Pluk Kersen uit de kas hr ZEELAND 15 MARGOT zer onder de oester te zijn. Doordat De Groote voor elk schelp- en schaaldier een andere peper mix gebruikt (bijvoorbeeld gember en lavas voor de wulken) biedt het plateau genoeg smaakvariëteit. De garing is op alle fronten fan tastisch. „Alsof het zo uit de zee komt", zegt mijn gezellin. Je moet wel aan de bak: de schelp dieren eruit pulken, de krab ontleden en de gar nalen pellen. Daar krijg je dan ook het benodig de gereedschap zoals een pincet bij. Het plateau houd je makkelijk enkele uurtjes van de straat. Dat is geen straf, want dit is de Oosterschelde op je bord en dan in optima forma. De vier saus jes die je erbij krijgt, van mildromig tot pikant, heb je haast niet nodig. Meehelpend met het doeltreffend simpele pla teau eet ik me onderwijl door mijn keuzemenu. Een briljant bereide gerookte makreel met beet gare knolselder en een milde mosterddip. Het seizoen is net begonnen, zodat de makreel nog weinig vet heeft. Dat geeft het gerecht een verlei delijke lichtheid. De begeleidende wijn - een blend van chardonnay, sauvignon blanc en viog- nier uit de Languedoc - sluit goed aan: fris, frui tig en kruidig, met wat vet van de chardonnay, maar ook strak genoeg voor bij het plateau. De dieporanje bouillabaisse van optimaal gegaarde poon, tongschar, kabeljauw en garnalen geurt naar anijs. Er zit venkel en anijszaad in. De bouil lon is vol, romig, zachtkruidig en voorzien van de juiste dosis peper. Een heerlijke soep. Het be geleidende plankje met onder meer toastjes, knoflook en de pittige harissa is dan ook overbo dige luxe. Na verleende bijstand aan het leegruimen van het plateau zit ik vol. Als dessert beperk me ik me noodgedwongen tot een uitstekende espres so met boterkoek en truffels met rauwe cacao. Een (gelukkig) niet te zoete finale van een zilt bacchanaal dat niet eens de hoofdprijs kost. Een soort bistro van De Kromme Watergang. Wat een aanwinst voor Yerseke. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland. Ik wilde graag wat bijverdienen. Op Zuid- Beveland ga je dan als 14-jarige fruit pluk ken. Best eng vond ik dat toen. Vroeg op en met een vriendin op de fiets naar Kapelle. We hadden het adres via via gekregen en we had den verder geen idee wat we precies gingen doen. Laat staan hoe. Maar ik ging geld verdie nen, dat stond als een paal boven water want ik spaarde voor een nieuwe pick-up. Dus gin gen we in alle vroegte op pad met een lunch pakket en een thermoskan. Van de zenuwen belden we de eerste ochtend bij het verkeerde huis aan. Kan gebeuren, maar toch liever niet om kwart voor zeven. Uiteindelijk gingen we met de juiste fruitte ler naar het aardbeienveld. Daar kregen we uit leg welke vruchten we wel en welke we niet konden plukken, de hoeveelheid en over de schafttijd. Per bak kreeg je een gulden. Vol goede moed startten we, maar een kilo aard beien plukken lijkt makkelijker dan dat het is. Het duurde eindeloos voordat de bak vol was. Destijds stonden de aardbeien nog niet op stel lingen en zat je op je knieën in de modder. En regelmatig hadden we de slappe lach. De lunch was tijdens de eerste schafttijd al op en in mijn herinnering regende het die hele week. En het leek maar nooit vier uur te wor den, het moment om weer huiswaarts te fiet sen. Met 13 gulden in mijn zak. We vonden het zelf destijds ook al weinig. Een bezoek aan de plaatselijke snackbar, voordat we naar huis reden, maakte het er niet beter op. Die pick-up heb ik uiteindelijk voor mijn verjaardag gekregen. De lunch was tijdens de eerste schafttijd al op en in mijn herinnering regende het die hele week KAPELLE Joleen Remeeus is trots. Trots op haar aardbeien, frambozen, blauwe bessen én op haar kersen. Kersen, nu al? Ja kersen, want in hun kassen in Ouwerkerk staan kersenbo men. En dat maakt dat ze nu al Zeeuwse kersen verkopen. In heel Nederland zijn er maar vijftien telers die kersen in de kas kweken. Remeeus: „Het duurt wel even voordat kersenbomen vruchten dra gen. Die jaren heb je geen in komsten en de kas kun je ner gens anders voor gebruiken. Maar goed, dat is de investe ring die je doet." Ze zien er prachtig uit, de ze kersen uit de kas. En ze smaken ook prima, maar ze zijn wel wat duurder. „In de kas hebben ze natuurlijk min der te lijden van harde regens of vogels. Al glipt er wel eens een merel door de ramen en zie die er maar weer eens uit te krijgen. Die waant zich in Luilekkerland!" „We hebben kersen van ver schillende rassen, die achter elkaar rijp worden. We probe ren dan ook om een constan te aanvoer te hebben. Dit weer is prima voor ons, zo rond de 20 graden. Dan wordt het fruit niet te snel rijp en is een vak met bomen niet in eens leeggeplukt. Als dat wel zo is, valt er een gat in de aan voer en dat proberen we te voorkomen." Bij het bedrijf in Ouwer kerk staat een verkoopauto maat, want het grootse gedeel te van wat ze telen wordt ver kocht bij De Tuinderij langs de Oude Rijksweg in Kapelle. De kraam, die er uitziet als een aardbei, wordt daar druk bezocht door vooral vaste klanten. „Sommige mensen rijden er speciaal voor om", zegt Remeeus trots. Al hun producten leveren ze direct aan de consument en aan res taurants zoals de Vierbannen, Katseveer en Nolet. Ook bak kers weten hen te vinden. zaterdag 4 juni 2016 >mt (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Joleen Remeeus verkoopt kersen, foto marcelle davidse Zelf aan de slag met ker sen? Maak eens een clafou- tis. Ontpit 500 gram kersen, leg ze in een ingevette schaal en zet de oven op 190 C. Klop 75 gr. bloem met 250 ml melk, 3 eieren, 75 gr. suiker en zout tot een beslag. Giet dit over de kersen en zet het 40 tot 45 minuten in de oven. Heerlijk als toetje. Het team van Zee/Land/Zilt. Foto links: Het restaurant is half boven de oesterputten ge bouwd. FOTO'S MARCELLE DAVIDSE

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 53