«sscög-
Pasta
vermomd
als rijst
6
heel Hollands", verklaart Mathilde.
Maar afgezien van het vreemde
taaltje, zijn ze te spreken over de Ne
derlandse cultuur. Louise: „Mensen
zijn hier vriendelijker en opener dan
bij ons in België. Die zijn meer ti
mide en zullen niet zo snel op ie
mand afstappen."
Verlegen
Dat Nederlanders niet al te verlegen
zijn, merkte de groep net nog toen ze
door het park liepen. „Er was iemand
aan het filmen met een drone. De be
stuurder daarvan begon uit het niets
aan iedereen te vragen of ze misschien
even aan de kant wilden gaan, zodat
hij mooie beelden kon maken. Dat zou
in België niet kunnen. Daar zijn men
sen minder brutaal wat dat betreft."
De groep vervolgt zijn weg door
het Sprookjesbos; ze hebben zo weer
afgesproken met de rest. De vraag is
alleen waar ze naartoe moeten.
Louise: „Dat is het enige nadeel hier:
we verdwalen telkens. Dit is nu al de
tweede keer dat we bij Vrouw Holle
zijn, dus ergens hebben we een afslag
gemist."
Vanuit alle uithoeken komen
toeristen naar Nederland om zich
te vergapen aan polders, musea
molens en historische steden. Wat
vinden ze ervan? Vandaag: de
vrienden Louise, Lauran, Mathilde,
Max en Ine uit Antwerpen.
Is het niet de Vlaamse tongval, dan
zijn het wel de zwart-geel-rode
vlaggetjes die duidelijk maken dat
Louise (19) en Lauran (17) Leunis,
Mathilde Helsen (17), Max van den
Abbeele (17) en Ine Siebens (r8) uit
België komen. De vlaggetjes hebben
ze met speciale stift op hun wangen
gezet vanwege het EK voetbal. We
weten ondertussen allemaal hoe dat
is afgelopen, maar ten tijde van het
Eftelingbezoek van de schoolvrien
den zijn de Rode Duivels nog volop
in de race. „We zijn er trots op dat
België dit jaar zover is gekomen",
zegt Louise. „Dus vandaar dat we al
een paar dagen met die vlaggetjes
rondlopen."
Vrouw Holle
De Vlaamse vriendengroep is eigen
lijk groter. De andere vijf - allen jon
gens - zijn een rondje achtbanen aan
het doen, terwijl de meiden én Max
aandachtig de vliegende Fakir,
Doornroosje en Vrouw Holle in het
Sprookjesbos bekijken.
„We komen vooral hiervoor", zegt
Max enthousiast. „De sprookjes vind
ik het mooiste. Ik kom van jongs af
aan al in de Efteling, dus als ik zo'n
paddenstoel hoor met dat muziekje,
komen er meteen allemaal herinne
ringen boven."
Louise vult aan: „Ik vind het mooi
hoe alles hier één geheel is. Alle
Bij zo'n paddenstoel
met een muziekje heb
ik allerlei herinneringen
sprookjes passen bij elkaar. Het is
echt in één thema; dat vind je toch
niet zo veel in andere pretparken."
Vanuit Antwerpen is Nederland
niet ver en de scholieren zijn al
meerdere keren in Amsterdam ge
weest. Toch blijft de Nederlandse taal
voor hen grappig. Op de vraag wat zij
nou typisch Nederlandse woorden
vinden, wordt Mathilde naar voren
geschoven. Zij heeft de beste imitatie
in huis en zegt met een wat merk
waardig Amsterdams accent: 'Nou, ja.
Téring!'. De groep barst in lachen uit.
„Vooral dat 'nou' vóór iedere zin is
PUCK KOOKT BUITEN
RECEPT
Griekse pasta
met broccoli en
pecorino
donderdag 21 juli 2016
GO
Sprookjes blijven favoriet
Jette Pellemans
A De vijf
Vlaamse vrien
den vinden het
mooi dat alle
sprookjes bij el
kaar passen.
FOTO SHODY CAREMAN
44
Max van den Abbeele
prachtig gedecoreerde
Delftse porselein uit de
kast haal! Het is een re
plica van een kostbaar an
tiek bord uit het Rijksmu
seum. Op de kop getikt in
de museumwinkel, in hard
plastic! Leuk voor op de
camping of bij een pick
nick. Niets is wat het lijkt.
Kritharaki is de Griekse
naam voor rijstkorrelvor-
mige pasta. In het Turkse
schap is het te vinden
onder de naam Arpa
sehriye, o.a. van het merk
Ankara. Ook in Italië ken
nen ze een korrelpasta,
Orzo, maar die is lang niet
overal te koop. Pecorino is
de beroemde, harde,
zoute Italiaanse schapen
kaas, die door pesto gaat.
Ingrediënten (4 p.)
2 kleine struiken broccoli;
2 kleine uien, gesnipperd;
2 tenen knoflook, fijn ge
sneden; 1 >2 eetlepel olijf
olie; 1 eetlepel verse tijm;
1 volle kop (250 gram)
Kritharaki; 1 groenten-
bouillonblokje; 2 koppen
kokend water; 100 gram
pecorino, geraspt; handje
(30 gram) pijnboompit
ten; sap van >2 citroen;
zout en peper.
Bereiding
Rooster pijnboompitjes
in droge koekenpan.
Snij broccoli in roosjes,
de stelen geschild in
blokjes. Kook in 8 mi
nuten beetgaar.
Verhit olie in hapjespan
of wok, fruit ui 2 minu
ten, roer knoflook en
tijm erdoor, voeg pasta
toe. Bak al roerend 1
minuut. Voeg 2 koppen
kokend water en bouil
lonblokje toe. Kook met
deksel op pan in ca. 10
minuten op laag vuur
tot vocht is opgeno
men. Af en toe roeren,
beetje water toevoe
gen bij droogkoken.
Meng broccoli en helft
van kaas erdoor. Proef
en breng op smaak
met peper, zout en ci
troensap. Bestrooi vlak
voor serveren met ge
roosterde pijnboompit
jes en rest van kaas.
Geef gegrilde tomaat
jes erbij of zet ketchup-
fles op tafel. Schenk er
zachtfruitige witte wijn
bij (zoals viognier).
ij dit mooie weer
hebben we be
hoefte aan hartige,
goed vullende gerechten.
Neem deze Griekse pas
taschotel met kort ge
kookte broccoli, pecorino
en pijnboompitjes. Wie de
foto bestudeert denkt:
pasta? Ik zie toch echt
rijstkorrels. Ja, deze sma
kelijke pasta zet je op het
verkeerde been. Je kunt
de korrels als pasta
koken, maar lekkerder
is het om ze als risotto
te bereiden, met kor
tere kooktijd. Af
gekoeld is de
schotel heerlijk
als maaltijdsa
lade, waarvoor ik
met plezier dit
We gaan naar buiten! Tijd voor
salades, eenpansgerechten
en andere makkelijke happen.
Deze zomer kookt culinair
journalist Puck Kerkhoven
gerechten die je buiten
bereidt achter je barbe
cue, gasstel of de
pitten van de bui
tenkeuken. Van
daag: Griekse
pasta.