Oppepper voor Terneuzen
Zeeland wil kop
positie innemen
Aanpak pech-
gevallen tunnel
Waarschuwing dierenpolitie komt hard aan
De discussie over een diervriendelijke
bereiding van kreeften is geopend.
Beperk die niet tot Zeeland, zegt de
regiomanager van Horeca Nederland.
woensdag 10 augustus 2016 pzc.nl email: zeeuws-vlaanderen@pzc.nl
Vol op de pedalen voor 5e
ster fietsprovincie. zeeland 2
Wat te doen bij een pechge-
val in de tunnel?» zeeland4
Het nieuwe bedrijventerrein Maintenance Value-
park in de Nieuw Neuzenpolder bij Terneuzen
krijgt langzaam vorm. De contouren van de weg
naar het terrein zijn al zichtbaar. Na de bouwvak
vakantie wordt grond aangevoerd om het hoogte
verschil richting de Nieuw Neuzenpolder te
overbruggen. Mei 2017 moet de wegenstructuur
klaar zijn. Chemiebedrijf Trinseo is al begonnen
met nieuwbouw. Met onderaannemers die voor
Dow onderhoudswerk doen, wordt nog onder
handeld over verplaatsing. Ze moeten eind 2017
Ondine van der Vleuten
Yerseke
De horeca trekt zich de kritiek
aan. „Wij willen graag duidelijk
heid. Is kreeft koken diervriende
lijker dan stomen?", vraagt Peter
Arkenhout, regiomanager Zeeland
van Koninklijke Horeca Neder
land. „Want laat één ding duide
lijk zijn: wij willen graag zo dier
vriendelijk mogelijk bereiden. Het
probleem is dat er nog geen onder
zoek is waaruit onomstotelijk vast
is komen te staan hoe het zit met
de pijnbeleving van alle soorten
kreeften."
Arkenhout is benieuwd wie de
bioloog is waarmee de dierenpoli
tie heeft gesproken. „Die was heel
stellig in zijn bewering dat door
stomen het dier landuriger lijdt
dan nodig. Wie willen graag we
ten op welke onderzoeken hij dat
baseert. Maar dat wil de politie
niet zeggen."
Jean Dhooge van De Oesterij,
het restaurant dat een waarschu
wing kreeg van de Dierenpolitie,
zegt compleet overvallen te zijn
door de recente ontwikkelingen.
„Wij dachten echt dat we het
goed deden. De stoom in onze
steamer is 135 graden. Dat is war
mer dan kokend water. De koks
leggen de kreeft op een rooster en
schuiven dat van opzij heel snel er
in, om zelf niet te verbranden. En
dan zou de kreeft niet direct dood
zijn? Nationaal en internationaal
is dit een geaccepteerde berei
dingswijze."
Dhooge heeft contact gelegd
met de producent van de combi-
steamers en met onderzoeksinsti
tuut Imares: „Met de vraag: doe
hier alsjeblieft goed onderzoek
naar."
In Zeeland mogen dan verhou
dingsgewijs meer schaal- en
schelpdieren bereid worden dan
elders in Nederland, het kreeften-
De stoom in onze
steamer is 135
graden. Dat is warmer
dan kokend water
—Jean Dhooge van De Oesterij
probleem raakt horeca in heel Ne
derland, vindt de regiomanager
Zeeland. Hij heeft daarom contact
opgenomen met de afdeling be
leid van Horeca Nederland. Voor
Maurice de Koninck (Stichting
Promotie Oosterscheldekreeft en
Vereniging Slow Food) is het wel
duidelijk: „De universiteit van Os
lo heeft het fenomeen pijn bij ge-
leedpotigen onderzocht. Het is bij
geleedpotigen meer een zintuige-
lijke waarneming van veranderin
gen. Dat stelt een kreeft of krab in
staat zijn arm zelf af te werpen als
die bijvoorbeeld onder een steen
klem zit. Om er zeker van te zijn
dat een kreeft zo min mogelijk
waarneemt dat hij bereid gaat wor
den, kun je hem het beste in een
soort winterslaap brengen: onder
de zes graden." De Koninck zou
hoe dan ook zelf niet voor stomen
kiezen. „Omdat je bij koken in
een lekkere bouillon veel meer
smaak krijgt."
m
weg zijn. FOTO RONALD den dekker
Branchevereniging horeca
dubt over bereiding kreeften