10 ZEELAND
ETEN
Oester Soia in Bruinisse
We nemen de trap
naar het balkon
van het nieuwe
Oester Soja aan
de jachthaven van
Bruinisse. Om
Zeeuws met een
Oosterse touch
te proeven.
De bediening beneden, van brasserie Sai
lor's Inn, stuurt ons zó attent door naar
de concurrent op de bovenverdieping
dat we er van opkijken. Maar de twee restau
rants blijken één bedrijf. Twee concepten, van
twee zussen. Iris Verspeten-Verloo doet bene
den, Fleur Verloo zwaait boven de scepter.
Chef Marco Verspeten is echtgenoot, zwager
en chef van beide restaurants, maar koken
doet hij alleen voor boven. In augustus krijgt
de brasserie voorrang vanwege de vakantie-
drukte en is Oester Soja even dicht.
Je kunt kiezen uit losse gerechten die tussen
voor en hoofd inzitten. Dat aanbod wisselt el
ke week, want chef Marco surft mee op de sei
zoenen. Hij geeft Zeeuwse streekproducten
een Aziatische twist en dat is eigenlijk heel lo
gisch: spartelverse zeebeestjes, het umami van
HET MENU
zeekraal, pure smaken die eigenlijk geen op
smuk behoeven. Zoals de amuse-oester met so-
javinaigrette meteen bewijst: een wereldcombi
natie. De goedlachse serveerster Lisa brengt
lekker desembrood met een kannetje olie en
zeezout in een oesterschelp. We bewonderen
de brandweerrode jurkjes van de bediening en
de koningsblauwe rok van eigenaresse Fleur.
Sowieso is alles kleurrijk gestyled, met paarse
stoelen en orchideeën tot op het toilet. Eetbare
bloemetjes vrolijken ook de gerechten op.
We bladeren door Fleurs handgeschreven
wijnboek en gniffelen om de omschrijvingen:
Dikke vette chardonnay? This is the one!, met smi
leys erbij. Die smileys krijgen wij ook als de ge
rechten doorkomen: sappige carpaccio 'asian
style' met gekarameliseerde cashewnoten,
kaantjes van oma en knapperige bosui. Ma
kreel is a la minute gemarineerd en tot tartaar
gehakt, fris door yuzu, met ragfijne linten ven-
WAAR
kei bovenop. Sushi van Noordzeekrab blijkt
een handroll en dat vinden we een beetje jam
mer: het puntzakje van noripapier is te stug
voor de delicate krab. Wakame-wier in Thaise
vissaus is heftig van smaak, bijna zo zout als
de Grevelingen. We krijgen hier geen wijn bij
maar een kommetje Black Dot sake, uit een
strakke wijnfles. De rijstwijn hoort op kamer
temperatuur en smaakt zijdezacht.
Kreeftenbisque arriveert in een koffiekopje.
Net even anders van smaak door een scheutje
trufifelroom, goed gevuld met kreeftenvlees.
De kreeftenwijn van 2016 is een Weissburgun-
der Trocken en die straalt als een zomerzonne
tje bij de bisque. Mijn hoogtepunt van de
avond is een moot vis: harder in een stoom
mandje, op een stronkje paksoi shanghai. Gem
ber, sesam en soja, verse harder uit de Ooster-
schelde: een supercombinatie van dikke sma
ken en heel veel sappigheid. De gewokte hang-
REKENING
zaterdag 2 juli 2016
Dikke smileys bij de fusion
van Zeeuws en Oosters
Marloes Matthijssen
Het menu wis
selt wekelijks,
maar de prijs niet:
van 4 gangen voor
34,50 tot 7 gan
gen voor 57,50.
Tot 15 juli is er
een Oosterschel-
dekreeftmenu
met speciaal kreef
tenbrood: 3 gan
gen voor 59,50,
4 voor 67,- met
onder andere
kreeft van de
BBQ. Er zijn ook
oesters, Zeeuwse
en Gillardeaus. In
de box voor 2 per
sonen zitten er
acht, van natuur
tot gemarineerd
en gegratineerd
voor 26,-.
Oesters Soja
Jachthavenweg 61A
BRUINISSE
2 x water Bru 0,75
11,-
2 decafé cappuccino
7,50
2 x cava
13,-
4 x arrangementwijn
22,-
2 x vijfgangenmenu
85,-
Totaal
138,50