20°C <D De vleesetende plant die een vlieg verorbert /M 2 DE REDACTIE Inpaktypes Voordat we afreizen naar onze vakantiebestemming moet er worden gepakt. Een sloddervos stelt dat uit tot vertrek, een controlefreak krijgt daar een rolberoerte van. Reiscoach Dirk van Asselt prikt door vier inpaktypes heen. HOE IS'T DAAR? Thaise papajasalade Arancina Evert Kwok ZUL JE ZIEN DAT DE EERSTE ETAPPE VAN DE VIERDAAGSE GEWOON WEER EINDIGT IN EEN MASSAWANDEL EVESTKUJOKml VANDAAG. TAKKENWIJVEN De last-minute pakker at deze vakan tiegan- ger morgen ver trekt, zou je niet zeggen. De last- minutepakker rondt om 18.00 uur de laatste taken op het werk af en duikt vervolgens met collega's de kroeg in. Het wordt ondanks de goede voor nemens toch een kort nachtje, 's Ochtends loopt hij of zij intuïtief de dag door om te bedenken wat er in de koffer moet belanden: tanden borstel, deodorant, scheerspullen, voldoende ondergoed en slippers. Dat mensen al beginnen met inpak ken terwijl ze al die spullen nog nodig hebben, is in de ogen van dit inpaktype ondenkbaar. Dit type vakantie- vierder vergeet ongetwijfeld van alles, maar kan daar van niet wakker lig gen. Wel dubbel- checkt dit mens of het paspoort mee is. Dat fiasco mag zich niet herhalen. van Dirk van Asselt, een reiscoach die wandelt met mensen om hun leven vlot te trekken: „Dit type moet vooral tot dat laatste rondje in de kroeg blijven. Het moet wel leuk blijven, ook voor anderen, dus hij of zij kan best eerder in actie komen. Ga een week van tevoren eens tien minuten zitten voor een paar notities die je opslaat in je smartphone: kopie van je paspoort, oplader, enzovoort. Maak een lijstje met de belangrijkste benodigheden die je op de ochtend van vertrek met een kater kunt verzamelen." Chlodnik dinsdag 19 juli 2016 Berlijn Kiertie Raghoe ontwijkt de regenbuien in Duitsland. Kiertie Raghoe (21) uit Leidschendam: „Het was vandaag re genachtig. De hele dag bewolking en buien, niet geweldig dus. Ik had een lange broek en een trui aan. Maar we hadden geluk, toen we binnen waren regende het en als we buiten waren was het droog. We houden van kunst, dus het was museum in, museum uit. Ik had een mooi filmmuseum uitge zocht wat aansloot bij mijn studie. Verder zijn we naar een mu seum geweest waar een expositie van Dali was. We sloten de dag af bij een Itali aans restaurant." Karolien Koolhof, webredacteur, raadt de volgende drie zomerse gerechten aan. Gelukkig hadden vrienden ons gewaarschuwd voordat we naar Thailand gingen, anders waren we waar schijnlijk net zo geschrok ken van de pittigheid van de Thaise papajasalade als zij. Een simpel te maken gerecht van onrijpe papaja, tomaat, kool en pinda's en een van de pittigste salades uit deze keuken. Gek genoeg koelt het mij af op een warme dag. Maar pas op: brandgevaar. In Palermo maakte ik vorige maand kennis met de aran cina, een reuzenrijstbal die Sicilianen vullen met de meest uiteenlopende sma ken. Echte dieptebommetjes, maar een uitkomst als je wat zoekt om in je luie stoel op het strand op te eten. Mijn favoriet is die met ragü, mozzarella en erwtjes. in 1999 werd volgens de Ver enigde Naties de zes miljardste mens geboren. ...wordt Neelie Kroes 75 jaar. in 1900 was de opening in Parijs van de eerste Franse metrolijn. i o N Gerda Bosman (r.) en Corlijn de Groot, auteurs van De tuin als lusthof slagveld, schrijven elkaar dagelijks over hun belevenissen in de eigen tuin. GO Hoi Gerda, Bzzz, hoor ik vanaf de ven sterbank. Het is niet het wel bekende, irritante geluid van een vlieg die hardnekkig blijft proberen door het glas heen te vliegen. Die beesten zijn de scooters onder de in secten: luidruchtig, lomp en hardleers. Dit geluid is anders, het wekt medelijden op in plaats van irritatie. Het gezoem blijkt uit de vleesetende Ik ga op reis en neem mee: mezelf Johanna Nolet De tip aan dit type Omdat mijn man in Polen is geboren, eten we af en toe een Pools gerecht. Chlodnik is het zomergerecht bij uit stek: koude bietensoep met zure room, radijs en dille. De Poolse variant op gazpacho, zou je kunnen zeggen. Snel klaar en zeker een gerecht waar ik gasten mee kan verras sen. Smacznego!

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 46