Zandplaat Sap van rode bessen, geteeld op zilte zeeklei ZEELAND 15 MARGOT BEOORDELING Voorgerecht neto maken er een feestmaal van. De tonijn is een enorm stuk vis, nog rosé van binnen. Ge grild op standje Vesuvius, voor een knapperig rooksmaak-korstje. De vis ligt 'a la Livornese' in een kruidige saus van gestoofde paprika's en tomaten. Met een dotje krachtige pesto er naast, niet eroverheen, altijd fijn als je zelf over sauzen mag beslissen. Schalen zeegroen ten en rauwkost demonstreren waar het in de zomer om draait: kraakverse groenten op hun allerbest. Die frietjes hadden niet gehoeven, denken we. Tot we ze proeven. En dan gaat al les op. Vuurwerk Om ons heen ontvangt een gelukkig ogende grootmoeder een taart met vuurwerk. In het gangetje bij de kraakheldere toiletten (geen in validentoilet) hangen krantenknipsels over chef Maurice, die ook wel 'de kreeftenman' wordt genoemd. Eenmaal terug op mijn stoel kijk ik dan ook ietwat jaloers naar het gezel schap vakantiegangers dat zich vrolijk een kreeftenslab laat omhangen. Dolci! Keuzestress weer, want alle klassie kers zijn aanwezig: tiramisu, semifreddo... We kiezen allebei voor de torte di limone, citroen taart met een bolletje citroensorbet bovenop. Elk één minitaartje, dat we tot de laatste krui mel verslinden. Zoet en friszuur, zachte bo dem, smeuïge citroencrème. Wat een slot. Moe derlief neemt gewoon nog een Pinot Grigio, voor mij espresso en limoncello. En dan kan ik eindelijk érgens kritiek op geven: de espresso mag iets pittiger en hoe heerlijk die citroenli keur ook is, een limonadeglas vol is echt te veel. Een doggybottle voor overgebleven drank jes, wie vindt 'm uit? Terwijl we het weckpotje met wafeltjes plunderen denken we al na over een volgende keer. Zoveel kwaliteit, met die frietjes om af te halen, slechts een paar stoep jes verderop. Wat een bofferds daar in Scherpe- nisse. Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland We zijn de vakantie in stijl en heerlijk begonnen. Man en ik gingen een dagje varen en eten op de Ooster- schelde. En dan niet eten op een boot. Nee, eten op een drooggevallen zandplaat. Restaurant Katseveer organiseert dit eens per jaar. De afVaart is vanuit Yerseke. En na een uurtje varen langs de mosselbedrijven was de zandbank tussen Zuid-Beveland en Tholen drooggevallen. Er stonden inmiddels lange gedekte tafels op en de keukenbrigade was druk bezig om al les voor te bereiden. Toen we van boord gin gen en midden op de Oosterschelde aan tafel gingen, voelde dat heel bijzonder. De tafels waren prachtig opgemaakt. Op zee wier lagen halve kreeften, krabpoten, ja kobsschelpen, scheermessen en grote garna len. En dat voor 140 personen. Je zat in de maaltijd als het ware, de geuren, smaken en de omgeving waren helemaal in overeenstemming. Tussendoor werden schaal tjes gekookte mosselen met zelfgemaakte mayonaise en broodjes geserveerd. De lege schelpen gingen zo over de schou der, terug de zee in. Man en ik genoten en had den leuke gesprekken met bijzondere tafelge noten. Over eten en drinken natuurlijk. Het tij komt best snel op maar het lekkers hadden we al verorberd voordat we terug naar de boot gingen. En gelukkig, aan boord ging het feest nog even verder met wat kleine hap jes en een dessert. De sfeer zat er goed in. Onderwijl voeren we naar zandbanken in de buurt van de Zeelandbrug, waar zeehon den heerlijk lagen te slapen. Waarschijnlijk hadden zij ook net zo'n heerlijk maal veror berd. De lege schelpen gingen zo over de schouder, terug de zee in. Man en ik genoten en hadden leuke gesprekken met bijzondere tafelgenoten. OUD-SABBINGE Vlakbij de ring van Oud-Sabbinge wordt op biologische dynami sche wijze kleinfruit geteeld. Onder meer rode bessen, wit te bessen, kiwibessen en kruisbessen. Alles wat hier wordt gekweekt gaat direct naar de groothandels en na tuurvoedingswinkels toe. In Zeeland wordt dit fruit onder meer bij de Grote Ver leiding verkocht maar ook in Engeland en Duitsland is het verkrijgbaar. Dit stuk van Be veland is heel geschikt om fruit te kweken. Dat heeft al les te maken met de wijze waarop de schorren hier wer den ingepolderd door de mon niken. En nog steeds voelt klein fruit zich goed thuis op deze licht zilte zeeklei. Door de na bijheid van de zee is er wei nig tot geen nachtvorst in de winter. Harald Oltheten kwam hier ooit na zijn opleiding met zijn vrouw naar toe en niet meer weggegaan. 'Nu is het hoogseizoen voor de rode- en witte bessen. Een witte bes is hetzelfde als een rode bes maar dan zonder kleurstof,' zegt hij. We hebben een hec tare rode bessen bij de Ring. Dat levert ongeveer 100.000 doosjes met bessen op. Vitamines De teelt van deze bes is erg ar beidsintensief,' legt hij uit. En gelukkig, doordat bessen zo gezond zijn, zien we dat ze de laatste jaren weer aan po pulariteit toenemen. Ze bevat ten anti-oxidanten en veel vi tamines.' Maak er eens bes sensap van. Neem 300 gr. ro de bessen en breng ze zacht jes aan de kook. Zeef het mengsel en laat het sap nog even inkoken met wat suiker, kaneel en een beetje citroen sap. Heerlijk zomers over de griesmeelpudding. zaterdag 30 juli 2016 isse (Prijs/kwaliteit telt dubbel) i Harald Oltheten tussen de bessen, foto mechteld jansen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 51