0 O O O Concert at Sea Zeeuws mosselbier: om te drinken en mee te koken ZEELAND 11 MARGOT BEOORDELING Voorgerecht cultuurmosseltjes uit Bruinisse bevatten nogal wat krabbetjes. Ze zijn klaargemaakt met ko kos, citroengras, pepertjes en Thaise basilicum en daar verdrinken we al onze frietjes in, zo lekker. Om de een of andere reden heb ik buik- spek besteld, terwijl ik een moeilijke vleeseter ben. Gefrituurde sprinkhanen, jummie, maar vetranden doen me rillen. De dikke lap buik- spek op het bord bezit wel massa's smaak door de XO saus, een olieachtig mengseltje dat vaak varkensvlees en garnalen bevat. Fleur ziet me huiveren en laat het vetstuk extra opbakken, waarna dit verwende poppetje het wel durft te eten. Het witte gestoomde broodje is een luch tig wonderwolkje, met al het verslavende maar niet het logge van bapao. De zoetzure groen ten erbij zijn vooral rauw en zuur, de gebak ken rijst zou een mooi maaltje op zichzelf zijn. We delen de twee desserts: gekaramelliseer- de ananas met mint-coulis, witte chocolade mousse en een bolletje ijs. Geen decadent kara melfeestje helaas, alles is heel subtiel. Het pas sievruchtenijs met wat koekkruimeltjes likken we van het bord. In een glazen potje komt aard beiencappuccino, wat gelukkig niks met koffie te maken heeft: zomerse aardbeitjes, heel en gepureerd, met sake en citroen. Met romig va- nille-ijs en verstopte aardbeienknispertjes is dit een prachtige zomerse afsluiter. Wat leuk dat Oester Soja een heel eigen koers vaart: fusion, biologisch, wel die servet ring, niet de smeltende boter. Gestyled tot in de puntjes, soms een beetje hit miss. Maar wel met oprecht enthousiasme. Wekelijks je kaart omgooien vergt lef, net zoals smileys bij je wijn zetten. Dubbele punt en haakje sluiten vinden wij, zelfs af en toe een hoofdletter D. Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Blij dat het weer Concert at Sea is dit weekend. Vanaf een van de eerste edi ties ben ik fan en heb ik bijna alle jaren op de Brouwersdam gestaan. In regen en wind of in de brandende zon, met of zonder knal geel petje op; ik ben er graag bij. Het eerste jaar dat we gingen, stonden we op de dam zelf. De Mannen waren toen nog Mannetjes en ze waren mee. Dat het begon te plenzen en we in een lek tentje vlakbij op een camping sliepen, mocht de pret niet drukken. Een andere keer was het bloedheet en ver bleef ik met vriendinnen in een nabij gelegen hotel, omdat een van hen haar veertigste ver jaardag daar vierde. Een super weekend was het. De laatste jaren gaan we altijd met een paar vriendinnen op vrijdag. Heerlijk er even uit en je weer jong voelen. Al kwam de opmer king van een jongen die ons een paar jaar te rug 'leuke Libelle-vrouwen' noemde wel even hard aan, uiteindelijk kon het ons niets sche len. We eten er ook. Terwijl we wachten op een volgende act op het podium banen een paar van ons zich een weg naar het eten. En in te genstelling tot wat je verwacht op een festival van die grootte, is het eten goed en smakelijk, soms biologisch en Zeeuws. Dit jaar hebben ze zelfs gluten- en lactosevrij voedsel. Ik ga weer voor de biologische friet. Makke lijk thuis te maken door de Mannen. Die gaan vast voetbal kijken. Was de biologische aardappelen en snij ze in frites mét schil. Bak ze kort voor in olie van 160C en daarna nog even 2 minuten in olie van 200C. Lekker met zelfgemaakte mayonaise. In tegenstelling tot wat je verwacht op een festival van die grootte, is het eten goed en smakelijk, soms biologisch en Zeeuws VROUWENPOLDER Op land goed 't Vierendeel in Vrou wenpolder worden meer dan vijftig soorten Zeeuwse streekproducten gemaakt. Ze maken er onder andere jams, chutneys, wijnen en likeuren. Nu zijn ze bezig met de ont wikkeling van een Zeeuwse port en onlangs werd er een rosé prosecco, onder de naam Parel, gelanceerd. Daarnaast brouwen ze zelf bier zoals het Vrouwenpolderse blondje en Zeeuws mosselbier. Van al hun producten is dit mosselbier het meest succes vol. Het is een wit bier in een fles met een afwijkende maat van 375 ml, met een fris zuur tje dat goed bij een pan mos selen past. En niet alleen om erbij op te drinken maar ook om de mosselen in te koken. Tot nu toe brouwden ze er jaarlijks ongeveer 5000 flesjes van. Jurjen van Opstal, eigenaar van 't Vierendeel, vertelt niet zonder trots dat er dit jaar waarschijnlijk wel meer dan 12.000 flesjes bier gebrouwen gaan worden. Hoe dat komt? De flesjes bier gaan als war me broodjes over de toon bank bij Proef Neeltje Jans mosselen. Ze gaan daar pak ketten met mosselen, krui den, sausjes, bier en wijn aan bieden. Kant-en-klaar zodat de mensen thuis op een mak kelijke manier een pan mosse len kunnen maken. Van Opstal is daar blij mee. 'We zijn trots dat ons bier zo goed verkoopt. We maken het helemaal zelf. De ingrediën ten zijn zoveel mogelijk op na tuurlijke basis en komen hier vandaan. Alleen het mout ko pen we in.' zaterdag 2 juli 2016 Gastvrouw Fleur Verloo serveert de gerech ten. Foto links: een sushigerecht. FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Jurjen van Opstal brouwt mosselbier. foto ruben oreel Voor het koken van 2 kilo mosselen heb je één flesje bier nodig. Om er bij te drin ken misschien wel meer dan één dan een flesje.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 47