Popeye's favoriet 8 Pianiste Natalia Pavlova is geboren in Yaroslavl in Rusland. Tien jaar geleden volgde zij haar grote liefde en kwam naar Vlissingen. Zij vervult hier een actieve rol in de muziekwereld. Rusland/Zeeland „Het wonen in Nederland was geen culturele schok voor mij. Ik heb jaren buiten Rusland gewoond en gewerkt. Voor mij waren de opvallendste ver schillen: het vochtige klimaat en het eten. Ik zag ineens kinderen spelen en mensen met capuchon op wande len in de regen. Hier eten ze boter hammetjes en in Rusland eten we veel vaker warm. En dan die honder den fietsen bij de stations. Dat had ik nog nooit gezien. Ik heb hier leren fietsen en heb ook mijn rijbewijs ge haald. Maar ondanks de verschillen voelde ik me hier snel thuis. Ik kom uit een grote Russische stad en pas in Zeeland zag ik hoe mooi een zonson dergang is. Zeeland is voor mij ge woon het paradijs. Ik heb hier mijn voelsprieten uitgestoken en na een jaar inburgeren heb ik concerten ge geven, koren begeleid, leerlingen les gegeven en vocalisten begeleid. Ik ben ook artistiek adviseur van Concerten Vlissingen. Na tien jaar vond ik het tijd om dit jubileum te vieren en dat gebeurt n juni met een galaconcert." Pianohanden „Dat er echte pianohanden zouden bestaan is een fabeltje. Grote handen en vooral een grote reikwijdte zijn nodig voor de grote akkoorden, maar Uitgaan „Ik ga veel naar concerten en master- classes, ook bezoek ik allerlei ten toonstellingen en musea. We reizen veel, door heel Europa, maar die rei zen staan altijd in het teken van con certen en musea. In Amsterdam be zoeken we regelmatig het Rijksmu seum, Hermitage en Van Gogh mu seum." Restaurant „Mijn man en ik eten vaak buitens huis. Ik houd van vis en andere zee dieren. Daarom gaan we regelmatig naar restaurants in Veere, Domburg en Vlissingen. Graag gelegenheden met een uitkijk op het water. En als er mosselen, garnalen, gamba's en oesters op tafel komen, ben ik in mijn element. Niet echt gerechten die men in Rusland eet, op dit gebied ben ik echt al een Zeeuwse." Mooiste plek „Ik kijk veel naar de natuur. Ik geniet van de verscheidenheid aan kleuren en ik luister graag naar de geluiden van water, wind en vogels. Daarom is het strand voor mij geweldig. Het be ste strand van alle Europese stranden is voor mij dat van Zoutelande." het zit niet alleen in de handen, die flexibel en soepel moeten zijn. Het zit in de hersenen die de musicus lei den. Iedere pianist speelt volgens ei gen ideeën en een goed pianist zit vol inspiratie en creativiteit." Pianoconcoursen „Ik ben geen echte voorstander van concoursen. Bela Bartok zei ooit: 'Wedstrijden zijn voor paarden, maar niet voor kunstenaars.' Ik zie bij con coursen te veel techniek en hoor te weinig muziek. Er zijn uitzonderin gen. Het is goed om in een korte tijd boven eigen kunnen uit te stijgen en natuurlijk bekendheid te verwer ven." Ik kom uit een grote stad, pas in Zeeland zag ik hoe mooi een zonsonder gang is Jonge musici „Er is een groot verschil in de mu ziekopleiding en de methoden tus sen Nederland en Rusland. In Rus land is muziekgeschiedenis, toon- treffen en uitgebreide notenleer ver plicht. De leerlingen moeten zeven jaar muziekschool en drie tot vier jaar muziekcollege volgen voor ze aan het conservatorium mogen studeren. Talenten worden goed begeleid en krijgen alle kansen. In Nederland is het systeem minder strak, maar er zijn vele mogelijkheden voor de jeugd om mee te doen aan master- classes en voor een zaal te kunnen spelen, zodat ze podiumervaring op doen." PUCK KOOKT WANNEE RECEPT Spinaziesoep met soldaatjes donderdag 9 juni 2016 PZ 'Zeeland is voor mij het paradijs' Jeanette Vergouwen -4 Natalia Pavlova: „Het beste strand van alle Europese stranden is voor mij dat van Zoutelande." FOTO LEX DE MEESTER Het galaconcert van Natalia Pavlova is zaterdag 11 juni in het 't Speelhuus van Ter Reede in Vlis singen, aanvang 15.00 uur. Behalve Pavlova, die puur als begeleidster optreedt, musiceren Rien Balke nende, Slava Poprugin (pianisten) en de zangers Nel van de Broeke, Alexandra d'Espinoza, Saskia Gerritsen, Dina Belinski, Martijn Sanders en Sebastian Brouwer. Natalia Pavlova Wie groeide niet op met de kookboeken van Wannée?106 jaar na de eerste editie van dit handboek van de huishoud school neemt Puck Kerkhoven een klassieker onder handen. Vandaag: spinaziesoep. Jonge bladspinazie is zo'n vitale seizoens groente, die vanaf het vroege voorjaar wordt geoogst. Het is aan de diepvriesindustrie te dan ken dat we het jaarrond kunnen eten. Daar is niets mis mee. De jonge blaad jes, in de ochtend van het veld gehaald, liggen nog dezelfde middag in de pan, waarna ze razendsnel worden bevroren en ge perst tot de blokken of bolletjes die wij kennen uit de diepvries. Verser kan bijna niet, tenzij je uit eigen tuin oogst. Er wordt niets aan toegevoegd, alleen peper en zout. En room, als het a la crème moet worden. En als erop staat dat het bio logisch geteeld is, mag je daar gerust van uitgaan. De controle is streng. In Noord-Duitsland bevinden zich de uitgestrekte, spi- nazievelden, die ons van Popeye's krachtvoer voor zien. Daar proefde ik deze heerlijke soep, van jong spinazieblad. Ik kreeg er zurig grauw Duits brood bij. Geef mij maar die ou derwetse broodsoldaatjes, die mijn moeder maakte. Ik verwachte ze in de Wannée te vinden, maar nee. Wel een vlakke, bloemgebonden spinazie soep met melk. Deze vari ant met ui, knoflook en spek is zoveel stoerder. Ingrediënten Voor 4 personen: 500 gram jong spinazie blad; 1 aardappel, kruimig kokend, geschild en in blokjes; 1 kleine ui, fijnge snipperd; 1 teen knoflook, dun gesneden; 1 eetlepel boter; 1 eetlepel peterse lie; 8 dl (groente)bouillon; peper en zout; snufje nootmuskaat; 4 plakjes ontbijtspek; 2 eieren; 2 witte boterhammen; 200 ml crème fraïche. Bereiding Was spinazie grondig en hak grof. Smelt boter in grote pan, bak uisnippers tot ze zacht zijn en voeg knoflook toe. Voeg aard appel en bouillon toe, laat in 20 minuten gaar pruttelen. Voeg 5 minu ten voor einde kooktijd bladspinazie toe. Bak spekplakjes in droge antiaanbakkoe- kenpan knapperig bruin. Laat vet uitlekken op keukenpapier. Kook eieren 6 minuten halfhard, koud afspoelen, pellen en halveren. Snij boterhammen in langwerpige driehoeken, bak ze in koekenpan om en om in hete boter. Pureer soep in draai- zeef (Wannée stijl) of met staafmixer. Meng crème fraiche erdoor. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Schep soep in diepe kommen, leg eierhelften erin, garneer met ge hakte peterselie en reep jes gebakken spek. Geef er broodsoldaatjes bij. Tip: Zonder spek maar met feta en geroosterde pijnboompitjes heb je een vegetarische variant.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 65