«sscög- Pasta vermomd als rijst 6 heel Hollands", verklaart Mathilde. Maar afgezien van het vreemde taaltje, zijn ze te spreken over de Ne derlandse cultuur. Louise: „Mensen zijn hier vriendelijker en opener dan bij ons in België. Die zijn meer ti mide en zullen niet zo snel op ie mand afstappen." Verlegen Dat Nederlanders niet al te verlegen zijn, merkte de groep net nog toen ze door het park liepen. „Er was iemand aan het filmen met een drone. De be stuurder daarvan begon uit het niets aan iedereen te vragen of ze misschien even aan de kant wilden gaan, zodat hij mooie beelden kon maken. Dat zou in België niet kunnen. Daar zijn men sen minder brutaal wat dat betreft." De groep vervolgt zijn weg door het Sprookjesbos; ze hebben zo weer afgesproken met de rest. De vraag is alleen waar ze naartoe moeten. Louise: „Dat is het enige nadeel hier: we verdwalen telkens. Dit is nu al de tweede keer dat we bij Vrouw Holle zijn, dus ergens hebben we een afslag gemist." Vanuit alle uithoeken komen toeristen naar Nederland om zich te vergapen aan polders, musea molens en historische steden. Wat vinden ze ervan? Vandaag: de vrienden Louise, Lauran, Mathilde, Max en Ine uit Antwerpen. Is het niet de Vlaamse tongval, dan zijn het wel de zwart-geel-rode vlaggetjes die duidelijk maken dat Louise (19) en Lauran (17) Leunis, Mathilde Helsen (17), Max van den Abbeele (17) en Ine Siebens (r8) uit België komen. De vlaggetjes hebben ze met speciale stift op hun wangen gezet vanwege het EK voetbal. We weten ondertussen allemaal hoe dat is afgelopen, maar ten tijde van het Eftelingbezoek van de schoolvrien den zijn de Rode Duivels nog volop in de race. „We zijn er trots op dat België dit jaar zover is gekomen", zegt Louise. „Dus vandaar dat we al een paar dagen met die vlaggetjes rondlopen." Vrouw Holle De Vlaamse vriendengroep is eigen lijk groter. De andere vijf - allen jon gens - zijn een rondje achtbanen aan het doen, terwijl de meiden én Max aandachtig de vliegende Fakir, Doornroosje en Vrouw Holle in het Sprookjesbos bekijken. „We komen vooral hiervoor", zegt Max enthousiast. „De sprookjes vind ik het mooiste. Ik kom van jongs af aan al in de Efteling, dus als ik zo'n paddenstoel hoor met dat muziekje, komen er meteen allemaal herinne ringen boven." Louise vult aan: „Ik vind het mooi hoe alles hier één geheel is. Alle Bij zo'n paddenstoel met een muziekje heb ik allerlei herinneringen sprookjes passen bij elkaar. Het is echt in één thema; dat vind je toch niet zo veel in andere pretparken." Vanuit Antwerpen is Nederland niet ver en de scholieren zijn al meerdere keren in Amsterdam ge weest. Toch blijft de Nederlandse taal voor hen grappig. Op de vraag wat zij nou typisch Nederlandse woorden vinden, wordt Mathilde naar voren geschoven. Zij heeft de beste imitatie in huis en zegt met een wat merk waardig Amsterdams accent: 'Nou, ja. Téring!'. De groep barst in lachen uit. „Vooral dat 'nou' vóór iedere zin is PUCK KOOKT BUITEN RECEPT Griekse pasta met broccoli en pecorino donderdag 21 juli 2016 GO Sprookjes blijven favoriet Jette Pellemans A De vijf Vlaamse vrien den vinden het mooi dat alle sprookjes bij el kaar passen. FOTO SHODY CAREMAN 44 Max van den Abbeele prachtig gedecoreerde Delftse porselein uit de kast haal! Het is een re plica van een kostbaar an tiek bord uit het Rijksmu seum. Op de kop getikt in de museumwinkel, in hard plastic! Leuk voor op de camping of bij een pick nick. Niets is wat het lijkt. Kritharaki is de Griekse naam voor rijstkorrelvor- mige pasta. In het Turkse schap is het te vinden onder de naam Arpa sehriye, o.a. van het merk Ankara. Ook in Italië ken nen ze een korrelpasta, Orzo, maar die is lang niet overal te koop. Pecorino is de beroemde, harde, zoute Italiaanse schapen kaas, die door pesto gaat. Ingrediënten (4 p.) 2 kleine struiken broccoli; 2 kleine uien, gesnipperd; 2 tenen knoflook, fijn ge sneden; 1 >2 eetlepel olijf olie; 1 eetlepel verse tijm; 1 volle kop (250 gram) Kritharaki; 1 groenten- bouillonblokje; 2 koppen kokend water; 100 gram pecorino, geraspt; handje (30 gram) pijnboompit ten; sap van >2 citroen; zout en peper. Bereiding Rooster pijnboompitjes in droge koekenpan. Snij broccoli in roosjes, de stelen geschild in blokjes. Kook in 8 mi nuten beetgaar. Verhit olie in hapjespan of wok, fruit ui 2 minu ten, roer knoflook en tijm erdoor, voeg pasta toe. Bak al roerend 1 minuut. Voeg 2 koppen kokend water en bouil lonblokje toe. Kook met deksel op pan in ca. 10 minuten op laag vuur tot vocht is opgeno men. Af en toe roeren, beetje water toevoe gen bij droogkoken. Meng broccoli en helft van kaas erdoor. Proef en breng op smaak met peper, zout en ci troensap. Bestrooi vlak voor serveren met ge roosterde pijnboompit jes en rest van kaas. Geef gegrilde tomaat jes erbij of zet ketchup- fles op tafel. Schenk er zachtfruitige witte wijn bij (zoals viognier). ij dit mooie weer hebben we be hoefte aan hartige, goed vullende gerechten. Neem deze Griekse pas taschotel met kort ge kookte broccoli, pecorino en pijnboompitjes. Wie de foto bestudeert denkt: pasta? Ik zie toch echt rijstkorrels. Ja, deze sma kelijke pasta zet je op het verkeerde been. Je kunt de korrels als pasta koken, maar lekkerder is het om ze als risotto te bereiden, met kor tere kooktijd. Af gekoeld is de schotel heerlijk als maaltijdsa lade, waarvoor ik met plezier dit We gaan naar buiten! Tijd voor salades, eenpansgerechten en andere makkelijke happen. Deze zomer kookt culinair journalist Puck Kerkhoven gerechten die je buiten bereidt achter je barbe cue, gasstel of de pitten van de bui tenkeuken. Van daag: Griekse pasta.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 50