33°C <D We spraken het egeltje streng toe en reden weg 2 DE REDACTIE LUISTERT I Jsfamilies Bolletje na bolletje na bolletje. Voor echte Italiaanse ijsfamilies is er geen tijd voor een adempauze deze zomer. Op bezoek bij de Agnoli's in Gorinchem. HOE IS'T DAAR? VANDAAG... TAKKENWIJVEN We are the world (Twenty 4 Seven) Come Take My Hand (2 Brothers on the 4th Floor) Evert Kwok ag Mauro Agnoli even? Vóór hij het familieal bum induikt? Vóór hij de ijs machine ter waarde van drie Fiats 500 showt? Iets zit de eigenaar van ijssalon Venezia in het Zuid-Hol landse Gorinchem dwars. Iets blauws. Iets dat zich over heel Neder land verspreidt. „Smurfenijs!" (Het boze uitroepteken is van hem). „Na tuurlijk. Iedereen mag verkopen wat hij wil. Maar smurfenijs? Dat is geen smaak maar alleen kleurstof. Van het meest giftige soort. En dat dan speci aal voor kinderen maken. Tsss." Nee. Zo'n ijsje komt er bij de Agno li's op de Grote Markt niet in. Omdat ijs niet zomaar ijs is maar, in de ron kende woorden van de pater familias, 'een goddelijk natuurproduct'. „Voor een goed Italiaans ijsje gebruik je al leen de beste ingrediënten. Neem een aardbeienijsje met échte aardbei. Zal altijd lichtroze zijn. Nooit fluor- roze. Vers fruit geeft geen knalkleur." Mauro staat op van het cafétafeltje waar ook echtgenote Ineke (56), moeder Maria (86) en zonen Alessio (26) en Lorenzo (22) zijn aangescho ven, beent de keuken in, trekt een plastic doos van de planken. „Ruik. Verse hazelnoten. Kijk. Droppoeder. Precies het juiste poeder, met precies de juiste lauriersmaak. En deze zak: pure dextrose. Ken je die zaken met dat ijs dat ze als bergjes opspuiten? ITALIANEN Van ijscokar tot echte winkel Ziet er spectaculair uit, maar lukt alleen met synthetisch bindmiddel. Wij gebruiken johannesbroodpit- meel, natuurlijk bindmiddel." Mixer De nazaat van een van de bekendste Italiaanse ijsfamilies van Nederland zou wel weken college over ijs kun nen geven. Over het belang van zo min mogelijk temperatuurschomme lingen. Over de roestvrijstalen mixer van het Duitse merk Kalte-Rudi van 40.000 euro. Over de griezelige uit stapjes naar andere etablissementen. „Dan zie ik een meisje een ijsbak met een nat doekje afvegen. Met zóveel bacteriën. Dan ben ik weg." Op een broeierige julidag draaien hij en Alessio 400 liter vers ijs. Dui zenden bolletjes amarena, citroen, mandarijn-yoghurt en 45 andere smaken. Voor honderden klanten uit de wijde omgeving. Geserveerd door elf vaste werknemers en der tig oproepkrachten die di rect naar het terras met de witte houten banken moe ten spurten als de zon te voorschijn piept. Want Mauro's business is een grillige. Zijn Nederlandse vrouw Ineke, die al in de zaak werkt sinds ze elkaar als tieners leerden kennen, heeft altijd één oog op buienradar. „Als om elf uur 's ochtends de zon door breekt weten we dat het druk wordt. Mensen plannen in: 's middags een ijsje. Is het pas om drie uur 's mid dags warm, dan blijft het rustiger. The Rigga Ding Dong Song (Passion Fruit) dinsdag 2 augustus 2016 Rhodos Marije Blom wijkt van de gebaande paden af op een Grieks eiland. Marije Blom (30) uit Hoofddorp: „33 gra den klinkt als ontzet tend warm, maar we hebben genoeg ma nieren om af te koe len. We zitten op een paar meter van het strand, het hotel heeft een zwembad en we doen gewoon op zijn tijd een ver koelend drankje of ijsje. Rhodos is een leuk eiland met mooie stranden en een hel derblauwe zee. We hebben gegeten in leuke tentjes en zijn naar clubs geweest. Wij hebben een auto gehuurd, om de mooi ste plekken te ont dekken. Natuurlijk rij den we wel met de airco aan." Redacteur Bart van der Spek is dol op dance- muziek uit de jaren negentig en raadt iedereen aan de volgende songs te draaien deze zomer. Aan deze eurodanceplaat be waar ik goede herinneringen. Twee jaar geleden reden een vriend en ik door Tilburg, nadat Nederland won van Mexico tij dens het WK. Dit nummer knalde uit de speakers van zijn wagen: dance uit de jaren negentig op zijn best. De tekst gaat waarschijnlijk over het beleven van een xtc-trip. En dat onder woor den gebracht door een rap per wiens stem is vervormd en een zangeres die 'come take my hand' schreeuwt. Dat is toch pure troep? Nee, ik vind het een heerlijke zomerplaat vanwege de vrolijke beat en het hoge meezingge- halte. IX VIND HET TOCH WAT ONGEMAKKELIJK DAT 'KAMPEREN BIJ DE BOEEL' in 1988 ging de bouw van het Euro Disney Resort officeel van start. twintig jaar geleden won de Nederlandse mannenhockey- ploeg voor het eerst in de ge schiedenis een gouden medaille op de Olympi sche Spelen. begint het achtdaagse Yoghurtfestival bij het Norbu- lingka-paleis in Lhasa, Tibet. Op het programma: dans, theater, muziek, meditatie en eten. i o N Gerda Bosman (I.) en Corlijn de Groot, auteurs van De tuin als lusthof en slagveld, schrijven elkaar dagelijks over hun belevenissen in de eigen tuin. GO Ha Gerda, Jaren terug reden Co en ik door een prachtig bergge bied in Montenegro. Plotseling remde Co en zette de auto langs de weg. 'En nu ben ik het zat!' 'Hè, wat dan?' riep ik terwijl hij al uitstapte en naar een piepjong egeltje liep dat stil op de weg zat. En toen be greep ik wat hij bedoelde. We hadden onderweg al zoveel doodgereden dieren Geen dag zonder dropijs Eefje Oomen EVESTKU1DK.nl Het aantal ijszaken in Nederland groeit explo sief. Waren het er in 2005 nog 418, vorig jaar steeg het aantal tot ruim 800. Slechts een klein deel daarvan wordt (nog) gerund door Italianen. Daniela Tasca, die het boek 1001 Italianen. Vijf eeuwen immigratie in de Nederlanden schreef, schat het aantal Itali aanse ijszaken tegen woordig op zo'n 80. Vol gens Tasca kwam de al lereerste Italiaanse ijsco man eind negentiende eeuw naar Nederland, met een ijskarretje. Pas in 1928, opende de familie Belfi in Rotterdam de eerste ijssalon. Op en top zomernummertje. Simpele Engelse tekst met wat Spaanse oneliners die je ge makkelijk onthoudt. De clip blinkt uit door aantrekkelijk uit ziende dames die wulpse dansbewegingen maken.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 47