14 ZEELAND
ETEN
De Eetkamer in Middelburg
Voor het eerst in
mijn éénjarige
bestaan als
eetrecensent wil
een restaurant
géén recensie.
De Eetkamer
houdt namelijk niet
zo van fratsen.
hef/eigenaar Jan de Pree
stapt na het afrekenen zijn
keuken uit en doet beleefd
maar stellig zijn verzoek: re
censeren is een raar circus
waar hij liever niet aan mee-
doet. Helaas ben ik ook stel
lig: we kunnen deze eetrubriek wel opdoeken
als restaurants zelf beslissen over plaatsing.
Het is waar dat we onaangekondigd verschij
nen. En smaak is zeer persoonlijk, elke recen
sie is subjectief. Soms eten we na een rotdag.
En dan niet zoals de beruchte criticus Ruth
Reichl, die vijf keer terugkwam in verschillen
de vermommingen. Maar we proberen wel
zorgvuldig restaurants uit te kiezen die iets in
teressants bijdragen aan het Zeeuwse culinaire
landschap. Mijn eetdame en ik zijn dus ver
baasd, vooral omdat we prima gedineerd heb
ben.
De Eetkamer zit ietwat verstopt achter de
Abdij en is rolstoelvriendelijk, al is er wel een
stoepje. Grijze zonwering en hoge sanseveria's
weren al te nieuwsgierige blikken. De rode
sticker van Michelin belooft echter veel, dus
prikken we een donderdagavond om te dine
ren. De naam is goed gekozen, want dit is in
derdaad een romantische, huiselijke eetkamer.
Uit tijden dat men hechtte aan het hebben van
zo'n plek: een vertrek met spiegels, bloemstuk
ken en kroonluchters. Om te genieten van
kwartel, truffel, foie gras en een goed glas
wijn. Maar dan wel in een goed geprijsd me
nu.
We worden vriendelijk verwelkomd door
gastheer Joost Gieles, gastvrouw Emma de
Pree is er vanavond niet. Meteen komt er iets
te knabbelen aan onze ronde tafel: borrelpin
da's, een beetje gek, maar ook kunstige stengel
tjes van fdodeeg. Er klinkt muzak: wat salsa,
lichtgewicht jazz, flarden klassiek. Door de
heerlijke chenin blanc van Zuid-Afrikaans
wijnhuis Spier vergeten we dat snel.
De kaart is uitgebreid en vol klassiekers. Met
een verrassingsmenu voor mensen die niet
van verrassingen houden, want alles staat uit
gespeld. De kookstijl lijkt Frans en Zeeuws,
maar uit de amuses blijken ook Oosterse in
vloeden. In mooi zwart servies komt een
krachtig kreeftensoepje en een zalmrolletje
met sesamspikkels. Vlot volgen de voorgerech
ten: voor disgenoot een diep bord met vitello
tonato, maar dan zoals een Japanner het zou in
terpreteren. Geen ansjovismayonaise, geen ba
rokke decadentie van vlees en vis. Maar zachte
kalfshaas, subtiel gemarineerde tonijn, tempu
ra van kapperappeltjes en ragfijne plakjes ra
dijs en appel. Zeer beschaafd, net zoals mijn
kreeftensalade: een bescheiden portie gepo
cheerde Oosterscheldekreeft, tempura van
kreeft, bloemschiksla, kruidenkrulseltjes. Dub-
belgedopte tuinbonen en bonzaiblokjes van
rauwe asperge met dragon vormen de saladeba
sis. Alles uiterst zorgvuldig en precies, maar
ook net te voorzichtig, wat vlak.
Gastheer Joost is vriendelijk en attent, bijna
discreet in zijn verdwijnen en verschijnen.
Maar wel vol informatie als je er even om
vraagt: hij vertelt met verve over de verschil
len tussen Franse en Nieuw-Zeelandse sauvig-
non blanc, en helpt als ik zit te hannesen met
mijn rogvleugel, het hoofdgerecht. Ik eet het
per lamel, Joost laat zien hoe je de vis fluks
HET MENU
WAAR
REKENING
39,50
22,-
26,-
12,-
5,50
14,25
3,75
7,-
130,-
zaterdag 11 juni 2016
Kwaliteit voor stille genieters
Marloes Matthijssen
Op het a la car
te menu beginnen
de voorgerechten
vanaf 17 euro (gar-
nalenkwartet),
hoofdgerechten
liggen tussen de
25 en 30 euro
(van rog tot beef
Wellington).
Het menu van de
chef: drie gangen
voor 39,50 euro,
tot maximaal zes
gangen voor
67,50 euro. Elke
eerste donderdag
van de maand is
er ook een popu
lair driegangenme
nu voor 29,50 eu
ro. Voor vegeta
riërs is er maat
werk op aanvraag.
I
Eetkamer
Wagenaarstraat
Menu driegangen
Kreeft voorgerecht
Rog hoofdgerecht
Frambozen dessert
Aqua Panna
Driemaal wijn, per glas
Jus d'orange
Twee koffie
Totaal