Spaanse
tapas
rap das
20 ZON&2
Van alle uithoeken van de wereld
komen toeristen naar Nederland
om zich te vergapen aan polders,
musea, molens en historische
steden. Wat vinden ze ervan?
Vandaag: Fontain Fong en
Rachel Ng uit Hongkong in het
nijntje museum in Utrecht.
Een tikje gegeneerd lopen Fon
tain Fong en Rachel Ng uit
Hongkong op deze vrijdag
middag door het nijntje museum
(volgens Dick Bruna altijd met kleine
letter) in Utrecht. De meiden vallen
met hun 22 en 23 jaar nogal uit de
toon: het is hier toch vooral het do
mein van enthousiaste peuters en
kleuters.
Maar de vriendinnen laten zich
niet wegjagen, want hiervoor zijn ze
speciaal naar Utrecht gekomen. Ster
ker nog: hiervoor zijn ze naar Neder
land gekomen. Rachel: „We zijn al
jaren fan van miffy, dus toen we naar
Europa gingen, hebben we Neder
land naast Londen en Parijs opgeno
men in ons reisschema."
Schattig
Het cliché dat Aziaten veel foto's ne
men, wordt in het geval van Rachel
en Fontain nog maar eens onder
streept. Hun bezoek aan het museum
is één grote fotosessie. Een foto bij
nijntje met de ballon, bij het keuken
tje, bij de reuzeknuffel van nijntje op
het bankje. Ze poseren afwisselend
met twee vingers in de lucht - als het
peaceteken - en twee vingers als
kruis voor hun mond, daarmee nijn
tje imiterend, die ook een kruisje als
mond heeft.
„Ik pas niet in het keukentje!",
roept Fontain tegen haar vriendin,
die zich met moeite door het deurtje
wurmt waarachter een fornuis met
pannen staat in de herkenbare stijl
PUCK KOOKT BUITEN
RECEPT
Gegrilde
aspergetips met
zalm en salsa
De mensen zijn hier
zo gezond, ze lopen
en rennen en fietsen
van Dick Bruna. Na een 'smiiile!' in
structie van Rachel, poseert Fontain
bij het minifornuis. Dan zich opeens
bewust van de situatie: „O, we zijn
hier echt te oud voor." Al grinnikend
kruipt de Hongkongse het keukentje
weer uit.
Hun liefde voor nijntje ontstond
zo'n vier jaar geleden. Rachel: „Ik zag
in Hongkong bij een winkeltje spul
len van miffy liggen en vond het
meteen schattig. Ik heb het daarna
opgezocht op internet en verzamelde
zo meer plaatjes. Nu heb ik knuffels,
pennen, notitieboekjes en poppetjes
in allerlei kleuren. Ik spaar ze." Fon
tain is iets minder groot fan, maar is
toch wel gecharmeerd van de grote
nijntjeknuffel die naast hen op het
bankje zit. „Ik kan niet stoppen met
aaien. It's so cure!"
De meiden verblijven voor drie da
gen in Amsterdam en zijn vanmor
gen met de trein naar Utrecht gegaan.
Fontain: „Er zijn hier minder toeris
ten dan in Amsterdam, dat maakt het
heel relaxed - dat is in Hongkong wel
anders. Daar is er constant drukte om
je heen; daarom heb ik hier meteen
een vakantiegevoel." Rachel is vooral
het Hollandse straatleven opgevallen.
„De mensen hier zijn zo gezond, ze
lopen en rennen en fietsen overal ge
woon buiten op straat. Er is zelfs een
pad speciaal voor fietsers! Al durf ik
hier echt niet op een fiets te stappen,
hoor; levensgevaarlijk."
De meiden gaan zo naar de
museumwinkel - Rachel had al een
mooi nijntje sleutelhanger op het oog
- en daarna naar de Utrechtse Dom
toren. Maar eerst nog even een foto.
Rachel: „Daarvoor zijn we hier ten
slotte gekomen."
donderdag 11 augustus 2016
PZ
Nooit te groot voor nijntje
Jette Pellemans
uit het blik overgeheveld in
een tapasbakje, citroen
schijfje erbij en klaar.
Heerlijke Spaanse man-
chego schapenkaas in
puntjes gesneden, met
wat vijgenbrood en honing
of kweeperengelei. Of snij
knapperig stokbrood in
schuine plakken en beleg
met eiersalade, een reep
gegrilde rode paprika (uit
pot) en een cocktailgar
naal, prikker erdoor en
voila, je eigen snelle
pintxos. Geef er puntjes
watermeloen bij, dat
smaakt altijd.
Maar het is ook leuk om
iéts zelf te maken. Daarom
dit recept voor gegrilde
groene aspergetips, om
wikkeld met zalm of ham.
Ingrediënten (4p.):
24 groene aspergetips
(ca. 220 gram); 200
gram gerookte zalm in
plakjes; 1 kleine ui, fijnge
snipperd; 1 teen knoflook,
fijngehakt; 2 rijpe toma
ten, zaadjes verwijderen,
in miniblokjes; Va groene
paprika, in kleine blokjes;
1 stengel bleekselderij, in
halve maantjes; 1 eetlepel
sherryazijn (of balsa-
mico); 2 eetlepels olijfolie
(extra vergine); 1 theele
pel honing; versgemalen
peper en zout; 1 eetlepel
peterselie, grofgehakt
Bereiding
Was asperges, verwij
der kontjes, schillen is
niet nodig. Wrijf in met
olijfolie en grill 5 minu
ten op barbecue of
grill(pan).
Maak bundeltjes van
drie asperges en rol in
plak zalm (alternatief:
serranoham). Leg
naast elkaar in een
ondiepe schaal.
Maak tomatensalsa
door gesnipperde ui en
knoflook te mengen
met tomaatblokjes,
bleekselderij, paprika,
olie, azijn, honing,
peper en zout.
1 Schep over aspergerol
letjes, bestrooi met pe
terselie, laat een uur
intrekken in koelkast.
Voeg zo nodig nog wat
extra olie toe. Serveer
op bordjes met knap
perig stokbrood.
i Tip: salsa over? Heer
lijk bij nachochips met
gesmolten kaas en
guacamole.
44
Rachel Ng
De vriendin
nen zijn speci
aal voor nijntje
in Nederland.
FOTO SHODY CAREMAN
We gaan naar buiten! Tijd voor
salades, eenpansgerechten
en andere makkelijke happen.
Deze zomer kookt culinair
journalist Puck Kerkhoven
gerechten die je buiten
bereidt achter je barbe
cue, gasstel of de
pitten van de bui
tenkeuken. Van
daag: Spaanse
hapjes.
Leuk zo'n Spaans
hapjesbuffet, maar
het lijkt zo veel
werk. De truc is: je kunt
een heleboel tapas kant-
en-klaar kopen: knoflook
olijven, gevulde zoete
pepers met roomkaas,
een chorizoworst die je in
plakjes snijdt, of in grotere
stukjes die je in een koe
kenpan opbakt en be
strooit met gehakte pe
terselie, heerlijk! Mooie
pata negra serranoham
in plakken geserveerd,
niets meer aan doen.
Kant-en-klare
gehaktballetjes
albondigas op
zijn Spaans) zijn
zo opgewarmd.
Sardientjes zijn zo