12 ZEELANI Topchef Michel Louws kookt een zomer lang in de Timmerfabriek Vlissings pand wordt een restaurant waar mensen weer echt samen moeten gaan eten. oals bij zoveel Zeeuw se stelletjes vormde de ruïne-versie van de Timmerfabriek het de- I cor van onze trouwre portage. In 2010 is het markante pand gerestaureerd en straalt het net zo hagelwit als de bruidjes die er hebben geposeerd. Ooit werden hier onderzeeërs en oceaansto mers betimmerd, nu dient de hoe kige kolos als televisieset, feest zaal met 180 beats per minuut en pop-up restaurant. Topchef Mi chel Louws is voor de tweede keer uitgenodigd om hier een zomer lang te koken. Louws werkte in Wolphaarts- dijk, Australië en Nieuw-Zeeland, op zeiljachten en in luxe vakantie- lodges. Hij is ook een trotse Zeeuw, daarom geeft hij lokale in grediënten als wijting of boerderij eend internationale smaken mee. Halfnaakte mannen schuren en lakken tafels in de zomerzon als ik aankom bij de Timmerfabriek. Het voelt weer even als een werk plaats, in plaats van leegstaand erf goed zonder bestemming. Hef trucks zetten jute zakken met va rens op de juiste plek en er wor den twee podia getimmerd. „Dat is anders dan vorig jaar, er komt nog een tweede podium, een ver hoogd zitgedeelte naast de keuken om de chefs aan het werk te zien." Louws laat fotootjes van gerech ten zien op zijn telefoon, resulta ten van wekenlang experimente ren. Of jammen, zoals hij het noemt. De basis is opvallend vaak vegetarisch. „Zoals deze met prei, tomaat, azijn en dragon, de simpel heid zelve maar echt knallende smaken. We voegden sherryazijn toe en zo kwamen we in Spanje uit, waar ze in Barcelona van die lange zoeten uien barbecueën. Toen kwam er verse chorizo bij en zo ontstaat dan een gerecht." Het team werkt met lokale infor manten die een seintje geven als ze iets bijzonders ontdekken. „Via Edwin Vinke kwam ik bij de zee wieren van Jan Kruize in Yerseke. En de Groentenhal in Middelburg had zulke mooie koolrabi dat ze ook als serveerkommetje dienen. Je krijgt tien gerechtjes, en daarvan kan ik garanderen dat er zeker drie bij zitten die je nooit zelf zou kiezen Slagerij Brouwer op de Dam in Middelburg levert al ons vlees be halve het rund. Vorig jaar leverde hij alles en heeft hij ons vaak ge holpen en meegedacht. Ik ben dus heel loyaal aan deze kleine onder nemer. Chocola komt van het Zeeuws Ministerie van Chocolade Culinaire zaken, kaas van Fo- rianne. Bij de slagerij van Mi- moun, een paar straten verderop, vonden we msemen, fantastische Marokkaanse pannekoekjes die ik dit jaar at bij Cuisine Machine." Ze hebben er uiteindelijk toch tor tilla's van gemaakt, omdat wilde plannen ook technisch uitvoer baar moeten zijn. „Zo wilde ik vorig jaar al iets met komkommer doen, nu is het eindelijk gelukt. We hebben een crème van Krombekker bonen, een van de laatste in Nederland ge teelde bonen. Daarbij yoghurt, drie bereidingen van komkom mer, en octopus van de barbecue." Chef Louws heeft zelf ook iets weg van een octopus: hij vertelt enthousiast over carrotcake, hangt plots over de fabrieksballustrade heen om te roepen of de wakame al gestickerd is. Al pratende de monstreert hij een slimmere ma nier om tomaten te fileren aan een jonge kok. Ik mag kimchi met tikka massala proeven en het hele team wordt bijeengeroepen rond om een plastic bakje: de wakame, van draadwier, met zachte uitjes. „Wat vinden jullie ervan? Net nieuwe haring zonder haring toch?" Ineens ontvangt hij een sms-je dat de kaas binnen is, een juich- moment. „Het leuke van het sha red dining idee is dat we mensen kennis laten maken met dingen die ze niet uit zichzelf zouden be stellen. Je krijgt tien gerechtjes, en daarvan kan ik garanderen dat er zeker drie bij zitten die je nooit zelf zou kiezen. En voor iedereen kaas bij het dessert, uit de Bene lux. Normaal bestelt maar een en keling kaas in een restaurant, zo zonde. We willen mensen verras sen, dat ze weer echt samen eten en er ook over praten. Weg van die stomme telefoontjes, gewoon samen aan tafel." vrijdag 10 juni 2016 'Weg van die telefoontjes, gewoon samen aan tafel' Chefkok Michel Louws (rechts) in volle voorbereiding met zijn medewerkers Wouter van Hees (links) en Steven Bour. foto ruben oreel Marloes Matthijsen —Chefkok Michel Louws Michel Louws kookt van 10 juni tot en met eind september iedere donderdag tot en met zondag in de Timmerfabriek Vlissingen, tien steeds wisselende gerechten voor 45 euro. Reserveren via de site: http://timmerfabriekvlissingen.nl.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 44