1 r m r 3 f Vlees, kip of vis: duurzame keuze blijft lastig M zegt niets over de manier waarop de tonijn is gevangen. De dolfijn komt soms helemaal niet voor in gebieden waar wordt gevist, terwijl de tonijn daar wel wordt overbevist." Vis van ver Wereldwijd zijn er 280 visserijen die MSC-gecertificeerd zijn, goed voor ongeveer 12 procent van de vis die mondiaal wordt gevangen. Nederland telt twaalf MSC-vissersbedrijven. Dat betekent dat de meeste MSC-vis is geïmporteerd, net als kweekvis met een ASC-keurmerk. Kweekvis is nodig omdat er niet genoeg vis in de zee zwemt om aan de wereldwijde vraag te voldoen. Veel kweekvis krijgt antibiotica toe gediend en zwemt in vervuild water. Voor ASC-vis geldt dat ook, maar in beperkte mate. „Antibiotica is streng gereguleerd en mag alleen in kleine hoeveelheden worden gebruikt", zegt Absil. Bij biologische vis - die is altijd gekweekt - wordt geen antibiotica gebruikt. Ook is daar meer aandacht voor de voerproductie en het dieren welzijn. Volgens Absil is dat laatste wel belangrijk maar heeft het geen prioriteit. „We moeten eerst zorgen dat de visstanden op orde zijn." De meeste kwekerijen bevinden zich aan de andere kant van de wereld, in Azië of Zuid-Amerika. Dat betekent dat veel vis in de super marktschappen van ver komt, wat ten koste gaat van de versheid en kwaliteit. Daarnaast is de uitstoot van CO2 tijdens het transport der mate groot dat je niet kunt spreken van een duurzaam product. Noordzee Maar hoe zit het dan met vis uit de Noordzee? Tot voor kort maakten de meeste Noordzeevissers nog gebruik van de omstreden boomkor, die veel schade aan de natuur berokkent doordat zware visnetten over de zeebodem slepen. Maar volgens Pim Visser is er de laatste jaren sprake van een omslag. „Steeds meer kotters maken gebruik van een nieuw vis tuig: de pulskor. Dat is een veel duur zamere methode." Toch scoren tong en schol, gevan gen met de pulskor, behoorlijk laag op de Viswijzer. Ze krijgen de kleur code oranje (tweede keus) en staan vlak boven de platvissen die zijn ge vangen met de boomkor. Die krijgen rood (vermijden), waar de MSC-tong en -schol de kleur groen (goede vis) krijgen. „De pulskor is vooral goed voor de vissers zelf, omdat zij minder brandstofkosten hebben. In de prak tijk is er nog altijd veel bijvangst", verklaart Christien Absil. Pulskor De Texelse schipper Cor Vonk (32) vist met zijn schip, de TXi Klasina-J, sinds 2011 met de pulskor. „Sindsdien verbruiken we de helft minder brandstof en is de bijvangst bijna gehalveerd", zegt hij. „Ook is er nage noeg geen bodemberoering. Alleen de neus raakt de grond." Vonk doet ook mee met het project Pluisvrij vis sen, waarbij wordt voorkomen dat de oranje draad die aan het visnet zit in zee terechtkomt. „En we nemen zo veel mogelijk afval mee uit zee." Toch komt hij niet in aanmerking voor een MSC-keurmerk. Weinig C02-uitstoot en transportkilometers vallen namelijk niet onder de beoor delingscriteria van het keurmerk. En er is nog te weinig onderzoek gedaan naar de effecten van de puls kor op bepaalde vissoorten, zoals haaien en roggen. „De vis die van ver CONCLUSIE Vis van ver lijkt gemakkelijker een keurmerk te krijgen komt lijkt veel makkelijker een keur merk te krijgen dan vis uit de Noord zee", bromt Vonk. Visboer Voor grote visserijen is het makkelij ker om de tienduizenden euro's voor certificering op te brengen. Hoewel kleine vissers aanspraak kunnen maken op speciale fondsen, zien zij door de hoge kosten en administra tieve last vaak af van certificering. Dat geldt ook voor lokale viswin kels, zoals die van Ronald Dijkshoorn in de Baljuwstraat in Den Helder. In de vitrine liggen tongetjes en schol len die hij vanochtend van de afslag heeft gehaald. Hij pakt een tong en doet de vis in de frituur. „Als ik twee MSC-vissen wil verkopen, moet ik mijn hele winkel laten certificeren", vertelt hij. Een boel 'gedoe' vindt hij, omdat je een gescheiden boekhou ding moet bijhouden en de MSC-vis apart moet bewaren. Daarom kiest hij ervoor zijn vis zonder keurmerk te verkopen. En zo kan het gebeuren dat een deel van de vis die hij verkoopt wel volgens de MSC-richtlijnen is gevangen, maar niet als zodanig over de toonbank gaat. „Voor dezelfde vis moet ik per kilo tien of twintig cent meer betalen om het als MSC-vis te verkopen. Dat is toch waanzin?" Ook Christien Absil zou graag zien dat visboeren eenvoudiger een certi ficering kunnen krijgen. Maar, zegt ze, het is nu eenmaal makkelijker om de retailsector (supermarkten) te verduurzamen. „Bij een supermarkt kan de hele keten in één keer worden gecertificeerd, maar visboeren moet je allemaal individueel benaderen en controleren." Onduidelijkheid Wie duurzame vis op zijn bord wil, moet zich vooralsnog onderdompe len in een zee vol onduidelijkheid. De Viswijzer geeft een overzicht met honderden opties, waar je al snel in kan verdwalen. Daarom is de veilig ste keus uiteindelijk vis met een MSC- of ASC-keurmerk. Biologische vis is eigenlijk de beste optie, maar die moet uit het buiten land komen en is een stuk duurder. Wie liever lokale, verse vis eet, kan beter bij een goede visboer terecht. „Maar vraag vooral waar zijn vis van daan komt", raadt Absil aan. woensdag 22 juni 2016 GO ■4 Lekker vers: vis uit de Noordzee vindt via de visafslag in Den Helder snel zijn weg naar de consu ment. FOTO'S JEAN- PIERRE JANS 1 4 liSste* Kip, vlees of vis: wat is nu de duurzaamste keuze? Een eenduidig antwoord is er niet. Questionmark, opge richt in 2013, probeert met een website en app zo goed mogelijk in kaart te brengen hoe duurzaam en gezond voedselpro ducten zijn. Op basis van een enorme hoeveelheid weten schappelijke gegevens krijgt elk product een 44 —Cor Vonk, visser ^Vis handel op de Albert Cuyp- markt in Amster dam. gemiddeld cijfer. Rundvlees scoort het slechtst op het gebied van milieu, gevolgd door varkensvlees. Kip scoort het beste. „Maar daar staat tegen over dat kippen het wat betreft dierenwel zijn het zwaarst heb ben", zegt Charlotte Linnebank, directeur van Questionmark. Wie voor duurzaam en diervriendelijk gaat, zou een biologisch stukje kip moeten verkiezen boven een gehaktbal of een spek lapje. Vis is het ingewikkeldst om te beoordelen, meent Linnebank. „Er zijn zóveel verschil lende soorten, vangst- gebieden en vangst methoden. Ook vinden in de vissector, buiten West-Europa, vaker mensenrechten schendingen plaats." Wat kun je volgens Questionmark in elk geval veilig eten? Als het om kweekvis gaat: mosselen, zalm, pan- gasius en forel, mits het een keurmerk heeft. Bij wilde vis: haring, mosselen, makreel en kabeljauw met een keurmerk. Ansjovis, sardientjes, garnalen en tonijn scoren beduidend lager als het om duurzaamheid gaat. thequestionmark.org

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 47