Dooraderd
premium
rundvlees
6
Ondanks de korte duur dat ze hier
zijn, is Nefo meteen opgevallen dat
de lucht hier zo fris is. Bij ons op
Java is de lucht heel vochtig en in ste
den vervuilt met uitlaatgassen van de
motoren die staan te wachten voor de
stoplichten. Daar kun je nauwelijks
ademen. Hier stap je naar buiten en
je ruikt meteen de frisse lucht. Ik
hoorde dat Nederland bekendstaat
als een dichtbevolkt land. Nou, dat
kan ik haast niet geloven. Moet je kij
ken wat een ruimte! Bij ons wonen 7
miljoen mensen in één stad; dat is
pas dichtbevolkt."
Het gezin staat ondertussen klaar
in het Volendamse keukendecor van
de fotostudio. Marvelous snikt nog
wat na, maar poseert toch voor de ca
mera. Een leger aan winkelpersoneel
probeert de jongens aan het lachen te
krijgen en de ijzeren glimlach van
het gezicht van moeder Christina iéts
spontaner te laten lijken. Het lukt
amper; alleen vader Nefo staat breed
te grijnzen terwijl hij 'Cheeeese!'
roept.
Toch leuk voor op de Indonesische
schouw.
Vanuit alle uithoeken komen
toeristen naar Nederland om zich
te vergapen aan polders, musea,
molens en historische steden. Wat
vinden ze ervan? Vandaag: Nefo
Ng (53), Christina (45), Maximus
(10) en Marvelous (7) uit Indonesië.
Gestampvoet en dikke tranen
over de wangen. De Indone
sische Maximus (10) heeft
duidelijk geen zin om op de foto te
gaan, laat staan in een Volendams
visserskostuum. Als duidelijk wordt
dat hij klompen en een schort aan
moet, rent hij boos de winkel uit.
Zijn broertje Marvelous (7) rent hem
achterna, want ook hij ziet de foto
sessie niet zo zitten.
Terwijl vader Nefo naar buiten
loopt om de jongens te sussen, heeft
moeder Christina alleen oog voor
zichzelf. Ze probeert haar haren gun
stig weg te steken onder het witte ge
steven mutsje dat hoort bij haar Vo
lendamse outfit. De dame van de fo
tostudio annex souvenirwinkel kijkt
het geheel met een geduldige glim
lach aan. „Je moest eens weten hoe
veel kinderen hier huilend naar bui
ten rennen."
Geland
Dat de jongetjes niet helemaal ge
willig meewerken, is misschien niet
zo gek. De familie is pas twee uur ge
leden geland op Schiphol en meteen
doorgereden naar Volendam, onder
leiding van hun gids en vriendin
Aprila. Het is ondertussen elf uur 's
ochtends. Hierna zullen ze hun tocht
vervolgen richting Zaandam voor
een rondje over de Zaanse Schans.
Vader Nefo heeft ondertussen zijn
zoons zo ver gekregen dat ze zich -
onder stil gemopper - omkleden
voor de foto. Nefo wil graag zo'n be-
Het weer is goed, de
mensen aardig en er is
veel te zien in korte tijd
roemde Volendam-foto met zijn fa
milie, net als zijn Indonesische
vrienden thuis hebben staan. „Ne
derland is een populaire bestemming
onder Indonesiërs. Veel mensen heb
ben hier familie of vrienden wonen,
zoals wij met Aprila. Ze is een goede
vriendin van ons en leidt ons rond."
Ook het winkelpersoneel zegt dat
Indonesiërs verreweg de grootste
groep toeristen is die hier langskomt.
Nefo: „Het weer is goed, de mensen
aardig en er is veel te zien in korte
tijd. We hadden er veel over gehoord
en wilden het met eigen ogen zien."
PUCK KOOKT BUITEN
RECEPT
Cöte de boeuf
a l'os
donderdag 28 juli 2016
GO
Leuk voor op de schouw
Jette Pellemans
44
NefoNg
De kinderen
mopperden
even, maar
kleedden zich
toch om
voor zo'n
traditionele
Volendam-foto.
FOTOSHODYCAREMAN
We gaan naar buiten! Tijd voor
salades, eenpansgerechten
en andere makkelijke happen.
Deze zomer kookt culinair
journalist Puck Kerkhoven
gerechten die je buiten
bereidt achter je barbe
cue, gasstel of
de pitten van de
buitenkeuken. "WÊl
Vandaag: Cöte
de boeuf,
runderribstuk.
Het moet er een
keer van komen:
we gaan barbe-
cueën. En dan ook gelijk
maar het meesterstuk:
Cöte de boeuf a l'os. Ofte
wel runderribstuk met bot.
Niet zomaar van de eerste
de beste koe gesneden,
we kiezen een droog ge
rijpt, met vet dooraderd
stuk premium rundvlees:
Irish beef van O'Sulli-
vans, Schotse Black
Angus, Franse Charo-
lais, Limousin, Simmer-
tal of Salers. Vraag net
als ik advies aan
je slager.
H X— Dat bot is es-
r sentieel. Let
erop dat het on
geschonden is,
dus niet overlangs door
midden gekliefd, want uit
die rib en het vet erom
heen komt tijdens het
roosteren zo veel extra
smaak! Die heerlijke geur
die vrijkomt, daarvan krijgt
iedereen honger. Boven
dien geleidt het de
warmte, waardoor het
vlees gelijkmatig gaart. Al
leen nazouten met grof
zeezout. Als het vlees op
de barbecue ligt, kun je
ondertussen wat stukken
maiskolf grillen. Be
strooien met cayenne
peper en afhappen maar.
En een gehalveerde bol
verse knoflook poffen, in
aluminiumfolie met wat
olie. De knoflookprut is
heerlijk over het vlees.
Ingrediënten
2 runderribstukken van
800 gram; peper en fleur
de sel (zeezout); M> eet
lepel olijfolie; 2 stukken
bindtouw; aluminiumfolie;
1 bol verse knoflook;
2 voorgegaarde maïs
kolven, gehalveerd, inge
wreven met roomboter.
Bereiding
Leg vlees op plank en
bind op: touw als lus
eromheen net onder
bot, strak aantrekken
en vastknopen. Be
strooi rijkelijk met zout
en peper, wrijf in met
olijfolie en laat uur bui
ten koelkast op kamer
temperatuur komen.
Steek barbecue 1 uur
van tevoren aan.
Creëer een hete en
een minder hete zone.
Kooltjes moeten gloei
end heet zijn, als je be
gint met roosteren.
Schroei vlees dicht
boven heetste punt,
wacht minimaal 4 minu
ten, tot het makkelijk
loskomt van rooster.
Draai kwartslag voor
ruitpatroon en gril nog
4 minuten. Keer om,
bak 4 minuten op on
gebakken zijde, draai
kwartslag en bak nog
4 minuten.
Verplaats vlees naar
koelere zone en laat
daar ca. 2 minuten op
elke kant nagaren voor
rood van binnen, 4 tot
6 minuten voor rosé.
Neem vlees van barbe
cue, leg op plank en
laat 10 minuten rusten,
losjes toebedekt met
stuk aluminiumfolie.
Touw verwijderen en in
plakken snijden en licht
nazouten met zeezout.