Zeeland wil kop positie innemen Aanpak pech- gevallen tunnel Waarschuwing dierenpolitie komt hard aan De discussie over een diervriendelijke bereiding van kreeften is geopend. Beperk die niet tot Zeeland, zegt de regiomanager van Horeca Nederland. Vol op de pedalen voor 5e ster fietsprovincie. zeeland 2 Wat te doen bij een pechge- val in de tunnel?» zeeland4 De horeca trekt zich de kritiek aan. „Wij willen graag duidelijk heid. Is kreeft koken diervriende lijker dan stomen?", vraagt Peter Arkenhout, regiomanager Zeeland van Koninklijke Horeca Neder land. „Want laat één ding duide lijk zijn: wij willen graag zo dier vriendelijk mogelijk bereiden. Het probleem is dat er nog geen onder zoek is waaruit onomstotelijk vast is komen te staan hoe het zit met de pijnbeleving van alle soorten kreeften." Arkenhout is benieuwd wie de bioloog is waarmee de dierenpoli tie heeft gesproken. „Die was heel stellig in zijn bewering dat door stomen het dier landuriger lijdt dan nodig. Wie willen graag we ten op welke onderzoeken hij dat baseert. Maar dat wil de politie niet zeggen." Jean Dhooge van De Oesterij, het restaurant dat een waarschu wing kreeg van de Dierenpolitie, zegt compleet overvallen te zijn door de recente ontwikkelingen. „Wij dachten echt dat we het goed deden. De stoom in onze steamer is 135 graden. Dat is war mer dan kokend water. De koks leggen de kreeft op een rooster en schuiven dat van opzij heel snel er in, om zelf niet te verbranden. En dan zou de kreeft niet direct dood zijn? Nationaal en internationaal is dit een geaccepteerde berei dingswijze." Dhooge heeft contact gelegd met de producent van de combi- steamers en met onderzoeksinsti tuut Imares: „Met de vraag: doe hier alsjeblieft goed onderzoek naar." In Zeeland mogen dan verhou dingsgewijs meer schaal- en schelpdieren bereid worden dan elders in Nederland, het kreeften- De stoom in onze steamer is 135 graden. Dat is warmer dan kokend water probleem raakt horeca in heel Ne derland, vindt de regiomanager Zeeland. Hij heeft daarom contact opgenomen met de afdeling be leid van Horeca Nederland. Voor Maurice de Koninck (Stichting Promotie Oosterscheldekreeft en Vereniging Slow Food) is het wel duidelijk: „De universiteit van Os lo heeft het fenomeen pijn bij ge- leedpotigen onderzocht. Het is bij geleedpotigen meer een zintuige- lijke waarneming van veranderin gen. Dat stelt een kreeft of krab in staat zijn arm zelf af te werpen als die bijvoorbeeld onder een steen klem zit. Om er zeker van te zijn dat een kreeft zo min mogelijk waarneemt dat hij bereid gaat wor den, kun je hem het beste in een soort winterslaap brengen: onder de zes graden." De Koninck zou hoe dan ook zelf niet voor stomen kiezen. „Omdat je bij koken in een lekkere bouillon veel meer smaak krijgt." woensdag 10 augustus 2016 pzc.nl email: walcheren@pzc.nl Kinderplezier en paarden kracht tijdens de histori sche oogstdemonstratie in Oostkapelle. De oude merrie Avina draait de kindercaroussel op haar gemakje, foto ruben oreel Branchevereniging horeca dubt over bereiding kreeften Ondine van der Vleuten Yerseke —Jean Dhooge van De Oesterij

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 33