Ideale auto om mee te werken tot 50% Studentbedrijf Inceptio van Scalda stopt met beschermde stageplaatsen DE NOBELAER 3 vanaf zaterdag 11 juni Ze ziet dat andere ondernemers zich ook onderscheiden. „Op foodtruckfestivals vind je geen ge wone snackkarren, maar juist on dernemers die handgesneden friet of biologische hamburgers verko pen. Je moet iets extra kunnen bie den." Dat de hype van de foodfesti- vals nu ook in Zeeland doorgedron gen is, merken Heidi en Isaac. Ze reizen al drie jaar rond met hun koffiebar, maar tot vorig jaar ston den ze maar één keer in Zeeland. Dit jaar zijn ze op zes Zeeuwse foodfestivals te vinden. Heidi: „Hartstikke fijn, dichtbij huis. De mensen herkennen ons al!" FESTIVALS Harder dan een kilometer of tachtig gaan ze niet, dus voor de snelheid moet je geen Citroën HY of Peugeot D4 aanschaffen. De kwaliteiten van deze 'ouwetjes' be vinden zich op een heel ander vlak: dat van de vintage foodtruck. Bij CBG in Goes ondergaan oldti mers en campers een ware gedaan teverwisseling voordat ze vier maanden later als mini-restaurant op wielen de loods uit rijden. Wraps, vis, het Italiaanse aperitief Aperol, je kunt het zo gek niet be denken of het CBG-team heeft er een vintage foodtruck voor ge maakt. De ene helft van de gemaak te wagens gaat naar België, de ande re helft krijgt een Nederlandse eige naar. Weinig exemplaren blijven in Zeeuwse handen, zegt CBG-direc- teur Blaas Meulmeester. „Zeeland hobbelt bij rages vaak een beetje achter de Randstad aan, dus hier be gint de foodtruckhype nu pas." CBG is een bedrijf in aanhangwa gens, caravans en carrosserieën. Di recteuren Blaas Meulmeester en Jan willem Slabbekoorn besloten daar twee jaar geleden een nieuwe be drijfstak aan toe te voegen: het res taureren en maken van vintage foodtrucks. Meulmeester: „Toen was de markt nog heel klein. Vraag was er op dat moment niet, maar wij zagen er wel wat in." De grote favoriet van het tien man tellende foodtruckteam is de Citroën HY. „De ideale auto om mee te werken", vindt Meulmees ter. „We kunnen goed aan onderde len komen en de wagen heeft bin nenin veel volume doordat de wan den recht omhoog lopen." Die ruim te is hard nodig, want de meeste foodtrucks herbergen een complete keukenuitrusting. Van aanrecht tot kookplaat en van friteuse tot koel kast. Elke auto wordt op maat ge maakt, gespoten en ingericht. Meulmeester denkt dat de vinta ge foodtrucks zo in trek zijn vanwe ge hun uitstraling. „Wij noemen het 'auto's met ervaring'. Dat in combinatie met de totale beleving maakt het feestje compleet." Wie een foodtruck begint, heeft te maken met regels en voorschriften op het gebied van voedsel- en brand veiligheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautori teit gaat over de hygiëne. Inspecteurs bezoeken mark ten en festivals. Ze kijken of de foodtruck schoon is. Koeling van bederfelijke waar is belangrijk, maar ook de aanwezigheid van water, zeep en papieren hand doekjes om de handen te wassen. Bij het verlenen van een vergunning voor een festi val krijgt de organisator mee aan welke brandveilig heidseisen een foodtruck moet voldoen. De Veiligheids regio Zeeland heeft een 'Handreiking Evenementen en brandveiligheid' opgesteld. Daarin staan ook uitgebrei de aanbevelingen voor de 'brandveiligheidsvoorschrif ten voor bakkramen en bakwagens', zoals foodtrucks. De gemeente is verantwoordelijk voor toezicht op de naleving van de voorschriften. Zij kan de veiligheidsre gio opdracht geven op brandveiligheid te controleren. De afgelopen vijf jaar liepen 170 mbo'ers stage bij Inceptio. Deze studenten kunnen om verschil lende redenen niet aan een stage plaats komen: ze hebben bijvoor beeld een lichamelijke beper king, gedragsproblemen, een moeilijke thuissituatie of liepen vast tijdens eerdere stages. Scalda biedt ze een bescherm de stageplaats aan, waar ze onder begeleiding werkzaamheden uit voerden voor verschillende be drijven en instanties uit de regio. Zo kunnen ze toch hun diploma halen. Eric Kerckhaert, directeur van het College voor Commer ciële en Zakelijke Dienstverle ning van Scalda, betreurt het dat Inceptio moet stoppen. Hij zegt geen andere keus te hebben: Scal da ontvangt geen rijkssubsidie meer om het studentenbedrijf te financieren. „Als we geld steken in Inceptio, dan zouden we min der docenten in kunnen zetten voor gewone lessen. Dat is geen optie. Het is niet gezegd dat deze leerlingen geen stage meer kun nen lopen, maar het zal een stuk lastiger worden." Ook het project Green Agents, waarbij de studen ten worden opgeleid tot duur zaamheidsambassadeur, stopt. Tilly Stroo, projectmanager van Inceptio en Green Agents, gaat zich inspannen toch geld te vin den om Inceptio te laten voortbe staan. Ze hoopt dat bedrijven In ceptio willen steunen. „Het zou zo zonde zijn als we zouden stop pen. We zijn volop in groei. In ceptio voorkomt dat leerlingen uitvallen. Ze leren hoe ze met de wereld moeten om gaan." Kijk voor het laatste nieuws ook op: pzc.nl zaterdag 11 juni 2016 op wielen zijn 't helemaal Waar zijn deze zomer foodtrucks te vinden? -17 t/m 19 juni: Brouwers- dam, Smaak aan Zee - 24 t/m 26 juni: Goes, Festival De Veste - 24 t/m 26 juni: Vlissingen, Rrrollend - 22 t/m 24 juli: Renesse, Fletcher Foodtruck Festival -11 t/m 13 augustus: Middelburg, Culikaravaan CBG-directeur Blaas Meulmeester bij een Citroën HY. Dit exemplaar wordt omgebouwd tot een vintage vis- foodtruck. FOTO MECHTELD JANSEN Ellen Jobse Goes Mbo-school Scalda stopt met beschermde stageplaatsen voor studenten van de economi sche opleidingen. Vanwege be zuinigingen is vanaf volgend jaar februari geen geld meer voor studentenbedrijf Inceptio in Vlissingen. Cornelleke Blok Vlissingen ooststraat 8, domburg, tel. 0118 582121, www.denobelaerdomburg.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 39