SEk&z9 14 ZEELAND ETEN RESTAURANT LE BEAU IN GOES 'Strandpaviljoen', stond op onze agenda, maar regen en wind dreven ons naar het binnenland. Naar Le Beau in Goes, dat een nieuw menu heeft klaargestoomd. et ons zijn ook vakantie vierende smulpapen naar Goes verkast. Het restaurant zit deze woensdag vol met Bel gen en een paar Fransen. We aten hier al eens, kort na de rebadge in januari 2014. Margarita werd Le Beau. We vallen weer binnen om te proeven hoe Le Beau van Paola en (chefkok) Raymond van Gilst zich ontwikkelt. Ja, best wel. Het restaurant(je) zit qua formaat tussen servet en tafellaken. Het biedt plek aan zo'n veertig gasten. Het postmoderne interieur in bruin, grijsbruin en wit hebben we al vaak gezien in lifestyleprogramma's met ma- ke-overs van interieurs. Net als die enorme zwart-witfoto van een mooie mevrouw met een vork aan haar lippen. In Le Beau zit sfeer verlichting op ellebooghoogte weggewerkt in een bak. Spiegels geven een ruimtelijk effect en versterken tegelijk het licht. Daardoor zie je duidelijker wat er op je bord ligt dan wat je ta feldame in haar mond stopt. Lichte scheefgroei dus. Net als de airco die precies op mijn bol blaast. Op verzoek wordt die iets zachter gezet. Via een spleet -meer kun je het nauwelijks noemen- kun je de koks op de vingers kijken. Boven het doorkijkje staat de tekst: 'One cannot think well, love well, sleep well if one has not di ned well.' Het is een citaat van de Engelse schrijfster Virginia Woolf. Een verstandige me vrouw was het, hoewel het niet goed met haar afliep. Mwahh, we zouden het eerder omschrijven als schilderachtige plaatjes met aardse smaken en respect voor het product. Netjes dresseren kun nen ze hier wel. Als dat culinaire poezië is, soit! In Le Beau kun je drie of vier gangen sa menstellen uit de menukaart. Wij wagen ons aan de culinaire marathon (Paola's passie is hardlopen) die alleen per tafel is te bestellen. Dan praat je over zes gangen plus twee amu ses. Er is vanzelfsprekend een passend wijnar rangement, al dan niet voor de bob. Op papier is het even slikken, maar de porties zijn niet overbemeten, dus je zit niet te snel vol. Op aanraden van onze serveerster berei den we de maag voor met een aperitief: likeur van watermeloen overgoten met Spaanse cava. Kosten 8,50 euro per glas. Fris en opwekkend, maar geen koopje. De amuses toveren een glimlach op ons ge zicht. De structuren van rode biet (kan er ie mand eens iets ander verzinnen voor de afge kloven term 'structuren'? Of noem het ge woon biet op vier manieren), bietenpoeder, ge rookte forel, eendenlever en bosbessen is pure weelde. De aardse smaken van de biet worden omzwachteld door de volle (rook) smaak van de lever en de forel. De bosbesjes doneren een decent frisje. Een schonkig en toch verfijnd ge recht. Dat is best knap. Amuse nummer twee: kopje soep van groe ne tomaten, met ernaast een falafel met crème. Het ziet eruit als mat kiwisap, maar smaakt groenig (hint van groene paprika) met een hoog zuur en lichte scherpte. Het heerlijke fala- felkoekje bevat komijn en (denken we) korian der. Minutenlang prikt de combinatie nog na op je gehemelte. De meningen zijn verdeeld. Ik vind het spannend, mijn tafeldame is niet zo verrukt. De structuren van biet (gaan we weer) met in de röner (raadde ik goed) bereide ribeye, pick les, geitenkaas en gerookte olie is fraai. Naturel en aards door de piepjonge bietenwortels. Het vlees is prachtig mals, de pickles geven de biet het noodzakelijke tegenspel. De ongebonden bisque van schaaldieren met Stellendamse garnalen is zacht en niet te zout. We proeven iets van tomaat en peterse lie. De soep hangt mooi na. Erg goed. HET MENU WAAR REKENING zaterdag 6 augustus 2016 Chefkok Raymond van Gilst van Le Beau met een van zijn creaties. In het interieur van Le Beau overheersen aardse tinten. Dineer goed, dan leef je ook Frank Balkenende Is het een beetje gezellig in Le Beau? Is het eten ook een beetje poëtisch? Is zo'n marathon vol te houden? Hoe zijn de voorgerechten dan? Le Beau biedt de gast keuze uit drie of vier gan gen die hij zelf uit de kaart kan sa menstellen. Er staan ook vegetari sche gerechten op. Drie gangen kosten 36 euro, vier gangen 39,50. Voor de cu- linaire marathon exclusief drank moet 49,50 wor den afgetikt. De marathon is alleen vanaf twee perso nen te 'lopen'. Wijnarrangemen ten van 16 tot 25,50 euro (mara thon). Bob-arran gement is 15,50. Le Beau Piet Heinstrai BMP Station 2 aperitief 1 culimarathon plus bob-arrangement 1 culimarathon Totaal 17,00 65,00 49,50 131,50 We dronken twee flessen bronwater die op tafel stonden leeg, maar die zijn niet in rekening gebracht.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 42