Popeye's
favoriet
8
Pianiste Natalia Pavlova
is geboren in Yaroslavl
in Rusland. Tien jaar
geleden volgde zij haar
grote liefde en kwam
naar Vlissingen. Zij
vervult hier een actieve
rol in de muziekwereld.
Rusland/Zeeland
„Het wonen in Nederland was geen
culturele schok voor mij. Ik heb jaren
buiten Rusland gewoond en gewerkt.
Voor mij waren de opvallendste ver
schillen: het vochtige klimaat en het
eten. Ik zag ineens kinderen spelen
en mensen met capuchon op wande
len in de regen. Hier eten ze boter
hammetjes en in Rusland eten we
veel vaker warm. En dan die honder
den fietsen bij de stations. Dat had ik
nog nooit gezien. Ik heb hier leren
fietsen en heb ook mijn rijbewijs ge
haald. Maar ondanks de verschillen
voelde ik me hier snel thuis. Ik kom
uit een grote Russische stad en pas in
Zeeland zag ik hoe mooi een zonson
dergang is. Zeeland is voor mij ge
woon het paradijs. Ik heb hier mijn
voelsprieten uitgestoken en na een
jaar inburgeren heb ik concerten ge
geven, koren begeleid, leerlingen les
gegeven en vocalisten begeleid. Ik
ben ook artistiek adviseur van
Concerten Vlissingen. Na tien jaar
vond ik het tijd om dit jubileum te
vieren en dat gebeurt n juni met een
galaconcert."
Pianohanden
„Dat er echte pianohanden zouden
bestaan is een fabeltje. Grote handen
en vooral een grote reikwijdte zijn
nodig voor de grote akkoorden, maar
Uitgaan
„Ik ga veel naar concerten en master-
classes, ook bezoek ik allerlei ten
toonstellingen en musea. We reizen
veel, door heel Europa, maar die rei
zen staan altijd in het teken van con
certen en musea. In Amsterdam be
zoeken we regelmatig het Rijksmu
seum, Hermitage en Van Gogh mu
seum."
Restaurant
„Mijn man en ik eten vaak buitens
huis. Ik houd van vis en andere zee
dieren. Daarom gaan we regelmatig
naar restaurants in Veere, Domburg
en Vlissingen. Graag gelegenheden
met een uitkijk op het water. En als
er mosselen, garnalen, gamba's en
oesters op tafel komen, ben ik in mijn
element. Niet echt gerechten die
men in Rusland eet, op dit gebied
ben ik echt al een Zeeuwse."
Mooiste plek
„Ik kijk veel naar de natuur. Ik geniet
van de verscheidenheid aan kleuren
en ik luister graag naar de geluiden
van water, wind en vogels. Daarom is
het strand voor mij geweldig. Het be
ste strand van alle Europese stranden
is voor mij dat van Zoutelande."
het zit niet alleen in de handen, die
flexibel en soepel moeten zijn. Het
zit in de hersenen die de musicus lei
den. Iedere pianist speelt volgens ei
gen ideeën en een goed pianist zit vol
inspiratie en creativiteit."
Pianoconcoursen
„Ik ben geen echte voorstander van
concoursen. Bela Bartok zei ooit:
'Wedstrijden zijn voor paarden, maar
niet voor kunstenaars.' Ik zie bij con
coursen te veel techniek en hoor te
weinig muziek. Er zijn uitzonderin
gen. Het is goed om in een korte tijd
boven eigen kunnen uit te stijgen en
natuurlijk bekendheid te verwer
ven."
Ik kom uit een
grote stad,
pas in Zeeland
zag ik hoe
mooi een
zonsonder
gang is
Jonge musici
„Er is een groot verschil in de mu
ziekopleiding en de methoden tus
sen Nederland en Rusland. In Rus
land is muziekgeschiedenis, toon-
treffen en uitgebreide notenleer ver
plicht. De leerlingen moeten zeven
jaar muziekschool en drie tot vier
jaar muziekcollege volgen voor ze aan
het conservatorium mogen studeren.
Talenten worden goed begeleid en
krijgen alle kansen. In Nederland is
het systeem minder strak, maar er
zijn vele mogelijkheden voor de
jeugd om mee te doen aan master-
classes en voor een zaal te kunnen
spelen, zodat ze podiumervaring op
doen."
PUCK KOOKT WANNEE
RECEPT
Spinaziesoep met
soldaatjes
donderdag 9 juni 2016
PZ
'Zeeland is voor mij
het paradijs'
Jeanette Vergouwen
-4 Natalia Pavlova: „Het beste
strand van alle Europese stranden
is voor mij dat van Zoutelande."
FOTO LEX DE MEESTER
Het galaconcert van Natalia
Pavlova is zaterdag 11 juni in het 't
Speelhuus van Ter Reede in Vlis
singen, aanvang 15.00 uur. Behalve
Pavlova, die puur als begeleidster
optreedt, musiceren Rien Balke
nende, Slava Poprugin (pianisten)
en de zangers Nel van de Broeke,
Alexandra d'Espinoza, Saskia
Gerritsen, Dina Belinski, Martijn
Sanders en Sebastian Brouwer.
Natalia Pavlova
Wie groeide niet op met de
kookboeken van Wannée?106
jaar na de eerste editie van
dit handboek van de huishoud
school neemt Puck Kerkhoven
een klassieker onder
handen. Vandaag:
spinaziesoep.
Jonge bladspinazie is
zo'n vitale seizoens
groente, die vanaf
het vroege voorjaar wordt
geoogst. Het is aan de
diepvriesindustrie te dan
ken dat we het jaarrond
kunnen eten. Daar is niets
mis mee. De jonge blaad
jes, in de ochtend van het
veld gehaald, liggen nog
dezelfde middag in de
pan, waarna ze razendsnel
worden bevroren en ge
perst tot de blokken of
bolletjes die wij kennen uit
de diepvries. Verser
kan bijna niet, tenzij je
uit eigen tuin oogst.
Er wordt niets aan
toegevoegd, alleen
peper en zout. En
room, als het a la
crème moet worden. En
als erop staat dat het bio
logisch geteeld is, mag je
daar gerust van uitgaan.
De controle is streng. In
Noord-Duitsland bevinden
zich de uitgestrekte, spi-
nazievelden, die ons van
Popeye's krachtvoer voor
zien. Daar proefde ik deze
heerlijke soep, van jong
spinazieblad. Ik kreeg er
zurig grauw Duits brood
bij. Geef mij maar die ou
derwetse broodsoldaatjes,
die mijn moeder maakte.
Ik verwachte ze in de
Wannée te vinden, maar
nee. Wel een vlakke,
bloemgebonden spinazie
soep met melk. Deze vari
ant met ui, knoflook en
spek is zoveel stoerder.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
500 gram jong spinazie
blad; 1 aardappel, kruimig
kokend, geschild en in
blokjes; 1 kleine ui, fijnge
snipperd; 1 teen knoflook,
dun gesneden; 1 eetlepel
boter; 1 eetlepel peterse
lie; 8 dl (groente)bouillon;
peper en zout; snufje
nootmuskaat; 4 plakjes
ontbijtspek; 2 eieren; 2
witte boterhammen; 200
ml crème fraïche.
Bereiding
Was spinazie grondig
en hak grof.
Smelt boter in grote
pan, bak uisnippers tot
ze zacht zijn en voeg
knoflook toe. Voeg aard
appel en bouillon toe,
laat in 20 minuten gaar
pruttelen. Voeg 5 minu
ten voor einde kooktijd
bladspinazie toe.
Bak spekplakjes in
droge antiaanbakkoe-
kenpan knapperig bruin.
Laat vet uitlekken op
keukenpapier.
Kook eieren 6 minuten
halfhard, koud afspoelen,
pellen en halveren.
Snij boterhammen in
langwerpige driehoeken,
bak ze in koekenpan om
en om in hete boter.
Pureer soep in draai-
zeef (Wannée stijl) of met
staafmixer. Meng crème
fraiche erdoor. Breng op
smaak met zout, peper
en nootmuskaat.
Schep soep in diepe
kommen, leg eierhelften
erin, garneer met ge
hakte peterselie en reep
jes gebakken spek. Geef
er broodsoldaatjes bij.
Tip: Zonder spek maar
met feta en geroosterde
pijnboompitjes heb je
een vegetarische variant.