K
14 ZEELAND
Goo Li Zeng in Oostburg
Na een overdosis
wokfabriekgeweld
ga ik op zoek naar
Aziatisch eten dat
wél met liefde
wordt bereid. We
belanden in
Oostburg, waar
zich zowaar een
Koreaan bevindt.
ETEN
'Jl
Laatst liep ik met een leeg bord door
een wokfabriek. Welke doet er niet
toe, want ze doen toch allemaal het
zelfde: een piepklein lauw buffet,
diepvries sushi, een grillplaat en
een wokgedeelte. Waar weemoedig ogende
chefs je maaltje bereiden met laffe sausjes.
Warmhoudbakken met slappe snacks, vies ijs
dat je zelf mag scheppen. Met oogballen (zo
noemt mijn zoontje lychees) en ander fruit,
dat verre van fruitig is door de zure conserve-
ringssapjes. Ik scharrelde rond door die im
mense lawaaihal en begreep het niet. Waarom
is het hier altijd volle bak, als het eten zo be
droevend is? Het meest verdrietig was nog het
tekstbordje bij het rauwe vlees. Echte Angus
biefstuk, m'n schoenzolen.
Op zoek dus naar iets anders. In Nederland
bevindt zich een tiental Koreaanse restaurants
(de fusion-pan-Aziaten niet meegeteld) en
één ervan zit in Oostburg. Gastvrouw Guan
Fen en chef Chen Jie zijn Chinees, maar heb
ben een fascinatie voor de Koreaanse keuken
en serveren sinds 2008 Koreaanse specialitei
ten. Je kunt hier grillen aan tafel of kiezen van
de kaart. Goo Li Zeng is met recht een eethuis,
omdat het voelt alsof je bij iemand thuis gaat
eten. Behang met boomstammen en gordijnen
met een pandabeertje maken het gezellig. De
tafels zijn bonkig en solide, met een grote poot
die je beenruimte belemmert. Maar na beter
kijken snappen we waarom: in de tafels zit een
ronde grill verstopt, inclusief afzuigsysteem.
We krijgen een plekje naast de deur, normali
ter de tafel die je beleefd afslaat vanwege tocht.
Maar hier blijkt het de beste plaats, omdat vrij
wel iedereen speklapjes, spiesjes en brochetten
aan het roosteren is. De afzuigers werken wel,
maar de temperatuur stijgt rap. Dankzij het
in- en uitlopen van de rokers ontstaat af en toe
een welkom windje. Frisse lucht door rokers,
wie had dat gedacht.
Een amuse, dat hadden we ook niet ver
wacht: een knapperig miniloempiaatje en een
bijzonder gefrituurd buideltje van filodeeg, vol
zachte vis en verse knoflook. Op tafel komen
dipsausjes, soja- en chilisaus: in bulgogi-stijl,
wat Koreaans is voor vuurvlees. We dippen en
thousiast ons voorgerecht diep in de sausjes:
kimchi loempia's, met gefermenteerde kool en
pittig rundvlees. De chilisaus begint zoetig
maar laait op tot een binnenbrandje: hoestend
zitten we aan tafel. Vuurvlees, inderdaad. En
wij patsers hadden nog wel om extra pittig ge
vraagd. Guan Fen brengt direct een glaasje wa
ter en suggereert voorzichtig dat de ossenhaas
van straks ook medium pikant kan worden
klaargemaakt.
Vaste gast
Ondertussen komt een familie met een jon
gen in een elektrische rolstoel de zaak binnen.
Het personeel verschuift direct de zware tafels
en doet er alles aan om plek te maken. „Ja, dat
krijg je als je vaste gast bent", zegt de man
goedkeurend richting de andere eters. Maar
volgens mij is vrijwel iedereen hier een vaste
eter: Guan Fen en haar team begroeten zowat
alle binnenkomers met een vrolijk
Zeeuws-Vlaams 'eej!' en oprechte vragen over
HET MENU
WAAR
REKENING
zaterdag 25 juni 2016
Koreaans dineren met asperge
Marloes Matthijssen
Voorgerechten
zijn er vanaf 5,-
(kimchi loempia)
tot 9,50 (kikker-
billen). De duurste
reguliere hoofdge
rechten zijn
20,50 (inktvis,
ossenhaas).
Op de specialitei-
tenlijst staan twee
soorten paling
23,- en 24,-) en
lamskoteletten
(€24,-)
Grillen kan voor
30,50 of
43,50 per per
soon (extra: sint ja
kobsschelpen en
lamskoteletten).
Voor vegetariërs
is er een groente
gerecht, kinderen
eten friet met kip
of frikandellen.
Goo Li Zeng
Nieuwstraat 77
OOSTBURG
2 Menu A
57,-
1 Koreaanse thee
2,50
1 Chinees bier
2,60
1 Koreaans bier
2,60
1 Koreaanse sake
6,50
1 Spa
1,80
Totaal
CO
N