Risi e bisi
20
Lezers helpen lezers
Wat eten we vandaag?
GEHOORD...IN DE BUURT
Ingrediënten
Komende dagen
Verse doperwtjes zijn verrukke
lijk. Mijn moeder stoofde ze met
sjalot en het hart van een krop
sla. A la Franqaise heette dat en toen ik
het ooit nazocht bleek het een recept te
zijn dat teruggaat tot de 17de eeuw. Een
klassieker dus, maar er zijn nog meer
klassiekers zoals deze Italiaanse rijst
schotel. Risi e bisi is een risotto (risi)
met doperwtjes (bisi). Hoewel de Italia
nen het gerecht als voor- of tussenge
recht eten is het heel goed om te bou
wen naar een hoofdgerecht door er ge
bakken of gegrilde vis of rivierkreeftjes
bij te serveren.
Bereiding
Pel en snipper het uitje. Verhit olijfolie
in de pan en fruit hierin de uisnippers
2 minuten. Strooi dan de risottorijst in
de pan en roer tot alle korrels met een
dun laagje olijfolie bedekt zijn. Schenk
de witte wijn in de pan. Blijf roeren tot
alle vocht is opgenomen en voeg dan
een flinke scheut bouillon toe en kook
tot alle vocht is opgenomen. Herhaal
dit tot alle bouillon gebruikt is. Voeg en
kele minuten voor het einde de dop
erwtjes toe en laat ze zachtjes meeko
ken. Kook tot alle vocht is opgenomen
en de doperwtjes (beet)gaar zijn. Maak
de risotto af door er een flinke lepel bo
ter met de citroenrasp door te roe
ren. Bestrooi voor het serveren rij
kelijk met de geraspte kaas en
garneer eventueel met basili
cum.
Jacques van
der Leer (63)
vrijdag 22 juli 2016
Wilt u ook een oproep doen?
E-mail dan een korte tekst met
contactgegevens en eventueel
een foto (in jpg-formaat) naar
lezershelpenlezers@pzc.nl.
Wie heeft belangstelling voor
een bruine schapenvacht van
een zwartbles schaap. Omge
ving Goes.
Heieen Bos, h.n.bos@planet.nl
Ik zoek de eerste drie boekjes
van Bolke de Beer van A.D. Hil-
debrand. De nieuwe omnibus
van 1992 heb ik al gevonden.
Wie kan mij aan die eerste drie
delen helpen? Het werd op de
lagere school aan ons voorgele
zen en ik ben benieuwd of ze
nog te vinden zijn!
t.a.kreeft@kpnplanet.nl
Ik ben op zoek naar delen van
het servies Wildrose van Ville-
roy Boch, voor mijn oma van
bijna 80 jaar.
Frederique Ahsman,
frederiqueahsman@
hotmail.com
Gratis af te halen: 30 verschil
lende autoprospectussen, klei
ne middenklassers jaren 80 tot
nu, en een verzameling key-
cords.
R. Geervliet, Barendrecht,
r.geervliet@planet.nl
Ik zoek voor mijn demente va
der en zijn huisgenoten in het
verzorgingstehuis dvd's van
vroeger en nu. Verzendkosten
worden vergoed.
Hanneke Kromhout van der
Meer, hanneke@
kromhoutvdmeer.com
In de oorlog hebben mijn
ouders spullen bewaard voor
joodse vrienden die moesten
vluchten (Voorburg). Er is een
kinderstoel bij die jaren op mijn
meisjeskamer heeft gestaan. Ik
zou willen weten of er nog fami
lie van de familie Och(t)man is
die belangstelling heeft voor de
ze stoel.
Cobie Westerduin,
cobiewesterduin@gmail.com
Mijn kleinzoon heeft het UEFA
Euro 2016 France stickeralbum
en daar ontbreken nog plaatjes
in. Hij heeft ook dubbele. Wie
wil/kan ruilen?
Hans Achterberg, Zeist,
hama47@planet.nl
Af te halen in Leiden: 20-delige
encyclopedie.
Ton Vermond, Leiden,
06 20165101,
tonvermond@gmail.com
Voor mijn dementerende tante
ben ik al heel lang op zoek naar
piepkaarten. Bijvoorbeeld een
kaart van een poes die 'miauw'
zegt als je er op drukt. Via inter
net kan ik niets vinden. Wie kan
mij helpen?
Lilian Dirksen,
lilian.dirksen@gmail.com
It
GEEN KRANT ONTVANGEN?
088-0561510
Vragen over
VERHUIZING OF VAKANTIE?
088-0139910
Abonneren
U kunt gebruikmaken van onze aanbiedingen via
pzc.nl/abonneren of neem contact op met onze
klantenservice voor een aanbod.
Klantenservice
Wilt u een vakantie of verhuizing doorgeven, uw
abonnement beëindigen of heeft u een andere
vraag? Neem dan contact op met onze klanten
service via 088-0139910 van maandag t/m vrij
dag van 9.00-17.00 uur. Of geef uw wijzigingen
online door via pzc.nl/service.
Bezorgservice
De PZC wordt van maandag t/m vrijdag voor
7.00 uur bezorgd en op zaterdag voor 7.30 uur.
Heeft u een bezorgklacht? De bezorgservice is
bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen
7.00-17.00 uur. Op zaterdag van 8.00-12.00 uur.
U kunt 24 uur per dag online uw bezorgklacht
doorgeven via pzc.nl/service of via 088-0561510.
Leveringsvoorwaarden
Op alle abonnementen zijn onze
leveringsvoorwaarden van toepassing. Deze kunt
u nalezen op pzc.nl/service of opvragen via
088-0139910.
Advertenties
Wilt u in de PZC adverteren neem dan contact
op via 088-0139998 of ga naar
persgroep.nl/adverteren.
Auteursrechten
Alle auteursrechten en databankrechten ten aan
zien van de inhoud van deze uitgave worden uit
drukkelijk voorbehouden. Deze rechten berusten
bij de PZC c.q. de desbetreffende makers.
PZC
De Persgroep Nederland
Edisonweg 37e, Vlissingen
Postbus 5046
4380 KA Vlissingen
Telefoon: 088-0130200
redactie@pzc.nl
BTW Nr.: NL001094592B01
KVK Nr.: 10017784
HOOFDREDACTIE SALESDIRECTIE
Hoofdredacteur
Arie Leen Kroon
Commercieel directeur
Tessa van Waarde
REDACTIES
Walcheren
088-0130221
walcheren@pzc.nl
Bevelanden/Tholen
088-0130221
bevelanden@pzc.nl
tholen@pzc.nl
Schouwen-Duiveland
088-0130221
schouwen-duiveland@pzc.nl
Zeeuws-Vlaanderen
0115-645740
zeeuws-vlaanderen@pzc.nl
Postbus 145
4530 AC Terneuzen
Sport
sport@pzc.nl
088-0130241
Heeft u tips voor de redactie?
Mail naar redactie@pzc.nl
088-0130200
JANNY VAN DER HEIJDEN
Bij ons in Spijke-
nisse wordt op een
braakliggend ter
rein een buurttuin-
tje gerealiseerd.
Het is voor sommi
ge kinderen nog
niet goed zichtbaar
wat nou precies de
bedoeling is. Toen
ik zag dat kinderen
er doorheen liepen
te stampen, ging ik
er naartoe om uitleg
te geven. „Dat moet
je nu niet gelijk stuk
gaan maken, maar
even de tijd geven
om te groeien", zei
ik.
Een meisje van een
jaar of 8 antwoord
de: „Oh ja? En wat
komt hier dan?" Ik
antwoordde: „Nou
daar groeien snoep-
tomaatjes. Straks
als je hier komt spe
len, kan je gelijk een
tomaatje plukken en
lekker opeten."
Waarop het meisje
zei: „Oh ja, en zijn
die dan wel vers?"
Liesbeth
Mackenbach
Dit is Joris. De grijze zeehond luistert via een koptelefoon
naar ritmische geluiden. Duitse onderzoekers willen testen hoe
Joris omgaat met geluidsoverlast, veroorzaakt door windmolens.
Waarom een 7? „Het cijfer
zou een stuk hoger zijn als ik
vandaag vrij was. Helaas is dit
alleen mijn lunchpauze en
moet ik zo weer aan het werk.
Anders zou ik nog wel even in
't zonnetje blijven zitten. Ik ben
edelsmid, op een normale dag
maak en repareer ik sieraden
en zet ik edelstenen. Ik werk
veel met vuur, maar gelukkig
hebben we een goede airco
voor een dag zoals deze."
En dit weekend?
„Dan help ik mijn dochter met
verhuizen. Maar dan hoop ik
dat het niet zo warm is als van
daag!"
HOOFDGERECHT, 4
personen
1 kleine ui
scheut olijfolie
300 gram risottorijst
1,5 dl witte wijn
7,5 dl bouillon
250 gram verse dop
erwten
1 eetlepel boter
1 theelepel citroenrasp
50 gram geraspte oude
Goudse of Parmezaan
se kaas
evt. verse basilicum
blaadjes
MORGEN
Een gewoon kipfiletje wordt iets bijzon
ders als hij gevuld wordt met een lepel
tje chutney of compote en wat kaas.
MAANDAG
Havermout hoef je niet per se te ko
ken. Je kan het ook de avond tevoren
weken in melk en in de koelkast zetten.
Heerlijk, met bij voorbeeld geroosterde
kersen.
Geeft zijn
humeur het cijfer...