14 ZEELAND ETEN Topchef tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang schudt Yerseke op Krakend vers en superieur bereid zeebanket dat je hoog boven oesterbassins in een glossy ambiance mag oppeuzelen. Zee/Land/Zilt, het nieuwe restaurant van Edwin Vinke. egin dit jaar gonsde het nieuws door Zeeland: Edwin en zijn ga de Blanche Vinke van De Krom me Watergang in Slijkplaat be- ginnen een nieuw restaurant in Yerseke, in samenwerking met oesterbedrijf Delta Ostrea. Als twee experts op het gebied van schaal- en schelpdieren de han den ineen slaan, moet dat goed uitpakken. Edwin staat zelf niet aan de kachel, maar is sa men met zijn vrouw verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Chef-kok is Paul de Groote. Geen beginneling, want ruim een decennium was hij de rechterhand van Jannis Brevet van tweesterrenrestaurant Inter Scaldes in Kruinin- gen. Vinke heeft zich intensief bemoeid met de gerechten, waarin schaal- en schelpdieren de eerste viool spelen. Lokaal en basic: vanuit de put zo op je bord. Minder extravaganza en daar om lagere prijzen dan in Slijkplaat dus, maar de menukaart schreeuwt wel trots 'inspired by Edwin Vinke'. In zijn eigen keuken aan de over kant (vanuit Yerseke bezien) werkte hij De HET MENU Groote twee maanden lang in. Het restaurant met twee puntdakjes is half bo ven de oesterputten gebouwd. Beneden is de Oesteracademy, waar je alles over oesters kunt leren. Het vele glas trakteert je op een prachtig panorama: de bassins, de oesterloodsjes en de Oosterschelde. Zeeuwser kan niet. Gediplo meerd binnenhuisarchitect Blanche Vinke ont wierp het interieur. Witte stoelen, banken en ta fels met metalen bladen, die rusten op een grij ze betonvloer. Jan des Bouvrieachtig, maar dan eleganter en speelser. Blikvanger is de witte bar in de vorm van een oester. De verlichting volgt de curve van de toog. Het bijkans industrieel de sign kent een schaduwzijde. Door het gebrek aan geluidabsorberend materiaal is het hier net zo rumoerig als in de kantine van VV Yerseke na een zaterdagse thuiswedstrijd. Niettemin, geen enkel restaurant in het mos seldorp is zo hip en happening. De vier strakge- jurkte dames in de service zijn daarbij prettig ontspannen. Zo relaxt is de menukaart ook. Naast een kreeftenmenu biedt Zee/Land/Zilt een keuzemenu, met bij elke gang drie mogelijk heden. Het gros van de gasten bestelt overigens WAAR Zee/Land/Zilt Havendijk 21 het exuberante plateau fruits de mer. Dat ligt boordevol oesters, krab, tapijtschelpen, wulken, scheermessen, garnalen, kreukels en verschillen de soorten zeewieren. Een Romeinse orgie in Yerseke? Bestel het plateau! Dat doet mijn water tandende tafeldame. Eerst zet één van de lachebekjes twee amuses voor onze neus. Een lichtzout pizzakrokantje waarin zeewier is verwerkt, compleet met een zurige dip van verse roomkaas, limoen en bies look. De pizzaflakes staan rechtop tussen scheepstouw. Dat ruige touw oogt niet zo fris, maar zal ongetwijfeld brandschoon zijn. Wul ken in het zuur, met zeegroente (oesterblad, denken we) en groene kruiden uit Edwins moes tuin, vormen de tweede amuse. Lekker zout en zuur, maar niet te. De wulk is beetgaar, dus er valt iets te kauwen. Zo proef je de zee het best. Tussen onze tanden kraakt wel een stukje schelp. Mijn tafeldame verstijft als het plateau fruit de mers wordt opgediend. „Is dat voor één per soon? Dat krijgt ik nooit op!" De drie soorten oesters (platte, kromme en Franse) zijn super vers, waarbij de platte andermaal bewijst de kei- REKENING zaterdag 4 juni 2016 Alsof het zo uit de zee kc Frank Balkenende Verse vis, schaal- en schelp dieren spelen een hoofdrol op de kaart van Zee/Land/Zilt. Een runner is het plateau fruits de mer voor 49,50 euro per persoon. Kreeft kost 9,50 euro per 100 gram. Verder is er een wisselend keu zemenu. Daar staan niet uitslui tend zeevruchten op, maar bijvoor beeld ook boerde rijkip. De wijnkaart is overzichtelijk, met wijnen van 22 tot 103 euro. 1 fles water 5,00 1 cappuccino 4,00 2 wijn 10,00 1 keuzemenu 42,50 1 plateau fruits de mer 49,50 Totaal 111,00 (de espresso is abusievelijk niet afgere kend)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 52