0
O
O
O
Concert at Sea
Zeeuws mosselbier: om te
drinken en mee te koken
ZEELAND 11
MARGOT
BEOORDELING
Voorgerecht
cultuurmosseltjes uit Bruinisse bevatten nogal
wat krabbetjes. Ze zijn klaargemaakt met ko
kos, citroengras, pepertjes en Thaise basilicum
en daar verdrinken we al onze frietjes in, zo
lekker. Om de een of andere reden heb ik buik-
spek besteld, terwijl ik een moeilijke vleeseter
ben. Gefrituurde sprinkhanen, jummie, maar
vetranden doen me rillen. De dikke lap buik-
spek op het bord bezit wel massa's smaak door
de XO saus, een olieachtig mengseltje dat vaak
varkensvlees en garnalen bevat. Fleur ziet me
huiveren en laat het vetstuk extra opbakken,
waarna dit verwende poppetje het wel durft te
eten. Het witte gestoomde broodje is een luch
tig wonderwolkje, met al het verslavende maar
niet het logge van bapao. De zoetzure groen
ten erbij zijn vooral rauw en zuur, de gebak
ken rijst zou een mooi maaltje op zichzelf zijn.
We delen de twee desserts: gekaramelliseer-
de ananas met mint-coulis, witte chocolade
mousse en een bolletje ijs. Geen decadent kara
melfeestje helaas, alles is heel subtiel. Het pas
sievruchtenijs met wat koekkruimeltjes likken
we van het bord. In een glazen potje komt aard
beiencappuccino, wat gelukkig niks met koffie
te maken heeft: zomerse aardbeitjes, heel en
gepureerd, met sake en citroen. Met romig va-
nille-ijs en verstopte aardbeienknispertjes is
dit een prachtige zomerse afsluiter.
Wat leuk dat Oester Soja een heel eigen
koers vaart: fusion, biologisch, wel die servet
ring, niet de smeltende boter. Gestyled tot in
de puntjes, soms een beetje hit miss. Maar
wel met oprecht enthousiasme. Wekelijks je
kaart omgooien vergt lef, net zoals smileys bij
je wijn zetten. Dubbele punt en haakje sluiten
vinden wij, zelfs af en toe een hoofdletter D.
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Blij dat het weer Concert at Sea is dit
weekend. Vanaf een van de eerste edi
ties ben ik fan en heb ik bijna alle jaren
op de Brouwersdam gestaan. In regen en wind
of in de brandende zon, met of zonder knal
geel petje op; ik ben er graag bij.
Het eerste jaar dat we gingen, stonden we
op de dam zelf. De Mannen waren toen nog
Mannetjes en ze waren mee. Dat het begon te
plenzen en we in een lek tentje vlakbij op een
camping sliepen, mocht de pret niet drukken.
Een andere keer was het bloedheet en ver
bleef ik met vriendinnen in een nabij gelegen
hotel, omdat een van hen haar veertigste ver
jaardag daar vierde. Een super weekend was
het.
De laatste jaren gaan we altijd met een paar
vriendinnen op vrijdag. Heerlijk er even uit
en je weer jong voelen. Al kwam de opmer
king van een jongen die ons een paar jaar te
rug 'leuke Libelle-vrouwen' noemde wel even
hard aan, uiteindelijk kon het ons niets sche
len.
We eten er ook. Terwijl we wachten op een
volgende act op het podium banen een paar
van ons zich een weg naar het eten. En in te
genstelling tot wat je verwacht op een festival
van die grootte, is het eten goed en smakelijk,
soms biologisch en Zeeuws. Dit jaar hebben
ze zelfs gluten- en lactosevrij voedsel.
Ik ga weer voor de biologische friet. Makke
lijk thuis te maken door de Mannen. Die gaan
vast voetbal kijken.
Was de biologische aardappelen en snij ze
in frites mét schil. Bak ze kort voor in olie van
160C en daarna nog even 2 minuten in olie
van 200C.
Lekker met zelfgemaakte mayonaise.
In tegenstelling tot wat je verwacht op een
festival van die grootte, is het eten goed en
smakelijk, soms biologisch en Zeeuws
VROUWENPOLDER Op land
goed 't Vierendeel in Vrou
wenpolder worden meer dan
vijftig soorten Zeeuwse
streekproducten gemaakt. Ze
maken er onder andere jams,
chutneys, wijnen en likeuren.
Nu zijn ze bezig met de ont
wikkeling van een Zeeuwse
port en onlangs werd er een
rosé prosecco, onder de naam
Parel, gelanceerd. Daarnaast
brouwen ze zelf bier zoals het
Vrouwenpolderse blondje en
Zeeuws mosselbier.
Van al hun producten is dit
mosselbier het meest succes
vol. Het is een wit bier in een
fles met een afwijkende maat
van 375 ml, met een fris zuur
tje dat goed bij een pan mos
selen past. En niet alleen om
erbij op te drinken maar ook
om de mosselen in te koken.
Tot nu toe brouwden ze er
jaarlijks ongeveer 5000 flesjes
van.
Jurjen van Opstal, eigenaar
van 't Vierendeel, vertelt niet
zonder trots dat er dit jaar
waarschijnlijk wel meer dan
12.000 flesjes bier gebrouwen
gaan worden. Hoe dat komt?
De flesjes bier gaan als war
me broodjes over de toon
bank bij Proef Neeltje Jans
mosselen. Ze gaan daar pak
ketten met mosselen, krui
den, sausjes, bier en wijn aan
bieden. Kant-en-klaar zodat
de mensen thuis op een mak
kelijke manier een pan mosse
len kunnen maken.
Van Opstal is daar blij mee.
'We zijn trots dat ons bier zo
goed verkoopt. We maken het
helemaal zelf. De ingrediën
ten zijn zoveel mogelijk op na
tuurlijke basis en komen hier
vandaan. Alleen het mout ko
pen we in.'
zaterdag 2 juli 2016
Gastvrouw Fleur Verloo serveert de gerech
ten. Foto links: een sushigerecht.
FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Jurjen van Opstal brouwt mosselbier. foto ruben oreel
Voor het koken van 2 kilo
mosselen heb je één flesje
bier nodig. Om er bij te drin
ken misschien wel meer dan
één dan een flesje.