1
iÉMilöE
.X
Wmm
14 ZEELAND
ETEN GRAND CAFE 1866 DOMBURG
Het Badhotel in
Domburg bestaat
dit jaar 150 jaar.
We proeven de
'Franse
bistrosfeer' bij
Grand Café 1866.
Kut-ïHEEEI.
at het jarig is, wil het Badho
tel weten. De menukaart
van 1866 is vormgegeven als
een krant uit vervlogen tij
den. Op de bar staat het lijvi
ge jubileumboek, waarvan
de gast zich voor bijna vier
tientjes eigenaar kan noemen. Gebouwd door
de Domburgsche Bad-Hotel Maatschappij kent
het hotel een moeizame start. Als de spoorlijn
Roosendaal-Vlissingen in 1873 wordt voltooid,
begint de jetset Domburg te ontdekken. Het
kustplaatsje wordt rond de eeuwwisseling pas
een hot spot als fysiotherapeut dr. ]ohan Ge-
org Mezger er neerstrijkt. De adel en nouveau
riche boemelen naar Zeeland om zich door de
'gouden duimen' van Mezger te laten kneden.
In hun spoor volgen kunstenaars als Toorop en
Mondriaan. Bijna een eeuw later volgt een roe
rige periode, met een (aangestoken) brand en
herbouw van het hotel. Vanaf 2010 is flink
geïnvesteerd om het nieuwe Badhotel op punt
te zetten. Dat leidt tot toenemend bezoek van
hotelgasten. Bovendien zet Domburg zich
weer nadrukkelijk als kuuroord op de kaart. In
2024 verwerft de kustplaats de officiële interna
tionale badstatus.
Bij het Badhotel kun je je op twee niveaus
spijzen en laven. In de rechtervleugel huist het
wat chiquere restaurant Zee&Land, waar in
lantaarns het vuur flakkert en waar de tafels
gedekt zijn met linnen. Grand Café 1866 bezit
minder opsmuk. Het is wel een sfeervolle bras
serie: een muisgrijze toog met houtsnijwerk,
historische prenten aan de muur en comforta
bele stoelen in grijs, rood en oker.
Het is er leeg. Op deze tropische woensdag
wil iedereen op het terras zitten. Logisch, wij
ook. Ondanks onze reservering - voor het ter
ras is een boeking niet mogelijk - duurt het
tien minuten voordat het personeel ons ont
waart. De medewerkers rennen en vliegen
heen en weer, ook naar hotelkamers waar ze
drankjes afleveren. En het terras zit niet alleen
vol met overwegend Duitse pensionado's, op
het grasveld voor het statige hotel speelt zich
ook nog een kinderfeestje af. Ook dat kan hier.
Met de Zevensprong overstemmen twee accor-
deonistes met gemak het geklater van de fon
tein. We wachten toch tot er een tafel vrij
komt. Na tien minuten ploffen we neer in een
hoekje, achter een anderhalve meter hoge heg
en in de schaduw van bladrijke bomen.
De kaart is doorsnee brasserie, met voor de
vegetariër enkele maaltijdsalades en een pasta
met pesto, tomaat en avocado. Buitenom de
kaart biedt 1866 vandaag mosselen en zeetong.
We maken echter een keuze uit het classic-me
nu: drie gangen voor 29 euro. Zuinige Zeeuw
en als we zijn, willen we op stand eten zonder
de hoofdprijs te betalen. We bestellen eerst
twee koffie en twee bruiswatertjes, waarvan
de helft 10 minuten later op tafel verschijnt.
De verhitte serveerster die vandaag al heel wat
horecakilometers in de benen heeft, veront
schuldigt zich en laat de andere drankjes aan
rukken. Vanwege mijn tongval vraagt ze
schalks of ik uit Den Haag kom(p). Ze zit er
maar 125 kilometer naast.
Op de voorgerechten, die geen hogere kook
kunst vergen, hebben we weinig aan te mer
ken. De carpaccio met rucola en kaas is sappig.
De dressing is niet te gekruid, zodat de tere
vleessmaak geen schipbreuk lijdt. Mijn gerook
te makreel ligt op sla, komkommer, tomaatjes
in verschillende kleuren en een citroendres
sing met onderop een frisse yoghurtmayonai-
se. Op zo'n hete dag zijn dat twee prima aftrap-
pertjes. Ook het mandje met ambachtelijk
licht en donker brood met royaal roomboter
brengt ons in een goed humeur.
De hoofdgerechten - parelhoen in kerriesaus
en ananas en zeebaarsfilet met gamba's en to
matensalsa - laten zeker 40 minuten op zich
wachten. De service kan het amper bijpantoffe-
HET MENU
WAAR
REKENING
5,60
5,60
58,00
69,20
zaterdag 23 juli 2016
Zandsculptuur van het oude Badhotel.
A Terras van Grand Café 1866. foto-s
LEX DE MEESTER
Grandeur voor een prettige
Frank Balkenende
Grand Café
1866 heeft zowel
een lunch- als di-
nerkaart. Het
goedkoopste voor
gerecht op de di-
nerkaart is toma
tensoep met cour
gette (8 euro). Het
duurste is het vis-
palet (17 euro). Bij
de hoofdgerech-
ten is er ruime
keuze uit vis en
vlees. Het voorde
ligst is de gast uit
met de Zeeuwse
hamburger (17 eu
ro). De tournedos
(26 euro) spant
prijstechnisch de
kroon.
Meer informatie
op badhotel.com
Grand cafe 1866
Domburgseweg 1A
2 bronwater
2 koffie
2 classic menu
Totaal
Domburg