33°C
<D
We spraken het egeltje
streng toe en reden weg
2
DE REDACTIE
LUISTERT
I Jsfamilies Bolletje na bolletje na bolletje. Voor echte
Italiaanse ijsfamilies is er geen tijd voor een adempauze
deze zomer. Op bezoek bij de Agnoli's in Gorinchem.
HOE IS'T DAAR?
VANDAAG...
TAKKENWIJVEN
We are the world
(Twenty 4 Seven)
Come Take My Hand
(2 Brothers on the
4th Floor)
Evert Kwok
ag Mauro Agnoli
even? Vóór hij
het familieal
bum induikt?
Vóór hij de ijs
machine ter
waarde van drie
Fiats 500 showt? Iets zit de eigenaar
van ijssalon Venezia in het Zuid-Hol
landse Gorinchem dwars. Iets
blauws. Iets dat zich over heel Neder
land verspreidt. „Smurfenijs!" (Het
boze uitroepteken is van hem). „Na
tuurlijk. Iedereen mag verkopen wat
hij wil. Maar smurfenijs? Dat is geen
smaak maar alleen kleurstof. Van het
meest giftige soort. En dat dan speci
aal voor kinderen maken. Tsss."
Nee. Zo'n ijsje komt er bij de Agno
li's op de Grote Markt niet in. Omdat
ijs niet zomaar ijs is maar, in de ron
kende woorden van de pater familias,
'een goddelijk natuurproduct'. „Voor
een goed Italiaans ijsje gebruik je al
leen de beste ingrediënten. Neem
een aardbeienijsje met échte aardbei.
Zal altijd lichtroze zijn. Nooit fluor-
roze. Vers fruit geeft geen knalkleur."
Mauro staat op van het cafétafeltje
waar ook echtgenote Ineke (56),
moeder Maria (86) en zonen Alessio
(26) en Lorenzo (22) zijn aangescho
ven, beent de keuken in, trekt een
plastic doos van de planken. „Ruik.
Verse hazelnoten. Kijk. Droppoeder.
Precies het juiste poeder, met precies
de juiste lauriersmaak. En deze zak:
pure dextrose. Ken je die zaken met
dat ijs dat ze als bergjes opspuiten?
ITALIANEN
Van ijscokar tot
echte winkel
Ziet er spectaculair uit, maar lukt
alleen met synthetisch bindmiddel.
Wij gebruiken johannesbroodpit-
meel, natuurlijk bindmiddel."
Mixer
De nazaat van een van de bekendste
Italiaanse ijsfamilies van Nederland
zou wel weken college over ijs kun
nen geven. Over het belang van zo
min mogelijk temperatuurschomme
lingen. Over de roestvrijstalen mixer
van het Duitse merk Kalte-Rudi van
40.000 euro. Over de griezelige uit
stapjes naar andere etablissementen.
„Dan zie ik een meisje een ijsbak met
een nat doekje afvegen. Met zóveel
bacteriën. Dan ben ik weg."
Op een broeierige julidag draaien
hij en Alessio 400 liter vers ijs. Dui
zenden bolletjes amarena, citroen,
mandarijn-yoghurt en 45 andere
smaken. Voor honderden klanten uit
de wijde omgeving. Geserveerd door
elf vaste werknemers en der
tig oproepkrachten die di
rect naar het terras met de
witte houten banken moe
ten spurten als de zon te
voorschijn piept. Want
Mauro's business is een
grillige. Zijn Nederlandse
vrouw Ineke, die al in de
zaak werkt sinds ze elkaar
als tieners leerden kennen, heeft
altijd één oog op buienradar. „Als
om elf uur 's ochtends de zon door
breekt weten we dat het druk wordt.
Mensen plannen in: 's middags een
ijsje. Is het pas om drie uur 's mid
dags warm, dan blijft het rustiger.
The Rigga Ding Dong
Song (Passion Fruit)
dinsdag 2 augustus 2016
Rhodos
Marije Blom wijkt van de
gebaande paden af op
een Grieks eiland.
Marije Blom (30) uit
Hoofddorp: „33 gra
den klinkt als ontzet
tend warm, maar we
hebben genoeg ma
nieren om af te koe
len. We zitten op een
paar meter van het
strand, het hotel
heeft een zwembad
en we doen gewoon
op zijn tijd een ver
koelend drankje of
ijsje. Rhodos is een
leuk eiland met mooie
stranden en een hel
derblauwe zee. We
hebben gegeten in
leuke tentjes en zijn
naar clubs geweest.
Wij hebben een auto
gehuurd, om de mooi
ste plekken te ont
dekken. Natuurlijk rij
den we wel met de
airco aan."
Redacteur Bart van der Spek is dol op dance-
muziek uit de jaren negentig en raadt iedereen
aan de volgende songs te draaien deze zomer.
Aan deze eurodanceplaat be
waar ik goede herinneringen.
Twee jaar geleden reden een
vriend en ik door Tilburg, nadat
Nederland won van Mexico tij
dens het WK. Dit nummer
knalde uit de speakers van zijn
wagen: dance uit de jaren negentig op zijn best.
De tekst gaat waarschijnlijk
over het beleven van een
xtc-trip. En dat onder woor
den gebracht door een rap
per wiens stem is vervormd en een zangeres die
'come take my hand' schreeuwt. Dat is toch pure
troep? Nee, ik vind het een heerlijke zomerplaat
vanwege de vrolijke beat en het hoge meezingge-
halte.
IX VIND HET TOCH
WAT ONGEMAKKELIJK
DAT 'KAMPEREN BIJ
DE BOEEL'
in 1988 ging
de bouw van het
Euro Disney
Resort officeel
van start.
twintig jaar
geleden won de
Nederlandse
mannenhockey-
ploeg voor het
eerst in de ge
schiedenis een
gouden medaille
op de Olympi
sche Spelen.
begint het
achtdaagse
Yoghurtfestival
bij het Norbu-
lingka-paleis in
Lhasa, Tibet. Op
het programma:
dans, theater,
muziek, meditatie
en eten.
i
o
N
Gerda Bosman (I.) en
Corlijn de Groot, auteurs
van De tuin als lusthof en
slagveld, schrijven elkaar
dagelijks over hun
belevenissen in de eigen
tuin.
GO
Ha Gerda,
Jaren terug reden Co en ik
door een prachtig bergge
bied in Montenegro.
Plotseling remde Co en
zette de auto langs de weg.
'En nu ben ik het zat!'
'Hè, wat dan?' riep ik terwijl
hij al uitstapte en naar een
piepjong egeltje liep dat stil
op de weg zat. En toen be
greep ik wat hij bedoelde.
We hadden onderweg al
zoveel doodgereden dieren
Geen dag
zonder
dropijs
Eefje Oomen
EVESTKU1DK.nl
Het aantal ijszaken in
Nederland groeit explo
sief. Waren het er in
2005 nog 418, vorig jaar
steeg het aantal tot ruim
800. Slechts een klein
deel daarvan wordt (nog)
gerund door Italianen.
Daniela Tasca, die het
boek 1001 Italianen. Vijf
eeuwen immigratie in de
Nederlanden schreef,
schat het aantal Itali
aanse ijszaken tegen
woordig op zo'n 80. Vol
gens Tasca kwam de al
lereerste Italiaanse ijsco
man eind negentiende
eeuw naar Nederland,
met een ijskarretje.
Pas in 1928, opende
de familie Belfi
in Rotterdam
de eerste
ijssalon.
Op en top zomernummertje.
Simpele Engelse tekst met wat
Spaanse oneliners die je ge
makkelijk onthoudt. De clip
blinkt uit door aantrekkelijk uit
ziende dames die wulpse dansbewegingen maken.