44 WisVi Black eyed peas 8 Marcel Warmenhoven woonde in Rotterdam en Maastricht, maar vond uiteindelijk rust in Sint- Annaland. Hij is een van de deelnemers aan het Zomeratelier van CBK. Afvalhout „Door de jaren heen heb ik met veel verschillende materialen gewerkt. Afvalhout speelde lange tijd een grote rol. Ik begon daarmee in mijn periode aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht. Ik had weinig te beste den en zocht mijn materialen op straat, bij het grofvuil. Zo lagen daar eens twee boenborstels die ik op el kaar zette, daarin zag ik de bek van een hond. Lijf, poten en staart waren er al gauw bij verzonnen. Er volgde een hele serie met dat soort snelle vondsten. Ik leerde om die materialen meer naar mijn hand te zetten, zo ontstonden er ingeni euze beelden van dieren en mensen. Ik gebruikte bijvoorbeeld de gebogen onderdelen van stoelen." Huidig werk „Onlangs heb ik een groot beeld van een schaap voltooid. De vacht bestaat uit duizenden glanzende kralen. Daarnaast gebruikte ik platen styro- foam, kunststof schuin dat in de bouw gebruikt wordt als isolatiema teriaal. De poten zijn de stelen van berenklauw, die reusachtige planten met witte bloemen." Inspiratie „Mijn inspiratie haal ik veelal uit m'n directe leefomgeving. En deels ook uit materialen die ik vind, vaak bij toeval. Ik noemde al de stelen van de berenklauw. In juni bloeien ze wel 2,5 meter hoog langs de dijken, net buiten Sint-Annaland. In de winter staan alleen de verdroogde stelen nog overeind. Ze hebben een prachtige structuur en zijn oersterk. Toen ik ze voor het eerst zag, wist ik niet wat ik ermee moest, maar ik vond ze zo in trigerend dat ik ze meenam naar mijn atelier. Pas na een jaar of twee vond ik er een eerste toepassing voor." Tholen „Ik ben geen Zeeuw van oorsprong. Ik ben geboren in Rotterdam en in die contreien heb ook het grootste deel van mijn leven doorgebracht. Toen mijn vriend en ik de stad wil den ontvluchten, omdat we het leven er te hectisch vonden, leek Zeeland een aangename optie. In Tholen von den we de ruimtelijkheid waarnaar we op zoek waren. Ze zeggen weieens dat Tholen een ondergeschoven kindje is. Dat zal me een worst wezen. Jammer dat Tholen er zelf geen vrede mee heeft. In onze Ik laat vrienden van elders graag het wonder van eb en vloed zien achtertuin worden op het moment twee hoge flats gebouwd. Zo zonde!" Mooie plek „Er zijn zo veel mooie plekken in Zeeland. De omgeving rond Baarland en Nisse bijvoorbeeld. Maar ik geniet ook van mijn dagelijkse wandeling bij Sint-Annaland. Ik loop dan over de Molendijk onder de hoge populie ren, langs velden met kleurrijke bloe men naar de waterkant bij het Mast gat of de Krabbenkreek. Aan de an dere kant van het dorp kun je langs de schorren lopen waar je in de zo mer bij laag water zilverreigers, lepe laars en kleine steltlopers ziet. Door de polders tussen Sint-Anna land, Stavenisse en Sint-Maartens dijk lopen veel mooie stille wegge tjes. Ik laat vrienden van elders graag het wonder van eb en vloed zien, de geur van het zilte water ruiken. De regenbuien die je ziet aankomen in het lege land met de lage horizon." Restaurant De beste herinnering bewaar ik aan restaurant Katseveer, bij Wilhelmi- nadorp. We aten daar ooit met vrien den. Alles maakte grote indruk; de lo catie, het interieur, het eten, de per fecte bediening. Goed dat je het vraagt, daar moet ik zeker nog eens naartoe." 7 t/m 22 oktober 2016 Zeeu wsch - Vba nderert Gtntwt&etinc^en 'samenbrengen' PUCK KOOKT WANNÉE Hel Zeeuws Orkest Mathieu van Bellen 'Zeeuwse Parels'. HULST SPARK The CLassicaL Band 'WildTerritories'. GROEDE Rang el Silaev. 16 jarig Pianotalent. ZU1DDORPE Seldom Sene. 'Muzikaal Mozaïek' fluitkwintel, HENGSTDIJK Caret Kraayenhof Lavinea Meijer. 'Klankkleuren'. AXEL Sinfonia Rotterdam Laurens Collegium, 'Mozarts Requiem'. SLUIS Bonenschotel met verse worst WWW.FESTIVAL-ZVL.NL donderdag 23 juni 2016 PZ Warmenhoven vindt rust en inspiratie op Tholen Sharon van Oost QB —Marcel Warmenhoven •4 Marcel Warmenhoven: „Ze zeg gen weieens dat Tholen een onder geschoven kindje is. Dat zal me worst wezen." foto dirk-jan gjeltema Tijdens het Zomeratelier van CBK Zeeland, dat van 27 juni tot 4 sep tember duurt, gebruiken zes kunste naars CBK Zeeland als atelier. Ie dere kunstenaar werkt gedurende een week aan een wandvullende te kening, schildering of installatie. Dit werk is tijdens looptijd van de ten toonstelling te zien. Gedurende het maakproces kunnen belangstellen den het atelier bezoeken. Meer informatie over het Zomerate lier op: www.cbkzeeland.nl ADVERTENTIE CelloSctet Amsterdam, 'TrScks' (sacraal, romantisch) HULST Combattimento. 'Toppers' van Bach.Tetemann en Vivaldi, UZENDIJKE Staatsorchester Rheinische Phil harmonie, 'Spaanse Furies'. TERNEUZEN Wie groeide niet op met de kookboeken van Wannée? 106 jaar na de eerste editie van dit handboek van de huishoudschool neemt Puck Kerkhoven een klassieker onder handen. Vandaag: 24 bonenschotel met worst. Black eyed peas? Ik denk niet dat die er al waren in de tijd van Wannée. Wel bruine bonen, witte bonen en citroenbonen. Nu zijn ze overal te koop, in blik. Ze combineren heerlijk met grove verse wor sten. Gebruik voor deze bo nenschotel worst met venkel zaad. En voeg gerust een scheut amberbier toe. Ingrediënten Voor 4 personen 4 verse worsten; 500 g black eyed peas, blik (of witte bonen); 1 ui, gesnipperd; 2 tenen knoflook, gesneden; 2 el olijfolie; 5 stengels bleekselde rij, in maantjes; 8 blaadjes verse salie (snijden), 2 laurier bladen; 1 blik gepelde tomaten; 1/2 theelepel suiker; 1/2 flesje amberbier; 1 bouillonblokje; zout; peper; 3 el paneermeel; 3 salieblaadjes. Bereiding Verwarm oven voor op 180 graden Celsius. Laat worsten in warm water wellen, dep droog met keuken papier. Verhit olijfolie in oven vaste braadpan, bak worsten rondom bruin. Neem uit pan. Bak in braadvet gesnipperde ui, bleekselderij, salie en knof look. Voeg uitgelekte black eyed peas en laurierblad toe, laat goed doorwarmen. Roer er gepelde tomaten door, een scheut amberbier, bouillon blokje en als nodig wat water. Proef, breng op smaak met ruim zout, zwarte peper en sui ker. Leg worsten bovenop bonen, bestrooi met paneer meel en bedruppel met olijfolie. Bak in circa 20 minuten in oven, zonder deksel, totdat korst goudbruin kleurt. Gar neer met salieblad.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 60