Zomerse abrikozen 6 mm hier." Wel zien ze verschillen in hoe de mensen zich gedragen. Christian vertelt over een groepje jongeren dat tegenover hen op de camping staat. „Er werd gedronken, hard gepraat en volgens mij een joint doorgegeven in een kring. Daar zaten we wel met verbazing naar te kijken. Dat zou in Denemarken nooit kunnen." Introvert Irene vult aan: „Ik denk op zich dat Deense en Hollandse jongeren rede lijk op elkaar lijken, alleen zijn De nen wat introverter. Het duurt even voordat je iemand écht leert kennen, terwijl hier in Nederland iedereen meteen open en vriendelijk is. En in Denemarken is wiet verboden, dus dat zal je sowieso niet zo snel zien in het openbaar." Met hond Frieda zijn Christian en Irene enigszins beperkt in hun activi teiten. Christian: „We zullen daarom niet te veel naar steden gaan, al wil len we wel proberen Frieda mee op een rondvaartboot in Amsterdam te krijgen. Ik heb goede hoop op dat wel gaat lukken." Vanuit alle uithoeken van de wereld komen toeristen naar Nederland om zich te vergapen aan polders, musea, molens en historische steden. Wat zoeken ze hier? Vandaag: Christian (64) en Irene (62) Hanson en hondje Frieda uit Skanderborg (Denemarken) op de Zaanse Schans. S Jk V e kwamen overal ter WÊmm wereld zoveel Neder- W W landers tegen", zegt Christian Hanson (64) met geamu seerde blik, „dat we dachten: is er iets mis met hun éigen land?" Om dat met eigen ogen te bekijken, zijn Christian en Irene (62) Hanson met hun caravan vanuit het Deense Skan derborg naar een camping in Bloe- mendaal gereden. Vanuit daar zullen ze tien dagen door Nederland gaan fietsen en dagtripjes maken. Vandaag staat de Zaanse Schans op het pro gramma, hun eerste uitje sinds dat ze hier zijn. Ze hebben samen met hun hondje Frieda al een kleine wandeling ge maakt door het park vol molens, oud- Hollandse huisjes en polderverge zichten. „Dit is het Nederland zoals we het kennen uit onze schoolboe ken. Nederland, zo leerden we, is een land onder zeeniveau, dus het is een gevaarlijk land om te wonen", grin nikt Irene. „Maar het is prachtig hier, hoor. Mooi om te zien hoe Hollan ders met het water leven, hoe de mo lens hun werk doen. In Denemarken hebben we ook molens, maar dan al leen voor windenergie." Ook viel hun oog op de grote klompen waar nu een rijtje toeristen staat te wachten om ermee te kun- Overal ter wereld zien we Nederlanders. Is er iets mis met hun land? nen poseren. Irene: „Ha, daar wilden we meteen al mee op de foto. Wooden shoes zijn toch wel het meest Hol landse wat je kan bedenken. Ik heb ook meteen een setje gekocht - een stuk kleiner weliswaar - voor aan de sleutelbos." Drie dagen geleden is het Deense stel aangekomen op hun camping plaats in Bloemendaal. Het bevalt ze goed. Christian: „Er gebeurt van alles daar aan het strand. Er zijn strand tenten, huisjes en zelfs een theater in de duinen. In Denemarken is het niet toegestaan om iets op het strand te plaatsen, dus we kijken onze ogen uit PUCK KOOKT BUITEN RECEPT vr,a Verse abrikozen compote met amandel en pistache donderdag 7 juli 2016 GO Hollandser kan niet Jette Pellemans 44 —Christian Hanson Irene en Christian Hanson uit Denemarken poseren met de reuzeklompen. FOTOSHODYCAREMAN We gaan naar buiten! Tijd voor salades, eenpansgerechten en andere makkelijke happen. Deze zomer kookt culinair journalist Puck Kerkhoven gerechten die je buiten bereidt achter je barbecue, gasstel of de pitten van de buiten keuken. Vandaag: abrikozen compote. Ongelofelijk, maar deze abrikozen compote maak je moeiteloos buiten, met al leen een hapjespan en een scherp mesje. Zelfs op een gasbrandertje, in het deksel van de kam- peerpannenset. Dit succesnummer is geïn spireerd op een Turks re cept uit Duizend-en-één Smaken van Claudia Roden. Ik heb het aange past aan de buitenkeuken en serveer het in deze tijd vaak als hoogzomers toetje. In het Mid den-Oosten en ook - Griekenland krijg je vaak verse of ge droogde vruchten in siroop bij een kopje koffie, als laatste ge rechtje van een feestmaal. Dan weet je als gast: hierna komt niets meer. Nou, hierna komt nog een heleboel: we koken de ko mende zeven weken lek ker buiten. Buiten doen we niet pietje precies tot op de gram nauwkeurig, want mis schien heb je net even geen keukenweegschaal of maatbeker bij de hand. Daarom geef ik de hoe veelheden in grammen en deciliters, maar ook ver taald naar kopjes, eetle pels, handjes, snufjes. De timing komt ook niet op de seconde, hoewel (tip!) bijna iedereen een timer op zijn mobieltje heeft. Ingrediënten Dessert of bijgerecht voor 3 a 4 personen 500 gram rijpe, niet te zachte abrikozen; 2,5 dl waterfl kopje); 100 gram suiker (6 flinke eetle pels); 25 gram blanke amandelen, grof gesne den (1 handje); 25 gram gepelde pistachenootjes (1 handje); muntblaadjes. Bereiding Overgiet abrikozen met kokend water, laat 2 mi nuten staan. Giet af, laat iets afkoelen en peuter met behulp van puntig mesje velletjes eraf. Abrikozen halveren en ontpitten. Zet ook pistachenoot jes paar minuten te week in heet water. Giet af, wrijf vliesjes eraf. Priegel- werkje, maar het is va kantie, je hebt de tijd! Meng in hapjespan sui ker door ca. 2,5 dl water. Leg abrikozenhelften erin, breng aan kook en laat 2 a 3 minuten koken tot ze zachter zijn. Neem abrikozen eruit, laat kookvocht inkoken tot dikke siroop. Leg abrikozen terug, bestrooi met amandeltjes en ontvliesde pistache nootjes. Laat 2 minuten op klein pitje meeprutte- len. Doe over in schaal en laat afkoelen. Garneer met muntblaadjes. Heerlijk als dessert met klodder dikke Griekse yoghurt of yoghurtijs (als je de luxe van een diep vries hebt). Of opsnoe pen bij afsluitend kopje koffie.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 50