Zomerse
abrikozen
6
mm
hier." Wel zien ze verschillen in hoe
de mensen zich gedragen. Christian
vertelt over een groepje jongeren dat
tegenover hen op de camping staat.
„Er werd gedronken, hard gepraat en
volgens mij een joint doorgegeven in
een kring. Daar zaten we wel met
verbazing naar te kijken. Dat zou in
Denemarken nooit kunnen."
Introvert
Irene vult aan: „Ik denk op zich dat
Deense en Hollandse jongeren rede
lijk op elkaar lijken, alleen zijn De
nen wat introverter. Het duurt even
voordat je iemand écht leert kennen,
terwijl hier in Nederland iedereen
meteen open en vriendelijk is. En in
Denemarken is wiet verboden, dus
dat zal je sowieso niet zo snel zien in
het openbaar."
Met hond Frieda zijn Christian en
Irene enigszins beperkt in hun activi
teiten. Christian: „We zullen daarom
niet te veel naar steden gaan, al wil
len we wel proberen Frieda mee op
een rondvaartboot in Amsterdam te
krijgen. Ik heb goede hoop op dat wel
gaat lukken."
Vanuit alle uithoeken van de
wereld komen toeristen naar
Nederland om zich te vergapen
aan polders, musea, molens en
historische steden. Wat zoeken
ze hier? Vandaag: Christian
(64) en Irene (62) Hanson en
hondje Frieda uit Skanderborg
(Denemarken) op de Zaanse
Schans.
S Jk V e kwamen overal ter
WÊmm wereld zoveel Neder-
W W landers tegen", zegt
Christian Hanson (64) met geamu
seerde blik, „dat we dachten: is er iets
mis met hun éigen land?" Om dat
met eigen ogen te bekijken, zijn
Christian en Irene (62) Hanson met
hun caravan vanuit het Deense Skan
derborg naar een camping in Bloe-
mendaal gereden. Vanuit daar zullen
ze tien dagen door Nederland gaan
fietsen en dagtripjes maken. Vandaag
staat de Zaanse Schans op het pro
gramma, hun eerste uitje sinds dat ze
hier zijn.
Ze hebben samen met hun hondje
Frieda al een kleine wandeling ge
maakt door het park vol molens, oud-
Hollandse huisjes en polderverge
zichten. „Dit is het Nederland zoals
we het kennen uit onze schoolboe
ken. Nederland, zo leerden we, is een
land onder zeeniveau, dus het is een
gevaarlijk land om te wonen", grin
nikt Irene. „Maar het is prachtig hier,
hoor. Mooi om te zien hoe Hollan
ders met het water leven, hoe de mo
lens hun werk doen. In Denemarken
hebben we ook molens, maar dan al
leen voor windenergie."
Ook viel hun oog op de grote
klompen waar nu een rijtje toeristen
staat te wachten om ermee te kun-
Overal ter wereld zien
we Nederlanders. Is er
iets mis met hun land?
nen poseren. Irene: „Ha, daar wilden
we meteen al mee op de foto. Wooden
shoes zijn toch wel het meest Hol
landse wat je kan bedenken. Ik heb
ook meteen een setje gekocht - een
stuk kleiner weliswaar - voor aan de
sleutelbos."
Drie dagen geleden is het Deense
stel aangekomen op hun camping
plaats in Bloemendaal. Het bevalt ze
goed. Christian: „Er gebeurt van alles
daar aan het strand. Er zijn strand
tenten, huisjes en zelfs een theater in
de duinen. In Denemarken is het niet
toegestaan om iets op het strand te
plaatsen, dus we kijken onze ogen uit
PUCK KOOKT BUITEN
RECEPT
vr,a
Verse abrikozen
compote
met amandel
en pistache
donderdag 7 juli 2016
GO
Hollandser kan niet
Jette Pellemans
44
—Christian Hanson
Irene en
Christian
Hanson uit
Denemarken
poseren met de
reuzeklompen.
FOTOSHODYCAREMAN
We gaan naar buiten! Tijd voor
salades, eenpansgerechten
en andere makkelijke happen.
Deze zomer kookt culinair
journalist Puck
Kerkhoven gerechten
die je buiten bereidt
achter je barbecue,
gasstel of de
pitten van
de buiten
keuken.
Vandaag:
abrikozen
compote.
Ongelofelijk, maar
deze abrikozen
compote maak je
moeiteloos buiten, met al
leen een hapjespan en
een scherp mesje. Zelfs
op een gasbrandertje, in
het deksel van de kam-
peerpannenset.
Dit succesnummer is geïn
spireerd op een Turks re
cept uit Duizend-en-één
Smaken van Claudia
Roden. Ik heb het aange
past aan de buitenkeuken
en serveer het in deze tijd
vaak als hoogzomers
toetje. In het Mid
den-Oosten en ook
- Griekenland krijg je
vaak verse of ge
droogde vruchten in
siroop bij een kopje
koffie, als laatste ge
rechtje van een feestmaal.
Dan weet je als gast:
hierna komt niets meer.
Nou, hierna komt nog een
heleboel: we koken de ko
mende zeven weken lek
ker buiten.
Buiten doen we niet pietje
precies tot op de gram
nauwkeurig, want mis
schien heb je net even
geen keukenweegschaal
of maatbeker bij de hand.
Daarom geef ik de hoe
veelheden in grammen en
deciliters, maar ook ver
taald naar kopjes, eetle
pels, handjes, snufjes. De
timing komt ook niet op de
seconde, hoewel (tip!)
bijna iedereen een timer
op zijn mobieltje heeft.
Ingrediënten
Dessert of bijgerecht
voor 3 a 4 personen
500 gram rijpe, niet te
zachte abrikozen; 2,5 dl
waterfl kopje); 100 gram
suiker (6 flinke eetle
pels); 25 gram blanke
amandelen, grof gesne
den (1 handje); 25 gram
gepelde pistachenootjes
(1 handje); muntblaadjes.
Bereiding
Overgiet abrikozen met
kokend water, laat 2 mi
nuten staan. Giet af, laat
iets afkoelen en peuter
met behulp van puntig
mesje velletjes eraf.
Abrikozen halveren en
ontpitten.
Zet ook pistachenoot
jes paar minuten te week
in heet water. Giet af,
wrijf vliesjes eraf. Priegel-
werkje, maar het is va
kantie, je hebt de tijd!
Meng in hapjespan sui
ker door ca. 2,5 dl water.
Leg abrikozenhelften
erin, breng aan kook en
laat 2 a 3 minuten koken
tot ze zachter zijn. Neem
abrikozen eruit, laat
kookvocht inkoken tot
dikke siroop.
Leg abrikozen terug,
bestrooi met amandeltjes
en ontvliesde pistache
nootjes. Laat 2 minuten
op klein pitje meeprutte-
len. Doe over in schaal
en laat afkoelen. Garneer
met muntblaadjes.
Heerlijk als dessert met
klodder dikke Griekse
yoghurt of yoghurtijs (als
je de luxe van een diep
vries hebt). Of opsnoe
pen bij afsluitend kopje
koffie.