SEk&z9
14 ZEELAND
ETEN RESTAURANT LE BEAU IN GOES
'Strandpaviljoen',
stond op onze
agenda, maar
regen en wind
dreven ons naar
het binnenland.
Naar Le Beau in
Goes, dat een
nieuw menu
heeft
klaargestoomd.
et ons zijn ook vakantie
vierende smulpapen
naar Goes verkast. Het
restaurant zit deze
woensdag vol met Bel
gen en een paar Fransen.
We aten hier al eens,
kort na de rebadge in januari 2014. Margarita
werd Le Beau. We vallen weer binnen om te
proeven hoe Le Beau van Paola en (chefkok)
Raymond van Gilst zich ontwikkelt.
Ja, best wel. Het restaurant(je) zit qua formaat
tussen servet en tafellaken. Het biedt plek aan
zo'n veertig gasten. Het postmoderne interieur
in bruin, grijsbruin en wit hebben we al vaak
gezien in lifestyleprogramma's met ma-
ke-overs van interieurs. Net als die enorme
zwart-witfoto van een mooie mevrouw met
een vork aan haar lippen. In Le Beau zit sfeer
verlichting op ellebooghoogte weggewerkt in
een bak. Spiegels geven een ruimtelijk effect
en versterken tegelijk het licht. Daardoor zie je
duidelijker wat er op je bord ligt dan wat je ta
feldame in haar mond stopt. Lichte scheefgroei
dus. Net als de airco die precies op mijn bol
blaast. Op verzoek wordt die iets zachter gezet.
Via een spleet -meer kun je het nauwelijks
noemen- kun je de koks op de vingers kijken.
Boven het doorkijkje staat de tekst: 'One cannot
think well, love well, sleep well if one has not di
ned well.' Het is een citaat van de Engelse
schrijfster Virginia Woolf. Een verstandige me
vrouw was het, hoewel het niet goed met haar
afliep.
Mwahh, we zouden het eerder omschrijven als
schilderachtige plaatjes met aardse smaken en
respect voor het product. Netjes dresseren kun
nen ze hier wel. Als dat culinaire poezië is,
soit! In Le Beau kun je drie of vier gangen sa
menstellen uit de menukaart. Wij wagen ons
aan de culinaire marathon (Paola's passie is
hardlopen) die alleen per tafel is te bestellen.
Dan praat je over zes gangen plus twee amu
ses. Er is vanzelfsprekend een passend wijnar
rangement, al dan niet voor de bob.
Op papier is het even slikken, maar de porties
zijn niet overbemeten, dus je zit niet te snel
vol. Op aanraden van onze serveerster berei
den we de maag voor met een aperitief: likeur
van watermeloen overgoten met Spaanse cava.
Kosten 8,50 euro per glas. Fris en opwekkend,
maar geen koopje.
De amuses toveren een glimlach op ons ge
zicht. De structuren van rode biet (kan er ie
mand eens iets ander verzinnen voor de afge
kloven term 'structuren'? Of noem het ge
woon biet op vier manieren), bietenpoeder, ge
rookte forel, eendenlever en bosbessen is pure
weelde. De aardse smaken van de biet worden
omzwachteld door de volle (rook) smaak van
de lever en de forel. De bosbesjes doneren een
decent frisje. Een schonkig en toch verfijnd ge
recht. Dat is best knap.
Amuse nummer twee: kopje soep van groe
ne tomaten, met ernaast een falafel met crème.
Het ziet eruit als mat kiwisap, maar smaakt
groenig (hint van groene paprika) met een
hoog zuur en lichte scherpte. Het heerlijke fala-
felkoekje bevat komijn en (denken we) korian
der. Minutenlang prikt de combinatie nog na
op je gehemelte. De meningen zijn verdeeld.
Ik vind het spannend, mijn tafeldame is niet
zo verrukt.
De structuren van biet (gaan we weer) met in
de röner (raadde ik goed) bereide ribeye, pick
les, geitenkaas en gerookte olie is fraai. Naturel
en aards door de piepjonge bietenwortels. Het
vlees is prachtig mals, de pickles geven de biet
het noodzakelijke tegenspel.
De ongebonden bisque van schaaldieren
met Stellendamse garnalen is zacht en niet te
zout. We proeven iets van tomaat en peterse
lie. De soep hangt mooi na. Erg goed.
HET MENU
WAAR
REKENING
zaterdag 6 augustus 2016
Chefkok Raymond van Gilst van Le Beau met een van zijn creaties.
In het interieur van Le Beau overheersen aardse tinten.
Dineer goed, dan leef je ook
Frank Balkenende
Is het een beetje gezellig in Le Beau?
Is het eten ook een beetje poëtisch?
Is zo'n marathon vol te houden?
Hoe zijn de voorgerechten dan?
Le Beau biedt
de gast keuze uit
drie of vier gan
gen die hij zelf uit
de kaart kan sa
menstellen. Er
staan ook vegetari
sche gerechten
op. Drie gangen
kosten 36 euro,
vier gangen
39,50. Voor de cu-
linaire marathon
exclusief drank
moet 49,50 wor
den afgetikt. De
marathon is alleen
vanaf twee perso
nen te 'lopen'.
Wijnarrangemen
ten van 16 tot
25,50 euro (mara
thon). Bob-arran
gement is 15,50.
Le Beau
Piet Heinstrai
BMP
Station
2 aperitief
1 culimarathon plus
bob-arrangement
1 culimarathon
Totaal
17,00
65,00
49,50
131,50
We dronken twee flessen bronwater die
op tafel stonden leeg, maar die zijn niet
in rekening gebracht.