Risi e bisi 20 Lezers helpen lezers Wat eten we vandaag? GEHOORD...IN DE BUURT Ingrediënten Komende dagen Verse doperwtjes zijn verrukke lijk. Mijn moeder stoofde ze met sjalot en het hart van een krop sla. A la Franqaise heette dat en toen ik het ooit nazocht bleek het een recept te zijn dat teruggaat tot de 17de eeuw. Een klassieker dus, maar er zijn nog meer klassiekers zoals deze Italiaanse rijst schotel. Risi e bisi is een risotto (risi) met doperwtjes (bisi). Hoewel de Italia nen het gerecht als voor- of tussenge recht eten is het heel goed om te bou wen naar een hoofdgerecht door er ge bakken of gegrilde vis of rivierkreeftjes bij te serveren. Bereiding Pel en snipper het uitje. Verhit olijfolie in de pan en fruit hierin de uisnippers 2 minuten. Strooi dan de risottorijst in de pan en roer tot alle korrels met een dun laagje olijfolie bedekt zijn. Schenk de witte wijn in de pan. Blijf roeren tot alle vocht is opgenomen en voeg dan een flinke scheut bouillon toe en kook tot alle vocht is opgenomen. Herhaal dit tot alle bouillon gebruikt is. Voeg en kele minuten voor het einde de dop erwtjes toe en laat ze zachtjes meeko ken. Kook tot alle vocht is opgenomen en de doperwtjes (beet)gaar zijn. Maak de risotto af door er een flinke lepel bo ter met de citroenrasp door te roe ren. Bestrooi voor het serveren rij kelijk met de geraspte kaas en garneer eventueel met basili cum. Jacques van der Leer (63) vrijdag 22 juli 2016 Wilt u ook een oproep doen? E-mail dan een korte tekst met contactgegevens en eventueel een foto (in jpg-formaat) naar lezershelpenlezers@pzc.nl. Wie heeft belangstelling voor een bruine schapenvacht van een zwartbles schaap. Omge ving Goes. Heieen Bos, h.n.bos@planet.nl Ik zoek de eerste drie boekjes van Bolke de Beer van A.D. Hil- debrand. De nieuwe omnibus van 1992 heb ik al gevonden. Wie kan mij aan die eerste drie delen helpen? Het werd op de lagere school aan ons voorgele zen en ik ben benieuwd of ze nog te vinden zijn! t.a.kreeft@kpnplanet.nl Ik ben op zoek naar delen van het servies Wildrose van Ville- roy Boch, voor mijn oma van bijna 80 jaar. Frederique Ahsman, frederiqueahsman@ hotmail.com Gratis af te halen: 30 verschil lende autoprospectussen, klei ne middenklassers jaren 80 tot nu, en een verzameling key- cords. R. Geervliet, Barendrecht, r.geervliet@planet.nl Ik zoek voor mijn demente va der en zijn huisgenoten in het verzorgingstehuis dvd's van vroeger en nu. Verzendkosten worden vergoed. Hanneke Kromhout van der Meer, hanneke@ kromhoutvdmeer.com In de oorlog hebben mijn ouders spullen bewaard voor joodse vrienden die moesten vluchten (Voorburg). Er is een kinderstoel bij die jaren op mijn meisjeskamer heeft gestaan. Ik zou willen weten of er nog fami lie van de familie Och(t)man is die belangstelling heeft voor de ze stoel. Cobie Westerduin, cobiewesterduin@gmail.com Mijn kleinzoon heeft het UEFA Euro 2016 France stickeralbum en daar ontbreken nog plaatjes in. Hij heeft ook dubbele. Wie wil/kan ruilen? Hans Achterberg, Zeist, hama47@planet.nl Af te halen in Leiden: 20-delige encyclopedie. Ton Vermond, Leiden, 06 20165101, tonvermond@gmail.com Voor mijn dementerende tante ben ik al heel lang op zoek naar piepkaarten. Bijvoorbeeld een kaart van een poes die 'miauw' zegt als je er op drukt. Via inter net kan ik niets vinden. Wie kan mij helpen? Lilian Dirksen, lilian.dirksen@gmail.com It GEEN KRANT ONTVANGEN? 088-0561510 Vragen over VERHUIZING OF VAKANTIE? 088-0139910 Abonneren U kunt gebruikmaken van onze aanbiedingen via pzc.nl/abonneren of neem contact op met onze klantenservice voor een aanbod. Klantenservice Wilt u een vakantie of verhuizing doorgeven, uw abonnement beëindigen of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met onze klanten service via 088-0139910 van maandag t/m vrij dag van 9.00-17.00 uur. Of geef uw wijzigingen online door via pzc.nl/service. Bezorgservice De PZC wordt van maandag t/m vrijdag voor 7.00 uur bezorgd en op zaterdag voor 7.30 uur. Heeft u een bezorgklacht? De bezorgservice is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 7.00-17.00 uur. Op zaterdag van 8.00-12.00 uur. U kunt 24 uur per dag online uw bezorgklacht doorgeven via pzc.nl/service of via 088-0561510. Leveringsvoorwaarden Op alle abonnementen zijn onze leveringsvoorwaarden van toepassing. Deze kunt u nalezen op pzc.nl/service of opvragen via 088-0139910. Advertenties Wilt u in de PZC adverteren neem dan contact op via 088-0139998 of ga naar persgroep.nl/adverteren. Auteursrechten Alle auteursrechten en databankrechten ten aan zien van de inhoud van deze uitgave worden uit drukkelijk voorbehouden. Deze rechten berusten bij de PZC c.q. de desbetreffende makers. PZC De Persgroep Nederland Edisonweg 37e, Vlissingen Postbus 5046 4380 KA Vlissingen Telefoon: 088-0130200 redactie@pzc.nl BTW Nr.: NL001094592B01 KVK Nr.: 10017784 HOOFDREDACTIE SALESDIRECTIE Hoofdredacteur Arie Leen Kroon Commercieel directeur Tessa van Waarde REDACTIES Walcheren 088-0130221 walcheren@pzc.nl Bevelanden/Tholen 088-0130221 bevelanden@pzc.nl tholen@pzc.nl Schouwen-Duiveland 088-0130221 schouwen-duiveland@pzc.nl Zeeuws-Vlaanderen 0115-645740 zeeuws-vlaanderen@pzc.nl Postbus 145 4530 AC Terneuzen Sport sport@pzc.nl 088-0130241 Heeft u tips voor de redactie? Mail naar redactie@pzc.nl 088-0130200 JANNY VAN DER HEIJDEN Bij ons in Spijke- nisse wordt op een braakliggend ter rein een buurttuin- tje gerealiseerd. Het is voor sommi ge kinderen nog niet goed zichtbaar wat nou precies de bedoeling is. Toen ik zag dat kinderen er doorheen liepen te stampen, ging ik er naartoe om uitleg te geven. „Dat moet je nu niet gelijk stuk gaan maken, maar even de tijd geven om te groeien", zei ik. Een meisje van een jaar of 8 antwoord de: „Oh ja? En wat komt hier dan?" Ik antwoordde: „Nou daar groeien snoep- tomaatjes. Straks als je hier komt spe len, kan je gelijk een tomaatje plukken en lekker opeten." Waarop het meisje zei: „Oh ja, en zijn die dan wel vers?" Liesbeth Mackenbach Dit is Joris. De grijze zeehond luistert via een koptelefoon naar ritmische geluiden. Duitse onderzoekers willen testen hoe Joris omgaat met geluidsoverlast, veroorzaakt door windmolens. Waarom een 7? „Het cijfer zou een stuk hoger zijn als ik vandaag vrij was. Helaas is dit alleen mijn lunchpauze en moet ik zo weer aan het werk. Anders zou ik nog wel even in 't zonnetje blijven zitten. Ik ben edelsmid, op een normale dag maak en repareer ik sieraden en zet ik edelstenen. Ik werk veel met vuur, maar gelukkig hebben we een goede airco voor een dag zoals deze." En dit weekend? „Dan help ik mijn dochter met verhuizen. Maar dan hoop ik dat het niet zo warm is als van daag!" HOOFDGERECHT, 4 personen 1 kleine ui scheut olijfolie 300 gram risottorijst 1,5 dl witte wijn 7,5 dl bouillon 250 gram verse dop erwten 1 eetlepel boter 1 theelepel citroenrasp 50 gram geraspte oude Goudse of Parmezaan se kaas evt. verse basilicum blaadjes MORGEN Een gewoon kipfiletje wordt iets bijzon ders als hij gevuld wordt met een lepel tje chutney of compote en wat kaas. MAANDAG Havermout hoef je niet per se te ko ken. Je kan het ook de avond tevoren weken in melk en in de koelkast zetten. Heerlijk, met bij voorbeeld geroosterde kersen. Geeft zijn humeur het cijfer...

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 20