Ideale auto om mee te werken
tot 50%
Studentbedrijf Inceptio van Scalda
stopt met beschermde stageplaatsen
DE NOBELAER
3
vanaf zaterdag
11 juni
Ze ziet dat andere ondernemers
zich ook onderscheiden. „Op
foodtruckfestivals vind je geen ge
wone snackkarren, maar juist on
dernemers die handgesneden friet
of biologische hamburgers verko
pen. Je moet iets extra kunnen bie
den." Dat de hype van de foodfesti-
vals nu ook in Zeeland doorgedron
gen is, merken Heidi en Isaac. Ze
reizen al drie jaar rond met hun
koffiebar, maar tot vorig jaar ston
den ze maar één keer in Zeeland.
Dit jaar zijn ze op zes Zeeuwse
foodfestivals te vinden. Heidi:
„Hartstikke fijn, dichtbij huis. De
mensen herkennen ons al!"
FESTIVALS
Harder dan een kilometer
of tachtig gaan ze niet,
dus voor de snelheid
moet je geen Citroën
HY of Peugeot D4 aanschaffen. De
kwaliteiten van deze 'ouwetjes' be
vinden zich op een heel ander vlak:
dat van de vintage foodtruck.
Bij CBG in Goes ondergaan oldti
mers en campers een ware gedaan
teverwisseling voordat ze vier
maanden later als mini-restaurant
op wielen de loods uit rijden.
Wraps, vis, het Italiaanse aperitief
Aperol, je kunt het zo gek niet be
denken of het CBG-team heeft er
een vintage foodtruck voor ge
maakt. De ene helft van de gemaak
te wagens gaat naar België, de ande
re helft krijgt een Nederlandse eige
naar. Weinig exemplaren blijven in
Zeeuwse handen, zegt CBG-direc-
teur Blaas Meulmeester. „Zeeland
hobbelt bij rages vaak een beetje
achter de Randstad aan, dus hier be
gint de foodtruckhype nu pas."
CBG is een bedrijf in aanhangwa
gens, caravans en carrosserieën. Di
recteuren Blaas Meulmeester en Jan
willem Slabbekoorn besloten daar
twee jaar geleden een nieuwe be
drijfstak aan toe te voegen: het res
taureren en maken van vintage
foodtrucks. Meulmeester: „Toen
was de markt nog heel klein. Vraag
was er op dat moment niet, maar
wij zagen er wel wat in."
De grote favoriet van het tien
man tellende foodtruckteam is de
Citroën HY. „De ideale auto om
mee te werken", vindt Meulmees
ter. „We kunnen goed aan onderde
len komen en de wagen heeft bin
nenin veel volume doordat de wan
den recht omhoog lopen." Die ruim
te is hard nodig, want de meeste
foodtrucks herbergen een complete
keukenuitrusting. Van aanrecht tot
kookplaat en van friteuse tot koel
kast. Elke auto wordt op maat ge
maakt, gespoten en ingericht.
Meulmeester denkt dat de vinta
ge foodtrucks zo in trek zijn vanwe
ge hun uitstraling. „Wij noemen
het 'auto's met ervaring'. Dat in
combinatie met de totale beleving
maakt het feestje compleet."
Wie een foodtruck begint, heeft te maken met regels
en voorschriften op het gebied van voedsel- en brand
veiligheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautori
teit gaat over de hygiëne. Inspecteurs bezoeken mark
ten en festivals. Ze kijken of de foodtruck schoon is.
Koeling van bederfelijke waar is belangrijk, maar ook
de aanwezigheid van water, zeep en papieren hand
doekjes om de handen te wassen.
Bij het verlenen van een vergunning voor een festi
val krijgt de organisator mee aan welke brandveilig
heidseisen een foodtruck moet voldoen. De Veiligheids
regio Zeeland heeft een 'Handreiking Evenementen en
brandveiligheid' opgesteld. Daarin staan ook uitgebrei
de aanbevelingen voor de 'brandveiligheidsvoorschrif
ten voor bakkramen en bakwagens', zoals foodtrucks.
De gemeente is verantwoordelijk voor toezicht op de
naleving van de voorschriften. Zij kan de veiligheidsre
gio opdracht geven op brandveiligheid te controleren.
De afgelopen vijf jaar liepen 170
mbo'ers stage bij Inceptio. Deze
studenten kunnen om verschil
lende redenen niet aan een stage
plaats komen: ze hebben bijvoor
beeld een lichamelijke beper
king, gedragsproblemen, een
moeilijke thuissituatie of liepen
vast tijdens eerdere stages.
Scalda biedt ze een bescherm
de stageplaats aan, waar ze onder
begeleiding werkzaamheden uit
voerden voor verschillende be
drijven en instanties uit de regio.
Zo kunnen ze toch hun diploma
halen. Eric Kerckhaert, directeur
van het College voor Commer
ciële en Zakelijke Dienstverle
ning van Scalda, betreurt het dat
Inceptio moet stoppen. Hij zegt
geen andere keus te hebben: Scal
da ontvangt geen rijkssubsidie
meer om het studentenbedrijf te
financieren. „Als we geld steken
in Inceptio, dan zouden we min
der docenten in kunnen zetten
voor gewone lessen. Dat is geen
optie. Het is niet gezegd dat deze
leerlingen geen stage meer kun
nen lopen, maar het zal een stuk
lastiger worden." Ook het project
Green Agents, waarbij de studen
ten worden opgeleid tot duur
zaamheidsambassadeur, stopt.
Tilly Stroo, projectmanager van
Inceptio en Green Agents, gaat
zich inspannen toch geld te vin
den om Inceptio te laten voortbe
staan. Ze hoopt dat bedrijven In
ceptio willen steunen. „Het zou
zo zonde zijn als we zouden stop
pen. We zijn volop in groei. In
ceptio voorkomt dat leerlingen
uitvallen. Ze leren hoe ze met de
wereld moeten om gaan."
Kijk voor het laatste nieuws ook op:
pzc.nl
zaterdag 11 juni 2016
op wielen zijn 't helemaal
Waar zijn deze zomer
foodtrucks te vinden?
-17 t/m 19 juni: Brouwers-
dam, Smaak aan Zee
- 24 t/m 26 juni: Goes,
Festival De Veste
- 24 t/m 26 juni:
Vlissingen, Rrrollend
- 22 t/m 24 juli: Renesse,
Fletcher Foodtruck Festival
-11 t/m 13 augustus:
Middelburg, Culikaravaan
CBG-directeur
Blaas Meulmeester
bij een Citroën HY.
Dit exemplaar
wordt omgebouwd
tot een vintage vis-
foodtruck.
FOTO MECHTELD JANSEN
Ellen Jobse
Goes
Mbo-school Scalda stopt met
beschermde stageplaatsen
voor studenten van de economi
sche opleidingen. Vanwege be
zuinigingen is vanaf volgend
jaar februari geen geld meer
voor studentenbedrijf Inceptio
in Vlissingen.
Cornelleke Blok
Vlissingen
ooststraat 8, domburg, tel. 0118 582121, www.denobelaerdomburg.nl