Alles is opeens
puur natuur
2
WOUTER KLOOTWIJK
prijspeil DRIELUIK: KIP, VLEES, VIS
Duurzaam Daar sta je dan, vol goede bedoelingen met je
boodschappenkar voor de schappen. Wordt het kip, vis of
vlees? Je gunt zo'n beestje het beste, maar de keurmerken
buitelen over elkaar heen. Hoe zit dat nou precies?
Vandaag aflevering 3 (slot): vis
Column
Even niet opgelet en weer ging een omwente
ling in de winkel aan je voorbij. Tot je de
nieuwste Allerhande leest, het grootste
opinieblad van Nederland, gratis van Albert Heijn.
Opeens blijkt alles wat is bedoeld om op te eten
of te drinken, niet meer gewoon te zijn wat het is,
maar 'natuurlijk'. Zelfs Too procent natuurlijk'.
Zo brutaal gelogen; het moest niet mogen. Meteen
naar de winkel gefietst om te zien of het waar is.
En ja, de natuur is overal in doorgedrongen. Ook
in snoep en koek. Melk is niet meer gewoon melk
maar volgens de tekst op de doos: 'het lekkerste
dat de natuur te bieden heeft'.
Onderzoeksbericht uit de VS. Aan duizend
Amerikanen is gevraagd wat ze liever kopen:
natuurlijk voedsel of bijvoorbeeld biologisch spul.
Grappig, dat onderscheid. In Nederland wordt op
verpakkingen van en advertenties voor biologische
producten dat 'natuurlijke' voortdurend benadrukt.
Van die duizend Amerikanen zeiden er 730 dat ze,
moesten ze kiezen, natuurlijke etenswaren zouden
kiezen, liever dan biologische.
Maar wat zijn dat dan, natuurlijke producten?
Geen idee. Als Amerikanen erop los mogen fanta
seren, zijn er nogal wat die natuurlijk voedsel
omschrijven als dat wat de Here heeft geschapen.
Bolletje krokante graanrepen die voor een kwart
bestaan uit suiker? Of Sourcy prikwater met fram-
bozensmaak? Het staat
op de doos van Bolletje
en op de fles Sourcy:
'100 procent natuurlijk'.
Het begrip wordt in
middels zó misbruikt
door fabrikanten en
kruideniers op verpak
kingen en in reclame,
dat het zijn oorspronke
lijke betekenis is verloren.
Amerikanen roepen al
om wetgeving. Wat
'natuurlijk' precies is, moet nauwkeurig worden
omschreven in een warenwetsartikel, of het moet
marketeers worden verboden de natuur te gebrui
ken als aanbeveling voor voer, drank en snoep.
'Natuurlijk' ligt
momenteel
lekker bij lui
die niet al te
lastig zijn
Het gaat er soms geniepig aan toe. Zijn wij,
argeloze burgers, ervan doordrongen dat suiker
iets vreselijks is, dan kun je ons overhalen om
'Slurpfruit' te kopen. Vloeibaar, in een zakje met
een dopje. Volgens de verpakking 'too procent
fruit zonder toevoegingen'. Advertentie voor
Slurpfruit in het Heijnblad: 'Bevat alleen natuur
lijk fruitsuiker'. Maar dat is net zo goed suiker als
bietsuiker, neppo's! En zo ook de flinke schep riet
suiker (10 procent) die Aria doet in '100 procent
natuurlijke' drinkyoghurt uit de melkfabriek.
Snoep wordt tegenwoordig geverfd met 'natuur
lijke kleurstoffen' en daar is - advertentie in Aller
hande - nieuwe kaas van Campina. Verschil met
andere kaas: de verf. Veel Goudse kaas wordt geel
bijgekleurd met een kleurstof anatto, gewonnen
uit zaden die de Here heeft geschapen. Campina
laat die verf nu weg en verklaart de kaas, gemaakt
volgens de modernste technologie, tot de natuur
lijkste kaas ooit.
Klets maar een eind in de rondte. De natuur ligt
op het ogenblik lekker bij lui die niet al te lastig
zijn. Het begrip verkoopt. Dat dacht Bolletje ook
met zijn gesuikerde graanrepen. Suiker, gewonnen
uit suikerbieten. Want zeg nou zelf, bieten zijn
puur natuur. Toch?
€272,88
Voor zonsopkomst is
iedereen al druk in
de weer bij de vis-
afslag in Den Hel
der. In de haven lig
gen een aantal kot
ters. De vis die de
afgelopen week op de Noordzee
is gevangen, wordt hier aan land ge
bracht en verhandeld. „De meeste
vis is tong of schol", zegt Pim Visser
terwijl hij door een loods loopt waar
de vis wordt gesorteerd. „Daarmee
gaat het ontzettend goed", weet de
directeur van de visafslag en van
VisNed, de koepelorganisatie van
Nederlandse kottervissers.
Toch heeft de meeste vis die op
de afslag binnenkomt geen MSC-
keurmerk. MSC staat voor Marine
Stewardship Council, een internatio-
Keurmerken
MSC en ASC
zijn het beste
wat er nu
voorhanden is
naai keurmerk dat het Wereld Natuur
Fonds (WNF) en Unilever in 1997 in
het leven riepen. Het keurmerk staat
voor duurzaam gevangen vis, waarbij
geen roofbouw wordt gepleegd op de
vispopulatie, met zo min mogelijk
schade aan het ecosysteem.
De meeste supermarkten verkopen
bijna alleen nog maar vis met een
keurmerk: MSC voor wilde vis en
ASC (Aquaculture Stewardship
Council) voor gekweekte vis. Christien
Absil, medeoprichter van de Viswijzer
en visserijbioloog bij de Good Fish
Foundation, is blij met die ontwikke
ling. „De MSC- en ASC-keurmerken
zijn op dit moment het beste wat er
voorhanden is."
Daarnaast zijn er nog zo'n vijftien
andere viskeurmerken. Volgens Absil
is een aantal daarvan minder betrouw
baar. Neem bijvoorbeeld 'dolfijn-
vriendelijk gevangen' tonijn. „Dat
woensdag 22 juni 2016
GO
Wouter Klootwijk
proeft en test
producten
Reageren? woufer.kloofwijk@persgroep.nl
Geslaagd, jarig?
Het is bij uitstek
de tijd voor een
tuinfeestje,
buitje of niet.
y
Partytent Bo
Garden (3x3m)
Coolblue:
€299,95
Wehkamp:
Bolcom: €268
Eurom Partytent
Heater 1500
Kijkshop: €82,01
Vf-wonen: €79,95
Cleanairstore:
€79,-
Biertap The Sub
Bol.com: €159,-
Mediamarkt:
€153,95
Wehkamp: €144,-
"U
O
O
Is de vis wel
haak?
Steven Musch
44
Christien Absil,
Viswijzer