0 Regen Het bijhouden van een grote tuin vergt discipline ZEELAND 15 MARGOT eindscore BEOORDELING Alles wat uit de keuken van chefkok Ray mond komt, eerbiedigt het product. Wortel crème smaakt intens naar wortel. Het is geen flauw aftreksel met veel room en zout. Sommi ge gasten kunnen dat ervaren als vlak, wij zijn gewend weinig zout te gebruiken en zijn daar om fans. De wortelcrème omlijst een perfect gegaarde dorade, met blokjes tomaat, een crumble met -denken we- oregano, en een fij ne saus met flink wat zure room. De crumble heeft te veel vuurkracht voor de tere vissmaak. Le Beau last een pauze in met een spoom van groene appel en cava. Er drijft naar anijs sma kende China cress in het glas. „Antibiotica", re censeert mijn tafeldame. Ik vind het wel ok, maar we drinken ons glas niet helemaal leeg. Ze veert op als het hoofdgerecht verschijnt. Kalfsvlees met witlof, ertwenpuree, aardappel puree, linzen en beetgare knolselder. Het vlees is van binnen mooi roze en supermals. De groente en aardappel zijn puur en intens. Een verleidelijke combinatie. Het romige dessert met framboos en mascarpo ne is de zomer op je lepel. Allemansvriend. De clafoutis (een klassiek Frans gebakken dessert) met mango, passievrucht en yoghurtquenelle steelt onze harten. Deeg goed gebakken, frui tig en fris. Smulmomentje. Behoorlijk goed, We proefden een fruitige, ex pressieve chardonnay uit Limoux bij de bisque en een stenige, kruidige (wat anijs, prettige bit ters) Gavi uit Piemonte bij de dorade. De Spaanse Tierre de Castilla bij het hoofdgerecht vonden we (brrr) eikensap. Barbera dan? Het eerste. Relaxte, vriendelijke mensen met kennis van zaken. Gastvrij tot het eind toe, want we zijn de laatsten. Omdat we de finish van de culinaire marathon hebben gehaald, ontvangen we de originele Restaurant Le Beau Medaille. Een koddig moment, maar toch om gehangen. Zo onsportief zijn we niet. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Het is alweer een aantal jaren geleden dat we met de Mannen, toen nog Man netjes, door Zeeland gingen fietsen. Eerst naar de kust, dan naar Hulst, vervolgens met het pontje naar Kruiningen en via Goes naar de kop van Schouwen. De accommoda ties waren geregeld, de fietskar zal vol met spullen, dus we waren er helemaal klaar voor. Met het voetveer over was al een belevenis voor de Mannetjes en we voelden ons al echt op vakantie terwijl we achter ons nog steeds Vlissingen konden ontwaren. We genoten van de kust en fietsten na drie dagen weer ver der. Totdat we in een stortbui terechtkwa men. En dan ben je kwestbaar met kleine kin deren, al probeerden ze nog zo stoer te doen. Na 15 kilometer fietsen waren we doorweekt en belandden we in de muziektent van IJzen- dijke. Inmiddels met alle droge kleding die we bij ons hadden over elkaar aangetrokken. Het bleef regenen. Van internet op de telefoon had nog nooit iemand gehoord maar in de PZC la zen we dat de weersvoorspelling niet veel goeds beloofde. Alles was die maandagoch tend dicht en daar zaten we. Toch mijn vader gebeld, die ons na een uurtje ophaalde met een thermoskan warme tomatensoep in de de auto, met een karretje erachter. Lang gold de ze actie als de mooiste vakantieherinnering van onze jongste Man. Na een paar dagen thuis geschuild te hebben, scheen de zon en gingen we weer op pad richting Schouwen via Goes. Soep is altijd goed. Rooster 500 gram to maten, wat knoflook, een rode peper en 2 ge sneden uien in olijfolie ongeveer 45 minuten in een oven van 200C. Voeg dit bij 1,5 liter groentebouillon en pureer even met de staaf mixer. Ook voor als het niet regent. Het voetveer was al een belevenis voor de Mannetjes en we voelden ons al echt op vakantie ook al lag Vlissingen vlak achter ons ZONNEMAIRE Ze zijn alle maal strak geregeld, de rond leidingen bij Dineke Klompe in Zonnemaire. Maar als je hoort hoe ze hier gekomen is, hoeveel werk ze heeft verzet en nog steeds verzet en wat ze allemaal nog van plan is, begrijp je het helemaal. Dine ke is een harde werker die enorm geniet van wat ze doet. De rondleiding begint met zelfgemaakte thee en cake met eetbare bloemen. Wel even je mobiel achterlaten voordat je rond gaat lopen want je moet hier kijken, proeven en ruiken met je zin tuigen. In 2000 begon ze met een kaal stuk land van één hecta re. Eerst plantte ze een flink bosplantsoen langs de ran den. Zo houdt ze niet alleen de wind maar ook bestrij dingsmiddelen tegen die de buren spuiten. Stop gewoon een tomatenplantje in de grond en zet daar een doorzichtige paraplu als kas overheen „Ieder jaar maak ik een nieuw teeltplan. Dat is een heel gepuzzel maar de grond raakt uitgeput als je telkens hetzelfde gewas erop ver bouwt", vertelt ze gedreven. „Het is heel moeilijk om je be drijf netjes te houden. Nu lig gen de paden tussen de perce len met de bladgewassen, de wortelgewassen, de kruiden en het fruit er strak aange harkt bij. Dat is een kwestie van discipline. Alles hier is zo veel mogelijk duurzaam en met een groot hart voor de na tuur." Dat maakt dat de belangstel ling voor haar producten groot is, en niet alleen bij chefkoks. „Goijbessen en quinoa; hou daar toch eens mee op, be toogt ze. Stop gewoon een to matenplantje in de grond en zet daar een doorzichtige pa raplu als kas overheen. Zo kweek je je eigen lekkers." zaterdag 6 augustus 2016 FOTO'S JOHAN VAN DER HEIJDEN goed Al vol? De hoofdgerechten komen nog. Toetjes ook te pruimen? Hoe was het wijnarrangement? Goede bediening of Fawlty Towers? (Prijs/kwaliteit telt dubbel)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 43