10 ZEELAND ETEN Oester Soia in Bruinisse We nemen de trap naar het balkon van het nieuwe Oester Soja aan de jachthaven van Bruinisse. Om Zeeuws met een Oosterse touch te proeven. De bediening beneden, van brasserie Sai lor's Inn, stuurt ons zó attent door naar de concurrent op de bovenverdieping dat we er van opkijken. Maar de twee restau rants blijken één bedrijf. Twee concepten, van twee zussen. Iris Verspeten-Verloo doet bene den, Fleur Verloo zwaait boven de scepter. Chef Marco Verspeten is echtgenoot, zwager en chef van beide restaurants, maar koken doet hij alleen voor boven. In augustus krijgt de brasserie voorrang vanwege de vakantie- drukte en is Oester Soja even dicht. Je kunt kiezen uit losse gerechten die tussen voor en hoofd inzitten. Dat aanbod wisselt el ke week, want chef Marco surft mee op de sei zoenen. Hij geeft Zeeuwse streekproducten een Aziatische twist en dat is eigenlijk heel lo gisch: spartelverse zeebeestjes, het umami van HET MENU zeekraal, pure smaken die eigenlijk geen op smuk behoeven. Zoals de amuse-oester met so- javinaigrette meteen bewijst: een wereldcombi natie. De goedlachse serveerster Lisa brengt lekker desembrood met een kannetje olie en zeezout in een oesterschelp. We bewonderen de brandweerrode jurkjes van de bediening en de koningsblauwe rok van eigenaresse Fleur. Sowieso is alles kleurrijk gestyled, met paarse stoelen en orchideeën tot op het toilet. Eetbare bloemetjes vrolijken ook de gerechten op. We bladeren door Fleurs handgeschreven wijnboek en gniffelen om de omschrijvingen: Dikke vette chardonnay? This is the one!, met smi leys erbij. Die smileys krijgen wij ook als de ge rechten doorkomen: sappige carpaccio 'asian style' met gekarameliseerde cashewnoten, kaantjes van oma en knapperige bosui. Ma kreel is a la minute gemarineerd en tot tartaar gehakt, fris door yuzu, met ragfijne linten ven- WAAR kei bovenop. Sushi van Noordzeekrab blijkt een handroll en dat vinden we een beetje jam mer: het puntzakje van noripapier is te stug voor de delicate krab. Wakame-wier in Thaise vissaus is heftig van smaak, bijna zo zout als de Grevelingen. We krijgen hier geen wijn bij maar een kommetje Black Dot sake, uit een strakke wijnfles. De rijstwijn hoort op kamer temperatuur en smaakt zijdezacht. Kreeftenbisque arriveert in een koffiekopje. Net even anders van smaak door een scheutje trufifelroom, goed gevuld met kreeftenvlees. De kreeftenwijn van 2016 is een Weissburgun- der Trocken en die straalt als een zomerzonne tje bij de bisque. Mijn hoogtepunt van de avond is een moot vis: harder in een stoom mandje, op een stronkje paksoi shanghai. Gem ber, sesam en soja, verse harder uit de Ooster- schelde: een supercombinatie van dikke sma ken en heel veel sappigheid. De gewokte hang- REKENING zaterdag 2 juli 2016 Dikke smileys bij de fusion van Zeeuws en Oosters Marloes Matthijssen Het menu wis selt wekelijks, maar de prijs niet: van 4 gangen voor 34,50 tot 7 gan gen voor 57,50. Tot 15 juli is er een Oosterschel- dekreeftmenu met speciaal kreef tenbrood: 3 gan gen voor 59,50, 4 voor 67,- met onder andere kreeft van de BBQ. Er zijn ook oesters, Zeeuwse en Gillardeaus. In de box voor 2 per sonen zitten er acht, van natuur tot gemarineerd en gegratineerd voor 26,-. Oesters Soja Jachthavenweg 61A BRUINISSE 2 x water Bru 0,75 11,- 2 decafé cappuccino 7,50 2 x cava 13,- 4 x arrangementwijn 22,- 2 x vijfgangenmenu 85,- Totaal 138,50

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 46