O
Feest
Eetbare scheermessen
ZEELAND 15
MARGOT
het wel en wee van familie en vrienden. On
dertussen sprinten ze af en aan met emmers
vol gloeiende kolen en schotels rauwe groen
ten, die qua opmaak wel lijken op bruidsboe
ketjes.
De ossenhaasplakjes komen op tafel: zoet en
kruidig en sissend heet in een gietijzeren pan.
Tjokvol vlees en saus, kool en uienpartjes. Nog
een pannetje volgt. „Zijn dat nou asperges?",
vraag ik, terwijl ik het antwoord al weet: witte
asperges met een mooie bite liggen gebroeder
lijk naast dikke scampi's, in een schuimige
poel van gesmolten knoflookboter. De schaal
blijft nog tien minuten nasputteren, waardoor
de uitjes in het gerecht knapperig en gekara-
melliseerd raken. Als enige extra is er witte
rijst, die het voor elkaar krijgt om zowel plak
kerig als vederlicht te zijn. Een prima hoofd-
maal, we krijgen het zelfs niet op. Al hadden
we stiekem meer traditionele bijgerechtjes wil
len proeven, gewoon voor de smaak: kimchi,
zeewier of koude noedels. Helaas staan er geen
bijgerechten op de kaart.
Verademing
De toetjes (of koffie) zijn bij het menu inbe
grepen en komen uit de vriezer van de groot
handel: roze ijstaart met nepaardbeiensmaak,
met gelukkig een gulle portie echte aardbeien
ernaast. En lychee-ijs, met dat merkwaardige
parfumzoete smaakje, versierd met waterme
loen, banaan en slagroom. Iedereen die wil
krijgt ook een sinaasappellikeurtje van het
huis. We drinken nog een Koreaanse groene
thee met de verrassende geur en smaak van ge
pofte rijst. Een stortvloed aan chocolaatjes en
snoepjes begeleidt de rekening. Wat een gulle
en gastvrije plek hier, en wat een verse maal
tijd, mét seizoensgroenten. Al staat de tent aan
het eind een beetje blauw: vergeleken met de
liefdeloze massaproductie van de wokschuren
is Goo Li Zeng een verademing.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
waarde geheim van de Zeeuw
se kust moeten wel de scheer
messen, beter bekend als mes
heften, zijn. Ondanks dat ze
hier in groten getale worden
gevist, gaan het merendeel
richting Zuid-Europa. Een ge
miste kans want scheermes
sen zijn niet alleen lekker, ze
zijn ook heel makkelijk klaar
te maken.
Omdat dit product in eigen
provincie wat ondergewaar
deerd wordt, werd afgelopen
maandag een 'scheermessen
trend-event' gehouden bij
Seafarm in Kamperland. Dit
is een van de bedrijven die in
Zeeland mesheften vangen.
Dat is nog best een lastige op
gave, maar daar hebben ze
hier wat op gevonden. Adri
Bout, directeur, is trots op de
ze uitvinding. „Mesheften
staan vlakbij elkaar en verti
caal in het zand", vertelt hij.
„Wij halen er een strook van
ongeveer 1,25 meter breed uit.
En net zoals bij haar, als je
dat uitdunt, gaat het daarna
sneller groeien. Dit diertje rea
geert erg gevoelig op prikkels.
Bij onraad lopen ze meteen
weg. Daarom plaatsen we een
viskorf op de bodem. We in
jecteren het stuk zand waar
de mesheften in staan met
water waardoor je een soort
van drijfzand krijgt. Zo ko
men de mesheften los te
staan van de bodem en kun
nen ze niet 'weglopen'. Daar
naast pompen we er lucht in
waardoor er belletjes ont
staan. Een belletje zuurstof
wordt, als het naar boven
gaat, steeds groter. De meshef
ten liften zo het vissersschip
in. De schelp wordt vervol
gens aan boord van een spe
ciaal vissersschip meteen ge
koeld en verwaterd in bron
water volgens een speciale,
milieuvriendelijke methode.
„Zo gaan ze zandvrij de deur
uit."
MHij is gelukkig gek op alles wat uit de zee komt.
Aan de Franse kust, waar we naartoe willen, is
dat volop voorhanden
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland.
Wat is het een feestelijk gezicht: al die
vlaggen met schooltassen er aan.
Echt iets voor deze tijd van het jaar.
Voor veel jongeren begint er een geheel nieu
we periode in hun leven. En daar kan de vlag
voor uit.
Ik weet nog dat onze oudste Man examen
deed. Hij had een voorgevoel dat het niet mak
kelijk zou worden en het was inderdaad span
nend en enigszins met de hakken over de
sloot. Toch reden genoeg voor een groot feest.
Als ik foto's van die heugelijke gebeurtenis te
rugkijk, dan zie ik een jongen staan. Als hij nu
thuiskomt, is er een Man op bezoek. Twee jaar
op kamers in de grote stad brengen een veran
dering teweeg.
Alleen komt hij steeds minder naar huis.
Dat is onderdeel van het volwassen worden.
Gelukkig voor ons gaat hij nog wel mee op va
kantie. We gaan niet zo lang weg, maar toch is
het gezelliger wanneer hij er bij is. We zijn
dan weer even een gezin. Gek genoeg kan ik
dat soms missen, dat gevoel van samen. Ik ga
hem dan ook lekker verwennen. Zo gaat hij
volgend jaar vast weer mee.
Hij is gelukkig gek op alles wat uit de zee
komt. Aan de Franse kust, waar we naar toe
willen, is dat volop voorhanden en op ons
camping-kooktoestel snel en makkelijk klaar
te maken.
Krabpoten bijvoorbeeld. Hier ook verkrijg
baar. Kook per persoon vier krabpoten in acht
minuten gaar in bouillon. Omwikkel ze met
een theedoek en sla er zacht op met een ha
mer om ze te kraken en zo makkelijk leeg te
kunnen peuzelen. Geef er zelfgemaakte ci
troenmayonaise bij met wat salade. Om in de
stemming te komen.
zaterdag 25 juni 2016
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
A Scheermessen op het trend-event, foto marieke mandemaker
Er verscheen ook een
boekje met recepten. Bijvoor
beeld om ze te wokken: Fruit
wat knoflook, een ui, wat dille,
kervel en peterselie zachtjes
in olijfolie. Voeg 40 schoonge
spoelde scheermessen en
een scheutje Noilly Prat toe
met een klont roomboter.
Wok totdat de schelpen open
gaan. Voeg zout, peper, ci
troensap en wat olijfolie toe.
A Restaurant Goo Li Zeng in Oostburg.
Foto links: Scampi's met asperges, fotos peter nicolai
KAMPERLAND Het best be-