44
WisVi
Black eyed peas
8
Marcel Warmenhoven
woonde in Rotterdam en
Maastricht, maar vond
uiteindelijk rust in Sint-
Annaland. Hij is een van
de deelnemers aan het
Zomeratelier van CBK.
Afvalhout
„Door de jaren heen heb ik met veel
verschillende materialen gewerkt.
Afvalhout speelde lange tijd een
grote rol. Ik begon daarmee in mijn
periode aan de Jan van Eyckacademie
in Maastricht. Ik had weinig te beste
den en zocht mijn materialen op
straat, bij het grofvuil. Zo lagen daar
eens twee boenborstels die ik op el
kaar zette, daarin zag ik de bek van
een hond. Lijf, poten en staart waren
er al gauw bij verzonnen.
Er volgde een hele serie met dat
soort snelle vondsten. Ik leerde om
die materialen meer naar mijn hand
te zetten, zo ontstonden er ingeni
euze beelden van dieren en mensen.
Ik gebruikte bijvoorbeeld de gebogen
onderdelen van stoelen."
Huidig werk
„Onlangs heb ik een groot beeld van
een schaap voltooid. De vacht bestaat
uit duizenden glanzende kralen.
Daarnaast gebruikte ik platen styro-
foam, kunststof schuin dat in de
bouw gebruikt wordt als isolatiema
teriaal. De poten zijn de stelen van
berenklauw, die reusachtige planten
met witte bloemen."
Inspiratie
„Mijn inspiratie haal ik veelal uit m'n
directe leefomgeving. En deels ook
uit materialen die ik vind, vaak bij
toeval. Ik noemde al de stelen van de
berenklauw. In juni bloeien ze wel
2,5 meter hoog langs de dijken, net
buiten Sint-Annaland. In de winter
staan alleen de verdroogde stelen nog
overeind. Ze hebben een prachtige
structuur en zijn oersterk. Toen ik ze
voor het eerst zag, wist ik niet wat ik
ermee moest, maar ik vond ze zo in
trigerend dat ik ze meenam naar
mijn atelier. Pas na een jaar of twee
vond ik er een eerste toepassing
voor."
Tholen
„Ik ben geen Zeeuw van oorsprong.
Ik ben geboren in Rotterdam en in
die contreien heb ook het grootste
deel van mijn leven doorgebracht.
Toen mijn vriend en ik de stad wil
den ontvluchten, omdat we het leven
er te hectisch vonden, leek Zeeland
een aangename optie. In Tholen von
den we de ruimtelijkheid waarnaar
we op zoek waren.
Ze zeggen weieens dat Tholen een
ondergeschoven kindje is. Dat zal me
een worst wezen. Jammer dat Tholen
er zelf geen vrede mee heeft. In onze
Ik laat
vrienden van
elders graag
het wonder
van eb en
vloed zien
achtertuin worden op het moment
twee hoge flats gebouwd. Zo zonde!"
Mooie plek
„Er zijn zo veel mooie plekken in
Zeeland. De omgeving rond Baarland
en Nisse bijvoorbeeld. Maar ik geniet
ook van mijn dagelijkse wandeling
bij Sint-Annaland. Ik loop dan over
de Molendijk onder de hoge populie
ren, langs velden met kleurrijke bloe
men naar de waterkant bij het Mast
gat of de Krabbenkreek. Aan de an
dere kant van het dorp kun je langs
de schorren lopen waar je in de zo
mer bij laag water zilverreigers, lepe
laars en kleine steltlopers ziet.
Door de polders tussen Sint-Anna
land, Stavenisse en Sint-Maartens
dijk lopen veel mooie stille wegge
tjes. Ik laat vrienden van elders graag
het wonder van eb en vloed zien, de
geur van het zilte water ruiken. De
regenbuien die je ziet aankomen in
het lege land met de lage horizon."
Restaurant
De beste herinnering bewaar ik aan
restaurant Katseveer, bij Wilhelmi-
nadorp. We aten daar ooit met vrien
den. Alles maakte grote indruk; de lo
catie, het interieur, het eten, de per
fecte bediening. Goed dat je het
vraagt, daar moet ik zeker nog eens
naartoe."
7 t/m 22 oktober 2016
Zeeu wsch - Vba nderert
Gtntwt&etinc^en
'samenbrengen'
PUCK KOOKT WANNÉE
Hel Zeeuws Orkest Mathieu van Bellen 'Zeeuwse Parels'. HULST
SPARK The CLassicaL Band 'WildTerritories'. GROEDE
Rang el Silaev. 16 jarig Pianotalent. ZU1DDORPE
Seldom Sene. 'Muzikaal Mozaïek' fluitkwintel, HENGSTDIJK
Caret Kraayenhof Lavinea Meijer. 'Klankkleuren'. AXEL
Sinfonia Rotterdam Laurens Collegium, 'Mozarts Requiem'. SLUIS
Bonenschotel met
verse worst
WWW.FESTIVAL-ZVL.NL
donderdag 23 juni 2016
PZ
Warmenhoven vindt rust
en inspiratie op Tholen
Sharon van Oost
QB
—Marcel Warmenhoven
•4 Marcel Warmenhoven: „Ze zeg
gen weieens dat Tholen een onder
geschoven kindje is. Dat zal me
worst wezen." foto dirk-jan gjeltema
Tijdens het Zomeratelier van CBK
Zeeland, dat van 27 juni tot 4 sep
tember duurt, gebruiken zes kunste
naars CBK Zeeland als atelier. Ie
dere kunstenaar werkt gedurende
een week aan een wandvullende te
kening, schildering of installatie. Dit
werk is tijdens looptijd van de ten
toonstelling te zien. Gedurende het
maakproces kunnen belangstellen
den het atelier bezoeken.
Meer informatie over het Zomerate
lier op: www.cbkzeeland.nl
ADVERTENTIE
CelloSctet Amsterdam, 'TrScks' (sacraal, romantisch) HULST
Combattimento. 'Toppers' van Bach.Tetemann en Vivaldi, UZENDIJKE
Staatsorchester Rheinische Phil harmonie, 'Spaanse Furies'. TERNEUZEN
Wie groeide niet op met de
kookboeken van Wannée?
106 jaar na de eerste editie
van dit handboek van de
huishoudschool neemt Puck
Kerkhoven een klassieker
onder handen. Vandaag: 24
bonenschotel met worst.
Black eyed peas? Ik denk
niet dat die er al waren in
de tijd van Wannée. Wel
bruine bonen, witte bonen en
citroenbonen. Nu zijn ze overal
te koop, in blik. Ze combineren
heerlijk met grove verse wor
sten. Gebruik voor deze bo
nenschotel worst met venkel
zaad. En voeg gerust een
scheut amberbier toe.
Ingrediënten
Voor 4 personen
4 verse worsten; 500 g black
eyed peas, blik (of witte
bonen); 1 ui, gesnipperd; 2
tenen knoflook, gesneden; 2 el
olijfolie; 5 stengels bleekselde
rij, in maantjes; 8 blaadjes
verse salie (snijden), 2 laurier
bladen; 1 blik gepelde tomaten;
1/2 theelepel suiker; 1/2 flesje
amberbier; 1 bouillonblokje;
zout; peper; 3 el paneermeel;
3 salieblaadjes.
Bereiding
Verwarm oven voor op 180
graden Celsius.
Laat worsten in warm water
wellen, dep droog met keuken
papier. Verhit olijfolie in oven
vaste braadpan, bak worsten
rondom bruin. Neem uit pan.
Bak in braadvet gesnipperde
ui, bleekselderij, salie en knof
look. Voeg uitgelekte black
eyed peas en laurierblad toe,
laat goed doorwarmen. Roer er
gepelde tomaten door, een
scheut amberbier, bouillon
blokje en als nodig wat water.
Proef, breng op smaak met
ruim zout, zwarte peper en sui
ker. Leg worsten bovenop
bonen, bestrooi met paneer
meel en bedruppel met olijfolie.
Bak in circa 20 minuten in
oven, zonder deksel, totdat
korst goudbruin kleurt. Gar
neer met salieblad.