O Feest Eetbare scheermessen ZEELAND 15 MARGOT het wel en wee van familie en vrienden. On dertussen sprinten ze af en aan met emmers vol gloeiende kolen en schotels rauwe groen ten, die qua opmaak wel lijken op bruidsboe ketjes. De ossenhaasplakjes komen op tafel: zoet en kruidig en sissend heet in een gietijzeren pan. Tjokvol vlees en saus, kool en uienpartjes. Nog een pannetje volgt. „Zijn dat nou asperges?", vraag ik, terwijl ik het antwoord al weet: witte asperges met een mooie bite liggen gebroeder lijk naast dikke scampi's, in een schuimige poel van gesmolten knoflookboter. De schaal blijft nog tien minuten nasputteren, waardoor de uitjes in het gerecht knapperig en gekara- melliseerd raken. Als enige extra is er witte rijst, die het voor elkaar krijgt om zowel plak kerig als vederlicht te zijn. Een prima hoofd- maal, we krijgen het zelfs niet op. Al hadden we stiekem meer traditionele bijgerechtjes wil len proeven, gewoon voor de smaak: kimchi, zeewier of koude noedels. Helaas staan er geen bijgerechten op de kaart. Verademing De toetjes (of koffie) zijn bij het menu inbe grepen en komen uit de vriezer van de groot handel: roze ijstaart met nepaardbeiensmaak, met gelukkig een gulle portie echte aardbeien ernaast. En lychee-ijs, met dat merkwaardige parfumzoete smaakje, versierd met waterme loen, banaan en slagroom. Iedereen die wil krijgt ook een sinaasappellikeurtje van het huis. We drinken nog een Koreaanse groene thee met de verrassende geur en smaak van ge pofte rijst. Een stortvloed aan chocolaatjes en snoepjes begeleidt de rekening. Wat een gulle en gastvrije plek hier, en wat een verse maal tijd, mét seizoensgroenten. Al staat de tent aan het eind een beetje blauw: vergeleken met de liefdeloze massaproductie van de wokschuren is Goo Li Zeng een verademing. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit waarde geheim van de Zeeuw se kust moeten wel de scheer messen, beter bekend als mes heften, zijn. Ondanks dat ze hier in groten getale worden gevist, gaan het merendeel richting Zuid-Europa. Een ge miste kans want scheermes sen zijn niet alleen lekker, ze zijn ook heel makkelijk klaar te maken. Omdat dit product in eigen provincie wat ondergewaar deerd wordt, werd afgelopen maandag een 'scheermessen trend-event' gehouden bij Seafarm in Kamperland. Dit is een van de bedrijven die in Zeeland mesheften vangen. Dat is nog best een lastige op gave, maar daar hebben ze hier wat op gevonden. Adri Bout, directeur, is trots op de ze uitvinding. „Mesheften staan vlakbij elkaar en verti caal in het zand", vertelt hij. „Wij halen er een strook van ongeveer 1,25 meter breed uit. En net zoals bij haar, als je dat uitdunt, gaat het daarna sneller groeien. Dit diertje rea geert erg gevoelig op prikkels. Bij onraad lopen ze meteen weg. Daarom plaatsen we een viskorf op de bodem. We in jecteren het stuk zand waar de mesheften in staan met water waardoor je een soort van drijfzand krijgt. Zo ko men de mesheften los te staan van de bodem en kun nen ze niet 'weglopen'. Daar naast pompen we er lucht in waardoor er belletjes ont staan. Een belletje zuurstof wordt, als het naar boven gaat, steeds groter. De meshef ten liften zo het vissersschip in. De schelp wordt vervol gens aan boord van een spe ciaal vissersschip meteen ge koeld en verwaterd in bron water volgens een speciale, milieuvriendelijke methode. „Zo gaan ze zandvrij de deur uit." MHij is gelukkig gek op alles wat uit de zee komt. Aan de Franse kust, waar we naartoe willen, is dat volop voorhanden Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland. Wat is het een feestelijk gezicht: al die vlaggen met schooltassen er aan. Echt iets voor deze tijd van het jaar. Voor veel jongeren begint er een geheel nieu we periode in hun leven. En daar kan de vlag voor uit. Ik weet nog dat onze oudste Man examen deed. Hij had een voorgevoel dat het niet mak kelijk zou worden en het was inderdaad span nend en enigszins met de hakken over de sloot. Toch reden genoeg voor een groot feest. Als ik foto's van die heugelijke gebeurtenis te rugkijk, dan zie ik een jongen staan. Als hij nu thuiskomt, is er een Man op bezoek. Twee jaar op kamers in de grote stad brengen een veran dering teweeg. Alleen komt hij steeds minder naar huis. Dat is onderdeel van het volwassen worden. Gelukkig voor ons gaat hij nog wel mee op va kantie. We gaan niet zo lang weg, maar toch is het gezelliger wanneer hij er bij is. We zijn dan weer even een gezin. Gek genoeg kan ik dat soms missen, dat gevoel van samen. Ik ga hem dan ook lekker verwennen. Zo gaat hij volgend jaar vast weer mee. Hij is gelukkig gek op alles wat uit de zee komt. Aan de Franse kust, waar we naar toe willen, is dat volop voorhanden en op ons camping-kooktoestel snel en makkelijk klaar te maken. Krabpoten bijvoorbeeld. Hier ook verkrijg baar. Kook per persoon vier krabpoten in acht minuten gaar in bouillon. Omwikkel ze met een theedoek en sla er zacht op met een ha mer om ze te kraken en zo makkelijk leeg te kunnen peuzelen. Geef er zelfgemaakte ci troenmayonaise bij met wat salade. Om in de stemming te komen. zaterdag 25 juni 2016 (Prijs/kwaliteit telt dubbel) A Scheermessen op het trend-event, foto marieke mandemaker Er verscheen ook een boekje met recepten. Bijvoor beeld om ze te wokken: Fruit wat knoflook, een ui, wat dille, kervel en peterselie zachtjes in olijfolie. Voeg 40 schoonge spoelde scheermessen en een scheutje Noilly Prat toe met een klont roomboter. Wok totdat de schelpen open gaan. Voeg zout, peper, ci troensap en wat olijfolie toe. A Restaurant Goo Li Zeng in Oostburg. Foto links: Scampi's met asperges, fotos peter nicolai KAMPERLAND Het best be-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 52