14 ZEELAND ETEN De Eetkamer in Middelburg Voor het eerst in mijn éénjarige bestaan als eetrecensent wil een restaurant géén recensie. De Eetkamer houdt namelijk niet zo van fratsen. hef/eigenaar Jan de Pree stapt na het afrekenen zijn keuken uit en doet beleefd maar stellig zijn verzoek: re censeren is een raar circus waar hij liever niet aan mee- doet. Helaas ben ik ook stel lig: we kunnen deze eetrubriek wel opdoeken als restaurants zelf beslissen over plaatsing. Het is waar dat we onaangekondigd verschij nen. En smaak is zeer persoonlijk, elke recen sie is subjectief. Soms eten we na een rotdag. En dan niet zoals de beruchte criticus Ruth Reichl, die vijf keer terugkwam in verschillen de vermommingen. Maar we proberen wel zorgvuldig restaurants uit te kiezen die iets in teressants bijdragen aan het Zeeuwse culinaire landschap. Mijn eetdame en ik zijn dus ver baasd, vooral omdat we prima gedineerd heb ben. De Eetkamer zit ietwat verstopt achter de Abdij en is rolstoelvriendelijk, al is er wel een stoepje. Grijze zonwering en hoge sanseveria's weren al te nieuwsgierige blikken. De rode sticker van Michelin belooft echter veel, dus prikken we een donderdagavond om te dine ren. De naam is goed gekozen, want dit is in derdaad een romantische, huiselijke eetkamer. Uit tijden dat men hechtte aan het hebben van zo'n plek: een vertrek met spiegels, bloemstuk ken en kroonluchters. Om te genieten van kwartel, truffel, foie gras en een goed glas wijn. Maar dan wel in een goed geprijsd me nu. We worden vriendelijk verwelkomd door gastheer Joost Gieles, gastvrouw Emma de Pree is er vanavond niet. Meteen komt er iets te knabbelen aan onze ronde tafel: borrelpin da's, een beetje gek, maar ook kunstige stengel tjes van fdodeeg. Er klinkt muzak: wat salsa, lichtgewicht jazz, flarden klassiek. Door de heerlijke chenin blanc van Zuid-Afrikaans wijnhuis Spier vergeten we dat snel. De kaart is uitgebreid en vol klassiekers. Met een verrassingsmenu voor mensen die niet van verrassingen houden, want alles staat uit gespeld. De kookstijl lijkt Frans en Zeeuws, maar uit de amuses blijken ook Oosterse in vloeden. In mooi zwart servies komt een krachtig kreeftensoepje en een zalmrolletje met sesamspikkels. Vlot volgen de voorgerech ten: voor disgenoot een diep bord met vitello tonato, maar dan zoals een Japanner het zou in terpreteren. Geen ansjovismayonaise, geen ba rokke decadentie van vlees en vis. Maar zachte kalfshaas, subtiel gemarineerde tonijn, tempu ra van kapperappeltjes en ragfijne plakjes ra dijs en appel. Zeer beschaafd, net zoals mijn kreeftensalade: een bescheiden portie gepo cheerde Oosterscheldekreeft, tempura van kreeft, bloemschiksla, kruidenkrulseltjes. Dub- belgedopte tuinbonen en bonzaiblokjes van rauwe asperge met dragon vormen de saladeba sis. Alles uiterst zorgvuldig en precies, maar ook net te voorzichtig, wat vlak. Gastheer Joost is vriendelijk en attent, bijna discreet in zijn verdwijnen en verschijnen. Maar wel vol informatie als je er even om vraagt: hij vertelt met verve over de verschil len tussen Franse en Nieuw-Zeelandse sauvig- non blanc, en helpt als ik zit te hannesen met mijn rogvleugel, het hoofdgerecht. Ik eet het per lamel, Joost laat zien hoe je de vis fluks HET MENU WAAR REKENING 39,50 22,- 26,- 12,- 5,50 14,25 3,75 7,- 130,- zaterdag 11 juni 2016 Kwaliteit voor stille genieters Marloes Matthijssen Op het a la car te menu beginnen de voorgerechten vanaf 17 euro (gar- nalenkwartet), hoofdgerechten liggen tussen de 25 en 30 euro (van rog tot beef Wellington). Het menu van de chef: drie gangen voor 39,50 euro, tot maximaal zes gangen voor 67,50 euro. Elke eerste donderdag van de maand is er ook een popu lair driegangenme nu voor 29,50 eu ro. Voor vegeta riërs is er maat werk op aanvraag. I Eetkamer Wagenaarstraat Menu driegangen Kreeft voorgerecht Rog hoofdgerecht Frambozen dessert Aqua Panna Driemaal wijn, per glas Jus d'orange Twee koffie Totaal

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 50