li Kaassoezenkrans m 20 Lezers helpen lezers Wat eten we vandaag? Gougère, de offiiële naam van de ze soezenkrans, is een Frans soe- zengebak uit de Bourgogne streek waar dit vaak gegeten werd bij wijnproeverijen. Iedereen kan een stuk je van de krans afscheuren, maar er kun nen ook gewoon kleine soesjes van het beslag worden gebakken. Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden. Zeef de bloem boven een kom. Breng in een steelpan boter met water en melk langzaam aan de kook. Neem de pan van het vuur. Voeg de bloem in een keer toe en roer krachtig tot een deegbal (roux). Zet de pan terug op het fornuis en laat rouxmengsel zachtjes al roerend in ca. 2 a 3 minuten laten garen. Doe het mengsel in een beslagkom en laat tot lauwwarm afkoelen. Klop hier vervolgens de eieren één voor één door, houd pas op met roeren als het een glad de glanzende massa is. Breng op smaak met zout en peper. Meng de helft van de geraspte kaas door het beslag. Schep het beslag in een spuitzak met grove spuit. Spuit soezen van circa 4 centime ter doorsnede naast elkaar in een cirkel op een bakplaat met bakpapier. Be strooi de krans met de rest van de ge raspte kaas en bak in circa 15 tot 20 mi nuten gaar. Laat de krans uitdampen Serveer de krans op een schaal. Tip Ingrediënten Komende dagen GEHOORD...IN DE ACHTERTUIN JMSÉ donderdag 14 juli 2016 Wilt u ook een oproep doen? E-mail dan een korte tekst met contactgegevens en eventueel een foto (in jpg-formaat) naar lezershelpenlezers@pzc.nl. Aangeboden: zeven verzamel banden met het tijdschrift Be richt uit de Tweede Wereldoor log. v.d.hoek@filternet.nl Wie heeft er belangstelling voor: Kruuskes van mine letter- doek, uitgegeven door de Pro vinciale Afd. Groningen van de Ned. Bond van Plattelandsvrou wen in 1961 en Klassieke kruis steek-motieven van Gertie Wan del uit 1979? Nelly de Regt, nellyderegt@live.nl Mijn passie is radio en elektra van voor 1950. Wie kan mij hier aan helpen? Ook graag boeken, reclameaffiches en dergelijke. Eventuele kosten worden ver goed. rad10@zeelandnet.nl Heeft iemand interesse in boek jes van de Slib-reeks? Ik heb er 27, wie wil ze hebben? martan@zeelandnet.nl Graag wil ik iedereen bedanken voor de dinoplaatjes. We heb ben er heel veel gekregen en zijn er super blij mee. Ook zijn we nog op zoek naar AH plaat jes van: Op avontuur met Freek uit 2015. Alles is welkom. Dorothea Desitter en de kids, Ter- neuzen doroty@zeelandnet.nl Wayne Woolever (75) uit Penn sylvania, USA, zoekt Heieen, Hellen of Helen uit Zandvoort. Ze werkte in 1962 bij een fami lie van de American Airforce in Wiesbaden. Wayne verloor He len uit het oog toen ze in 1963 met echtgenoot John naar de VS verhuisde. Ze woonde in Zandvoort met ouders en broer. Wayne Woolever, Burgman6501@verizon.net of lnfo@learndutchfast.nl Heeft u oude bouwtekeningen van Meccano liggen? U maakt mij er heel blij mee. Theo Jansen, gerdaborremans1@hetnet.nl Wie heeft nette uitgaven van de serie 'Op zoek naar de verlo ren tijd'? Jack Nieuweboer, Heerjansdam, jack.nieuweboer@gmail.com Gezocht voor de reünie op 10 september: oud-leden van het Artillerie Trompetterkorps 1960-1995. Aanmelden via roa@hetnet.nl of telefonisch: 0341 420450 of 06 51347289 (I. van der Veere). Jakob Brouwer, jakob.brouwer@hetnet.nl GEEN KRANT ONTVANGEN? 088-0561510 Vragen over VERHUIZING OF VAKANTIE? 088-0139910 Abonneren U kunt gebruikmaken van onze aanbiedingen via pzc.nl/abonneren of neem contact op met onze klantenservice voor een aanbod. Klantenservice Wilt u een vakantie of verhuizing doorgeven, uw abonnement beëindigen of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met onze klanten service via 088-0139910 van maandag t/m vrij dag van 9.00-17.00 uur. Of geef uw wijzigingen online door via pzc.nl/service. Bezorgservice De PZC wordt van maandag t/m vrijdag voor 7.00 uur bezorgd en op zaterdag voor 7.30 uur. Heeft u een bezorgklacht? De bezorgservice is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 7.00-17.00 uur. Op zaterdag van 8.00-12.00 uur. U kunt 24 uur per dag online uw bezorgklacht doorgeven via pzc.nl/service of via 088-0561510. Leveringsvoorwaarden Op alle abonnementen zijn onze leveringsvoorwaarden van toepassing. Deze kunt u nalezen op pzc.nl/service of opvragen via 088-0139910. Advertenties Wilt u in de PZC adverteren neem dan contact op via 088-0139998 of ga naar persgroep.nl/adverteren. Auteursrechten Alle auteursrechten en databankrechten ten aan zien van de inhoud van deze uitgave worden uit drukkelijk voorbehouden. Deze rechten berusten bij de PZC c.q. de desbetreffende makers. PZC De Persgroep Nederland Edisonweg 37e, Vlissingen Postbus 5046 4380 KA Vlissingen Telefoon: 088-0130200 redactie@pzc.nl BTW Nr.: NL001094592B01 KVK Nr.: 10017784 HOOFDREDACTIE SALESDIRECTIE Hoofdredacteur Arie Leen Kroon Commercieel directeur Tessa van Waarde REDACTIES Walcheren 088-0130221 walcheren@pzc.nl Bevelanden/Tholen 088-0130221 bevelanden@pzc.nl tholen@pzc.nl Schouwen-Duiveland 088-0130221 schouwen-duiveland@pzc.nl Zeeuws-Vlaanderen 0115-645740 zeeuws-vlaanderen@pzc.nl Postbus 145 4530 AC Terneuzen Sport sport@pzc.nl 088-0130241 Heeft u tips voor de redactie? Mail naar redactie@pzc.nl 088-0130200 JANNY VAN DER HEIJDEN Soezenbeslag moet zo dik zijn dat het langzaam van de lepel afloopt. BORRELHAP 4-8 personen 100 g bloem 1 dl melk 1 dl water 100 g boter of margarine 4 a 5 eieren (afhankelijk van de grootte) zout en peper 50 gram geraspte gruyère of emmentaler (comté of belegen Goudse kan ook) MORGEN Een klassieke combinatie van salie, par maham en kalfsvlees. Deze variant van saltimbocca (stukjes schnitzel met salie en parmaham samen gebakken) wordt met de iets dikkere oester gemaakt. Dat mag zowel van het kalf als het var ken zijn. ZATERDAG Geniet volop van rijp zomerfruit met de ze dessertsoep van geurige rijpe perzi ken en rood fruit naar keuze. Meerdere soorten fruit kan prima, maar een soort is ook lekker. De bel gaat. Senna, onze kleinzoon, staat voor deur. „Kom maar binnen jongen, we zitten in de tuin." Senna kletst over ditjes en datjes. Over voet bal. Over vriendjes. Over school. „Wat vind je nou het leuk ste vak op school?" vraagt opa Jan. „Nou uuhhhh... ge schiedenis vind ik wel leuk." „Da's toevallig. Dat was ook mijn favo riete vak vroeger. Weet jij bijvoorbeeld wat er in 1600 is ge beurd?" Senna denkt en denkt. „Nou nee opa." „Toen was de slag bij Nieuwpoort! En honderd jaar la ter?" „Nee, dat weet ik ei genlijk ook niet meer." „Toen werd het hon derdjarig bestaan van de slag bij Nieuwpoort ge vierd." Senna lacht het weg. „Opaaaa... hahaha." „Maar wat weet je nog wel?" „Nou uhhh..., uu- hhh... over de Twee de Wereldoorlog. Dat vind ik wel heel erg spannend. Bij voorbeeld over Adam Hitier." Clasien Calboo Heideman, Vianen Said Ahmed (55) is op internet de 'coolste kebabverkoper van de hele wereld'. Toen een over valler zijn zaak in Nieuw-Zee- land binnenliep, deed Ahmed als of hij niet bestond. De rover sloeg op de vlucht. Het filmpje is een hit. Hole in one! Op een golf baan in lowa (VS) is niet alledaags natuurgeweld te zien. Midden op de green, recht in de hole, is de bliksem ingesla gen. En dat is niet zon der gevolgen. De blik sem heeft zijn sporen ge trokken door het altijd zo smetteloze groen. En kele golfers vinden de green nu net een kunst werk lijken. In lowa is bliksem niet ongewoon, maar een inslag als deze hadden ze op de golf club nog nooit gezien. r -

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 20