1 iÉMilöE .X Wmm 14 ZEELAND ETEN GRAND CAFE 1866 DOMBURG Het Badhotel in Domburg bestaat dit jaar 150 jaar. We proeven de 'Franse bistrosfeer' bij Grand Café 1866. Kut-ïHEEEI. at het jarig is, wil het Badho tel weten. De menukaart van 1866 is vormgegeven als een krant uit vervlogen tij den. Op de bar staat het lijvi ge jubileumboek, waarvan de gast zich voor bijna vier tientjes eigenaar kan noemen. Gebouwd door de Domburgsche Bad-Hotel Maatschappij kent het hotel een moeizame start. Als de spoorlijn Roosendaal-Vlissingen in 1873 wordt voltooid, begint de jetset Domburg te ontdekken. Het kustplaatsje wordt rond de eeuwwisseling pas een hot spot als fysiotherapeut dr. ]ohan Ge- org Mezger er neerstrijkt. De adel en nouveau riche boemelen naar Zeeland om zich door de 'gouden duimen' van Mezger te laten kneden. In hun spoor volgen kunstenaars als Toorop en Mondriaan. Bijna een eeuw later volgt een roe rige periode, met een (aangestoken) brand en herbouw van het hotel. Vanaf 2010 is flink geïnvesteerd om het nieuwe Badhotel op punt te zetten. Dat leidt tot toenemend bezoek van hotelgasten. Bovendien zet Domburg zich weer nadrukkelijk als kuuroord op de kaart. In 2024 verwerft de kustplaats de officiële interna tionale badstatus. Bij het Badhotel kun je je op twee niveaus spijzen en laven. In de rechtervleugel huist het wat chiquere restaurant Zee&Land, waar in lantaarns het vuur flakkert en waar de tafels gedekt zijn met linnen. Grand Café 1866 bezit minder opsmuk. Het is wel een sfeervolle bras serie: een muisgrijze toog met houtsnijwerk, historische prenten aan de muur en comforta bele stoelen in grijs, rood en oker. Het is er leeg. Op deze tropische woensdag wil iedereen op het terras zitten. Logisch, wij ook. Ondanks onze reservering - voor het ter ras is een boeking niet mogelijk - duurt het tien minuten voordat het personeel ons ont waart. De medewerkers rennen en vliegen heen en weer, ook naar hotelkamers waar ze drankjes afleveren. En het terras zit niet alleen vol met overwegend Duitse pensionado's, op het grasveld voor het statige hotel speelt zich ook nog een kinderfeestje af. Ook dat kan hier. Met de Zevensprong overstemmen twee accor- deonistes met gemak het geklater van de fon tein. We wachten toch tot er een tafel vrij komt. Na tien minuten ploffen we neer in een hoekje, achter een anderhalve meter hoge heg en in de schaduw van bladrijke bomen. De kaart is doorsnee brasserie, met voor de vegetariër enkele maaltijdsalades en een pasta met pesto, tomaat en avocado. Buitenom de kaart biedt 1866 vandaag mosselen en zeetong. We maken echter een keuze uit het classic-me nu: drie gangen voor 29 euro. Zuinige Zeeuw en als we zijn, willen we op stand eten zonder de hoofdprijs te betalen. We bestellen eerst twee koffie en twee bruiswatertjes, waarvan de helft 10 minuten later op tafel verschijnt. De verhitte serveerster die vandaag al heel wat horecakilometers in de benen heeft, veront schuldigt zich en laat de andere drankjes aan rukken. Vanwege mijn tongval vraagt ze schalks of ik uit Den Haag kom(p). Ze zit er maar 125 kilometer naast. Op de voorgerechten, die geen hogere kook kunst vergen, hebben we weinig aan te mer ken. De carpaccio met rucola en kaas is sappig. De dressing is niet te gekruid, zodat de tere vleessmaak geen schipbreuk lijdt. Mijn gerook te makreel ligt op sla, komkommer, tomaatjes in verschillende kleuren en een citroendres sing met onderop een frisse yoghurtmayonai- se. Op zo'n hete dag zijn dat twee prima aftrap- pertjes. Ook het mandje met ambachtelijk licht en donker brood met royaal roomboter brengt ons in een goed humeur. De hoofdgerechten - parelhoen in kerriesaus en ananas en zeebaarsfilet met gamba's en to matensalsa - laten zeker 40 minuten op zich wachten. De service kan het amper bijpantoffe- HET MENU WAAR REKENING 5,60 5,60 58,00 69,20 zaterdag 23 juli 2016 Zandsculptuur van het oude Badhotel. A Terras van Grand Café 1866. foto-s LEX DE MEESTER Grandeur voor een prettige Frank Balkenende Grand Café 1866 heeft zowel een lunch- als di- nerkaart. Het goedkoopste voor gerecht op de di- nerkaart is toma tensoep met cour gette (8 euro). Het duurste is het vis- palet (17 euro). Bij de hoofdgerech- ten is er ruime keuze uit vis en vlees. Het voorde ligst is de gast uit met de Zeeuwse hamburger (17 eu ro). De tournedos (26 euro) spant prijstechnisch de kroon. Meer informatie op badhotel.com Grand cafe 1866 Domburgseweg 1A 2 bronwater 2 koffie 2 classic menu Totaal Domburg

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 51