N
Baskische
pepers en
paprika
6
Vanuit alle uithoeken in de wereld
komen toeristen naar Nederland
om zich te vergapen aan polders,
musea, molens en historische
steden. Wat vinden ze ervan?
Vandaag: de familie Solursh uit
Toronto, Canada, bij het Anne
Frank Huis in Amsterdam.
Het is een bekend beeld in de
Amsterdamse binnenstad: de
lange rij wachtenden voor
het Anne Frank Huis. Die reikt van
daag tot voorbij de tweede hoek van
de Westerkerk. Tientallen meters
met toeristen die gewapend met pa
raplu's en tassen boven hun hoofd in
de motregen wachten tot ze de boe
kenkast waarachter Anne Frank
schuilging kunnen zien.
Het Canadese gezin Solursh uit To
ronto kijkt vanuit het museumcafé
met een schuine blik naar de rij. Zij
hadden online al kaarten gekocht, zo
dat ze vanmorgen (zonder rij) het
museum in konden. Ze wilden zeker
zijn van een entreebewijs, aangezien
ze een bijzondere band hebben met
het verhaal van Anne Frank.
Begrijpen
Tamara (43): „Mijn oma heeft in de
klas gezeten met Margot, de drie jaar
oudere zus van Anne. Mijn familie
komt uit Duitsland en vluchtte via
Nederland uiteindelijk naar Canada.
We zijn Joods en wilden onze doch
ters het verhaal van Anne Frank ver
tellen. Ze zijn nu oud genoeg om het
te begrijpen. Dat maakt het heel per
soonlijk voor ons. Ik voel me verbon
den met het verhaal van Anne."
Met een knikje wijst Tamara naar
de rij buiten, die voetje voor voetje
Onze dochters zijn nu
oud genoeg om het te
kunnen begrijpen
vooruit schuifelt. „Het doet me goed
om te zien dat er zo'n rij staat. En dat
Anne Franks verhaal gehoord wordt.
In deze tijden van vluchtelingen en
haat tegen Joden en andere volken
vind ik dat een hoopvol teken."
Op hun dochters Ariel van 8 en
Leila van 7 jaar, heeft het bezoekje
veel indruk gemaakt. „Ik zou best
bang zijn als ik in het huis van Anne
Frank had gewoond", zegt Ariel
„Ze kon niet buiten spelen, niet
zomaar met vriendjes afspreken,
niet te hard praten. Haar verhaal
werd alleen maar verdrietiger en
verdrietiger. Dat vond ik zielig."
Moeder Tamara was al eens eerder
hier geweest met haar familie toen ze
16 jaar was, maar vond dit bezoek in
drukwekkender. „Het is anders om
hier met je eigen kinderen te zijn. Je
ziet het verhaal door hun ogen en
realiseert je dat Anne Frank iedereen
had kunnen zijn. Dat komt binnen."
Stepjes
Na het bezoek aan het museum is het
tijd om Amsterdam verder te ontdek
ken. Vader Jonathan (48) duikt de
garderobe in om de vervoersmidde
len van hun dochters op te halen:
twee roze stepjes. „Ik klik die zo aan
mijn rugzak. Ideaal om met kinderen
mee de stad in te gaan."
De steptocht voert richting De 9
Straatjes. Het gezin vindt het leuk
om daar rond te slenteren en alle
grachten en steegjes te bekijken. Ta
mara: „Dat is wel anders dan in Ca
nada. Hier zijn alle straatjes zo mooi
en de panden zo oud. In Toronto,
waar wij wonen, is echt niet iedere
hoek van de straat het bekijken
waard. Hier wel."
PUCK KOOKT BUITEN
RECEPT
Piperade met
Baskische kip
donderdag 14 juli 2016
GO
Verbonden met Anne
Jette Pellemans
44
—Tamara Solursh
hu IO SHODY CARhMAN
De oma van
Tamara (rechts)
zat bij Margot
Frank in de klas.
We gaan naar buiten! Tijd voor
salades, eenpansgerechten en
andere makkelijke happen.
Deze zomer kookt culinair
journalist Puck Kerkho
ven gerechten die je bui
ten bereidt achter
je barbecue, je
gasstel of op de
pitten van de bui-
tenkeuken. Van
daag: Baski
sche pepers
en paprika.
Ik krijg heimwee als ik
de Tourkaravaan weer
door de Pyreneeën zie
trekken. Heerlijke vakan
ties hebben we gevierd in
Frans Baskenland. De
Baskische keuken is top!
Zeer uitgesproken van
smaak, gezond, met veel
vis, schaal- en schelpdie
ren, kip, tomaten en vooral
veel paprika's. De be
roemdste is de Piment
d'Espelette, een vorm
1'! tussen rode peper en
puntpaprika. Mild voor
een peper, scherp voor
een paprika. Ge
noemd naar het
dorpje Espe-
t lette, in de pi-
mentstreek. Stel
je witgeschilderde
huizen voor met donker
rode luiken en balkons.
Daaraan hangend duizen
den vlammend rode tot
slingers geregen piments.
Met al die rode, groene en
gele paprika's weten ze
wel raad. Ze maken er de
beroemde streekspeciali-
teit piperade van: een
saus van langzaam ge
stoofde uien, knoflook en
veel paprikareepjes. Lek
ker bij deze Baskische kip
'en papillotte' (ingepakt).
Hopelijk heb je net als ik
te veel piperade gemaakt.
Verhit het restje in een
koekenpan, roer wat reep
jes rauwe (Bayonne) ham
en geklutste eieren erdoor
en je hebt een stoere
lunch.
Ingrediënten (4 p.)
2 grote uien, in halve rin
gen; 4 eetlepels olijfolie;
2 tenen knoflook, in flin
terdunne plakjes; 1 rode,
1 gele en 1 groene pa
prika, in reepjes; 1 rode
Spaanse peper, klein ge
sneden; 4 rijpe tomaten,
ontveld, zaad verwijderd,
in stukjes; >2 theelepel
tijmblaadjes; 1 laurier
blad; 1 kippenbouillon
blokje; 11/2 eetlepel wijn
azijn, 4 biologische kipfi
lets; J4 theelepel Espelet-
tepeper (of pittige papri
kapoeder met peper);
zout; 1 eetlepel bloem.
Bereiding
Verhit in hapjespan
olijfolie, bak uienringen
tot ze zacht zijn. Be
strooi met zout. Voeg
knoflook, paprikarepen
en Spaanse peper toe
en bak 2 min.
Voeg tomatenstukjes,
tijm, laurierblad en
bouillonblokje toe. Sud
der ca. 20 min. met
deksel op pan. Proef
en breng op smaak
met azijn en zout.
Bestrooi kipfilet met
zout, Espelettepeper
en bloem. Wrijf in,
schud overtollige
bloem af en bak aan
alle kanten lichtbruin.
Leg steeds twee vellen
aluminiumfolie op el
kaar. Leg hierop grote
schep piperade,
daarop kipfilet en sluit
pakjes. Leg 15 minuten
op barbecue of grill.
Tip: Geen zin of tijd?
Gebruik pakjes toma-
tenblokjes. In elke
Franse Hypermarché
is heerlijke, pure Pipe
rade Basque in glazen
potten te koop.