Blauw Biologische broccoli in een zomerse salade: gezond! llgSV A ZEELAND 15 MARGOT eindscore len, stellen we vast. In de tussentijd neuriën we mee met In Holland staat een huis en De Mosselman uit Scheveningen. De accordeonis- tes hebben er zin in vandaag. De kinderen ook, die brullen mee. Als de hoofdgerechten arriveren, bestellen we twee glaasjes chardonnay. Het eten beloont ons geduld. Het parelhoen, dat een wildere en wat zoetere smaak kent dan kip, is goed ge gaard. De mild pikante kerriesaus is smaakvol. Het bonnetje is uit het apparaat gefloept en onder de toog verdwenen. Nou ja, de chardonnay proeven we een andere keer. Prima uitgevoerd. Dat geldt ook voor mijn bord. De zeebaarsfilet kent een perfecte cuis- son, de mooi gekruide gamba's zijn netjes beet gaar. We zetten alleen een vraagteken bij de op zich lekkere, pittige tomatensalsa. Die blaast de vissmaak weg. Wat zeegroente of knolselder lijkt ons een beter alternatief. Verschrikt kijkt onze serveerster onze kant op. 'Oh, u heeft nog steeds geen wijn..?'. Bij het geautomatiseerde bestelsysteem van 1866 kan het dus toch misgaan. Het bonnetje is uit het apparaat gefloept en onder de toog verdwe nen, legt ze later uit. Nou ja, de chardonnay proeven we een andere keer. Over het dessert - verse aardbeien, vanille-ijs en slagroom - kun nen we kort zijn: gewoon in orde. Als we afrekenen en ons bekendmaken, ver ontschuldigt ze zich nogmaals. Op zo'n super- drukke dag had er eigenlijk nog iemand in de bediening bij gemoeten, denkt ze hardop. Ex cuses aanvaard, want een etablissement waar het personeel aan het eind van een megadruk- ke dag nog de scherpte bezit om de foutjes te analyseren, heeft onze sympathie. Praxi facit perfectum! BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Afgelopen week genoot ik met volle teu gen van het mooie weer. En van alles wat dat met zich meebrengt. Wat is buiten leven toch heerlijk. Een ge voel van vrijheid en blijheid maakt zich dan van mij meester. Mensen zijn nu eenmaal vro lijker en vriendelijker als de zon schijnt. Alles wat op het land staat krijgt een mooie re, diepere kleur tegen die felblauwe hemel. Evenals de kleur van het zand tegen het blauw van de zee, die ook blauwer is. Net of je door een bril kijkt die alles intenser maakt. De kleur blauw schijnt mensen een rustig en vredig gevoel te geven. En ook al schrijf ik niet over politiek of aanslagen het zou toch mooi zijn dat dit een positief effect heeft op mensen. Al is het maar een beetje. Zeker nu zo met de vakantie voor de deur, waarin we op zoek gaan naar andere culturen, geuren en smaken. Mijn allermooiste vakantie-avontuur beleef de ik vorig jaar. Toen liep ik met de Mannen van Porto naar Santiago de Compostela. Een ware belevenis. Vooral omdat we bijna alsmaar langs de zee liepen. De zilte geuren, woeste golven en de prachtige kustlijn betoverden me. Iedere dag een stuk wandelen met elkaar en met een duidelijk einddoel was heel bijzon der. De Mannen hielden zich goed en we heb ben gelukkig geen blaar gezien. Dit jaar zit het er niet in. Dat wandelen was leuk mam, maar dat gaan we dus echt nóóit meer doen.' Tsja. We aten bijna iedere dag vis en natuurlijk Ja- cobsschelpen. Even kort gegrild met wat knof look en olijfolie. De smaak van een mooie herinnering. De kleur blauw schijnt mensen een rustig en vredig gevoel te geven. Het zou toch mooi zijn, al is het maar een beetje GRAAUW In de leegte van het prachtige landschap van Oost-Zeeuws-Vlaanderen ligt in de polders bij Graauw de biologische boerderij van de Zeeuwse Akkers. Hier wordt biologische broccoli gekweekt en aan huis verkocht. Je proeft het verschil. Emiel van de Vijver, boer, is groot voorstander van biolo gisch gekweekte groente en fruit. 'Zoals we nu leven, kan het niet langer. We putten on ze aarde uit door de opwar ming. Daarom ben ik ook aan gesloten bij Biologische Boe ren Bouwen Bruggen. Zo kun nen we iedereen laten mee ge nieten van onze lekkere, ver se en biologische Zeeuwse producten.' Voedselbos Van de Vijver is een gedre ven man. Hij heeft ook plan nen voor een Voedselbos: ak kers waar tevens eetbare strui ken en bomen groeien, dat is beter voor het CO2 systeem. 'Zo was het vroeger ook; veel meer diversiteit in de na- v s&ÊÊr^ NÉS* tuur. Daar komen ook kleine dieren op af. Zo worden we weer jagers en verzamelaars,' legt hij uit. Ze zitten nog in de opbouwende fase maar de plannen zijn al in een verge vorderd stadium. Bijvoorbeeld ideeën over workshops door chef-koks met de producten die daar ge teeld gaan worden. En natuur lijk ook met de broccoli. Om dat het zo gezond is, een re cept voor een zomerse salade. Kook 500 gr. biologische br occoli beetgaar. Meng met 100 gr. walnoten, 75 gr. ge roosterde pijnboompitten en 150 gr. blauwe kaas in blokjes. Schenk daar een dressing over van olijfolie, citroensap en knoflook. Smakelijk en verantwoord voor op een zomerse avond. zaterdag 23 juli 2016 prijs (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Broccolikweker Emiel van de Vijver, foto camiel schelstraete

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 52