Dooraderd premium rundvlees 6 Ondanks de korte duur dat ze hier zijn, is Nefo meteen opgevallen dat de lucht hier zo fris is. Bij ons op Java is de lucht heel vochtig en in ste den vervuilt met uitlaatgassen van de motoren die staan te wachten voor de stoplichten. Daar kun je nauwelijks ademen. Hier stap je naar buiten en je ruikt meteen de frisse lucht. Ik hoorde dat Nederland bekendstaat als een dichtbevolkt land. Nou, dat kan ik haast niet geloven. Moet je kij ken wat een ruimte! Bij ons wonen 7 miljoen mensen in één stad; dat is pas dichtbevolkt." Het gezin staat ondertussen klaar in het Volendamse keukendecor van de fotostudio. Marvelous snikt nog wat na, maar poseert toch voor de ca mera. Een leger aan winkelpersoneel probeert de jongens aan het lachen te krijgen en de ijzeren glimlach van het gezicht van moeder Christina iéts spontaner te laten lijken. Het lukt amper; alleen vader Nefo staat breed te grijnzen terwijl hij 'Cheeeese!' roept. Toch leuk voor op de Indonesische schouw. Vanuit alle uithoeken komen toeristen naar Nederland om zich te vergapen aan polders, musea, molens en historische steden. Wat vinden ze ervan? Vandaag: Nefo Ng (53), Christina (45), Maximus (10) en Marvelous (7) uit Indonesië. Gestampvoet en dikke tranen over de wangen. De Indone sische Maximus (10) heeft duidelijk geen zin om op de foto te gaan, laat staan in een Volendams visserskostuum. Als duidelijk wordt dat hij klompen en een schort aan moet, rent hij boos de winkel uit. Zijn broertje Marvelous (7) rent hem achterna, want ook hij ziet de foto sessie niet zo zitten. Terwijl vader Nefo naar buiten loopt om de jongens te sussen, heeft moeder Christina alleen oog voor zichzelf. Ze probeert haar haren gun stig weg te steken onder het witte ge steven mutsje dat hoort bij haar Vo lendamse outfit. De dame van de fo tostudio annex souvenirwinkel kijkt het geheel met een geduldige glim lach aan. „Je moest eens weten hoe veel kinderen hier huilend naar bui ten rennen." Geland Dat de jongetjes niet helemaal ge willig meewerken, is misschien niet zo gek. De familie is pas twee uur ge leden geland op Schiphol en meteen doorgereden naar Volendam, onder leiding van hun gids en vriendin Aprila. Het is ondertussen elf uur 's ochtends. Hierna zullen ze hun tocht vervolgen richting Zaandam voor een rondje over de Zaanse Schans. Vader Nefo heeft ondertussen zijn zoons zo ver gekregen dat ze zich - onder stil gemopper - omkleden voor de foto. Nefo wil graag zo'n be- Het weer is goed, de mensen aardig en er is veel te zien in korte tijd roemde Volendam-foto met zijn fa milie, net als zijn Indonesische vrienden thuis hebben staan. „Ne derland is een populaire bestemming onder Indonesiërs. Veel mensen heb ben hier familie of vrienden wonen, zoals wij met Aprila. Ze is een goede vriendin van ons en leidt ons rond." Ook het winkelpersoneel zegt dat Indonesiërs verreweg de grootste groep toeristen is die hier langskomt. Nefo: „Het weer is goed, de mensen aardig en er is veel te zien in korte tijd. We hadden er veel over gehoord en wilden het met eigen ogen zien." PUCK KOOKT BUITEN RECEPT Cöte de boeuf a l'os donderdag 28 juli 2016 GO Leuk voor op de schouw Jette Pellemans 44 NefoNg De kinderen mopperden even, maar kleedden zich toch om voor zo'n traditionele Volendam-foto. FOTOSHODYCAREMAN We gaan naar buiten! Tijd voor salades, eenpansgerechten en andere makkelijke happen. Deze zomer kookt culinair journalist Puck Kerkhoven gerechten die je buiten bereidt achter je barbe cue, gasstel of de pitten van de buitenkeuken. "WÊl Vandaag: Cöte de boeuf, runderribstuk. Het moet er een keer van komen: we gaan barbe- cueën. En dan ook gelijk maar het meesterstuk: Cöte de boeuf a l'os. Ofte wel runderribstuk met bot. Niet zomaar van de eerste de beste koe gesneden, we kiezen een droog ge rijpt, met vet dooraderd stuk premium rundvlees: Irish beef van O'Sulli- vans, Schotse Black Angus, Franse Charo- lais, Limousin, Simmer- tal of Salers. Vraag net als ik advies aan je slager. H X— Dat bot is es- r sentieel. Let erop dat het on geschonden is, dus niet overlangs door midden gekliefd, want uit die rib en het vet erom heen komt tijdens het roosteren zo veel extra smaak! Die heerlijke geur die vrijkomt, daarvan krijgt iedereen honger. Boven dien geleidt het de warmte, waardoor het vlees gelijkmatig gaart. Al leen nazouten met grof zeezout. Als het vlees op de barbecue ligt, kun je ondertussen wat stukken maiskolf grillen. Be strooien met cayenne peper en afhappen maar. En een gehalveerde bol verse knoflook poffen, in aluminiumfolie met wat olie. De knoflookprut is heerlijk over het vlees. Ingrediënten 2 runderribstukken van 800 gram; peper en fleur de sel (zeezout); M> eet lepel olijfolie; 2 stukken bindtouw; aluminiumfolie; 1 bol verse knoflook; 2 voorgegaarde maïs kolven, gehalveerd, inge wreven met roomboter. Bereiding Leg vlees op plank en bind op: touw als lus eromheen net onder bot, strak aantrekken en vastknopen. Be strooi rijkelijk met zout en peper, wrijf in met olijfolie en laat uur bui ten koelkast op kamer temperatuur komen. Steek barbecue 1 uur van tevoren aan. Creëer een hete en een minder hete zone. Kooltjes moeten gloei end heet zijn, als je be gint met roosteren. Schroei vlees dicht boven heetste punt, wacht minimaal 4 minu ten, tot het makkelijk loskomt van rooster. Draai kwartslag voor ruitpatroon en gril nog 4 minuten. Keer om, bak 4 minuten op on gebakken zijde, draai kwartslag en bak nog 4 minuten. Verplaats vlees naar koelere zone en laat daar ca. 2 minuten op elke kant nagaren voor rood van binnen, 4 tot 6 minuten voor rosé. Neem vlees van barbe cue, leg op plank en laat 10 minuten rusten, losjes toebedekt met stuk aluminiumfolie. Touw verwijderen en in plakken snijden en licht nazouten met zeezout.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 50