K 14 ZEELAND Goo Li Zeng in Oostburg Na een overdosis wokfabriekgeweld ga ik op zoek naar Aziatisch eten dat wél met liefde wordt bereid. We belanden in Oostburg, waar zich zowaar een Koreaan bevindt. ETEN 'Jl Laatst liep ik met een leeg bord door een wokfabriek. Welke doet er niet toe, want ze doen toch allemaal het zelfde: een piepklein lauw buffet, diepvries sushi, een grillplaat en een wokgedeelte. Waar weemoedig ogende chefs je maaltje bereiden met laffe sausjes. Warmhoudbakken met slappe snacks, vies ijs dat je zelf mag scheppen. Met oogballen (zo noemt mijn zoontje lychees) en ander fruit, dat verre van fruitig is door de zure conserve- ringssapjes. Ik scharrelde rond door die im mense lawaaihal en begreep het niet. Waarom is het hier altijd volle bak, als het eten zo be droevend is? Het meest verdrietig was nog het tekstbordje bij het rauwe vlees. Echte Angus biefstuk, m'n schoenzolen. Op zoek dus naar iets anders. In Nederland bevindt zich een tiental Koreaanse restaurants (de fusion-pan-Aziaten niet meegeteld) en één ervan zit in Oostburg. Gastvrouw Guan Fen en chef Chen Jie zijn Chinees, maar heb ben een fascinatie voor de Koreaanse keuken en serveren sinds 2008 Koreaanse specialitei ten. Je kunt hier grillen aan tafel of kiezen van de kaart. Goo Li Zeng is met recht een eethuis, omdat het voelt alsof je bij iemand thuis gaat eten. Behang met boomstammen en gordijnen met een pandabeertje maken het gezellig. De tafels zijn bonkig en solide, met een grote poot die je beenruimte belemmert. Maar na beter kijken snappen we waarom: in de tafels zit een ronde grill verstopt, inclusief afzuigsysteem. We krijgen een plekje naast de deur, normali ter de tafel die je beleefd afslaat vanwege tocht. Maar hier blijkt het de beste plaats, omdat vrij wel iedereen speklapjes, spiesjes en brochetten aan het roosteren is. De afzuigers werken wel, maar de temperatuur stijgt rap. Dankzij het in- en uitlopen van de rokers ontstaat af en toe een welkom windje. Frisse lucht door rokers, wie had dat gedacht. Een amuse, dat hadden we ook niet ver wacht: een knapperig miniloempiaatje en een bijzonder gefrituurd buideltje van filodeeg, vol zachte vis en verse knoflook. Op tafel komen dipsausjes, soja- en chilisaus: in bulgogi-stijl, wat Koreaans is voor vuurvlees. We dippen en thousiast ons voorgerecht diep in de sausjes: kimchi loempia's, met gefermenteerde kool en pittig rundvlees. De chilisaus begint zoetig maar laait op tot een binnenbrandje: hoestend zitten we aan tafel. Vuurvlees, inderdaad. En wij patsers hadden nog wel om extra pittig ge vraagd. Guan Fen brengt direct een glaasje wa ter en suggereert voorzichtig dat de ossenhaas van straks ook medium pikant kan worden klaargemaakt. Vaste gast Ondertussen komt een familie met een jon gen in een elektrische rolstoel de zaak binnen. Het personeel verschuift direct de zware tafels en doet er alles aan om plek te maken. „Ja, dat krijg je als je vaste gast bent", zegt de man goedkeurend richting de andere eters. Maar volgens mij is vrijwel iedereen hier een vaste eter: Guan Fen en haar team begroeten zowat alle binnenkomers met een vrolijk Zeeuws-Vlaams 'eej!' en oprechte vragen over HET MENU WAAR REKENING zaterdag 25 juni 2016 Koreaans dineren met asperge Marloes Matthijssen Voorgerechten zijn er vanaf 5,- (kimchi loempia) tot 9,50 (kikker- billen). De duurste reguliere hoofdge rechten zijn 20,50 (inktvis, ossenhaas). Op de specialitei- tenlijst staan twee soorten paling 23,- en 24,-) en lamskoteletten (€24,-) Grillen kan voor 30,50 of 43,50 per per soon (extra: sint ja kobsschelpen en lamskoteletten). Voor vegetariërs is er een groente gerecht, kinderen eten friet met kip of frikandellen. Goo Li Zeng Nieuwstraat 77 OOSTBURG 2 Menu A 57,- 1 Koreaanse thee 2,50 1 Chinees bier 2,60 1 Koreaans bier 2,60 1 Koreaanse sake 6,50 1 Spa 1,80 Totaal CO N

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 51