Pluk
Kersen uit de kas
hr
ZEELAND 15
MARGOT
zer onder de oester te zijn. Doordat De Groote
voor elk schelp- en schaaldier een andere peper
mix gebruikt (bijvoorbeeld gember en lavas
voor de wulken) biedt het plateau genoeg
smaakvariëteit. De garing is op alle fronten fan
tastisch. „Alsof het zo uit de zee komt", zegt
mijn gezellin. Je moet wel aan de bak: de schelp
dieren eruit pulken, de krab ontleden en de gar
nalen pellen. Daar krijg je dan ook het benodig
de gereedschap zoals een pincet bij. Het plateau
houd je makkelijk enkele uurtjes van de straat.
Dat is geen straf, want dit is de Oosterschelde
op je bord en dan in optima forma. De vier saus
jes die je erbij krijgt, van mildromig tot pikant,
heb je haast niet nodig.
Meehelpend met het doeltreffend simpele pla
teau eet ik me onderwijl door mijn keuzemenu.
Een briljant bereide gerookte makreel met beet
gare knolselder en een milde mosterddip. Het
seizoen is net begonnen, zodat de makreel nog
weinig vet heeft. Dat geeft het gerecht een verlei
delijke lichtheid. De begeleidende wijn - een
blend van chardonnay, sauvignon blanc en viog-
nier uit de Languedoc - sluit goed aan: fris, frui
tig en kruidig, met wat vet van de chardonnay,
maar ook strak genoeg voor bij het plateau. De
dieporanje bouillabaisse van optimaal gegaarde
poon, tongschar, kabeljauw en garnalen geurt
naar anijs. Er zit venkel en anijszaad in. De bouil
lon is vol, romig, zachtkruidig en voorzien van
de juiste dosis peper. Een heerlijke soep. Het be
geleidende plankje met onder meer toastjes,
knoflook en de pittige harissa is dan ook overbo
dige luxe.
Na verleende bijstand aan het leegruimen van
het plateau zit ik vol. Als dessert beperk me ik
me noodgedwongen tot een uitstekende espres
so met boterkoek en truffels met rauwe cacao.
Een (gelukkig) niet te zoete finale van een zilt
bacchanaal dat niet eens de hoofdprijs kost. Een
soort bistro van De Kromme Watergang. Wat
een aanwinst voor Yerseke.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland.
Ik wilde graag wat bijverdienen. Op Zuid-
Beveland ga je dan als 14-jarige fruit pluk
ken. Best eng vond ik dat toen. Vroeg op en
met een vriendin op de fiets naar Kapelle. We
hadden het adres via via gekregen en we had
den verder geen idee wat we precies gingen
doen. Laat staan hoe. Maar ik ging geld verdie
nen, dat stond als een paal boven water want
ik spaarde voor een nieuwe pick-up. Dus gin
gen we in alle vroegte op pad met een lunch
pakket en een thermoskan. Van de zenuwen
belden we de eerste ochtend bij het verkeerde
huis aan. Kan gebeuren, maar toch liever niet
om kwart voor zeven.
Uiteindelijk gingen we met de juiste fruitte
ler naar het aardbeienveld. Daar kregen we uit
leg welke vruchten we wel en welke we niet
konden plukken, de hoeveelheid en over de
schafttijd. Per bak kreeg je een gulden. Vol
goede moed startten we, maar een kilo aard
beien plukken lijkt makkelijker dan dat het is.
Het duurde eindeloos voordat de bak vol was.
Destijds stonden de aardbeien nog niet op stel
lingen en zat je op je knieën in de modder. En
regelmatig hadden we de slappe lach. De
lunch was tijdens de eerste schafttijd al op en
in mijn herinnering regende het die hele
week. En het leek maar nooit vier uur te wor
den, het moment om weer huiswaarts te fiet
sen. Met 13 gulden in mijn zak. We vonden
het zelf destijds ook al weinig. Een bezoek aan
de plaatselijke snackbar, voordat we naar huis
reden, maakte het er niet beter op.
Die pick-up heb ik uiteindelijk voor mijn
verjaardag gekregen.
De lunch was tijdens de eerste schafttijd al op
en in mijn herinnering regende het die hele
week
KAPELLE Joleen Remeeus is
trots. Trots op haar aardbeien,
frambozen, blauwe bessen én
op haar kersen. Kersen, nu al?
Ja kersen, want in hun kassen
in Ouwerkerk staan kersenbo
men. En dat maakt dat ze nu
al Zeeuwse kersen verkopen.
In heel Nederland zijn er
maar vijftien telers die kersen
in de kas kweken. Remeeus:
„Het duurt wel even voordat
kersenbomen vruchten dra
gen. Die jaren heb je geen in
komsten en de kas kun je ner
gens anders voor gebruiken.
Maar goed, dat is de investe
ring die je doet."
Ze zien er prachtig uit, de
ze kersen uit de kas. En ze
smaken ook prima, maar ze
zijn wel wat duurder. „In de
kas hebben ze natuurlijk min
der te lijden van harde regens
of vogels. Al glipt er wel eens
een merel door de ramen en
zie die er maar weer eens uit
te krijgen. Die waant zich in
Luilekkerland!"
„We hebben kersen van ver
schillende rassen, die achter
elkaar rijp worden. We probe
ren dan ook om een constan
te aanvoer te hebben. Dit
weer is prima voor ons, zo
rond de 20 graden. Dan wordt
het fruit niet te snel rijp en is
een vak met bomen niet in
eens leeggeplukt. Als dat wel
zo is, valt er een gat in de aan
voer en dat proberen we te
voorkomen."
Bij het bedrijf in Ouwer
kerk staat een verkoopauto
maat, want het grootse gedeel
te van wat ze telen wordt ver
kocht bij De Tuinderij langs
de Oude Rijksweg in Kapelle.
De kraam, die er uitziet als
een aardbei, wordt daar druk
bezocht door vooral vaste
klanten. „Sommige mensen
rijden er speciaal voor om",
zegt Remeeus trots. Al hun
producten leveren ze direct
aan de consument en aan res
taurants zoals de Vierbannen,
Katseveer en Nolet. Ook bak
kers weten hen te vinden.
zaterdag 4 juni 2016
>mt
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Joleen Remeeus verkoopt kersen, foto marcelle davidse
Zelf aan de slag met ker
sen? Maak eens een clafou-
tis. Ontpit 500 gram kersen,
leg ze in een ingevette schaal
en zet de oven op 190 C. Klop
75 gr. bloem met 250 ml
melk, 3 eieren, 75 gr. suiker
en zout tot een beslag. Giet
dit over de kersen en zet het
40 tot 45 minuten in de oven.
Heerlijk als toetje.
Het team van Zee/Land/Zilt. Foto links: Het
restaurant is half boven de oesterputten ge
bouwd. FOTO'S MARCELLE DAVIDSE