14 ZEELAND
ETEN
Topchef tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang schudt Yerseke op
Krakend vers en
superieur bereid
zeebanket dat je
hoog boven
oesterbassins in
een glossy
ambiance mag
oppeuzelen.
Zee/Land/Zilt,
het nieuwe
restaurant van
Edwin Vinke.
egin dit jaar gonsde het nieuws
door Zeeland: Edwin en zijn ga
de Blanche Vinke van De Krom
me Watergang in Slijkplaat be-
ginnen een nieuw restaurant in
Yerseke, in samenwerking met
oesterbedrijf Delta Ostrea. Als twee experts op
het gebied van schaal- en schelpdieren de han
den ineen slaan, moet dat goed uitpakken.
Edwin staat zelf niet aan de kachel, maar is sa
men met zijn vrouw verantwoordelijk voor de
bedrijfsvoering. Chef-kok is Paul de Groote.
Geen beginneling, want ruim een decennium
was hij de rechterhand van Jannis Brevet van
tweesterrenrestaurant Inter Scaldes in Kruinin-
gen. Vinke heeft zich intensief bemoeid met de
gerechten, waarin schaal- en schelpdieren de
eerste viool spelen. Lokaal en basic: vanuit de
put zo op je bord. Minder extravaganza en daar
om lagere prijzen dan in Slijkplaat dus, maar de
menukaart schreeuwt wel trots 'inspired by
Edwin Vinke'. In zijn eigen keuken aan de over
kant (vanuit Yerseke bezien) werkte hij De
HET MENU
Groote twee maanden lang in.
Het restaurant met twee puntdakjes is half bo
ven de oesterputten gebouwd. Beneden is de
Oesteracademy, waar je alles over oesters kunt
leren. Het vele glas trakteert je op een prachtig
panorama: de bassins, de oesterloodsjes en de
Oosterschelde. Zeeuwser kan niet. Gediplo
meerd binnenhuisarchitect Blanche Vinke ont
wierp het interieur. Witte stoelen, banken en ta
fels met metalen bladen, die rusten op een grij
ze betonvloer. Jan des Bouvrieachtig, maar dan
eleganter en speelser. Blikvanger is de witte bar
in de vorm van een oester. De verlichting volgt
de curve van de toog. Het bijkans industrieel de
sign kent een schaduwzijde. Door het gebrek
aan geluidabsorberend materiaal is het hier net
zo rumoerig als in de kantine van VV Yerseke
na een zaterdagse thuiswedstrijd.
Niettemin, geen enkel restaurant in het mos
seldorp is zo hip en happening. De vier strakge-
jurkte dames in de service zijn daarbij prettig
ontspannen. Zo relaxt is de menukaart ook.
Naast een kreeftenmenu biedt Zee/Land/Zilt
een keuzemenu, met bij elke gang drie mogelijk
heden. Het gros van de gasten bestelt overigens
WAAR
Zee/Land/Zilt
Havendijk 21
het exuberante plateau fruits de mer. Dat ligt
boordevol oesters, krab, tapijtschelpen, wulken,
scheermessen, garnalen, kreukels en verschillen
de soorten zeewieren. Een Romeinse orgie in
Yerseke? Bestel het plateau! Dat doet mijn water
tandende tafeldame.
Eerst zet één van de lachebekjes twee amuses
voor onze neus. Een lichtzout pizzakrokantje
waarin zeewier is verwerkt, compleet met een
zurige dip van verse roomkaas, limoen en bies
look. De pizzaflakes staan rechtop tussen
scheepstouw. Dat ruige touw oogt niet zo fris,
maar zal ongetwijfeld brandschoon zijn. Wul
ken in het zuur, met zeegroente (oesterblad,
denken we) en groene kruiden uit Edwins moes
tuin, vormen de tweede amuse. Lekker zout en
zuur, maar niet te. De wulk is beetgaar, dus er
valt iets te kauwen. Zo proef je de zee het best.
Tussen onze tanden kraakt wel een stukje
schelp.
Mijn tafeldame verstijft als het plateau fruit
de mers wordt opgediend. „Is dat voor één per
soon? Dat krijgt ik nooit op!" De drie soorten
oesters (platte, kromme en Franse) zijn super
vers, waarbij de platte andermaal bewijst de kei-
REKENING
zaterdag 4 juni 2016
Alsof het zo uit de zee kc
Frank Balkenende
Verse vis,
schaal- en schelp
dieren spelen een
hoofdrol op de
kaart van
Zee/Land/Zilt.
Een runner is het
plateau fruits de
mer voor 49,50
euro per persoon.
Kreeft kost 9,50
euro per 100
gram. Verder is er
een wisselend keu
zemenu. Daar
staan niet uitslui
tend zeevruchten
op, maar bijvoor
beeld ook boerde
rijkip.
De wijnkaart is
overzichtelijk, met
wijnen van 22 tot
103 euro.
1 fles water
5,00
1 cappuccino
4,00
2 wijn
10,00
1 keuzemenu
42,50
1 plateau fruits de mer
49,50
Totaal
111,00
(de espresso is abusievelijk niet afgere
kend)