hier meteen een vakantiegevoel." Rachel is vooral het Hollandse straatleven opgevallen. „De mensen hier zijn zo gezond, ze lopen en rennen en fietsen overal ge woon buiten op straat. Er is zelfs een pad speciaal voor fietsers! Al durf ik hier echt niet op een fiets te stappen, hoor; levensgevaarlijk." De meiden gaan zo naar de museumwinkel - Rachel had al een mooi nijntje sleutelhanger op het oog - en daarna naar de Utrechtse Dom toren. Maar eerst nog even een foto. Rachel: „Daarvoor zijn we hier ten slotte gekomen." donderdag 11 augustus 2016 PZ Nooit te groot voor nijntje Jette Pellemans uit het blik overgeheveld in een tapasbakje, citroen schijfje erbij en klaar. Heerlijke Spaanse man- chego schapenkaas in puntjes gesneden, met wat vijgenbrood en honing of kweeperengelei. Of snij knapperig stokbrood in schuine plakken en beleg met eiersalade, een reep gegrilde rode paprika (uit pot) en een cocktailgar naal, prikker erdoor en voila, je eigen snelle pintxos. Geef er puntjes watermeloen bij, dat smaakt altijd. Maar het is ook leuk om iéts zelf te maken. Daarom dit recept voor gegrilde groene aspergetips, om wikkeld met zalm of ham. Ingrediënten (4p.): 24 groene aspergetips (ca. 220 gram); 200 gram gerookte zalm in plakjes; 1 kleine ui, fijnge snipperd; 1 teen knoflook, fijngehakt; 2 rijpe toma ten, zaadjes verwijderen, in miniblokjes; Va groene paprika, in kleine blokjes; 1 stengel bleekselderij, in halve maantjes; 1 eetlepel sherryazijn (of balsa- mico); 2 eetlepels olijfolie (extra vergine); 1 theele pel honing; versgemalen peper en zout; 1 eetlepel peterselie, grofgehakt Bereiding Was asperges, verwij der kontjes, schillen is niet nodig. Wrijf in met olijfolie en grill 5 minu ten op barbecue of grill(pan). Maak bundeltjes van drie asperges en rol in plak zalm (alternatief: serranoham). Leg naast elkaar in een ondiepe schaal. Maak tomatensalsa door gesnipperde ui en knoflook te mengen met tomaatblokjes, bleekselderij, paprika, olie, azijn, honing, peper en zout. 1 Schep over aspergerol letjes, bestrooi met pe terselie, laat een uur intrekken in koelkast. Voeg zo nodig nog wat extra olie toe. Serveer op bordjes met knap perig stokbrood. i Tip: salsa over? Heer lijk bij nachochips met gesmolten kaas en guacamole. 44 Rachel Ng De vriendin nen zijn speci aal voor nijntje in Nederland. FOTO SHODY CAREMAN We gaan naar buiten! Tijd voor salades, eenpansgerechten en andere makkelijke happen. Deze zomer kookt culinair journalist Puck Kerkhoven gerechten die je buiten bereidt achter je barbe cue, gasstel of de pitten van de bui tenkeuken. Van daag: Spaanse hapjes. Leuk zo'n Spaans hapjesbuffet, maar het lijkt zo veel werk. De truc is: je kunt een heleboel tapas kant- en-klaar kopen: knoflook olijven, gevulde zoete pepers met roomkaas, een chorizoworst die je in plakjes snijdt, of in grotere stukjes die je in een koe kenpan opbakt en be strooit met gehakte pe terselie, heerlijk! Mooie pata negra serranoham in plakken geserveerd, niets meer aan doen. Kant-en-klare gehaktballetjes albondigas op zijn Spaans) zijn zo opgewarmd. Sardientjes zijn zo

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 20