Blauw
Biologische broccoli in een
zomerse salade: gezond!
llgSV A
ZEELAND 15
MARGOT
eindscore
len, stellen we vast. In de tussentijd neuriën
we mee met In Holland staat een huis en De
Mosselman uit Scheveningen. De accordeonis-
tes hebben er zin in vandaag. De kinderen ook,
die brullen mee.
Als de hoofdgerechten arriveren, bestellen
we twee glaasjes chardonnay. Het eten beloont
ons geduld. Het parelhoen, dat een wildere en
wat zoetere smaak kent dan kip, is goed ge
gaard. De mild pikante kerriesaus is smaakvol.
Het bonnetje is uit het
apparaat gefloept en onder
de toog verdwenen. Nou ja,
de chardonnay proeven we
een andere keer.
Prima uitgevoerd. Dat geldt ook voor mijn
bord. De zeebaarsfilet kent een perfecte cuis-
son, de mooi gekruide gamba's zijn netjes beet
gaar. We zetten alleen een vraagteken bij de
op zich lekkere, pittige tomatensalsa. Die
blaast de vissmaak weg. Wat zeegroente of
knolselder lijkt ons een beter alternatief.
Verschrikt kijkt onze serveerster onze kant
op. 'Oh, u heeft nog steeds geen wijn..?'. Bij
het geautomatiseerde bestelsysteem van 1866
kan het dus toch misgaan. Het bonnetje is uit
het apparaat gefloept en onder de toog verdwe
nen, legt ze later uit. Nou ja, de chardonnay
proeven we een andere keer. Over het dessert -
verse aardbeien, vanille-ijs en slagroom - kun
nen we kort zijn: gewoon in orde.
Als we afrekenen en ons bekendmaken, ver
ontschuldigt ze zich nogmaals. Op zo'n super-
drukke dag had er eigenlijk nog iemand in de
bediening bij gemoeten, denkt ze hardop. Ex
cuses aanvaard, want een etablissement waar
het personeel aan het eind van een megadruk-
ke dag nog de scherpte bezit om de foutjes te
analyseren, heeft onze sympathie. Praxi facit
perfectum!
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Afgelopen week genoot ik met volle teu
gen van het mooie weer. En van alles
wat dat met zich meebrengt.
Wat is buiten leven toch heerlijk. Een ge
voel van vrijheid en blijheid maakt zich dan
van mij meester. Mensen zijn nu eenmaal vro
lijker en vriendelijker als de zon schijnt.
Alles wat op het land staat krijgt een mooie
re, diepere kleur tegen die felblauwe hemel.
Evenals de kleur van het zand tegen het
blauw van de zee, die ook blauwer is. Net of je
door een bril kijkt die alles intenser maakt.
De kleur blauw schijnt mensen een rustig
en vredig gevoel te geven. En ook al schrijf ik
niet over politiek of aanslagen het zou toch
mooi zijn dat dit een positief effect heeft op
mensen. Al is het maar een beetje.
Zeker nu zo met de vakantie voor de deur,
waarin we op zoek gaan naar andere culturen,
geuren en smaken.
Mijn allermooiste vakantie-avontuur beleef
de ik vorig jaar. Toen liep ik met de Mannen
van Porto naar Santiago de Compostela. Een
ware belevenis.
Vooral omdat we bijna alsmaar langs de zee
liepen. De zilte geuren, woeste golven en de
prachtige kustlijn betoverden me.
Iedere dag een stuk wandelen met elkaar en
met een duidelijk einddoel was heel bijzon
der. De Mannen hielden zich goed en we heb
ben gelukkig geen blaar gezien. Dit jaar zit het
er niet in.
Dat wandelen was leuk mam, maar dat gaan
we dus echt nóóit meer doen.' Tsja.
We aten bijna iedere dag vis en natuurlijk Ja-
cobsschelpen. Even kort gegrild met wat knof
look en olijfolie.
De smaak van een mooie herinnering.
De kleur blauw schijnt mensen een rustig en
vredig gevoel te geven. Het zou toch mooi zijn,
al is het maar een beetje
GRAAUW In de leegte van
het prachtige landschap van
Oost-Zeeuws-Vlaanderen ligt
in de polders bij Graauw de
biologische boerderij van de
Zeeuwse Akkers.
Hier wordt biologische
broccoli gekweekt en aan
huis verkocht. Je proeft het
verschil.
Emiel van de Vijver, boer,
is groot voorstander van biolo
gisch gekweekte groente en
fruit. 'Zoals we nu leven, kan
het niet langer. We putten on
ze aarde uit door de opwar
ming. Daarom ben ik ook aan
gesloten bij Biologische Boe
ren Bouwen Bruggen. Zo kun
nen we iedereen laten mee ge
nieten van onze lekkere, ver
se en biologische Zeeuwse
producten.'
Voedselbos
Van de Vijver is een gedre
ven man. Hij heeft ook plan
nen voor een Voedselbos: ak
kers waar tevens eetbare strui
ken en bomen groeien, dat is
beter voor het CO2 systeem.
'Zo was het vroeger ook;
veel meer diversiteit in de na-
v
s&ÊÊr^
NÉS*
tuur. Daar komen ook kleine
dieren op af. Zo worden we
weer jagers en verzamelaars,'
legt hij uit. Ze zitten nog in
de opbouwende fase maar de
plannen zijn al in een verge
vorderd stadium.
Bijvoorbeeld ideeën over
workshops door chef-koks
met de producten die daar ge
teeld gaan worden. En natuur
lijk ook met de broccoli. Om
dat het zo gezond is, een re
cept voor een zomerse salade.
Kook 500 gr. biologische br
occoli beetgaar. Meng met
100 gr. walnoten, 75 gr. ge
roosterde pijnboompitten en
150 gr. blauwe kaas in blokjes.
Schenk daar een dressing
over van olijfolie, citroensap
en knoflook.
Smakelijk en verantwoord
voor op een zomerse avond.
zaterdag 23 juli 2016
prijs
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Broccolikweker Emiel van de Vijver, foto camiel schelstraete